Baldurs Gate: Enhanced Edition

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Baldurs Gate: Enhanced Edition

Postprzez Fifi w 16 Mar 2012, 09:12

Uwaga! Panie i Panowie, nadejszła wiekopomna chwila! Szykujcie kasę, i wolny czas na najbliższe miesiące, gdyż właśnie ogłoszono remake, o ile można tak to można nazwać, gry, na której wielu z nas się wychowało:) Nad projektem pracują Atari, Overhaul Games, oraz doskonale nam znane Wizard of the Coast. Po szczegóły zapraszam tutaj :arrowd: :D

http://baldursgate.com/
Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Reklamy Google

Re: Baldurs Gate: Enhanced Edition

Postprzez Allistdead w 16 Mar 2012, 12:40

A po co? Przecież mam :D Jedynkę nawet w dwóch kopiach. A szczegółów ni ma. Na stronie widzę jedynie zapowiedź nowej wersji ale co w niej będzie to nic nie napisali. Pewnie usprawnią nieco grafikę i może wreszcie zlikwidują te denerwującą "kwadratową" mgłę wojny, że o błędach w wyświetlaniu ekwipunku nie wspomnę. Żeby nowoczesne komputery miały problemy z starymi grami to doprawdy niepojęte :-/ Niemniej to tylko moje zgadywanki bo na podanej stronie jak już mówiłem jest tyle co nic.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez Przemek77 w 16 Mar 2012, 13:12

A według mnie to zwyczajna chamówa. Takie akcja mocno mi się kojarzą z obecną głupią modą, że przerabia się stare filmy na "czyde" i puszcza w kinach.

"Enhanced Edition" będzie klapą - i skończy jako dodatek do gazet komputerowych. Daczego?
- fani nie będą kupować tej samej gry któryś tam raz, tylko dlatego, że została trochę tam podpicowana
- istnieją programy takie jak NVFIX które pozwalają na uruchomienie gier na silniku Infinity na nowych kartach graficznych i systemach
- za pomoca BGTutu można uruchomić BG1 na silniku BG2 bez problemów

Jeśli byłby to jakiś darmowy patch - podkreślam - DARMOWY - coś w stylu Exulta do Ultimy 7 - to byłoby to super. Branie zaś za to kasy to zwykłe żydostwo i bezczelność.

Albo jeszcze gorzej - zrobią coś w stylu głupawego Masz Efekt - czyli "Tomb Raidera" z dialogami...

Nie wiadomo co gorsze.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Fifi w 16 Mar 2012, 14:08

Nie bądźcie tacy sceptyczni :) Już wiadomo, że nie będzie to tylko konwersja na nowe systemy, z dodatkiem paru pierdół, opakowana w błyszczące pudełko i sprzedawana po 130 zł. Pochwalam taka akcję, i trzymam kciuki, żeby zrobili z tego cudo, przy którym spędzę znowu ponad 200h.

@Przemo, fani będą kupować, bo wczoraj stronka którą podałem wcześniej przeżywała takie oblężenie, że po chwili padła. Przynajmniej wzbudza ogromne zainteresowanie, i na pewno znajdzie się wiele osób chcących odświeżyć starą edycję. Zresztą są osoby, które maja po kilka edycji Baldurów, więc kolejna dla prawdziwego fana Zapomnianych Krain to nie problem.

Pewnie, że istnieją programy jak TuTu, ale w żadnym przypadku nie można tego nazwać ,,Baldur’s Gate: Enhanced Edition™ and Baldur’s Gate II: Enhanced Edition™ will feature a re-forged version of the Infinity Engine with a variety of modern improvements.''(w dużym skrócie). Raczej nie będzie to coś w stylu casualowego Mass Effecta, i zdaję sobie sprawę, że cały projekt nie zyska tak dużego wsparcia graczy jak kiedyś, ze względu na zidiocenie społeczeństwa. W każdym razie, warto się temu przedsięwzięciu przyglądać :wink:

EDIT: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Bal ... 39154.html
tutaj troszkę więcej, ale na razie wypłynęło bardzo mało informacji:s
Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Postprzez Przemek77 w 16 Mar 2012, 14:20

No to tak jak pisałem. Teraz zaczynam się naprawdę bać. Przy dzisiejszej tendencji do spłycania i ułatwiania gier - pewnie wyjdzie z tego jakieś - za przeproszeniem - Diablo co się samo przechodzi.

Jeśli o mnie chodzi - stworzyć jakąś "enhanced" wersję enginu Infinity, dostępną za darmo do ściągnięcia. Byłoby to coś w stylu "platformy wirtualnej" ciągnącej takie gry jak BG, BG2, ID, ID2, PT. Czyli korzystałoby z plików danych tych gier przy jednoczesnej kompaybilności z nowym sprzętem i systemami, podbiciem dla wysokich rozdzielczości i efektów.
Coś jak Exult i Exult3D czy nawet nowe "porty" Quake czy Duke3D.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Glaeken w 16 Mar 2012, 14:45

Jeszcze nic nie jest pewne i zapowiedziane jak to ma wyglądać a wy już obrzuciliście projekt błotem :D

Pożyjemy zobaczymy co z tym zrobią. Przypuszczam, że celowo "odświeżą" stare dobre BG aby przypomnieć ludziom o tej grze i przy okazji udeptać sobie grunt pod kolejną odsłonę serii. Tak czy inaczej pomysł bardzo mi się podoba a jako, że jest to jedna z moich najukochańszych gier to z pewnością wersją EE nie pogardzę (mogliby z Fallout 1 i 2 zrobić to samo).

Reedycji dobrego i kultowego nigdy za wiele ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Dżuz w 16 Mar 2012, 15:30

Przemek77 napisał(a):- fani nie będą kupować tej samej gry któryś tam raz, tylko dlatego, że została trochę tam podpicowana

A ja na przykład fanem BG nie jestem. W ogóle nie cierpię gier zrobionych na tym silniku i gdyby miała wyjść ta edycja rozszerzona to może nawet bym się skusił. Pod warunkiem tylko, że byłoby to jakieś konkretne odpicowanie, poprawiające znacząco warstwę wizualną gry :)
A najlepiej to poczekajmy na jakieś konkrety :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Allistdead w 16 Mar 2012, 22:32

Glaeken napisał(a):Reedycji dobrego i kultowego nigdy za wiele ;)

Ach to dlatego co roku stacje telewizyjne katują nas powtórkami sprzed wielu, wielu lat?
Ja akurat mam obawy co do tego projektu. Z jednej strony samo ulepszenie grafiki to może być za mało (choć jeśli dobiją do poziomu dzisiejszych produkcji to byłoby super) a z drugiej jakieś większe zmiany (wprowadzenie 3D na przykład) może zakończyć się narzekaniem fanów: "To nie Baldur! Sprofanowaliście go!"

Przemek77 napisał(a):No to tak jak pisałem. Teraz zaczynam się naprawdę bać. Przy dzisiejszej tendencji do spłycania i ułatwiania gier - pewnie wyjdzie z tego jakieś - za przeproszeniem - Diablo co się samo przechodzi.

Jeśli mnie pamięć nie myli to był nawet Baldur's Gate na komórkę. Łaziło się bez drużyny i cała rozgrywka właśnie bardziej Diablo przypominała niż oryginalnego Baldura.
I jeszcze powiem wam że nie chcę kolejnej części serii. Opowieść została zakończona i napisanie nowej może przypominać to co się stało na przykład z "Doom 3". Wszyscy spodziewali się nie wiadomo czego a jak już gra się ukazała to głównie było słychać głosy zawiedzionych.
Zbytnio narzekam? Może, ale to tylko dlatego, że lubię tę serię i nie chciałbym się na niej zawieść.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Postprzez Glaeken w 17 Mar 2012, 02:25

Allistdead napisał(a):Ach to dlatego co roku stacje telewizyjne katują nas powtórkami sprzed wielu, wielu lat?.

Stacje tv nas katują bo maja wykupiony film np.: na rok i w ciągu roku go pokazują X razy co kilka miesięcy aż się zwróci (reklamy). Poza tym wole X razy obejrzeć dobry film niż raz katować się jakimś nowym kiczem za miliony dolarów.
Allistdead napisał(a): Jeśli mnie pamięć nie myli to był nawet Baldur's Gate na komórkę. Łaziło się bez drużyny i cała rozgrywka właśnie bardziej Diablo przypominała niż oryginalnego Baldura.

Nie wiem czy na komórkę było ale konsolach wyszła kiedyś seria Dark Alliance: Baldur's Gate - Dark Alliance 1 i 2. Z tego co czytałem to rąbanina.
Allistdead napisał(a): Opowieść została zakończona [...]

Nie do końca masz rację. Fabuła BG to zaledwie cząstka "wykrojona" i zmodyfikowana na potrzeby gry z gigantycznego uniwersum Forgotten Realms (u nas Zapomniane Krainy).

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Sarmata.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Allistdead w 17 Mar 2012, 06:39

Z tą komórką to też nie jestem całkiem pewien ale reszty mej wypowiedzi chyba jednak nie zrozumiałeś. Co do filmów to chodziło mi raczej o "Sami swoi" i tym podobne. Co roku TVP puszcza ten film i nie wmówisz mi że jeszcze im się nie zwróciło za niego. Setki razy leciało. Ileż można?
I nie bądź taki mądrala. Ja wiem że Wybrzeże Mieczy i Amn to zaledwie mała część Zapomnianych Krain. Te zresztą też są tylko małą cząstka Torilu. Budowę Wieloświata też od biedy znam. Kiedyś czytałem o tych wszystkich Sferach i tak dalej. Ale nie o to chodzi. Baldur's Gate to opowieść o Dzieciach Bhaala. Na koniec Tronu Bhaala wszystkie dzieci albo nie żyją albo tracą esencję Pana Mordu. Owszem można powiedzieć że Dziecię Bhaala wybrało pozostanie człowiekiem i miało dużo przygód (I te przygody przeżywamy w trójce.), albo opowiedzieć historię innych poszukiwaczy przygód (Moze samego Baldura?) ale tamta historia została zamknięta. Otwieranie jej na nowo będzie dla mnie jak otwieranie drzwi wytrychem. Niby można ale to już nie to samo.
Swoja drogą ta seria powinna się chyba jakoś inaczej nazywać. Wrota Baldura to ledwie cząstka jedynki (choć tu rozgrywa się finał tej części), a w dwójce zupełnie ich nie ma. No ale co ja się będę nazw czepiał.
Jak mówiłem na razie mam obawy co do tego projektu ale poczekam aż będzie coś więcej wiadomo zanim wydam ostateczny werdykt.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Postprzez szczypiorofix w 17 Mar 2012, 12:27

Super wiadomość, mam nadzieję, że nie zmienią za wiele jeśli chodzi o fabułę itp.
Mam jedynkę w wersji Extra Klasyka (niebieskie pudełko, 6 CD), mam także Legendy RPG ale już od teraz zaczynam odkładać kasę na tą edycję. Jako wielki fan Baldursów muszę ją mieć :D
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez kis104 w 19 Mar 2012, 23:35

No fabuły raczej nie zmienią ; p

A co do samego pomysłu, to jest to genialny pomysł, żeby przerabiać (rimejkować) starsze tytuły. Dzięki czemu ci dla których Baldury były za brdzydkie, w końcu w nie zagrają ; ) A ja z chęcią zobaczę, jak bedzię wyglądał przeskok technologiczny, i w którą wersję sie bedzie lepiej gralo ; )
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości