Po Twojej podpowiedzi i przeszukaniu kilku forum i zgłębieniu tematu obstawiam drużynę Flotylli Pińskiej KS " Kotwica". Zdobyli oni mistrzostwo Marynarki Wojennej w piłce nożnej w latach 1937/38.
" Nie wiem czemu żołnierz idzie do ataku ... ale idzie"
To teraz ja coś zadam, mam nadzieję iż wpasuje się w tematykę waszych zagadek. Zdjęcie przedstawia jedno z bombardowań z okresu tak zwanej wojny powietrznej w Europie 1940-44. Zagadka nie jest trudna. Więc jakie miasto jest bombardowane na fotografii i ewentualnie jak ktoś dojdzie do tego to jaki rok.
Nooo kolega Fender dał niezłą zagadkę. Nazwiska to chyba Schriver, a projekt, który realizował to tzw. "Projekt Chronos" czyli Vril-1 pojazd powietrzny poruszający się z prędkością ponad 6000 km\h Link do całego opisu: http://www.roswell47.pl/projekt-chronos.html
"Dwie rzeczy popychają ludzi do działania – interes i strach"- Napoleon Bonaparte
Tu chodzi chyba o projekt poduszkowca, był zlecony przez rząd by przypominać UFO,został stworzony ale ciężko nim było sterować i był ,,mało sprawny'' w akcji. Nie jestem pewien.