Polska, co najlepsze...

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polska, co najlepsze...

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 17:33

A to współczuję. Może coś byś się czegoś dowiedział.

Uwagi moderatora:

Tego też nie widzi. - Soviet
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 04 Sty 2012, 17:35

Idąc tym tokiem myślenia to I i II Korpus były korpusami armii brytyjskiej a nie WP.

A obrażając mnie bez powodu sam sobie tylko świadectwo wystawiasz.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 17:38

Soviet: i tak nie wytrzyma i sprawdzi ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adriomeniks w 04 Sty 2012, 17:44

jalkavaki napisał(a):A obrażając mnie bez powodu sam sobie tylko świadectwo wystawiasz.

Bez powodu ?
jalkavaki napisał(a):Skoro twierdzisz, że dobrze znasz historię ORP Orzeł i wcześniej piszesz, że służył w Royal Navy to już nie mam więcej pytań
A to niby co, nie ja zacząłem....

Dobra spadam, muszę ochłonąć bo jeszcze kochanego waranka dostanę przez tych wszystkich ......., mniejsza z tym !

Pozd :wódka:
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez scigacz1975 w 04 Sty 2012, 17:57

Terminus napisał(a):Baranów owszem bardzo ładny zamek zaprojektowany przez Gucciego z Florencji.

Wiesz co - mało (żeby nie ująć tego dosadniej) mnie obchodzi kto go zaprojektował, tak samo jak mało mnie interesuje kto na polecenie Zamoyskiego zaplanował rynek w Zamościu czy kto był planistą zamku Krzyżtopór. Nie jestem znawcą sztuki czy architektury i mi to nie potrzebne. Dla mnie i wielu innych ważne jest to że wszystkie te i wiele innych zabytków-unikatów są właśnie tu w Polsce, a po drugie - co Ci da plan jak nie znajdziesz dla niego inwestora?

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Adriomeniks w 04 Sty 2012, 18:08

Zalecam opcję której ja używam, będziesz miał z głowy :wink:

A tak na marginesie to ja też mam to głęboko w dupie i gówno mnie to obchodzi, no ale Termi musi przecie rzucać na prawo i lewo tymi swoimi mądrościami na każdym kroku, taki nieznośny typ....

On ma jakiś rodzaj niedowartościowania, musi na każdym kroku pluć tymi tekstami typu "Gucciego z Florencji" w ten sposób się dowartościowuje....

Pozd :wódka:
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 20:58

@scigacz1975: Przykro mi, że informację o architekcie traktujesz jako jakąś formę deprecjonowania Baranowa. Jestem architektem i to raczej zboczenie zawodowe się u mnie odezwało ;-) A Gucciego bardzo lubię za taki malutki zameczek na Mirze w Książu Wielkim. Niestety bardzo zaniedbany ostatnio. W sumie głównie Włosi odpowiadają za większość arcydzieł polskiego Renesansu.

Chciałbym przy okazji zwrócić uwagę, że cudowność i niepowtarzalność naszej kultury polega na wymieszaniu przeróżnych wpływów narodów które w Rzeczpospolitej żyły lub z nami sąsiadowały: Żydów, Niemców, Rosjan, Tatarów; koegzystencji kultury wschodu i zachodu.

W moim rodzinnym miasteczku zawsze byliśmy dumni z prawosławnej cerkwi, którą przewodnik Pascala nazywa "najpiękniejszą w Polsce":
Image
Ozdobą mojego powiatu jest grecko-katolicka cerkiew w Dłużniowie, ponoć najwyższa drewniana cerkiew w naszym kraju:Image
Niedaleko od niej w Mycowie otoczona lasem i prawosławnym cmentarzykiem stoi cudowna secesyjna kaplica grobowa ufundowana przez tamtejszych ziemian-katolików:
Image

I to mnie w moim otoczeniu zachwyca. Cudowna różnorodność. A wiedza, że Kolegiatę w Zamościu zbudował Włoch Morando a ORP Orzeł jest wspaniałym przykładem holenderskiej myśli technicznej uczy mnie tej odrobiny pokory w wynoszeniu się nad inne narody.

Pojechałem kiedyś do takiej wsi Buśno na południowym Roztoczu, gdzie przed wojną znajdował się największy ośrodek kamieniarski, gdzie wykuwano nagrobki dla chrześcijan wyznania wschodniego. Były tam 2 wsie. W pierwszej jest kościółek i katolicki cmentarz w drugiej cerkiewka i ogromny prawosławny cmentarz. Pomiędzy nimi cmentarz z napisami gotykiem - jedyna pamiątka po osadnikach niemieckich. W lasach na ich obrzeżu stoją poradzieckie bunkry Linii Mołotowa. Gdzie indziej w Europie coś takiego można znaleźć?

Taka mała uwaga o panu Adriomeniksie: ja widać chyba na tym polega bycie "pawdziwym-polakem-katolikiem", że bezwzględnie trzeba mieć jasno określonych wrogów i nie oparte na niczym poczucie wyższości. Smutne te, ale też i bananie powszechne....
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fender.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez lektors w 04 Sty 2012, 21:51

Najlepsze w nas jest poczucie wspólnoty, pewnego rodzaju patriotyzm, pamięć o naszej historii, naszych czynach w przeszłości.
Image
Awatar użytkownika
lektors
Tropiciel

Dołączenie: 14 Cze 2009, 20:32
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 05:22
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 55

Postprzez Fender w 04 Sty 2012, 22:26

Poza niesamowitą historią naszego kraju zachwycają mnie polskie krajobrazy i piękne miasta (miasteczka właściwe, które mają w sobie niesamowity urok). Te piękne pola, lasy, drzewa, łąki. Nawet na zwykłej wsi można znaleźć coś sielskiego. I oczywiście ta swojskość. Niczego lepiej nie wspominam, jak po sytej, mięsnej kolacji mogłem się walnąć w hamaku zawieszonym na konarach dwóch dębów i wpatrywać się w te śliczne zielone pagórki. Po takich doznaniach wiem czemu Mickiewicz tak pięknie opisał nadniemeńskie okolice ojczyzny. Poza tym miasta. Ich starówki. Maja w sobie coś niesamowitego. Ten specyficzny klimat, którego nie czułem spacerując po starówce w brukseli, czy starej części miasta w Paryżu, albo nawet w Pradze. To właśnie tutaj, u nas, w Polsce, klimat takich miejsc można nożem kroić. Coś pięknego.

Za ten post Fender otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Werewolver.
Awatar użytkownika
Fender
Tropiciel

Dołączenie: 26 Wrz 2010, 12:38
Ostatnio był: 13 Gru 2024, 21:14
Miejscowość: Przedmieścia Limańska
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 90

Postprzez scigacz1975 w 04 Sty 2012, 23:13

Kod: Zaznacz wszystko
Jadą, jadą dzieci drogą,
siostrzyczka i brat,
i nadziwić się nie mogą,
jaki piękny świat.

Tu się kryje biała chata,
tu słomiany dach,
przy niej wierzba rosochata,
a w konopiach strach.

Od łąk mokrych bocian leci,
żabkę w dziobie ma.
Bociuś, bociuś! krzyczą dzieci,
a on Kla, kla, kla.

Tam zagania owce siwe
Brysio - kundel zły.
Konik wstrząsa bujną grzywę
i do stajni rży.

Idą żeńcy, niosą kosy,
fujareczka gra,
a pastuszek mały, bosy
chudą krówkę gna.

Młyn na rzece huczy z dala
białe ciągną mgły,
a tam z kuˇni od kowala
lecą złote skry.

W polu, w sadzie brzmi piosenka
śród porannych ros,
siwy dziad pod krzyżem klęka
pacierz mówi w głos.

Jadą wioską, jadą drogą
siostrzyczka i brat
i nadziwić się nie mogą,
jaki piękny świat.

M. Konopnicka

Część już nieaktualna ale i tak mnie rozwala.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive ulvhedin.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Realkriss w 05 Sty 2012, 10:23

Terminus napisał(a):A Gucciego bardzo lubię

Heloł, Termi, a ja też bardzo lubię Gucciego. Ale tego od torebek, sukienek i perfum, miał na imię Guccio Gucci, swoją drogą także Florentyńczyk, pewnie rodzina.

No Ścigacz, pięknie, to łza się w oku kręci, jak Maryjka Konopnicka pojawia się na forum S.T.A.L.K.E.R.A :D
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Terminus w 05 Sty 2012, 10:45

Heh. Powiem Ci, że 2 lata temu mieliśmy taką inwestorkę na przebudowę domu jednorodzinnego, która koniecznie chciała na ścianie umieścić logo Versace wysokie na prawie całą kondygnację ;-) Myśmy co prawda tego nie zaprojektowali ale ona zaklinała się, że i tak sama to zrobi.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości