[Szukam] Lepsze AI

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

[Szukam] Lepsze AI

Postprzez r_populik w 22 Lut 2012, 18:39

Sprawdzałem mody z listy modyfikacji w tym zakresie i chodzi mi nie tyle o nowe umiejętności NPCów, ile o to, żeby po prostu byli mądrzejsi, czujniejsi, szybciej reagowali, itd. Może ktoś gdzieś natknął się na moda, który znacząco poprawia wymienione aspekty zachowań NPC. Grałem w moda Complete i było w nim pod tym względem dość dobrze, przy czym zdarzały się sytuacje, że wychylałem się zza rogu w odległości 3 m od wroga, a on spokojnie siedział i czekał, dzięki czemu mogłem swobodnie przymierzyć. Chodzi mi to modyfikację, która tego typu bugi wyeliminuje.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Reklamy Google

Re: [Szukam] Lepsze AI

Postprzez scigacz1975 w 22 Lut 2012, 19:17

Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez smok61 w 22 Lut 2012, 20:17

r_populik napisał(a):Sprawdzałem mody z listy modyfikacji w tym zakresie i chodzi mi nie tyle o nowe umiejętności NPCów, ile o to, żeby po prostu byli mądrzejsi, czujniejsi, szybciej reagowali, itd

Myślę, że Twoje oczekiwania (może nawet za bardzo) powinien spełnić mod - Priboi Story - Ukryte Zagrożenie. W tym modzie przeciwnicy dostrzegają nas z bardzo daleka i otwierają ogień. Karabin snajperski to podstawa. Bywa, że idąc otwartym terenem zostaniemy ostrzelani z kilku kierunków, a przeciwnicy są ledwo widoczni. Mod nie jest łatwy i o dziwo lepiej grało mi się na mistrzu niż nowicjuszu.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez nelson82 w 22 Lut 2012, 21:21

W folderze config/creatures masz pliki, które opisują najróżniejsze parametry poszczegółnych grup, frakcji i mutantów. Możesz tam pogrzebać, np. w m_bandit.ltx jest taka sekcja:
Kod: Zaznacz wszystko
;-------VISIBILITY----------------------------------------------------
eye_fov                  = 170   
eye_range               = 70   
min_view_distance_danger    = 0.2            ; ęîýôôčöčĺíň, ęîňîđűé ěíîćčňń˙ íŕ eye_range, â çŕâčńčěîńňč îň óăëŕ
max_view_distance_danger    = 1.0            ; ęîýôôčöčĺíň, ęîňîđűé ěíîćčňń˙ íŕ eye_range, â çŕâčńčěîńňč îň óăëŕ
min_view_distance_free      = 0.1            ; ęîýôôčöčĺíň, ęîňîđűé ěíîćčňń˙ íŕ eye_range, â çŕâčńčěîńňč îň óăëŕ
max_view_distance_free       = 0.8            ; ęîýôôčöčĺíň, ęîňîđűé ěíîćčňń˙ íŕ eye_range, â çŕâčńčěîńňč îň óăëŕ
visibility_threshold       = 20.0            ; çíŕ÷ĺíčĺ, ďđč äîńňčćĺíčč ńóěěîé ęîňîđîăî îáúĺęň ń÷čňŕĺňń˙ âčäčěűě
always_visible_distance_danger    = 0.3
always_visible_distance_free    = 0.2
time_quant               = 0.1
decrease_value            = 0.1            ; çíŕ÷ĺíčĺ, íŕ ęîňîđîĺ óěĺíüřŕĺňń˙ âĺń, ĺńëč îáúĺęň ďîďŕë â ôđóńňóě, íî îňń¸ęń˙ ďî ęŕęčě-ňî ďđč÷číŕě
velocity_factor              = 0.5
transparency_threshold       = 0.25
;---------------------------------------------------------------------
ignore_monster_threshold = 0.0   ;0.6   ;0.8
max_ignore_distance       = 15.0

CrouchFactor             =     0.33
WalkFactor               =     1.3   ;2.15
WalkBackFactor           =     1.2   ;2.15
RunFactor                =     5.0
RunBackFactor            =     1.5
WalkFreeFactor           =     1.25 ;1.00
RunFreeFactor            =     2.5
PanicFactor              =     6.5
DamagedWalkFactor        =     0.75
DamagedRunFactor         =     1.4
DamagedWalkFreeFactor    =     0.6
DamagedRunFreeFactor     =     0
DamagedPanicFactor       =     1.9

; fire params
disp_walk_stand          = 20   ;12.0   ;6.0   ;4.0   ;2.0
disp_walk_crouch       = 20   ;8.0   ;4.0   ;3.0   ;1.5   
disp_run_stand          = 20   ;20.0   ;10.0   ;8.0   ;4.0
disp_run_crouch          = 20   ;12.0   ;6.0   ;4.0   ;2.0
disp_stand_stand       = 20   ;6.0   ;3.0   ;2.0   ;1.0
disp_stand_crouch       = 20   ;4.0   ;2.0   ;1.0   ;0.5
; end of fire params

FireRandomMin        =     1
FireRandomMax        =     5
NoFireTimeMin        =   200
NoFireTimeMax        =   750
MinMissDistance       =     6.0
MinMissFactor       =     0.0
MaxMissDistance       =    50.0
MaxMissFactor       =     0.0

sound_threshold       = 0.05
self_sound_factor    = 1.0   ;1.0
łatwiej już nie będzie
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Dołączenie: 16 Paź 2011, 00:09
Ostatnio był: 13 Paź 2019, 11:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 130

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości