Gothic

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Gothic

Postprzez szakal208022 w 20 Lis 2011, 23:02

Darth Rex
Racja, zgadzam się z tobą.
Ja tu po prostu dodatkowo poruszyłem temat tego multiplayer, żeby uświadomić że ta gra odepchnęła mnie przez dużą ilość graczy-nie-graczy :D Czyli tych którzy grają żeby być "Koksem", a nie 4-Fun.

Przerywam dyskusje ze mną, ponieważ mam karę na komputer :) .

- - -

Terminus napisał(a):@szakal208022: dzięki za niezamierzone dostarczenie nam rozrywki swoimi postami.

Teraz gram w S.T.A.L.K.E.R.'a, Skyrim, Battlefield 3, i nie zabieram się za gry tak proste jak Gothic.
1. No tak te zagadki logiczne w Battlefield 3... Ileż tam opcji dialogowych i każda decyduje o dalszej rozgrywce. I te bettlefieldowe labirynty i podziemia, których bez mapy nie przebrniesz... Normalnie gra złożona jak skrzyżowanie Iron Lorda z Betrayal at Krondor... :E

2. Skyrim i Arcania to action RPG, Battlefield to strzelanka.

1.Taa, w BattleField'ie jest dobra zabawa, jak sobie pyrgniesz, i tam nie chodzi o rozwiązywanie zagadek.
A ty byś nie przeszedł gry z najprostszymi zagadkami, a co dopiero takich gier jak "Amnesia:The Dark Descent", Penumbra...nie, w penumbrze są proste zagadki.
A w Amnesji to zagadki były trudniejsze raczej przez stres podczas gry.
Sory że odbiegam od tematu Gothicka.

2.Skyrim to nie action RPG

Uwagi moderatora:

Nie robić double postów. - Wheeljack
pie*dolę bandę debili przebywającą na tym forum.
Mówię tu tylko o niektórych.

Za ten post szakal208022 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Darth ReX,
Negative Piterxd, fosio.

szakal208022
Wygnany z Zony

Dołączenie: 04 Lip 2010, 08:30
Ostatnio był: 30 Sty 2018, 20:04
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: PMm
Kozaki: -10

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 24 Lis 2011, 20:08

Oj @szakalu208022, nikt Cię nie uprzedził z kim próbujesz iść w taniec? :E

1. W której jesteś klasie, że nie potrafisz sklecić poprawnego zdania po polsku?
2. Koszykówka z kolegami to też dobra zabawa; jeszcze lepsza niż Battlefield... Zdrowsza i bardziej rozwijająca społecznie... Choć na Twoim miejscu pobawił bym się książką o gramatyce rodzimego języka.
3. Wspaniale. Wiesz jakich gier bym nie przeszedł. Zazdroszczę Ci zdolności telepatycznych. Masz je od urodzenia, czy od zbyt długiego siedzenia przed monitorem?
4. TES IV Oblivion był dla mnie raczej aRPG niż cRPG. Jeżeli Skyrim poszedł bardziej w fabułę niż akcję to się cieszę...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive fosio, Spadnięty.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Gizbarus w 24 Lis 2011, 23:02

Olewając wypowiedzi tego bęcwała szakala, wypowiem po prostu swoją opinię nt serii:P Pogrywałem sporo w jedynkę, na tamte czasy było to coś nowego i unikatowego, trudnego ale za to wciągającego;) Potem długo, długo nic i przyszedł czas na dwójkę - odbiłem się jak gumowa piłka od betonowej ściany... Zanudził mnie na śmierć po około godzinie, półtora gry. Potem znów długo nic i dostałem w swoje łapki trójkę - wbrew wszystkiemu nawet mi się podobała:D Acz zbyt duży świat okazał się jednak wadą, mimo wszystko. W Arcanię nie grałem, także nic nie powiem.

Jednak niestety, seria zaczyna zaliczać od pewnego czasu upadek jakości... Choć na swoje czasy dostarczyła sporo radości;)
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Nyguz w 25 Lis 2011, 09:51

Tak jak kolega wyżej też oleję tego pajaca i wypowiem się na temat serii.

W G1 zagrałem już w gimnazjum. Bardzo mi przypadł do gustu, może dla tego, że był jedyną grą, którą Duron 800Mhz pociagnał :D

Więc pierwszy raz spotykając Diego i podróż do starego obozu były jedną z najlepszych chwil jakie mnie spotkały. Grę oczywiście przeszedłem, ale niestety na kodzie na nieśmiertelność :facepalm: Nie dawałem rady z leczeniem się i padałem. Niedługo mam zamiar znowu przejść ;) tym razem tak jak to wyglądać powinno.

W G2 zagrałem niewiele później. Jak kupiłem nowego kompa. Oczywiście zachwyt grafiką względem G1 i super początek, a szakal to pajac. Pograłem, pograłem i w końcu w połowie gry, magiczny kod na nieśmiertelność. ilość przeciwników mnie zgniotła. :facepalm: Dotarłem do smoka na bagnach i dałem sobie spokój bo nie chciałem znać zakończenia z kodem.

Pora na G3. Piękna grafa, super muzyka no i fabuła przyczyniły się do długich godzin gry, jednak te ciągłe lagi z myślą, ze wg wymagań, komp słabszy dwukrotnie od mojego dałby radę na full to pociągnąć mnie zniesmaczył. W Połowie gry przestałem grać, ale ani razu nie uruchomiłem kodu :E

Za Arcanię nawet się nie brałem. jakoś tak mnie odpycha i jeżeli przejdę wszystkie 3 to zagram.

Natomiast Risen, (czyli pseudoGothic) był ciekawy. Przyznam się, że spiraciłem grę, żeby zobaczyć czy mój sprzęt pociągnie. Okazało się, że na Full więc ogarnąłem tylko pierwszą misję i usunąłem z kompa. :D

Tak więc mam sporo do nadrobienia jeżeli chodzi o RPG. Czeka mnie jeszcze Morrowind i Skyrim. W Obliviona przegrałem około 20 godzin, miałem skończony wątek Mrocznego bractwa i zaczynałem misje dla gildii i wszystko szlak trafił po formacie... :facepalm: Nie zrobiłem kopii saveów...

A więc arivederci :wink:
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez Dżuz w 25 Lis 2011, 10:28

Ja wbrew popularnym trendom bardziej od "jedynki" wolę drugą część serii. Pewnie dlatego, że od niej zacząłem spotkanie z Gothikiem i zrobiła na mnie większe wrażenie. Wole Górniczą Dolinę spaloną i pokrytą śniegiem i lodem niż porośniętą bujnymi lasami, a w dodatku w pierwszej części denerwował mnie system walki i to, że i tak musiałem się przyłączyć do nowego obozu - trochę to bezsensu :/ Dwójka może i nie oferuje niczego niezwykłego (smoki - heh, ileż razy to już było :E ) ale lubię tę atmosferę niepewności i napięcia :P

W trzecią odsłonę serii i Zmierzch Bugów grałem sporadycznie u kogoś, bo mój sprzęt raczej tego nie pociągnie, więc nie będę się wypowiadał.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 12 Maj 2025, 21:11
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Nyguz w 25 Lis 2011, 10:54

Tu się z Tobą nie zgodzę. Na początku można wybrać obóz. Oczywiste, że najłatwiej jest dołączyć do Starego, ale można podążyć ścieżką na Bagna albo do Nowego :D Idąc do Nowego, będziesz musiał udawać, ze przyłączasz się do Starego, a na Bagnach, Stary możesz olać idąc ścieżką Śniącego :E Po prostu do Starego jest najłatwiej dołącyć bo najbliżej i tylko pare ścierwojadów i kretoszczurów po drodze, a Nowy to niestety wilki i krwiopijcy i dla postaci z 1 levelem ciężko tam dotrzeć, ale jest to możliwe :wink:
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez Dżuz w 25 Lis 2011, 11:13

Nie, nie, nie - nie zrozumieliśmy się :) Ja lubię jak jest trudniej dlatego w dwójce najbardziej lubiłem hasać jako najemnik. W pierwszej części gdy zostało się Cieniem to i tak z powodu fabuły kończyło się w Nowym Obozie, a miedzy nami a Starym Obozem było na noże - i to mnie zdenerwowało, bo cały '"wysiłek" włożony w zostanie Cieniem szedł na marne :/
A w dwójce jak zostałem najemnikiem to nie zarzynałem smoka-ożywieńca będąc magiem czy paladynem :E
Gothic 1 też jest świetną grą, ale ja preferuję drugą część :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Terminus w 25 Lis 2011, 11:50

Do każdego obozu jest łatwo dotrzeć postacią na 1-szym poziomie. Wystarczy się tylko w Starym dogadać z rezydentami obozów Nowego i Bractwa. Oni nas zaprowadzą do swoich obozów i wyczyszczą drogę z niemilców.

Dżuz: No cóż. Takie uroki wymyślonej linii fabularnej. Oczywiście teoretyzując Gothic jeden byłby grą idealną jakby wątek Starego obozu kończył się albo ucieczką do nowego albo wyżynaniem razem z baronami magów ognia. Tylko jak byśmy wtedy wydostali się z Bariery bez kopca rudy z Nowego? Władcom Starego Obozu zależy przecież na utrzymaniu status quo...
Ostatnio edytowany przez Terminus 25 Lis 2011, 12:21, edytowano w sumie 2 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Dżuz w 25 Lis 2011, 12:04

:arrowu: Nom, masz rację. Ja po prostu poczułem się oszukany takim rozwojem wydarzeń :wink:

Ale i tak najlepsze w dwójce były potyczki z trollami :E Choć trochę za szybko udało mi się wpaść na tę jakże oczywistą taktykę walki :)
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Junx w 25 Lis 2011, 13:00

Gothic był najlepiej pod względem rozbudowanej fabuły (niestety od rozdziału 4 już liniowa do bolu :-/ ) i grafa mój komp ciągnął na full (jak na tamte czasy) grafa wtedy była "olśniewająca" swego czasu. Jak nie chciało się grać już z fabułą to można było robić to inni, czyli chodzić po obozie robić co inni pójść do kopalni kopać rudę (ach te wspomnienia :wink: ) i później dalej się szło z fabułą i do końca gry. Z wad to jest system ataków (lewo-prawo), i mało umiejętności i może mała troszkę mapa.

Gothic 2 był dopiero dopełniony z dodatkiem "Noc Kruka" dodawał nowe przedmioty, misje itd. Pozwalał się też dowiedzieć co się działo w koloni po opuszczeniu bariery (kto wie ten grał :wink: ), pozwalał poznać losy tych co przeżyli atak smoków na Górniczą dolinę. System rozwoju był bardziej rozwinięty niż w potrzebniej części dodawał nowe umiejętności, których nie było w G1 (alchemia, poprawione hutnictwo, tworzenie run itd). Cała masa nowego złomu i segregacja podwójnych broni (w NK dopiero doszła ta funkcja) dodana nowa mapa i "rozbudowana" mapa z G2, która była większa niż w G1. Wad osobiście nie widzę tylko może, że fabuła "ale to już było" została dobrze dodana oraz wydłużona,W dodatku trzeba było dać 20 pkt. umiejętności żeby podnieść siłę o 5 pkt. :facepalm:

Gothic 3 mnie przekonał dopiero po patch-ach zrobionych przez graczy (do wersji 1.7 chyba jak dobrze pamiętam) o dało się grać dopiero "normalnie" bo podstawa była tak pełna bugów jak plecak bezimiennego :E . Fabuła była dobrze rozwinięta (różne zakończenia w zależności jak graliśmy przez grę) mapa była ogromna i żeby przejść ją "na wylot" trzeba by było kilka godzin lub dzień (na piechotę) system walk , umiejętności został dobrze rozwinięty i można było mieć bohatera według własnych upodobań. W każdej części można było być wojownikiem, magiem, najemnikiem lub przyłączyć się do orków (tylko w G3). Z wad to chyba tylko bugi, które były i są, ale już da się grać po poprawkach.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 23:28
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez Nyguz w 25 Lis 2011, 13:47

Dżuz napisał(a):Nie, nie, nie - nie zrozumieliśmy się :) Ja lubię jak jest trudniej dlatego w dwójce najbardziej lubiłem hasać jako najemnik. W pierwszej części gdy zostało się Cieniem to i tak z powodu fabuły kończyło się w Nowym Obozie, a miedzy nami a Starym Obozem było na noże - i to mnie zdenerwowało, bo cały '"wysiłek" włożony w zostanie Cieniem szedł na marne :/

Masz rację :E tak czy siak mamy przesrane w Starym.

Terminus, no racja, zapomniałem o tym, że mogą nas zaprowadzić.

Ale i tak powiem wam, że G1 jest cudowną grą. A w G2 fajnie się zwiedzało stare śmieci czyli górniczą dolinę :E Taka zniszczona, pozbawiona życia... Mniam.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez Soviet w 14 Gru 2011, 16:27

http://www.eurogamer.net/articles/2011- ... -announced

Premiera nowego Gothica w kwietniu 2012.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości