Windows

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Windows

Postprzez Kane w 01 Wrz 2007, 00:19

Witam Forumowiczów i Stalkerów! Mam taki irytujący problem.

Otóż rok temu kupiłem komputer. Moja Mama, jako, że pracuje w kiosku, a to się liczy jako własna działalność (czy cuś w tym stylu), mogła sobie odpisać podatek. A koleś z MM powiedział, że jeśli będzie odpisywała, to skarbówka może sprawdzić czy system oryginalny itp. No więc wzięliśmy tą całą Wingrozę XP Home Edition (za cenę złota). Po pewnym czasie zrobiłem format. I co się okazało? Zgubiła mi się folia z naklejką, na której był napisany serial (nie mogłem jej nakleić na kompa, bo moja Mama powiedziała, że nie będę nic naklejał na komputer...). Zainstalowałem jakiegoś Linuxa (nie pamiętam jakiego), a po pewnym czasie moja siostra kupiła sobie kompa, do którego dołączony był XP HE. Tak więc poprosiłem ją o serial i o to, by nie rejestrowała Win'a. Po "tamtym" formacie zacząłem być wyczulony na jakieś błędy itd. w Windowsie i kilka razy robiłem formata. Aż tu nagle... "Nie można aktywować tej kopii Windows na tym kluczu, gdyż został użyty za dużo razy (czy-cholera-wie-jak-brzmiała-ta-wiadomość)". Od tego momentu używam programiku, który wywala potrzebę aktywacji, ale nie podam jego nazwy, gdyż to byłoby chyba ultrapiractwo (teraz jestem tylko piratem [chyba]).

I tu, po wyjawieniu całej historii mojego życia, pojawia się moje pytanie. A dokładniej dwa pytania.

Po pierwsze: Czy jeśli zadzwonię do Windowsa, to "odświeżą" ten klucz siostry? Albo dadzą nowy za darmo (dlaczego w to nie wierzę?)? Czy może będę musiał bulić 400zł żeby go otrzymać?

Po drugie: Czy jeśli zadzwonię do Windowsa, w sprawie klucza który zgubiłem, to dadzą nowy klucz za darmo (w to tym bardziej nie wierzę)? Czy może będę musiał bulić 600zł żeby mi dali nowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Sława!
W imię tych, którzy odeszli, trzymając w rękach broń, naszej wojowniczej sile, składamy dzisiaj hołd, oni stoją tu, przed nami, ich dusze tutaj są, coraz większy płonie ogień, coraz silniej bije dzwon...

You talk about anarchy?
Well, i'll show You some!
You won't last one minute,
If the real thing comes!
Awatar użytkownika
Kane
Kot

Dołączenie: 24 Sie 2007, 21:37
Ostatnio był: 09 Lis 2007, 16:35
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 01 Wrz 2007, 06:23

Cóż licencja na Windows XP Home Edition OEM pozwala tylko na 2 instalacje (mówiąc w dużym uproszczeniu).
Miałem taką sytuację: Windostwo było już 2 razy instalowane, gdy spalił mi się dysk twardy. Po kupnie dysku i instalacji zobaczyłem komunikat, o którym piszesz.
Zadzwoniłem do pomocy technicznej MS i powiedziałem dlaczego muszę przeinstalować system (zepsuty dysk) i po krótkiej rozmowie otrzymałem nowy klucz do Windowsa, dzięki któremu aktywowałem system. Oczywiście bezpłatnie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Quinn w 01 Wrz 2007, 07:49

Dokładnie, wyjaśnij im sytuacje, jak zgubiłeś serial. Postaraj się podawać konkrety, aby zayskać na wiarygodności.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 14 Wrz 2025, 14:27
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez Leiga w 03 Wrz 2007, 21:29

OK
Śmiać się, palić i mordować albo 4 warny dać...

Kocham winde a zwłaszcza 30 piętro:). Mam w pracy - jak to bywa większość legalnego softu i w tym WIN XP PROF PL. Jedna reinstalka, druga reinstalka - później dysk padł. Martwiłem się co dalej bo aktywować go trzeba, wówczas pan informatyk powiedział, że martwić się nie mam czym. Aktywacja tej samej kopi windows jest możliwa (ponoć) tylko na tym kompie na któym pierwotnie ją zaktywowano. Wynika to z tego, że zakodowany jest numer seryjny płyty głównej i dokąd się jej nie zmieni to nie ma problemu. Efekt - 3 aktywacja poszła gładko.

Coś może jest na rzeczy, bo kiedys popełniłem błąd kardynalny. Matka pożyczyła WIN XP HOME od szefa, który to dostał go na próbe od zaprzyjaźnionego sklepu. Matka nie wiedziała, że go nie kupił jeszcze. A ja dobry synuś "niechcący" go zaktywowałem anonimowo. Efekt - szef chciał aktywować u siebie - nie ma możliwości. Checa była tym większa, że wersja oficjalnie jeszcze nie sprzedana i takie tam. Ale aktywacja na innej płycie głównej nie poszła.

Teraz to sam już nie wiem.
Mam legalny WIN XP HOME w domku, a nie ma to jak dobry formacik raz na rok, więc co mam ograniczać format, przecież mam fakture, nośnik... Jak to w końcu jest z tym instalowaniem i aktywacją?

EDIT: Heh Ubuntu, czy też inne pingwinki. Pewnie że się bawiłem, ale Bill'ek debilek skaził mi już umysł i bariera na krótką metę nie do pokonania, a na dłuższą nie ma czasu. Choć kto wie...
Ostatnio edytowany przez Leiga, 03 Wrz 2007, 21:51, edytowano w sumie 1 raz
Nothing in this world is to be feared; it is only to be understood. [MC]
Image
Awatar użytkownika
Leiga
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2007, 14:27
Ostatnio był: 20 Cze 2009, 02:25

Postprzez Soviet w 03 Wrz 2007, 21:35

Leiga napisał(a):Teraz to sam już nie wiem.
Mam legalny WIN XP HOME w domku, a nie ma to jak dobry formacik raz na rok, więc co mam ograniczać format, przecież mam fakture, nośnik... Jak to w końcu jest z tym instalowaniem i aktywacją?

Ściągnij Ubuntu :P. Jest darmowe, możesz se aktywować miliard razy, a i o reinstalkach możesz zapomnieć.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Quinn w 04 Wrz 2007, 08:01

Ubuntu 7.05 interfejs graficzny ponoć nawet lepszy od Visty, a system darmowy, na dodatek rozwiązano problem instalacji Neostrady i generalnie TP SA, jest to wersja skierowana do użytkowników, którzy nie zamierzają bawić się plikami /man/ czyli generalnie do nowicjuszy. :]

Na dodatek jest szereg aplikacji konfigurujących pliki i aplikacje skierowane do Windowsa na Ubuntu.

Polecam.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 14 Wrz 2025, 14:27
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez Radion w 06 Wrz 2007, 19:48

Quinn napisał(a):Ubuntu 7.05 interfejs graficzny ponoć nawet lepszy od Visty, a system darmowy, na dodatek rozwiązano problem instalacji Neostrady i generalnie TP SA, jest to wersja skierowana do użytkowników, którzy nie zamierzają bawić się plikami /man/ czyli generalnie do nowicjuszy. :]

Na dodatek jest szereg aplikacji konfigurujących pliki i aplikacje skierowane do Windowsa na Ubuntu.

Polecam.

Co tam Ubuntu, naprawde jestem zadowolony kiedy pod 35 minutach konfiguracji(xorgconf i start), po 2 godz instalacji Neostrady, 1godz beryla (jajko 2.6.21) Mój Slackware 12.0 nadaje się do jazdy a wbrew problemom niektórych osób instalacji sterowników ATI jest banalnie prosta
Image
Image
Awatar użytkownika
Radion
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 19:11
Ostatnio był: 25 Gru 2008, 16:16
Miejscowość: 127.0.0.1
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Big Ben

Postprzez SithLord w 21 Wrz 2007, 16:42

Ja miałem na kompie minimum 3 formaty. Za każdym razem normalnie wszystko aktywowałem.
Image

Stalker Clear Sky <- Nadzieja na lepszego stalka
Awatar użytkownika
SithLord
Stalker

Dołączenie: 04 Wrz 2007, 20:50
Ostatnio był: 08 Lip 2008, 16:48

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt48 oraz 4 gości