Netbook a gry

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Netbook a gry

Postprzez Cysiu w 04 Sie 2012, 00:50

Niedługo stanę się posiadaczem Netbooka Toshiba NB100, jako, że będę potrzebował mobilnej bazy danych pod ręką. Nie miałem wcześniej doświadczenia z tego typu sprzętem, a komputer służyć miałby mi przede wszystkim do "pracy". Oczywiście komputer, jak to komputer, jest także źródłem rozrywki i tu mam pewne ważne pytanie: Czy instalowanie wszelakich gier na takim sprzęcie wchodzi w ogóle w rachubę? Nie chodzi mi w tym wypadku o sam sens odnośnie wydajności takiego komputera, a o rzekomą "szkodliwość" takiej eksploatacji. Słyszałem od brata, że używany w ten sposób netbook szybko się psuje, zaczyna zwalniać, resetować się i tym podobne. Czy jest to prawda? Jako, że na forum jest sporo osób mających na temat komputerów pojęcie oraz będących skłonnych do pomocy bardzo o nią w tej sprawie proszę.
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 02 Lut 2026, 20:19
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Reklamy Google

Re: Netbook a gry

Postprzez Sivert w 04 Sie 2012, 08:32

Netbook w trakcie grania będzie narażony na (bardzo?) wysokie temperatury = degradacja baterii. Części elektroniczne, szczególnie kondensatory, są również dosyć wrażliwe - ich uszkodzenie może powodować ww. restarty i dot. to nie tylko netbooków. Polecam pobranie programu HWMonitor i obserwowanie nim temperatury - od spróbowania komputer napewno nie wybuchnie :>
Sivert
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2012, 13:24
Ostatnio był: 11 Gru 2018, 22:09
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 29

Postprzez kubekpop w 04 Sie 2012, 09:17

Toshiba (przynajmniej moja) lubi się podgrzać tak do 100 stopni (C) i wyłączyć. I nie włączać przez 5 minut. Problem znika po podłożeniu podstawki chłodzącej :E Ale ten ma zintegrowany układ graficzny (z tego, co pamiętam z aukcji, którą wczoraj pokazałeś na SB), to nie powinien się tak grzać.
Pisałeś, że zamierzasz od czasu do czasu grać w jakieś gry... Nie lepiej kupić coś z deczka mocniejszego? Tu masz coś o tym układzie graficznym, nie wiem, jak różnice z CPU, ale... http://www.dobreprogramy.pl/Obin/Intel-GMA,21012.html Oceń sam, czy to Ci odpowiada. Gość coś pisze o zmodyfikowanych sterach jeśli chcesz uruchomić jakąkolwiek grę lub aplikacje wymagającą użycia w większym stopniu procesora graficznego.

Ogólnie to na naszych lapkach instaluje się dużo gier i programów, i owszem, czasem zwolni, ale po przywróceniu stanu od producenta wszystko wraca do normy (na Vaio, Toshiba ma Vistę :P)

Za ten post kubekpop otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cysiu.
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Postprzez echelon w 04 Sie 2012, 10:02

Cysiu, jestem posiadaczem netbooka w podobnej konfiguracji i mogę ci powiedzieć, że na czymś takim maksimum na czym możesz pograć płynnie to stary dobry Warcraft II, bo pewnie taki wysłużony Baldur's Gate II już by przysiadł. Serio. Na moim netbooku miałem fabrycznie zainstalowanego Win7 Starter (czyli wersja dla netbooków). Oczywiście wszystkie wodotryski powyłączałem, ale przy otwartych stronach na 3 zakładkach Chrome'a komp potrafił dostać irytującego muła. Teoretycznie powinno to działać płynnie, ale to tylko teoria, a w praktyce to demonem wydajności na Win7 to taki netbook nie jest. Widzę, że twój model jest wyposażany w Win XP, więc u ciebie powinno być lepiej, ale nie licz na rekordy w benchmarkach. Ja u siebie wywaliłem windę w cholerę i zainstalowałem Lubuntu 12.04 i odpalam to w środowisku przygotowanym dla netbooków i teraz jest w porządku. Tak więc z grami to sobie nie pohulasz na czymś takim, ale film oczywiście obejrzysz bez najmniejszego problemu.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Kozaki: 41

Postprzez Darth ReX w 04 Sie 2012, 10:32

Intel Atom to procesor, który po prostu jest. Oczywiście zaletą jego znikomej wydajności jest pobór prądu z rzędu 10W, co pozwala ciupać na netbooku 8h, ale karta graficzna to wołająca o pomstę do nieba integra intela "w starym stylu" (te zamontowane w Core i3 wzwyż są całkiem dobre), która nie radzi sobie w ogóle z obsługą jakiegokolwiek 3D. Netbooki, które dają radę w grach są z procesorami AMD i posiadają zintegrowanego Radeona HD, który kładzie w dowolnym rozwiązaniu graficznym GMA na glebę (w 3DMarku wyciąga średnio 10x lepszy wynik), pozwala również na podłączenie do telewizora przez gniazdo HDMI i oglądanie filmów (tak, na atomach nawet filmy z youtube w wyższej rozdzielczości sie zacinają).

Oczywiście mówiąc "daje radę w grach" mam na myśli, że powinien odpalić grę sprzed 10 lat. Nie ma opcji grać w nowe gry.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Kpuc w 04 Sie 2012, 11:14

Jak by nie patrzeć nazwa ''Netbook'' nie wzięła się z powietrza, jest to urządzenie do przeglądania internetu a nie do grania. Dzisiejsza cyna bezołowiowa to koszmar dla kupujących (elektronikę), podczas grania twoja maszyna będzie się mocna nagrzewać i stygnąć co może prowadzić do mikropęknięcie i późniejszych problemów z netbookiem. Ja bym się tym nie przejmował skoro masz gwarancję, i tak po upływie okresu gwarancyjnego twoja maszyna zacznie się psuć, teraz taką taktykę, ba teraz, od dobrych 30 lat się taka taktykę stosuje, by urządzenia po okresie gwarancyjnym się psuły.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Cysiu w 04 Sie 2012, 11:55

No cóż... Laptop jest używany, kupiony na tej aukcji, przez osobę nie znającą się zbyt dobrze (znalazł i zamówił brat, nie ja), przede wszystkim ze względu na cenę. Mówiąc o grach miałem na myśli worms'y, mount&blade'a czy morrowinda, jestem świadomy słabości takiego sprzętu i spodziewam się, że nic więcej mi nie pociągnie... No cóż, muszę przyznać, że nieco mnie wasze wypowiedzi demotywują, ale wiem, że mnie nie okłamujecie...
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Postprzez Darth ReX w 04 Sie 2012, 12:17

Morrowind, Mount and Blade, zapomnij. Counter strike na tym pewnie będzie się ciął. Mówiąc, że nie ciągnie 3D miałem na myśli, że nie pociągnie ŻADNEGO 3D.
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Postprzez Cysiu w 04 Sie 2012, 19:46

A czy można z tym w takim razie coś zrobić? Wzmocnić go nie wykorzystując wcale lub wykorzystując niewielkie pokłady pieniędzy?
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Postprzez Darth ReX w 04 Sie 2012, 20:46

Można kupić nowy.
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Postprzez Cysiu w 04 Sie 2012, 20:51

No to żeś pomógł... No cóż, zobaczymy, spróbujemy i napiszę, czy daje radę, jak już będę miał lapka. W każdym razie dziękuję za wszelkie zainteresowanie tym tematem i informacje. :)
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Postprzez echelon w 04 Sie 2012, 20:59

Pewnie mógłbyś mu dokupić ramu (w sensie, że wymienić na większą pojemność, bo to ma tylko jeden slot), ale jak grafika licha to wiele nie pomoże.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Kozaki: 41

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości