Zajmowanie się grafiką 3D, od czego zacząć?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Zajmowanie się grafiką 3D, od czego zacząć?

Postprzez Sosna w 17 Sty 2012, 19:12

Witam,
postanowiłem wziąć się za grafikę, teksturowanie i tak dalej. Kiedyś się przymierzałem (jakieś półtora roku temu), zrobiłem w jakimś programie trójwymiarową piramidę, okleiłem ją teksturą i na tym się skończyło :p
Trochę jestem ogarnięty w temacie C++. ale raczej żółtodziób. Więc się pytam, jaki byście tutorial polecili , program na początek. Chciałbym być w stanie zrobić ,przykładowo, całkowicie nowy pancerz do stalkera. Co prawda chcę w przyszłości obrać kierunek związany z informatyką a ,że jeszcze parę lat minie zanim pójdę na studia ,to postanowiłem się za to wziąć wcześniej. Oczywiście nie chcę się koncentrować na stalkerze, chociaż z nim będzie związana większość moich pomysłów/projektów (o ile coś z tego wyjdzie). W internecie jest wiele linków, ale ponieważ raczej się na tym kiepsko znam ,to natłok informacji, powoduje ,że nie jestem pewien co konkretnie wybrać i praktycznie po dłuższej chwili szukania ,wracam do punktu wyjścia.
Podrawiam
Sosna
Kot

Dołączenie: 17 Sie 2011, 23:55
Ostatnio był: 25 Sie 2012, 11:35
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: Zajmowanie się grafiką 3D, od czego zacząć?

Postprzez wobes w 17 Sty 2012, 19:30

Proponowałbym od zajrzenia tutaj:

http://students.autodesk.com/

Jeśli poczujesz, że jakoś ci idzie, daje ci to jakąś przyjemność i chcesz to kontynuować, to następnym krokiem jest kupno myszy 3D.

http://www.3dconnexion.com/products/spacenavigator.html
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Sosna w 17 Sty 2012, 19:49

dzięki, za stronę, właśnie czekam na mail potwierdzający konto, problem mam taki ,że o ile angielski nie jest żadnym problemem, o tyle problem leży w programach, w zakładce learning mam wybrać program ,przy którym chcę się uczyć (tak mi się wydaję ,że w ten sposób znajdę jakiś tutorial) jednak nie wiem ,który odpowiada totalnemu laikowi ,który bierze się właśnie za obrabianie 3D. Nie jeden produkt posiada dopisek 3D :P Więc za bardzo nie jestem wstanie zorientować się na stronie :(
Sosna
Kot

Postprzez MatrixSTR w 17 Sty 2012, 19:53

Za ten post MatrixSTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Sosna.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 277

Postprzez KoweK w 17 Sty 2012, 20:00

Jeżeli chcesz robić coś do S.T.A.L.K.E.R.a w 3D, to jednak Maya lepiej się sprawdza do takich rzeczy. Ja, np. korzystam z tej książki i jestem zadowolony. Gdzieś na allegro była oferta za 100 zł + gratis przesyłka. Książka tłumaczy chyba wszystkie podstawowe rzeczy... Szkoda, że nie ma bardziej zaawansowanej literatury po polsku u nas, jeśli chodzi o Mayę.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez djcycu w 17 Sty 2012, 20:02

Ja do modelowania używam ZModelera. Co prawda nierozgarnięty program bo do nierozgarniętej gry (nie mam na myśli stalkera tylko inną produkcję) ale zawsze od czegoś się człowiek nauczy :P Z początku była klapa a teraz modeluję nawet nawet co mówią mi nawet ludzie po fachu... Ale to tak jest. Zawsze hobby przebije papiery :) Mapowanie też nie jest takie straszne. Nie wiem jak w tych zaawansowanych programach ale ja np musiałem z płaszczyzn rozbijać mapping. Nie było źle o ile używało się głowy. Żadnych mysz 3D też nie potrzebowałem.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Terminus w 17 Sty 2012, 20:12

Póki możesz korzystać z wersji edukacyjnych to podobnie jak Kowek polecam z oferty Autodesku wziąć Maya 3D i skupić się na bardzo dobrym opanowaniu jednego programu. Jak go i modelowanie 3D ogarniesz to wtedy o wiele łatwiej będzie Ci opanować inne - o ile będzie taka potrzeba np. darmowego do zastosowań komercyjnych Blendera.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 17 Sty 2012, 20:35, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Sosna w 17 Sty 2012, 20:16

wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem, właśnie pobieram Mayę
----
dobra, raczej będę korzystał z poradnika Matrixa, dużo bardziej mi się podoba.
----
Pytanie do Matrixa: twój poradnik, rozdział drugi, wystarczą te obrazki ,które autor wstawił do pdf'a czy muszę się samodzielnie zaopatrzyć w plany P-40?
Ostatnio edytowany przez Sosna, 17 Sty 2012, 20:54, edytowano w sumie 1 raz
Sosna
Kot

Postprzez KoweK w 17 Sty 2012, 21:56

Sosna napisał(a):twój poradnik, rozdział drugi, wystarczą te obrazki ,które autor wstawił do pdf'a czy muszę się samodzielnie zaopatrzyć w plany P-40?

Z tego, co mi wiadomo to tak.

Tutaj masz plany: http://airplanes3d.net/downloads/wm2/source.zip
Sam autor poradnika wystawił tego linka pod artykułem.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Terminus w 17 Sty 2012, 22:29

Z tego co pamiętam to ze strony Jaworskiego są do ściągnięcia plany samolotu, zresztą są zapisane w modelu omawianym w podręczniku, również do ściągnięcia z jego strony.

Tylko uwaga: nie wiem czy się porywać na ten poradnik i Blendera, ponieważ jest on napisany pod STARĄ wersję Blendera 2.49. Nowa serii 2.6 ma zupełnie inny interface i trochę inne sterowanie!
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Sosna w 17 Sty 2012, 23:45

wielkie dzięki, ogarniam już jako tako poruszanie się kamerami, widokami i tp. mam tylko pytanie, czy macie jeszcze jakieś alternatywy? maya mi się totalnie nie spodobała (poradnik który mi poleciłeś, od razu rzucił mnie na głębokie wody :(, nic nie wiem ,a tu nagle, masz zdjęcie wózka, przerysuj bryły i tp. może to dlatego ,że się nie wczytałem w niego) natomiast ten poradnik jest świetny, tylko trochę mi się nie podoba ,że pracujemy nad gotowym projektem. Niby ,rozumiem co i jak, ale i tak mam dość silne wrażenie ,że jak wezmę się za coś od zera, to nie będę wstanie nic zrobić. Oczywiście wiem, że książka wszystko omawia (jestem na 3.4 rozdziale).
Sosna
Kot

Postprzez Terminus w 17 Sty 2012, 23:56

Wszystko po kolei. Cierpliwość i wytrwałość to podstawa tutaj [wiem banały]. Zawsze możesz "na boku" robić coś swojego, ćwicząc i powtarzając to co nauczyłeś się z podręcznika. Oczywiście od razu nie wszystko wyjdzie, ale tu chodzi o utrwalanie pewnych schematów myślenia/posługiwania się programem.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości