Nagonka na gry komputerowe

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Nagonka na gry komputerowe

Postprzez Gizbarus w 02 Gru 2011, 18:56

Fosio, zobacz, że Niemcy to od dawien dawna państwo prawie policyjne, a co się z tym wiąże, mocno ograniczające swobody obywateli w wielu dziedzinach - nie tylko związanych z brutalnością w grach. Myślę więc, że to nie wynika z chęci wybielenia się przez naród niemiecki, ale po prostu taka ichnia polityka... Zresztą, Niemcy to nie komunistyczne Chiny, gdzie katastrofy w mediach przedstawia się jako zwycięstwo narodu nad wrogiem czy inne banały.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive fosio.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Alchemik w 02 Gru 2011, 19:27

Mnie szlag trafia na Australię. Tam podobno bardzo trudno o grę +18, a i nie wszystkie są dopuszczane. Nadal nie wiem, czy na przykład ''Dead Island'' jest dopuszczone tam, czy jedknak ci p****** cenzorzy ją odrzucili.
:

Słyszałem plotkę, że w Australii młodzi mogą palić papierochy, ale nie mogą ich kupować :facepalm:
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 04:23
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez djcycu w 02 Gru 2011, 20:19

A ja słyszałem że jak chcesz tam lecieć to ci broń Boże jedzenia wieźć żadnego tam nie wolno :P Oni to wgl mają udziwnienia w tej Australii. Co do Niemców to fakt... Wypuszczają gry najrozmaitsze ale najczęściej spotykane to wszelkiej maści niskobudżetowe symulatory. Nawet znalazła się tam polska produkcja a właściwie Lowrider Simulator który przeciętnością wali na łeb (nie licząc znośnej w miarę grafiki i ładnych modeli aut) :P
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Szpagin w 04 Gru 2011, 19:31

Uwaga, achtung, wnimanie, warning!

W grach komputerowych łamane są prawa człowieka! Grający w brutalne strzelanki gracze łamią wszelkie konwencje o godnym prowadzeniu wojny! Jeśli grasz w Call of Duty lub Battlefielda to wiedz, że coś... to znaczy wiedz, że wyrośniesz na następcę Hitlera, Pol Pota czy Stalina.

http://www.cdaction.pl/news-23839/do-przegadania-czerwony-krzyz-domaga-sie-zastosowania-w-grach-miedzynarodowych-praw-czlowieka.html

A na poważnie:
Image
Może trochę przesadziłem, ale niezbyt rozumiem tego typu zarzuty. Gry, nawet najbardziej realistyczne (a większość nie jest) to tylko rozrywka, zabawa. Jeśli ktoś chce bronić praw wietnamskich żołnierzy z CoD: Black Ops, to chyba z nim coś się dzieje. I tabloidy (niestety) się nim/nią zainteresują.
Image

Za ten post Szpagin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Glaeken w 04 Gru 2011, 19:41

Zabawne.... znowu CDA :facepalm: Nie mają poważniejszych tekściarzy i redaktorów, bo to już pachnie SE i Faktem.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Gizbarus w 04 Gru 2011, 20:08

Eh, nie lubię kiedy ktoś najeżdża na CDA, bo cenię sobie ich jako czasopismo komputerowe, ale fakt, że czasem te ich artykuły i publicystyka... Ocierają się o tabloidy, a jak wiemy, tabloid jest równoważny znaczeniem ze słowami "totalny chłam".
Demonizuję, wiem, ale nie znoszę artykułów, które krzyczą na pół strony durnym tytułem w stylu "ZABIŁ MATKĘ KRAKOWSKĄ SUCHĄ" albo coś podobnego, vide wspomniany Fakt...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Szpagin w 04 Gru 2011, 20:53

Nie do końca rozumiem. To wina CD-Action, że Czerwony Krzyż walczy o humanitarne traktowanie wrogów w FPSach? Tabloidowaty wstęp to moja własna inwencja, więc nie rozumiem, czemu krytyka CDA. No i gdzie w artykule "tytuł na pół strony" w rodzaju zabicia matki kiełbasą? Bardzo bym prosił o wskazanie takowych fragmentów.

Zostawiając ten temat: pomysł przestrzegania konwencji genewskiej w grach wydaje mi się poroniony. Jak miałoby to wyglądać? I dlaczego tylko w grach, skoro w filmach także są takie sceny? Na kierowanie przez gracza bohaterem jakoś ciężko zrzucić winę, bo w większości przypadków sceny tego typu to cut-scenki, czyli właściwie film. Sytuacje w rodzaju "No Russian" to rzadkość.
I jakoś ciężko uwierzyć mi, że gry mają bezpośredni wpływ na brutalność. Na wojnie łamano prawa człowieka, zanim ktokolwiek pomyślał, że istnieć będzie komputer.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Terminus w 04 Gru 2011, 21:39

Eeeee tam... Zawsze si znajdą nadgorliwcy...
Pamiętam jak ktoś wyskoczył z tekstem, że Call of Juarez 2 jest rasistowski, bo gramy Południowcami a wiadomo Skonfederowane Stany ciemiężyły murzynów...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez djcycu w 04 Gru 2011, 22:00

He he he... A w której to grze z poziomu CoD łamiemy jakieś prawa? Zwykle strzelamy by przeżyć i tak robił by każdy w obliczu zagrożenia. Na cut scenkach były pokazywane:

:

wstępy do brutalnych przesłuchań (CoD:MW2)
egzekucja (CoD:MW)
zamach na prezydenta (CoD:MW3)

Doszukał by się innych ale owe sceny były FILMEM reżyserowanym przez twórców. Nie braliśmy udziału w takich czynach nawet w grze by kogoś tam zastrzelić bezbronnego (nie licząc "No Russian"). Kurde... Działają mi na nerwy tacy działacze... To niczym zieloni i inni popaprańcy skaczący o to żeby nie budować elektrowni wiatrowej która niszczy krajobraz no a z kolei krzyczą też o cieplne bo niszczą środowisko (i tak źle i tak źle). Ja wam powiem... Co by nie było to wszystko jest złe. Każdą grę w czarnym świetle postawią i nawet gdybyś chciał wypuścić grę religijną (podałem przykład nie łamiący w żaden sposób praw) to by wywalili zaraz gały jak ta gra jest nietolerancyjna na inne wiary i jak bardzo pobudza fanatyzm :facepalm: Znikną strzelanki? To się przyczepią samochodówek że uczą szybkiej i brawurowej jazdy. Zniknie samochodówka? To się przyczepią symulatorów które uczą jak przeprowadzić katastrofy a jeśli nie chodzi o "latające" to czepną się farmy gdzie można się bawić we wpadanie pod kombajn czy jeśli gramy w ciężarówki, jak zaatakować samochód policyjny czy też osobówkę... Zniknie to? To się przerzucą na ubieranki on-line (podałem bo siostrzyczka gra :P) które psują młode dzieci!

Jakoby nie było... ZAWSZE ale to ZAWSZE będzie źle... Gry musiały by całkiem zniknąć ale wtedy przyczepią się do czegoś innego. Niech się czepną rządów i korupcji na świecie bo tam łamie się najwięcej praw człowieka.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Przemek77 w 05 Gru 2011, 10:31

fosio napisał(a):Nawiązując do wypowiedzi dzjcyca; czyż germanowie od tego dłuższego czasu stosują się do antynienawiści, i antybrutalności? Przez hitlera? Tzn. na rynku gier komputerowych, konsolowych chcą pokazać że to kraj całkowicie wolny od nienawiści? Bandytyzmu? Pieprzonych blokowców co wychodzą w nocy i rabują bezbronne duszyczki?

Oglądałem niedawno filmiki dołączone do "Wiedźmina - edycji rozszerzonej" - i tak mówili o przygotowaniu gry na rynki zagraniczne - że w Niemczech zażądali, żeby wyciąć krew, sceny co brutalniejszych "wykończeń" a nawet niektóre brutalniejsze teksty, natomiast w wersji na rynek USA musieli "ocenzurować" karty seksualistyczne i "scenki".
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Realkriss w 05 Gru 2011, 10:37

Szpagin, zgadzam się z Tobą w całej rozciagłości.

A dziś na Onecie jako dziewiąta najważniejsza wiadomość dnia:

Brutalne gry komputerowe zmieniają sposób funkcjonowania mózgu:

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/brutaln ... omosc.html

I nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać z takiego debilnego artykułu, badania w Ameryce zostały przeprowadzone na 28 mężczyznach w wieku 18-29 lat, którzy NIE MIELI WCZEŚNIEJ STYCZNOŚCI Z GRAMI KOMPUTEROWYMI!!!!!

Czy oni zostali przywiezieni z dorzecza Amazonki, pytam się grzecznie?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez djcycu w 05 Gru 2011, 11:12

Taaa a mi w szkole po dwóch dniach już zaczęło odwalać... Tego nie badali? Te zmiany dotyczyły chyba rozszerzenia inteligencji a nie jakimś nerwowym zachowaniom. Nie wiem jak u was ale u mnie lepiej się myśli po tych grach. Ci naukowcy i fanatyczni psychologowie są tacy sami jak Codex. Kto wie to będzie wiedział o czym mówię. Są to niby specjaliści od żywienia chcący usunąć część witamin z owoców i warzyw twierdząc że są złe... To tak samo jak życie pod eternitem... Jakoś ludzie żyli do 90 lat a nawet więcej kiedyś i umierali a dziś nagle okrzyknęli eternitowe pokrycie dachowe rakotwórczymi? Całe te wszystkie organizacje to jedna wielka ściema podporządkowująca sobie ludzi tak by najlepiej nimi sterować i żeby najwięcej na nich zarobić...

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości