[PYTANIE] Mod ułatwiający robienie zdjęć

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Mod ułatwiający robienie zdjęć

Postprzez Juliusz w 15 Lip 2012, 18:20

Witam wszystkich,
Zalogowałem się na to forum z takim oto pytaniem - czy istnieje bądź jest możliwy do stworzenia mod, który ułatwiłby robienie "zdjęć" i nagrywanie filmików - głównie typu "time lapse" - w STALKERze. Póki co mogę robić sobie zrzuty ekranu oraz nagrywać frapsem i to działa, ale jest kilka przeszkadzajek, szczególnie jeśli chcę nagrać cały cykl dnia i nocy w danym miejscu.
1) emisje - czy da się je wyłączyć? przeczytałem gdzieś, że przetrwaniu 3 emisji dzięki antybiotykom powoduje, że się nie ginie, więc jest to jakieś rozwiązanie, ale trochę czasu zabiera. A poza tym emisja nie zawsze jest mi na rękę.
2) komunikaty gry - czy da się je wyłączyć? Dwa razy na dzień dostaję komunikat, że czekają na mnie apteczki w Skadowsku, za rozwiązanie zagadki Stalkerów. Nie wiem, czy to bug, czy taka nagroda, ale w każdym nagrywanie filmów mi to nie ułatwia. Tak samo komunikaty o emisji...
3) mutanty i NPC - czy da się zrobić, aby było się dla nich niezauważalnym? Parokrotnie mnie zaatakowały, skutecznie przerywając całą przygodę. Inni Stalkerzy także potrafią popsuć film - raz przechodziło dwóch obok mnie i w swojej uprzejmości zatrzymali się na pogawędki. I stali tak i stali. Nawet emisja ich nie przegoniła...

Ponadto, idealnie by było mieć takie możliwości:
4) swobodne latanie, aby móc robić foty z dowolnego miejsca.
5) mieć możliwość płynnego zmieniania zoomu
6) mieć wpływ na głębię ostrości.

Na dobry początek by to wystarczyło. Może da się jakoś lornetkę zmodyfikować? W końcu ona przybliża i ma DOF - gdyby tylko pozbyć się ramki oraz mieć kontrolę nad zbliżeniem i rozmyciem, byłoby czadersko.
Za wszelkie porady byłbym bardzo wdzięczny.
Ostatnio edytowany przez Juliusz, 21 Lip 2012, 18:41, edytowano w sumie 1 raz
Juliusz
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2012, 13:32
Ostatnio był: 06 Sie 2012, 23:53
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Mod ułatwiający robienie zdjęć

Postprzez Wheeljack w 15 Lip 2012, 18:24

Podczas gry naciśnij ~ i wpisz demo_record 99, gdzie 99 to nazwa filmu. :P
Sterujesz controlem, shiftem i przyciskami myszki.

Za ten post Wheeljack otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Juliusz.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Kpuc w 15 Lip 2012, 18:34

A do tego naciśnij plus/minus by shować hud.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Wheeljack w 15 Lip 2012, 18:44

To tylko w ShoCu działa, hud można w opcjach wyłączyć.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Kozaki: 726

Postprzez Juliusz w 17 Lip 2012, 09:21

Dzięki za podpowiedź - demo_record jest super! Nie tylko daje mi swobodę latania, ale także eliminuje problem śmierci od emisji czy mutantów, jeśli się schowam w bazie. Choć komunikaty ciągle się wyświetlają niestety...
Idealnie byłoby jeszcze mieć możliwość zmiany zoomu oraz głębi ostrości... Widziałem gdzieś screeny z pierwszym planem ostrym, a tłem rozmazanym, więc takie coś na pewno jest możliwe...

No i teraz powstało kolejne chciejstwo - demo_play pozwala na odtworzenie ruchu kamery, ale kamera przy tym pędzi jak szalona. Czy da się jakoś kontrolować szybkość/czas lotu?

HUD oczywiście chowam, choć nie znalazłem skrótu klawiszowego. Ale jako że nie gram już, a tylko latam z kamerą, to jest OK.
Juliusz
Kot

Postprzez Cromm Cruac w 17 Lip 2012, 17:46

Podczas nagrywania dema (demo_record) naciskaj w równych odstępach spację. Każde naciśnięcie tworzy punkt do którego kamera poleci co 1 sek w trybie demo_play. Im szybciej naciskasz spację tym wolniej potem kamera leci. Trzeba trochę poćwiczyć ale można potem fajne filmiki nagrywać.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 16:36
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Juliusz w 17 Lip 2012, 21:59

Cromm Cruac napisał(a):Podczas nagrywania dema (demo_record) naciskaj w równych odstępach spację. Każde naciśnięcie tworzy punkt do którego kamera poleci co 1 sek w trybie demo_play. Im szybciej naciskasz spację tym wolniej potem kamera leci. Trzeba trochę poćwiczyć ale można potem fajne filmiki nagrywać.

He, he - brzmi jak metoda ekstremalna. Pewnie sporo czasu musiałeś spędzić na nagrywaniu filmików. :)
Na pewno wypróbuję tą metodę. Jednak aby uzyskać lot kamerą trawający stalkerową dobę, to chyba bym tą spację musiał popsuć...
A może da się przyspieszyć cykl dobowy?
Juliusz
Kot

Postprzez Cromm Cruac w 18 Lip 2012, 00:25

Tym spawnerem możesz między innymi zmieniać timescale (jak szybko czas leci)
Image

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Juliusz.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Re: [PYTANIE] Mod ułatwiający robienie zdjęć

Postprzez Juliusz w 21 Lip 2012, 18:53

Dzięki za tego linka. Niesamowita zabawka. Postawię kozaka, jak tylko będę mógł kolejnego. :)

- - -

Witam raz jeszcze.
Wzbogaciłem ostatnio swojego COPa o mody Atmosfear i Absolute Nature - wspaniała rzecz. Jakość wizualna bez porównania!
Zakumałem też jak kontrolować efekt DOF. Tylko, że jest to kwestia zmiany 4 parametrów, co może nie jest nie do przeżycia, ale w szybko zmieniających się warunkach pogody (a z reguły jadę na przyspieszonym czasie) bądź podczas kręcenia "scen akcji" to po prostu nie wypala. Stąd pytanie - czy da się napisać jakieś proste skrypty i wywoływać je naciśnięciem klawisza? Np. dwa do ustawiania ostrości (np. +1 m/ - 1m), a dwa kolejne do zmiany głębii ostrości zwiększ x2 / zmniejsz x2 ) i trzeci do siły efektu DOF (r2_dof_kernel).

Uwagi moderatora:

Nie pisz jednego posta pod drugim. - Wheeljack
Juliusz
Kot

Postprzez utak3r w 27 Lip 2012, 11:37

Nie. Jedyna możliwość, to skrót w głównym menu, czyli sekwencja <Esc>-Nowy skrót. Z ekranu gry nie da rady dodać nic nowego.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Kozaki: 376

Postprzez Cromm Cruac w 27 Lip 2012, 14:02

Poza tym edycja DOF nie zadziała jeżeli używasz AF3. AF3 wykorzystuje komendy sterujące DOFem i koryguje je co 1 sek. Twoje ustawienia DOFa zostaną nadpisane przez te z AF3.
Image

Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Postprzez Juliusz w 29 Lip 2012, 11:29

Nie. Jedyna możliwość, to skrót w głównym menu, czyli sekwencja <Esc>-Nowy skrót. Z ekranu gry nie da rady dodać nic nowego.

No, szkoda. Jeśli tworzą grę z nastawieniem na umożliwienie modyfikacji (a odnoszę wrażenie, że tak było), to usunięcie możliwości dodania własnych akcji i skrótów klawiszowych jest trochę niezrozumiałe... Może boją się, że ludziska by sobie za bardzo pofolgowali!

Poza tym edycja DOF nie zadziała jeżeli używasz AF3. AF3 wykorzystuje komendy sterujące DOFem i koryguje je co 1 sek. Twoje ustawienia DOFa zostaną nadpisane przez te z AF3

Trochę poszperałem po necie i obczaiłem jak to wyłączyć... :E

Tak czy owak DOF w Stalkerze jest taki sobie, powiedzmy... Ciekawe, czy z DX11 wygląda lepiej. Np. DOF w UDK na DX11 pozwala na efekty bokeh, itp.

----
I taka refleksja natury ogólnej - wydaje mi się, że standardem powinno stać się w grach wyposażanie gracza w aparat, jako ulepszona forma robienia screenshotów. Tylko z większą swobodą kadrowania, przechylaniem, zoomem i fotograficznymi efektami typu DOF, rozmycie ruchu przy długim naświetlaniu itp. A do tego mógłby to być element gry - dostępne różne modele, zadania typu sfotografuj wejście do budynku X itp. itd.
Juliusz
Kot

Następna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości