Jak Stalker zarządza kolejnymi patchami

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jak Stalker zarządza kolejnymi patchami

Postprzez Martinezz321 w 29 Sie 2007, 23:30

Na stalkera czekałem 4 lata. Miał to być cud nad cudami i rzeczywiście jest cud-kuriozum przedziwne. Na przykład:
1. Zainstalowałem podstawową wersję gry. Ale cóż to w podstawowej wersji nie można wykonać podstawowych zadań gdyż ponieważ panowioe z GSC zapomnieli że nasz główny zleceniodawca utknął za zamkniętymi na głucho drzwiami. Drzwi oczywiście otworzyć nie można no chyba że...
2. Zainstalowałem patch 1.0004. Z zadowoleniem przeczytałem że panowie poprawili również engine i teraz gra chodzi do 25% szybciej.
3. Kładę swoje drżące łapki na klawiaturze a tu.... rodzinny slide chow? Gra skacze czka przycina się i generalnie w ogóle nie da się grać przy tych samych ustawieniach suwaków co w wersji 1.000 - 1024 na 768, object dynamic lighting i reszta ustawień na medium! Nawet po zejściu do rozdzielczości 800 na 600 i obniżeniu przeróżnych detali przycinka jest taka że nie da się do nikogo trafić. Długo drapałem się w głowę rozpatrując swój hardware ale na moim Radeonie x800GTO i 2ghz Athlonie takie gry jak FEAR czy Call of Juares chodzą zupełnie grywalnie już nie mówiąc o stareńkim a wcale nie pozbawionym tych samych efektów Far Cry który śmiga aż miło.
4. Wróciłem do wersji 1.000. Znów wszystko w miarę chodzi przy 1024 i object dynamic lighting. No nie żeby się zachwycać ale da się i postrzelać. Rozpakowałem i wrzuciłem fix który miał otworzyć drzwi do handlarza Sidorovicha (dostępny na tej stronie) i... nic. Drzwi zabite na głucho. Nosz kurrr....
5. Postanowiłem zainstalować jeszcze raz patch 1.0004 i grać na static lighting - nie ma wyjścia. Jakież było moje zdziwienie gdy teraz gra przy object dynamic lighting chodzi - kapryśnie ale nie tak koszmarnie jak poprzednio. Lagi czytania są dłuższe niż przy wersji 1.000 ale da się chodzić. Co ciekawe gra zaczęła się zawieszać - ot tak po prostu - idę sobie gra doczytuje i... stop, paluch w reset i jeszcze raz. Wielce intrygujące bo na wersji 1.000 pograłem spokojnie 4 godziny bez żadnego zwisu.

Zatem:
1. Chciałem pogratulować panom z GSC pracy, szczególnie nad patchami do gry.

2. Chciałem sie was zapytać czy ktoś wie o oc chodzi?
- dlaczego Stalker działa wolniej po zainstalowaniu patcha?
- dlaczego zaczął się wieszać bez opamiętania?
- dlaczego fix do Sidorovicha nie robi nic mimo że wykonałem wszystko zgodnie z instrukcjami - skopiowałem katalog do katalogu z grą oraz poprawiłem wpis w odpowiednim pliku (w kolejnych próbach nie poprawiałem tego wpisu, kopiowałem zawarty w fixie plik w różne miejsca).

Pozdrawiam serdecznie i wybaczcie ten przydługi wstęp.
Czy ktoś widział dobrą RPG FPP od czasów PIERWSZEGO System Shocka?
Pytanie retoryczne.
Martinezz321
Kot

Dołączenie: 29 Sie 2007, 22:06
Ostatnio był: 13 Lis 2007, 21:06
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez L.Y.S.K.A. w 29 Sie 2007, 23:45

Jeśli możesz opisz swój sprzęt nieco dokładniej najlepiej wszystko pokolei, potem podaj skąd masz S.T.A.K.E.R.'a i czy czytałeś jak wsadzać mody.

Od takich pytań jest moderacja. My sobie naprawdę radzimy. - Quinn -

Wiadomo że chce dobrze dla forum ^^ już nie będe takich pytań zadawał. Zostawie to wam Moderatozy.
Ostatnio edytowany przez L.Y.S.K.A., 30 Sie 2007, 09:37, edytowano w sumie 1 raz
S.T.A.L.K.E.R.
Lyska Sky
Awatar użytkownika
L.Y.S.K.A.
Kot

Dołączenie: 11 Lip 2007, 18:40
Ostatnio był: 15 Lip 2008, 21:40
Miejscowość: Zabijam Wilka w Kordonie xD

Re: Jak Stalker zarządza kolejnymi patchami

Postprzez Rain w 30 Sie 2007, 00:58

Martinezz321 napisał(a):Na stalkera czekałem 4 lata. Miał to być cud nad cudami i rzeczywiście jest cud-kuriozum przedziwne.

Nie jesteś sam :)
1. Zainstalowałem podstawową wersję gry. Ale cóż to w podstawowej wersji nie można wykonać podstawowych zadań gdyż ponieważ panowioe z GSC zapomnieli że nasz główny zleceniodawca utknął za zamkniętymi na głucho drzwiami. Drzwi oczywiście otworzyć nie można no chyba że...

Do tego służy TEN mod
2. Zainstalowałem patch 1.0004. Z zadowoleniem przeczytałem że panowie poprawili również engine i teraz gra chodzi do 25% szybciej.
3. Kładę swoje drżące łapki na klawiaturze a tu.... rodzinny slide chow? Gra skacze czka przycina się i generalnie w ogóle nie da się grać przy tych samych ustawieniach suwaków co w wersji 1.000 - 1024 na 768, object dynamic lighting i reszta ustawień na medium! Nawet po zejściu do rozdzielczości 800 na 600 i obniżeniu przeróżnych detali przycinka jest taka że nie da się do nikogo trafić.

To jest standard :D Patch zmienia wszelkie wpisy w plikach konfiguracyjnych jakie były wcześniej. A jeżeli masz zainstalowane mody które poprawiają wygląd lub też przyśpieszają grę to nie masz na co liczyć o płynnej grze :)
Długo drapałem się w głowę rozpatrując swój hardware ale na moim Radeonie x800GTO i 2ghz Athlonie takie gry jak FEAR czy Call of Juares chodzą zupełnie grywalnie już nie mówiąc o stareńkim a wcale nie pozbawionym tych samych efektów Far Cry który śmiga aż miło.

Ja w stalkerze mam wszystko na minimum i ledwo zipie a w FEAR na maxa oprócz cieni i zasuwa aż miło -gdzie tu logika? ;)
4. Wróciłem do wersji 1.000. Znów wszystko w miarę chodzi przy 1024 i object dynamic lighting. No nie żeby się zachwycać ale da się i postrzelać. Rozpakowałem i wrzuciłem fix który miał otworzyć drzwi do handlarza Sidorovicha (dostępny na tej stronie) i... nic. Drzwi zabite na głucho. Nosz kurrr....

HDR i nowe opcje widać w 1.0004 nie wyszły zbyt dobrze :P
A co do fixa..działa on na 100% gdyż sam go używam.
Pewnie ominąłeś TEN temat przy jego instalacji.
5. Postanowiłem zainstalować jeszcze raz patch 1.0004 i grać na static lighting - nie ma wyjścia. Jakież było moje zdziwienie gdy teraz gra przy object dynamic lighting chodzi - kapryśnie ale nie tak koszmarnie jak poprzednio. Lagi czytania są dłuższe niż przy wersji 1.000 ale da się chodzić. Co ciekawe gra zaczęła się zawieszać - ot tak po prostu - idę sobie gra doczytuje i... stop, paluch w reset i jeszcze raz. Wielce intrygujące bo na wersji 1.000 pograłem spokojnie 4 godziny bez żadnego zwisu.

Hmmm...ciekawe..z tego co się orientuje najczęściej "winne" są sterowniki do grafy, mała ilość pamięci podręcznej oraz mody. Pomijam już fakt że STALKER jest 2 gra po starym Call of Duty który lepiej działa po zdefragmentowaniu hdd :)
Zatem:
1. Chciałem pogratulować panom z GSC pracy, szczególnie nad patchami do gry.

Nie Ty jeden ;)
- dlaczego zaczął się wieszać bez opamiętania?

Wina moda najprawdopodobniej.
dlaczego fix do Sidorovicha nie robi nic mimo że wykonałem wszystko zgodnie z instrukcjami - skopiowałem katalog do katalogu z grą oraz poprawiłem wpis w odpowiednim pliku (w kolejnych próbach nie poprawiałem tego wpisu, kopiowałem zawarty w fixie plik w różne miejsca).

Podeślij mi plik do edycji to Ci poustawiam jak być powinno i u siebie sprawdzę :) Oczywiście nie 1.0004 bo ja od tego shitu daleko jestem :P
Pozdrawiam serdecznie i wybaczcie ten przydługi wstęp.

Pozdro.
Awatar użytkownika
Rain
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 03:14
Ostatnio był: 20 Lis 2017, 22:19
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez L.Y.S.K.A. w 30 Sie 2007, 01:17

Rain:
Ja w stalkerze mam wszystko na minimum i ledwo zipie a w FEAR na maxa oprócz cieni i zasuwa aż miło -gdzie tu logika?

czy ja czegoś nie kapuje? czemu wam to tak słabo chodzi?! mam 2 kompy... pozwólcie żę opisze:
Komp w Domu:
-Windows XP (z dx8.1 :P)
-512 MB RAM
-1,500GhZ
-GeForce 5200
-Page File 3000+
Na tym kompie na najnizzych detalach zlaguje mnie okolo na 2 sec ale przy biegu z "x" przez około minutke. ale jak już byłem na jakiejś mapie raz to nie przytnie wogole :D

Komp u Siostry (raczej od szfagra :P):
-Windows Vista Home Premium (z dx 10!)
-2 GB RAM
-3.000GhZ
-GeForce 7600 GS!
-Page File "nie wiem ale to jest pamięć virtualna:P"

rozumiem na pieerwszym kompie mi to słabo chodzi ale płynnie jak nie biegam:P może to cud że to wogóle działa hehe :) natomiast ten od szfagra to ekhm... na maksymalnych detalach przytnie na 1 sec, ale w czasie burzy (grzmotu). czemu twój komp ledwo zipie?! Rain? jaki masz sprzęt?
S.T.A.L.K.E.R.
Lyska Sky
Awatar użytkownika
L.Y.S.K.A.
Kot

Postprzez Rain w 30 Sie 2007, 02:04

L.Y.S.K.A. TAM podawałem konfig :D

PS. Ty to kobita czy facet :o
Awatar użytkownika
Rain
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 03:14
Ostatnio był: 20 Lis 2017, 22:19
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez L.Y.S.K.A. w 30 Sie 2007, 09:50

Komp masz troche lepszy odemnie czemu mówisz że ledwo zipie?
Mam gorszy a gralem ^^ przeszlem całego i nie narzekałem... bo nie miałem na co :P
jaki uzywasz dx?

Nie widać po miniaturce? powiedz to zmienie :P
L.Y.S.K.A.
Mlodszy stalker
Image
*Dołączył*: 11 Lip 2007
Ostrzeżeń: 1 Lol :p - Q -
te ostrzeżenie za post "jak wyjść z Lab x16" ale ze mnie noob xD - Lyska~ -
S.T.A.L.K.E.R.
Lyska Sky
Awatar użytkownika
L.Y.S.K.A.
Kot

Postprzez Martinezz321 w 30 Sie 2007, 14:01

No więc tak:
Dziękuję panowie za odpowiedzi.

1. Moja konfig:
win xp 756 ram DDR
twardy 250 gb - swap file ustawiony na 1,5 do 4 giga

Radeon x800GTO 256 ram -- wersja sterowników Catalyst 06.8 (D3D 6.14.10.0425)
Athlon 2.00ghz
Mainboard - Mercury nvidia nforce2 ultra
myszka.... :):):)

2. Nie nie mam żadnych modów. Instalowałem podstawową weersję i potem od razu patch 1.0004

3. Kiedy wrzucałem fiksa to oczywiście zrobiłem odpowiednie poprawki w pliku fsgame.ltx a więc zamieniłem false na true w tym miejscu:
$game_data$ = false| true| $fs_root$| gamedata\

Również w zipie z fixem był odpowiedni katalog "gamedata" a w nim "config" a wnim "scripts" tam właśnie plik esc_trader_door.ltx. Potem wrzucałem już plik esc_trader_door.ltx w różne miejsca i nic nie pomagało.
Tego fixa próbowałem zainstalować przy wersji 1.000 tzn tej która nie ma numerka w lewym dolnym rogu. Może to jest problem?
------Może tak czy siak MUSZE zupgraitować do ver 1.0001?

----- Czy coś jeszcze trzeba zzmieniać w pliku fsgame.ltx ?

Właściwie to chciał bym pograć raczej na versji 1.0004 (chociaż ok - NA JAKIEJKOLWIEK:) panowie poprawili tyle bygów w zadaniach że nie uśmiecha mi się syt w której na wersji 1.000 nie będę mógł połowy questów wykonać. JEśli ktoś z was ma pomysł dlaczego Stalker mi się wiesza po upgrajdzie - wygląda to tak jakby zwisał przy doczytywaniu z dysku - to powiedzcie.
------Ktoś też tak miał?

Jeszcze na koniec w kwestii Dynamic light - mam przedziwne wrażenie że wersja 1.000 w ogóle nie robi dynamic light - paseczki można sobie ustaiawać a i tak nic to nie zmieni. Kiedy przesiadłem się na wersję 1.0004 nagle zobaczyłem cienie od drzew i tegotypu duperele. Wcześniej tego nie było mimo że ustawione miałem object dynamic light. Nie wiem - może to była też kwestia pogody w grze deszcz vs słońce - trudno to niestety stwierdzić. W każdym razie 1.000 na pewno nie robi full dynamic light - przy zmianie na to nie było żadnej różnicy w ilości klatek a chyba ich ilość powinna dość znacznie spaść.
------Wiecie coś o tym?

------Czy ktoś o podobnej konf do mojej mógłby podać mi swoje ustawienia gry przy których Stalker chodzi... no powiedzmy grywalnie?

Pozdrawiam serdecznie.

Potem
Ostatnio edytowany przez Martinezz321, 30 Sie 2007, 14:21, edytowano w sumie 1 raz
Pytanie retoryczne.
Martinezz321
Kot

Postprzez Martinezz321 w 30 Sie 2007, 14:07

Aha Rain oto mój fsgame.ltx do edycji. Może ktoś jeszcze skorzysta z twoich poprawek.
Pozdro.

Kod: Zaznacz wszystko
$app_data_root$=true|false|C:\|Documents and Settings\All Users\Dokumenty\STALKER-SHOC\

$game_data$         = true|   true|   $fs_root$|      gamedata\

$game_ai$          = true|      false|   $game_data$|      ai\

$game_spawn$       = true|      false|   $game_data$|      spawns\

$game_anims$         = true|      true|   $game_data$|      anims\

$game_levels$      = true|      false|   $game_data$|      levels\

$game_meshes$       = true|      true|   $game_data$|      meshes\

$game_dm$          = true|      true|   $game_data$|      meshes\

$game_shaders$       = true|      true|   $game_data$|      shaders\

$game_sounds$       = true|      true|   $game_data$|      sounds\

$game_textures$       = true|      true|   $game_data$|      textures\

$game_scripts$       = true|      false|   $game_data$|      scripts\

$game_config$       = true|      false|   $game_data$|      config\

$level$            = false|   false|   $game_levels$

$game_saves$       = true|      false|   $app_data_root$|   savedgames\

$logs$            = true|      false|   $app_data_root$|   logs\

$screenshots$       = true|      false|   $app_data_root$|   screenshots\

$downloads$       = false|   false|   $app_data_root$|    downloads\

$mod_dir$ = false | false | $fs_root$ | mods\

Edytuj posty i używaj tagu code! - Quinn -
Pytanie retoryczne.
Martinezz321
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości