Nagonka na gry komputerowe

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Nagonka na gry komputerowe

Postprzez Tajemniczy w 05 Lis 2011, 19:24

@Kudkudak
Miło mądrego człowieka posłuchać. Gry są dobre dla człowieka o ile gra w nie człowiek z odpowiednio rozwiniętą psychiką. Jaki był pierwszy news nt Breivika?- "Nałogowy gracz WoW-a dokonał masakry...". W nieodpowiednich rękach niezrównoważonych gra może być przyczyną wielu nieszczęść. W odpowiednich może zaś spowodować wzrost zainteresowań. Internet pomaga też w życiu osobistym- coraz częściej ludzie poznają swoje drugie połówki za pomocą Internetu. Za 30-40 lat ludzie zapewne będą się śmiać do rozpuku z takich filmów jak "Przepowiednie Elżbiety-Tyrady-Gas". Bo to jest właśnie ocena gry przez osobę która zapewne nigdy nie grała w żadną grę. W rezultacie można stać się jedynie przedmiotem drwin i kpin. Poza tym trzeba umieć odróżnić maniaka od normalnego gracza. Maniak umie chrzanić o swojej nowej grze pół godziny i nie ma poza nią żadnych zainteresowań. Normalny gracz natomiast gra dla przyjemności, nie dla popisówy przed kolegami "rze pżeszedłem Duma 3 bez koduf" i ma też inne zainteresowania poza kompem.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 06 Lis 2011, 00:29

Nie czytałem całości... Ale nawrócę do posta Realkriss i się wypowiem. Otóż gram w strzelanki i inne tego typu od 11 roku życia. Nikogo nie zabiłem, nie pobiłem dla śmiechu czy szpanu, nie kradnę, nie demoluję nic... W domku mieszkałem beznadziejnym bo małym i brzydkim :) Właściwie każdy psycholog by mi zaraz poradził terapię bądź inne rzeczy bo takie by miał widzimisię. Zapewne wy tak samo byście skończyli gdyby was przydupiono na graniu np w Project IGI czy Max Payne (bo od tych gier zaczynałem). Czy my jesteśmy od tego źli?

Na sam początek pomyślmy przez chwilę... Moim zdaniem wiek nie ma nic do gadania. To psychika odpowiada za to jak grę przyjmie odbiorca. Zamiast psycholodzy czepiać się dzieciaków i zwalać wszystko na gry powinni zabrać się za obowiązkowe badania psychologiczne dzieci które łatwo by wykazały prawdę o dzieciach. Twoja córka Realkriss otrzymała by wysokie noty bo jak wszyscy zauważamy reaguje na grę normalnie i dobrze sobie sprawę zdaje że to tylko forma rozrywki. Sądzę też że nie zaczęła by zabijać patrząc np jak grasz... Psycholodzy jednak tak jak media muszą swoje wykreować. Mianowicie czy kiedyś przemoc była aż tak rozpowszechniona? A no nie... Ludzie sobie dzień dobry mówili, byli bardziej życzliwi i młoda "elita" także zachowywała się lepiej... A teraz? Moim zdaniem wynalazek o nazwie gimnazjum wszystko jakby zmienił...

Nikogo się teraz nie czepiam tylko rządu za ten właśnie wynalazek. Otóż przejście z podstawówki do gimnazjum objawia się u dziewczyn np obcasami, kolczykami po ramiona, farbowaniem włosów itp... U chłopaków natomiast paleniem papierosów, piciem alkoholu, bitkami wszelakimi a nawet narkotykami... Czemu? Bo każdy chce być cool! Tego nie uczą komputery ani filmy ani inne. Kiedyś też można było dziecku przylać tak samo rodzicom jak i nauczycielom co pozwalało wychować młodych ludzi na ludzi... Dziś mamy bezstresowe wychowywanie dzieci... Ja chodziłem do gimnazjum i wiem jak wszystko się w ludziach zmieniało ale w tym jeszcze roku kiedy szedłem to było znikome... Wszyscy grali w co tylko chcieli i nikt nie był agresywny tak jak młodziki dziś. Nawet seks nie był tak strasznie widoczny u 13 latków no a teraz? Hah! To czyli komputer uczy takich rzeczy? Psycholodzy są śmieszni... Moim zdaniem wszyscy z roku na rok zczaili że to gimnazjum to wielka ściema więc co się bać? Do średniej szkoły i prawdziwego życia daleko!

Wielu z was może się nie zgodzi, ale jak dla mnie to tylko część tego co zmienia młodzież w agresywne i cwane ponad normę osobniki. Ogólnie ta polska bieda też nieźle zmienia społeczeństwo ale o tym to może w polityce pogadajmy. Tak ja widzę sprawę z tego co udało mi się przez te 8 lat zaobserwować. Myślę że starsi forumowicze się ze mną choć trochę zgodzą.

Kudkudak napisał(a):Tacy ludzie zazwyczaj grają w gry 12 godzin na dobę i tylko w grę. Codziennie, przez cały rok licząc dni wolne, urlopy i święta.

Ja też tak grałem ale mnie nie zryło :P
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Damianox, Kudkudak.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Damianox w 06 Lis 2011, 00:46

Przepraszam za offtop. Nie zawsze gimnazjum zmienia człowieka. Ja chodzę do 2 klasy i jakoś nie jestem agresywny. Gram nawet 4-5 h i też nie mam porytego sufitu. Ale np. Moi starsi koledzy, byłem w kościele była msza a oni sobie wyszli na fajkę. Przecież to jest... nie wiem jak to opisać. Poprostu jak weszli to za przeproszeniem je*ało od nich dymem papierosowym. Takie zachowanie jest karygodne.Taaa katolicy. Ale już odchodząc od tego. Jak do tej pory nie miałem w ustach ani alkoholu i papierosów. I to nie po grach młodzież robi się agresywna tylko po używkach. Czasem mam wrażenie, ktoś pali, pije (z mojego wieku) tylko poto żeby się przypodobać komuś :facepalm: . Nie rozumiem takich ludzi...

PS I to jest problem młodzieży... A nie gry komputerowe.
Ostatnio edytowany przez Damianox, 06 Lis 2011, 00:55, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Damianox otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Postprzez djcycu w 06 Lis 2011, 00:54

Pochwalę twoją wypowiedź jak będę mógł postawić flachę :P

Nie mówię że każdy dziś się zmienia co z resztą sam swoją wypowiedzią i obecnością zaświadczasz :) ale jakoś tak ta wielka przemiana ludzi ma swój początek w gimnazjum. Mam siostrę która właśnie zaczęła edukację jako pierwszoklasistka. Opowiada mi nieraz jak bardzo jej koleżanki i koledzy się zmienili co potwierdza jakoś moją tezę. To że używki zmieniają ludzi to prawda lecz aby je brać to coś musi się stać. Tu właśnie dzieje się to co z agresją... Młodzi próbują być cool! :D Starsi czyli nawet 24 letni gracze potrafią być także zbyt narwani i dziwnie reagujący i tu też wchodzi w grę ich słaba psychika. Wspomniane przeze mnie wcześniej badania psychiki pozwoliły by poprawić to społeczeństwo od młodych dzieci. Np pozwoliło by wykryć prawdziwie chore osobniki. Moja kuzynka była w szkole poniewierana przez dwóch kolegów. Nikt nie robił z tym porządku aż do momentu kiedy jeden z nich przeciął jej nożyczkami ucho... 7 letnie dzieci! I co tu się wyrabia? Po zbadaniu sprawy (bo ciotce w końcu na tyle nerwy puściły że poradziła się ludzi postawionych wyżej) okazało się że obaj koledzy mają problemy z psychiką + ADHD... I czy takie dzieci muszą chodzić z normalnymi do szkoły? Porażka też ma miejsce kiedy się takie wypadki ignoruje i mówi że się nic nie stało finiszując sprawę naganą bądź jedynką... Te chore systemy same sobie są winne a potem szuka się winy w filmach i grach komputerowych które np mnie nauczyły idealnie co jest złem a co jednak dobrem no i przede wszystkim nauczyły mnie bardziej zaawansowanej obsługi komputera z czego nasza oświata jak i psychologowie powinni być dumni że odkrywamy w tych niby diabolicznych rzeczach coś co może się potem przydać. Ważną rzeczą którą też nabyliśmy jest umiejętność przegrywania kiedy np w wyścigu na multi nas ktoś ogra albo nas zabije podczas jakiegoś tam matchu. Pierwszy raz będziemy się denerwować lecz jeśli jesteśmy w porządku to stopniowo będziemy coraz głębiej oddychać aż w końcu się przyzwyczaimy do przegrywania i do tego że życie nie jest ciągłym zwyciężaniem.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Adam w 06 Lis 2011, 10:14

Tajemniczy napisał(a):Według mnie gry czasami nawet pomagają znaleźć nam zainteresowania.

Masz całkowitą rację! Tak było w moim przypadku. Gdy w wieku 6 lat po raz pierwszy zagrałem w Medal of Honor Allied Assault, już wiedziałem, że zajmę się historią. Przez to uruchomiłem także swoje Hobby, czyli kolekcjonowanie militariów, później numizmatykę, falerystykę, a na końcu Airsoft. Gry zmieniają życie na dobre! :D
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez jalkavaki w 06 Lis 2011, 11:27

Witam.
Mam na imię Karol. W gry gram od ponad dwudziestu lat. Mam normalny dom, pracę, wykształcenie. Chomik raczej jest u mnie szczęśliwy a taką muchę natrętną co wleci do mieszkania wolę na zewnątrz wypuścić niż gazetą utłuc.
:E
Nagonka na gry komputerowe była zawsze. Podobnie jak wcześniej na radio, telewizję czy muzykę rockową. Wynika to z pewnego konfliktu pokoleń. Starszemu nigdy nie będzie podobać się to co robi/ma młodsze a ono samo nie robiło. Tak więc nie należy za bardzo przejmować się tym całym zamieszaniem, tyko trzymać dzieci swoje z dala od takich psychologów czy pedagogów jakich Realkriss w pierwszym poście wymieniła.
Oczywiście nie przesadzajmy i takiego 7-latka do jakiegoś Postala nie posadzimy, tak samo jak nie pokażemy jakiegoś filmu mocno erotycznego kilkulatkowi.
Mianowicie czy kiedyś przemoc była aż tak rozpowszechniona? A no nie... Ludzie sobie dzień dobry mówili, byli bardziej życzliwi i młoda "elita" także zachowywała się lepiej... A teraz? Moim zdaniem wynalazek o nazwie gimnazjum wszystko jakby zmienił...

Przemoc była zawsze i myślę, że skala jej występowania się nie zmieniła. Zmienił się za to system przekazywania informacji przez media. Teraz zwyczajnie opisywanie takich rzeczy jest bardziej dochodowe niż np. recenzja nowo wydanej książki. No i ludzie też wolą takie informacje czytać.
Problem gimnazjum:
Swego czasu byłem wychowawcą kolonii. Przypadła mi taka grupa, że miałem wiele obaw czy będą mnie słuchać i czy sobie poradzę. Mianowicie sami gimnazjaliści. Okazało się, że poza kilkoma "niesfornościami" dzieciaki były bardzo w porządku, a z niektórymi z nich jeszcze przez jakiś czas utrzymywałem kontakt. I oczywiście były tam panienki co to się farbowały i malowały, chłopaki co paliły i starały się zgrywać cwaniaczków. Tak więc zwalanie wszystkiego na gimnazja jest także błędem. Jest to normalny okres kiedy człowiek przechodzi bunt, sprzeciw wobec świata. I nie zmieni tego to czy to będzie gimnazjum czy liceum. Jeden najwidoczniej buntuje się paląc fajki czy farbując włosy, drugi ten bunt przegrywa na komputerze.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Damianox w 06 Lis 2011, 11:54

@djcycu powiedz siostrze żeby nawet na takich typów co palą i piją nie patrzyła. Ponieważ, później jest się ciężko z tego wykaraskać. Lepiej żeby grała z Tobą w Stalkera :E. Założę się że jej to na dobre napewno wyjdzie. :P A co do ADHD to nie każde dziecko jest takie jak koledzy twojej kuzynki. Np. Rok młodszy chłopka u mnie w szkole ma ADHD. Teraz już nie chodzi zemną do szkoły poszedł gdzie indziej. Ale na koniec roku miał średnią 5.60 to chyba o czymś świadczy. Nawet spokojny chłopak tylko nie mógł usiedzieć w ławce musiał chodzić... coś do siebie mamrotał czasem nawet trochę dokuczał.

@jalkavaki według mnie to nie chodzi raczej o bunt... Bo np. dajmy na to jeden gość zacznie palić tak o żeby sobie spróbować, spodoba mu się to. Postanowi wciągnąć w to drugiego itd. Znam nawet takiego gościa co dla dziewczyny zaczął palić. Jest tyle powodów że mógłbym jeszcze dużo wymieniać. To wszystko przez te czarne owce w klasie, szkole. A przemoc była jest i będzie, i żadni psychologowie nic na to nie poradzą. Psychologowie powinni się zająć tylko tak na serio właśnie alkoholem i przemocą. Przychodzić dzień w dzień do takiej szkoły i tłumaczyć. Kur*a ile ja już miałem takich wykładów raz na 3 lata o alkoholu papierosach itd. I to nic nie daje. Dzisiejsza młodzież jest taka że trzeba bardziej pałką tłumaczyć niż słowem.

PS Trochę oleju w głowie i okres "buntu" można przejść bez żadnego nałogu tylko tak działa na człowieka społeczeństwo...
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez Kudkudak w 06 Lis 2011, 11:58

djcycu napisał(a):Ja też tak grałem ale mnie nie zryło :P

Gratuluje przejścia testu przeciw maniakowstwu :E.

Taki mały dopisek. Znajomy gra tyle samo co ty grałeś kiedyś djcycu, komp włączony 24h jak nie gra to słucha muzyki lub na GG. Pluje na monitor kiedy asasyn biegnie mu dwa razy dalej niż chce - takie ma lagi na wszystkich maksymalnych opcjach w AC II. Innym razem gdy pykaliśmy sobie w Runes of Magic to kopnął komputer że klapka odleciała. Czasem rzuca myszką, średnio kupuje nową na trzy miesiące.

Czy jest to objaw maniakalności znajomego? Szczerze nie wiem, nie zrzędzi mi o tym jak to Kiposa zarżnął na 14 lvl w RoM czy w AC wlazł na najwyższą wieżę. Ale jeśli zacznie? Co mam wtedy zrobić. Nie chce kolegować się z maniakiem a w najlepszym przypadku przyjaźnić :-/.

A najgorzej nie chce by się stało tak(nie wiem czy to prawda ale na szczęście znajomy w WoWa nie gra - super graczami MMO jeszcze nie jesteśmy i nie płacimy im abonamentu za pykanie rozpikselowanym ludzikiem, co prawdopodobnie niegdy nie nastanie a panowie z Blizzardu mogą się na nas śmiertelnie obrazić :D, ale ma taką samą pasję w TF2 czy choćby inne sieciowe gierki jak BF):
[ciach]

Poradźcie coś, może uchronię się od tego jeśli to objaw maniactwa. Bo w depresję nie zapadł, piwko w sklepach jeszcze stoi :E.

PS. Minecraft nauczył mnie kreatywności ;).

PPS.Nie rozumiem osób którzy bluźnią w grze o byle co. Czy to też jest objaw maniactwa? Może tak; ktoś jest związany z grą tak bardzo że zapomniał o rzeczywistości i przeklina na coś bardzo małego. Mój znajomy ma często taki napad kiedy coś mu nie wychodzi, bluźni na grę itd.

PPPS.A wy nauczyliście się czegoś? ;)

I jeszcze coś do nagonki. Pewnie są zazdrości o to że ktoś se pyka w takiego CoD kiedy ich książki leżą w hurtowni. Ja się staram w miarę opróżniać te dwa regały ;). Ale to dzisiaj prawda - wolisz przeczytać Wiedźmina czy w niego zagrać?

@Damianox - dzięki ;)
Ostatnio edytowany przez Kudkudak 07 Lis 2011, 15:43, edytowano w sumie 2 razy
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Damianox w 06 Lis 2011, 12:27

@Kudkudak coś mi się wydaje że ten gość robi to bardziej żeby sobie filmik na YT wstawić. Ale mogę się mylić. Aha i żeby mógł powiedzieć no to jestem psycholem. Takie mam odczucie oglądają to... coś :) .
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez jos w 06 Lis 2011, 13:04

A wy nauczyliście się czegoś?

Gry ukierunkowały moją przyszłość, kiedy za bardzo nie wiedziałem co mam robić po liceum:D A dokładnie to Fallout 2, który pokazał jaką ścieżką mam podążać. Podjąłem stosowną naukę, dzięki której teraz mam co robić. No i mam znajomych w całej polsce, i nie takich internetowych:D
Pałeczkę po Falloucie 2 obecnie przejął Stalker.
Image
Awatar użytkownika
jos
Stalker

Dołączenie: 05 Wrz 2011, 12:28
Ostatnio był: 05 Lis 2020, 17:25
Frakcja: Monolit
Kozaki: 95

Postprzez djcycu w 06 Lis 2011, 13:37

Damianox napisał(a):A co do ADHD to nie każde dziecko jest takie jak koledzy twojej kuzynki.

Mam kuzyna z ADHD i jest raczej normalny tylko sobie krzywdę czasem zrobi jak chce się popisać :D O tych kolesiach co pisałem to ADHD to pikuś... Oni mają już "żółte papierki" bo niestety są upośledzeni co wyszło po tej całej "chryji". BTW, ten filmik moim zdaniem też zakrawa na jakąś inscenizację a może nawet na naśmiewkę z no-life'ów grających w tę grę :)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Damianox w 06 Lis 2011, 14:03

Przypomniało mi się. W przedszkolu też miałem styczność chyba z ADHD :D . Była taka dziewczyna. Strasznie się popisywała przed każdym a szczególnie przede mną. Ja w przedszkolu byłem raczej cichy nie wiem co chciała ale nieraz przez nią płakałem. Nie żeby mi dokuczała tylko po prostu chodziła za mną krok w krok (nawet do WC, ale na szczęście był zamek :E )wychowawczynie nic z tym nie robiły. Ale wreszcie się uspokoiła, dała mi spokój poszła do kogoś innego.
W połowie roku odeszła i już się z nią nigdy więcej nie widziałem.

Za ten post Damianox otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Soviet, Kudkudak.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość