No i trzeba jeszcze raz przerobić tabelę, bo liczby, które tam podałem są za mało zróżnicowane.
Do tego przydałby się ktoś dobry z matmy. Może jak przedstawię jak wszystko jest liczone, to ktoś pomoże.
Nazwijmy sobie wartość, która jest brana pod uwagę przy walce offline
potencjałem walecznym. Jest to za równo zdrowie, jak i siła na podstawie której oblicza się obrażenia - jak maleje zdrowie to maleją też zadawane obrażenia.
Potencjał waleczny całego oddziału jest liczony według takiego wzoru:
(5 * ranga członka nr.1 / 1000) + (5 * ranga członka nr.2 / 1000) + ... + (5 * ranga członka nr.N / 1000)N - liczba członków całego zespołu
Czyli biorąc pod uwagę tą tabelę:
- Kod: Zaznacz wszystko
Samotnik w kurtce - 250
Samotnik we Wschodzie Słońca - 550
Samotnik w Sevie - 850
Samotnik w exo - 1150
Oddział z trzech gości w exo miałby potencjał o wartości
17.25.
Obrażenia są liczone w taki sposób:
potencjał * ( losowa liczba z zakresu (0-1) * 0.2 + 0.1 )Czyli u szczytu formy i przy najlepszym szczęściu oddział trzech gości w exo zadaje obrażenia o wartości
5.175 na turę.
Jeżeli liczyć bonus do obrażeń jako:
(5 * ranga broni członka nr.1 / 1000) + (5 * ranga broni członka nr.2 / 1000) + ... + (5 * ranga broni członka nr.N / 1000)To gdyby nawet ci trzej goście w exo wszyscy mieli SVD, to ich potencjał wzrósłby o
1.2 (18.45), co przy najlepszym szczęściu i u szczytu formy zwiększyło by ich obrażenia o
0.36 (5.535). Trochę mało, a w sumie to prawie nic.
Tak na moje oko, to najgorsza broń z tej mojej tabeli powinna mieć wartość ~50, a najlepsza ~500, ale może ktoś ułoży ją lepiej?