SOPA/PIPA/ACTA

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: SOPA

Postprzez xionc w 21 Sty 2012, 00:12

Co ty bredzisz? Wszystkie polskie rządy od 1989 wchodziły amerykanom i robiły im laski i jeszcze z tego sie cieszyli. Socjalizm czy kapitalizm nie ma tu nic do rzeczy, liczą sie wielkie korporacje które wydają miliony dolarów na lobbystów i kampanie wyborcze polityków, czy to republikanów czy demokratów. Ideologia nie ma znaczenia, liczy sie tylko pieniądz, władza i sex
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 21 Sty 2012, 00:12

Co ma USA wspólnego z krytykowaniem UE?
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez xionc w 21 Sty 2012, 00:15

Co ty mu tłumaczysz, przeca on z Torunia, wiesz fale ojca dyrektora troche mu zlasowały mózgowie...
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez StalkerCiastek w 21 Sty 2012, 00:17

Zamach. Realny. Na wolność internetu. Z początku się z tego śmiałem i pukałem w czoło. Co tam SOPA, co tam Amerykanie! Tak, bierzcie te swoje widły i pochodnie i idźcie szturmować parlament europejski. Powodzenia.
Dopóki nie natrafiłem na ACTA i bliską groźbę podpisania tego przez... Polskę. Jak to? Oglądam wiadomości codziennie i nigdy nie natrafiłem w nich na żadną informację o ACTA. Ustawy przecież tak ważnej i jak najbardziej nadającej się na pierwsze strony gazet, czy wieczorne wiadomości. Tymczasem w internecie - burza. To jak? Nie chcecie nakręcić dobrego reportażu? Hmm...
To mnie właśnie uderzyło. Nie będę tu dochodzić, które z mediów przekazuje bardziej wiarygodne informacje, jest mniej cenzurowane. Zaskoczyło mnie, jak mało informacji dociera do mnie za pośrednictwem TV. Tam panuje cenzura. Internet to jedyne jak najbardziej wolne źródło informacji. I to ma się zmienić?
W całym ACTA nie podobają mi się przede wszystkim dwie rzeczy: możliwość monitorowania mnie przez dostawcę internetu i zamknięcie dowolnej strony (tu SOPA bardziej) przez rząd. No jak to tak? Zaraz wyobraziłem sobie jak to wchodzę na RT i gdzieś tam w centrali dostawcy zapala się czerwona lampka. Potem jak zamykają po kolei wszystkie strony pod pretekstem "piractwa" (Megaupload - ileż ja stamtąd modów do Stalkera naściągałem!).
To zamach na wolność internetu. Jedyne prawdziwie wolne z mediów.
Nie dajcie się oszukać. ACTA i SOPA to tylko wstęp. Nim się obejrzymy, a sytuacja będzie podobna do tej w Chinach. Wolność słowa zniknie. Takie strony jak Wikileaks przestaną istnieć. Wszelka krytyka będzie kontrolowana. Napiszesz coś niewłaściwego i kto wie? Może nawet oskarżą cię o terroryzm? Po (mocno podejrzanych) zamachach z na WTC Amerykanie mają obsesję na punkcie tak zwanego terroryzmu. Trzeba przyznać, że te zamachy to bardzo... fortunny zbieg okoliczności. Wprowadzono szereg ustaw dających możliwość inwigilacji społeczeństwa - pod pretekstem wyłapywania terrorystów. Wybuchły wojny. Rząd wzmocnił swoją pozycję względem obywatela. Jedynym miejscem, gdzie obywatel czuł się bezpieczny był internet.
To się zmienia. Nie chcę by mnie sprawdzano na każdym kroku. Nie chcę być obserwowany. Nie chcę, by z Polski zrobiono cholerną Amerykę, z tą ich paranoją na punkcie terroryzmu i łamania prawa, wykorzystywaną przez rządzących.
Wolny świat przestaje istnieć. Staliśmy się wolnym krajem po obaleniu władzy komunistycznej. Teraz rolę dawnej dyktatury przejmuje USA i Unia Europejska (której tyle przecież zawdzięczamy). To smutne. Bo tą wolność tracimy. Znowu.

W Iraku jesteśmy już od paru lat

W Afganistanie, kolego. Irak i Afganistan - to walka z tak zwanym terroryzmem. "Historię pojęć piszą zwycięzcy". To silniejszy wskazuje kto jest wrogiem czyli kogo trzeba nazwać terrorystą i go zabić. Bo silniejszy ma w tym interes.

Nigdy tej całej inwigilacji społeczeństwa, manipulacji obywatelami i tak dalej nie brałem na poważnie. To dobry temat, ale na film SF, czy kolejną teorię spiskową. Zawsze się śmiałem z ludzi twierdzących, że WTC to jedna wielka mistyfikacja, że ludzie są kontrolowani przez rządzących. Obserwując wydarzania na świecie, wiążąc ze sobą pewne fakty dochodzę do wniosku, że nie wszystko podlega kategorii "fantastyka" i niektóre rzeczy stają się rzeczywistością.
Całe szczęście, że do Polski jeszcze to nie dotarło. Co niepokojące - jednak dotrzeć próbuje.
Ostatnio edytowany przez StalkerCiastek, 21 Sty 2012, 00:24, edytowano w sumie 1 raz
LOL

Za ten post StalkerCiastek otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wayathin.
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez lektors w 21 Sty 2012, 00:23

xionic: a skąd wiesz że polacy robili amerykanom laski?
soviet: Mi chodzi o brak samodzielnego myślenia tego pajaca.
stalkerciastek: To po co polski rząd maca w tym palce, skoro nic nie dostaje w zamian?
Image
Awatar użytkownika
lektors
Tropiciel

Dołączenie: 14 Cze 2009, 20:32
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 05:22
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 55

Postprzez Universal w 21 Sty 2012, 00:28

http://www.mkidn.gov.pl/media/docs/2012 ... k_ACTA.pdf

Od 32 strony - sekcja V - internet. Tak mdłe zapisy, że nic z nich nie rozumiem - jedynie widzę pole do nadinterpretacji.

[niepotrzebny komentarz, którego po latach bym nie napisał]
Ostatnio edytowany przez Universal, 28 Paź 2025, 19:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez StalkerCiastek w 21 Sty 2012, 00:30

To po co polski rząd maca w tym palce, skoro nic nie dostaje w zamian?

To po co polski rząd buduje nam drogi, a w mojej wsi wykopał kanalizację? Co taki Tusk dostał w zamian za to, że kupa z mojego domu nie popłynęła na pola, a do rury i dalej do oczyszczalni? Myślisz bardzo wąskimi kategoriami.

:

Technicznie rzecz biorąc nie płynęła na pola, a do wielkiego zbiornika skąd raz na jakiś czas wypompowywał ją traktor wyposażony w wielką beczkę. Dalej nie wiem jednak co robił rów ze ściekami na polach. Coś w rodzaju odpływu? A może komuś nie chce się płacić za wywóz? Nie wiem. Wpadłem tam.
Chociaż z drugiej strony kupa i tak pojechała pewnie na pola. Bo gdzie oni to wylewają? Kiedyś byłem świadkiem, jak wszytko wyje*** do pobliskiej rzeczki, w której się kąpałem z kolegami :| .
Temat na osobną dyskusję.

a ludzie na punkcie teorii spiskowych.

To prawda, ale w niektórych teoriach jest nieco prawdy. Pomijając te absurdalne w rodzaju jaszczurów rządzących światem.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Kozaki: 58

Postprzez Saharowicz w 21 Sty 2012, 01:09

Jeśli mogę to się wypowiem, słuchajcie. Dziennie dochodzi około 50-100tyś piratów więc tego się obalić nie da. To będzie jak z atakiem na Facebook'a, niby coś, a wkońcu wielkie gówno. Zaraz może policja przeszuka wszystkie komputery? Pha-ha, dostaniesz mandacik za piractwo chodź go nie zapłacisz.

I tak, Anonymous robi wszystko abyśmy mieli wolny internet. Te ich Departamenty i strony upadają bo oni taki atak robią w 1h. Z tego co wiem to w każdym kraju jest około 100-1000 osób od nich. Po prostu SOPA to wyrób aby straszyć ludzi o piractwo.

Saharowicz
Wygnany z Zony

Dołączenie: 21 Sty 2012, 00:50
Ostatnio był: 01 Lut 2012, 09:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 2

Postprzez djcycu w 21 Sty 2012, 01:15

To fakt faktem straszy ale jak to przejdzie to będzie jak zawsze bardzo niewinnie... Wielu się nawet przyzwyczai i będzie z tym żyć jak dawniej ale potem zacznie się dokręcanie śruby to tu to tam i wtedy ci którzy się z tego śmiali zaczną się dopiero irytować kiedy wszystko będzie za późno... Ataki hakerów mało pomogą, jak dla mnie to one dolewają oliwy do ognia bo rząd wtedy to bierze na pokaz jacy to hakerzy źli i tępe społeczeństwo niczym w filmie Equlibrum leci za tym co powiedział rząd...

PS: A piractwa nic nie zatrzyma... Znajdą się technologie na powstrzymywanie to i znajdą się na rozpowszechnianie... Niby zabezpieczenia miały być tak doskonałe a jak sami wiemy hakerzy je bardzo dobrze rozgryzają. Wszystkie te zabezpieczenia są murem dla zwykłych użytkowników ale nie dla programistów.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez tomasz4815 w 21 Sty 2012, 12:56

If Megaupload are down...YOU ARE DOWN TOO!
~The Anonymous

Hehe spójrzcie na to:
http://www.paulafernandes.com.br/
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Wczoraj, 23:31
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez Adrenalin2k w 21 Sty 2012, 13:09

Walka z piractwem w ten sposób uderza jedynie w wolność słowa i zwykłych ludzi, a przy okazji daje iluzje korporacjom odpowiedzialnym za tworzenie tej pseudo rozrywki ze bedą mogli spokojnie trzepac jeszcze wiecej kasy. Piractwo było i będzie to jak walka z wiatrakami. Moim zdaniem ludzie odpowidzialni za SOPA poprostu dali sie sprzedac.
Future is now. Resistance is here.
Awatar użytkownika
Adrenalin2k
Stalker

Dołączenie: 27 Kwi 2010, 17:04
Ostatnio był: 15 Gru 2024, 14:25
Miejscowość: Land of Free
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 16

Postprzez Szpagin w 21 Sty 2012, 13:34

http://www.cdaction.pl/news-24571/amerykanski-senat-odroczyl-glosowanie-nad-pipa-a-esa-wycofalo-swoje-wsparcie.html

Amerykańscy politycy: "The battle is lost, but the war has just begun". W tym roku są wybory, więc nic dziwnego, że nie chcą robić niczego kontrowersyjnego.

Kolejny plus: w rośnie świadomość zagrożeń, jakie niesie ACTA. Wczoraj w "Metrze" pojawił się artykuł na temat piractwa i wspomniano (chyba po raz pierwszy w prasie) o planach podpisania ustawy przez Polskę.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości