[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 20 Maj 2012, 22:58

Kombinuje bo to właśnie ja chciałbym mieć czas 1:1. :) A nie chcę być samolubny, i z tego powodu staram się dać możliwość innym wybrać sobie dogodną opcję. Nie chcę też utrudniać innym życia i kazać podmieniać pliki, czy dawać 40 opcji przy instalacji. Pomyślałem aby ustawić wszystko odnośnie krwawienia, promieniowania, zdrowia i kondycji w actor.ltx na 0 i sterować wszystkim dodatkowym skryptem, ale pojawia się problem przy krwawieniu i kondycji.

Kondycja - Nie ma/Nie znam żadnej funkcji, która określałaby czy gracz biegnie sprintem/biegnie/idzie/skrada się/czołga się, a taka jest potrzebna do określenia w jakim tempie ma spadać kondycja.

Krwawienie - Niestety z poziomu skryptów można tylko sprawdzić jak bardzo gracz krwawi. W odróżnieniu od innych parametrów, w żaden sposób nie da się skryptem krwawienia zwiększyć/zmniejszyć, ale to już chyba byśmy przeboleli.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Prif w 20 Maj 2012, 23:25

Zastrzegam, że moja wiedza i umiejętności na polu programowania reprezentują poziom bliski zeru, więc traktujcie moją propozycję jako niewyraźne mruczenie pod nosem. Może chociaż Smoq2 na coś wpadnie czytając to. PDA śledzi chyba nasze koordynaty, mając te informacje można wyznaczyć prędkość poruszania się gracza. Pasek kondycji mógłby być zależny od prędkości. Tylko nie bijcie zbyt mocno. ;)

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez DJ[Zone] w 21 Maj 2012, 01:12

????????????????
PDA to PDA a skrypty to skrypty a ziemniaki to kartofle
moze rozpisz sie bardziej bo jakos nie wiele mozna z tego wyciagnac
przynajmniej ja nic z tego nie rozumiem
i to raczej skrypty sledza koordy a nie pda ;) [przynajmniej tak mi sie wydaje:D] pda w grze pokazuje tylko mape, zadania i info i nic wiecej wszystko opsluguja skrypty

EDIT:
po przeczytaniu 2 zdan(9 razy) wywnioskowalem ze:
skrypt sledzi koordynaty
nie rozumiem jak mozna wyznaczyc w ten sposob predkosc(po czesci)
jest w tym jakis sens tylko trzeba to przeczytac 10 razy i za kazdym razem myslec jak by to wygladalo
nie umiem tego tu opisac ale jest jakis sens:D
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez smoq2 w 21 Maj 2012, 09:20

Prif dobrze myśli, tylko nie wiedział jak to opisać. Chodzi o to aby co jakiś czas, powiedzmy około 40 ms, zbierać współrzędne i je porównywać. Odległość przebyta w tym czasie da nam pojęcie czy gracz idzie/biegnie/zapie*dala. Co do skradania się, trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę odległość oka kamery od poziomu ziemi, ale to w sumie mały pikuś. Problem będzie zawsze z dokładnością, oraz nie będzie brał pod uwagę skoków. Przynajmniej w obecnym stadium.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez duty w 21 Maj 2012, 10:18

To dobrze, że nie mamy w TFW pojazdów, bo by się nam postać zamęczyła na śmierć tak szybko poruszając ;)
Takie zmiany mogą spowodować duże problemy w przyszłości dlatego lepiej dać sobie spokój z tym przestawianiem czasu gry do czasu rozwiązania tych problemów, jak uważacie ?
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Juraszka w 21 Maj 2012, 10:30

a) Linki do fix'ów 2 i 3 na prawdę nie działają...

b) Osobiście też wolę czas 1:1, pozwoli graczowi grać o ulubionej przez siebie porze dnia (lub nocy) - nie ma nic bardziej emocjonującego od nocnej infiltracji bazy wroga (wolności, powinności lub bandytów - reszta baz jest taka trochę byle jaka :/ ) przy skali czasowej 1:10 zazwyczaj było tak, że trzeba było wręcz biegać po tej bazie, aby zdążyć przed świtem...

c) rozumiem, że problemy są w sytuacji gdzie skala czasowa ma być zmienna... Jeśliby ustawić na stałe skalę czasową i odpowiednio wszystkie parametry, to problemu chyba nie będzie... (prawda jest taka, że Smoq może sobie ustawić 1:1 bo ON TAK CHCE, to tylko jego wybór, że chce nam dać możliwość zmiany tego)

d) grał ktoś z tego forum w Operation Flaspoint: Resistance? Tam też jest skala czasowa 1:1, i na prawdę to fajna sprawa...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez smoq2 w 21 Maj 2012, 10:35

@ duty - Problem polega na tym, że na tą zmianę uparł się sam autor. :E Ale wydaje mi się, że uniezależnienie statystyk gracza od tempa czasu w grze bardzo ułatwi wiele spraw. Choćby:

- WZ daje możliwość zmiany czasu. Nie będzie tutaj tego samego problemu.
- Da mi łatwiejszą kontrolę nad sterowaniem statystyk. Będzie można dodawać czynniki wpływające na statystyki. Np. Perk przyśpieszający regenerację lub bieganie z wyciągniętą bronią bardziej by męczyło.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez B1SH0P w 21 Maj 2012, 11:03

Byłby ktoś tak miły i mógłby wrzucić hotfix 2 i 3 na jakąś inną stronkę niż ten filedropper?
B1SH0P
Kot

Dołączenie: 17 Maj 2012, 08:49
Ostatnio był: 22 Maj 2012, 22:41
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez PeterHD w 21 Maj 2012, 11:11

Mam pewien błąd w Składzie na Wysypisku. Wszyscy stalkerzy do siebie strzelają, wszyscy są nieśmiertelni. Oprócz mnie. Czy nie można zrobić czegoś, aby w tamtym miejscu nie można było wyciągać broni?
PS. Szukałem innego podobnego posta i nie znalazłem go. Proszę, jeśli go znajdziecie przycytujcie go i ochrzańcie mnie
Czy wiecie że do następnej odpowiedzi na post przeskakujesz wciskając spację?
PS. Dziękuję za picie kozaków Zwinniakowi.
Gratulacje panowie, jesteśmy na mistrzach
:

http://mistrzowie.org/361231
Awatar użytkownika
PeterHD
Kot

Dołączenie: 02 Paź 2011, 14:16
Ostatnio był: 29 Lip 2014, 23:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 4

Postprzez reks w 21 Maj 2012, 11:30

Jak masz wersję moda 3.7 to ściągnij patcha z 1 strony albo ściągnij wersję 3.8 kilka stron wcześniej było wystarczy poszukać ;)

Za ten post reks otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive PeterHD.
Awatar użytkownika
reks
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2011, 14:56
Ostatnio był: 17 Mar 2017, 12:04
Miejscowość: Krasnystaw
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez smoq2 w 21 Maj 2012, 13:55

Myślę nad rozwiązaniem, które podałem wcześniej, i zastanawiam się, jak bardzo nieprecyzyjne ono może być, jak często mogą skrypty zawodzić, i czy faktycznie nie namiesza więcej niż może zaoferować. Coraz bardziej skłaniam się do tego, aby opcję odpowiedniej skali czasowej gracz wybierał sobie przy instalacji.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Cromm Cruac w 21 Maj 2012, 16:07

Zgadzam się z tym, żeby timescale wybierać przy instalacji. Tak prawdę mówiąc ile razy gracz będzie tą skalę zmieniał?
Poza tym ten skrypt sprawdzający czy stoimy/biegniemy będzie po pierwsze nieakuratny a po drugie obciąży procka już i tak mającego co obliczać w TFW.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DJ[Zone].
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 21 Kwi 2026, 23:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości