Abonament RTV

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Abonament RTV

Postprzez KOSHI w 07 Sty 2012, 16:46

Przyje***ą ten podatek ukryty w prądzie, bo prąd mają prawie wszyscy i nie będą się zastanawiali czy ktoś ma TV czy nie, czy zarejestrował odbiornik czy nie. Po sieci krążą takie teorie, ile w tym prawdy nie wiem.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Reklamy Google

Postprzez xionc w 07 Sty 2012, 18:00

No! Nie wiem dlaczego mam płacić abonament za TVPiS czy TVPO czy jeszcze inne gówno jak płace co miesiąc za Cyfre, niech oni sie dogadują ze sobą o!
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez KOSHI w 07 Sty 2012, 22:10

I to by było najrozsądniejsze wyjście.

Uwagi moderatora:

Nie spamuj. - Wheeljack
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Kozaki: 649

Postprzez Run4Life w 08 Sty 2012, 16:44

Popytałem trochę tu i tam i potwierdziło się to, że abonament najprawdopodobniej będzie wliczony w prąd. :facepalm:
Generalnie ma on wynosić ok.17zł(max. 20zł) miesięcznie. Nie jest to olbrzymia kwota, ale nie zmienia to faktu, że taki sposób rozliczania z abonamentu jest niesprawiedliwy.
"Nie sprzęt, a technika zrobi z Ciebie desantnika."
Image
Awatar użytkownika
Run4Life
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2011, 16:41
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 19:20
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 20

Postprzez xionc w 08 Sty 2012, 19:07

No bo tu jest Sąd i Urząd Skarbowy a nie sprawiedliwość
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez djcycu w 08 Sty 2012, 19:47

Co? 17 złotych za rypane reklamy non stop między filmami czy innymi programami? Toż się świat wywraca kołami do góry... No cóż... Jako kierowca ciężarówki będę w domu po zliczeniu wszystkich dni około miesiąc i co? I mam płacić za to że mam TV? A jak nie będę go miał? ZŁODZIEJE!
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez radioaktywny86 w 08 Sty 2012, 20:07

Ja tam swoją drogą się cieszę, że wynosi tylko 17 zł, w Niemczech i innych zachodnich krajach jego wartość jest 5-cio krotnie większa niż u nas. A osobiście zacząłem go płacić z dwa lata temu kiedy do sąsiada wpadła skarbówka zabrała mu TV i nałożyła (wygórowaną) karę.
Wolność!

radioaktywny86
Wygnany z Zony

Dołączenie: 27 Gru 2011, 12:42
Ostatnio był: 19 Lut 2012, 18:57
Miejscowość: Krk
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 1

Postprzez djcycu w 08 Sty 2012, 20:37

Tyle że w Niemczech i płace są wyższe tak samo życie tam inaczej się kręci niż tu. Tutaj ci dowalą z każdej strony byś bulił i łatał wszelkie dziury budżetowe no ale jak jest krach w UE to pierwsi lecimy wspomagać finansowo Grecję gdzie owe kochane Niemcy się oburzały po ostatnim razie ich bankructwa... Jak nie kupię TV a będę musiał płacić ten szit to im sprawę chyba mogę zrobić prawda? Bo dlaczego mam płacić za coś czego nie używam?
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez radioaktywny86 w 08 Sty 2012, 20:49

Nie wiem na prawie się nie znam, ale swoją drogą telewizje cyfrowe (bo to je większość Polaków ma wykupione) powinny płacić tą opłatę telewizji polskiej. A jak poprzednik powiedział (z czym się zresztą zgadzam) programy TVP są stronnicze i podają fakty dla nich ważne, jeżeli mamy za coś płacić to niech chociaż będzie to obiektywne.
Ale napewno nie zniosą tej opłaty nawet kiedy odwołasz się do Strassburga. Co więcej płace zamiast rosnąć spadają, a emerytury nie pozwalają na utrzymanie domu. Weźmy na przykład taką sprzątaczkę teraz kiedy weszła kwotowa waloryzacja rent i emerytur dostanie tyle premii co pracującu 30 lat na ulicy policjant, którego praca wyrządziła mu wiele "szkód" zarówno fizycznych jak i psychicznych; albo profesor, którego edukacja trwała około 15 lat i codziennie musi się użerać ze studentami na uczelni.
Wolność!

radioaktywny86
Wygnany z Zony

Postprzez Run4Life w 08 Sty 2012, 21:04

radioaktywny86 napisał(a): A jak poprzednik powiedział (z czym się zresztą zgadzam) programy TVP są stronnicze i podają fakty dla nich ważne, jeżeli mamy za coś płacić to niech chociaż będzie to obiektywne.

Media zawsze będą stronnicze. Mniej lub bardziej, ale zawsze.

djcycu napisał(a):Tutaj ci dowalą z każdej strony byś bulił i łatał wszelkie dziury budżetowe no ale jak jest krach w UE to pierwsi lecimy wspomagać finansowo Grecję gdzie owe kochane Niemcy się oburzały po ostatnim razie ich bankructwa...

A tak w temacie obiektywnych mediów i wparcia finansowego. Myślisz, że politycy(rząd) by się zgodzili by media emitowały takie przemówienia?

"Nie sprzęt, a technika zrobi z Ciebie desantnika."
Image
Awatar użytkownika
Run4Life
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2011, 16:41
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 19:20
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 20

Postprzez radioaktywny86 w 08 Sty 2012, 21:15

Ładna wypowiedź, głosząca rzeczywistą prawdę o głupocie polityków. Powiem tak przy wyborach po Kwaśniewskim myślałem, że PO zrobi coś, a jej wybór będzie sesowniejszy niż wybór PiSowców, jednak teraz po tym co PO zrobiło nam policjantom (przyznaje się, że pracuje jako policeman, ale normalny, jeśli chodzi o pseudo policjantów wyznaję zasadę nietolerancji [C*H*W*D*P]) nigdy więcej nie zagłosuję na nich, przynajmniej Palikot nie zmieniłby nic na gorsze, bo dopiero musiałby "oswoić" się z taką polityką, a w międzyczasie może powstała by jakaś sensowna partia nie szarpiąca aż tak za Nasze kieszenie.Przynajmniej moglibyśmy palić ziółko ;)
Wolność!

Za ten post radioaktywny86 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.

radioaktywny86
Wygnany z Zony

Postprzez MatrixSTR w 08 Sty 2012, 21:17

Ktoś wspominał o podatku za oddychanie i palenie. Oczywiście są takie podatki. W miejscowościach uzdrowiskowych podatek jest wliczany w ceny hoteli. Jeśli chodzi o palenie to jest akcyza i dodatkowo mandaty za palenie w złych miejscach. Ktoś jeszcze wspominał o podatku za s*anie w domu i chyba nie słyszał o podatku za kanalizację wliczoną w cenę wody. W naszym kraju (zresztą w innych też) opodatkowane jest praktycznie wszystko co się tylko dało, problem jest w tym że te podatki są o wiele wyższe niż w innych krajach w porównaniu do średniego wynagrodzenia.

A jeśli chodzi o abonament to są 2 projekty. Albo będzie wliczony w cenę prądu, albo będzie po staremu, z tym że nawet posiadacze komputera też będą musieli płacić (mimo że nie posiadają telewizora i radioodbiornika).

Z tego co pamiętam to dodatkowo w Polsce jest najwyższa na świecie akcyza za paliwo. Owszem są kraje w których jest ono droższe, ale tylko ze względu na utrudniony dostęp i koszty transportu.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Kozaki: 277

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość