Po wykonaniu zadań o zlikwidowanie gniazda pijawek (w barze od jednego gościa jak i od gościa w bazie wojskowej) ruszyłem z fabułą do przodu. Przeszedłem lab x18 jak i lab x16 i postanowiłem porobić trochę luźniejszych zadań, pozwiedzać, itp.
Więc wyruszyłem odnaleźć Buldoga 6, lecz jak tylko zbliżyłem się do wioski mojego stalkera coś opętało.
Zaczął się chwiać, ekran robił się raz jaśniejszy raz ciemniejszy, obraz się rozmazywał a wszystkiemu towarzyszył dosyć niemiły i irytujący odgłos który trudno opisać. Coś jakby podmuch złowrogiego wiatru czy coś

Po chwili wszystko umilkło, więc kontynuowałem zwiedzane wioski. Lecz w tedy cała sekwencja się powtórzyła, co gorsza nasiliła się.
Po paru takich seriach ekran był cały rozdwojony, poza kolorem białym były tylko kontury drogi i budynków, co parę sekund były migawki krwisto czerwonego ekranu.
Pomyślałem sobie że nic tam po mnie i uciekłem gdzie pieprz rośnie.
Okazało się że pieprz rośne w bazie wojskowej powinności bo tam zakończyłem ucieczkę.
Wszystko wróciło do normy, lecz jak tylko się zbliżyłem w terany wioski wszystko zaczęło się na nowo.
Więc? Jaki diabeł tam zamieszkał po wygnaniu jednego diabelstwa? (pijawek)
I drugie pytanie nie na temat a w temacie bo w tej samej lokacji:
Po wykonaniu zadania dla Łukasza (obrona obozu przed Monolitem) zaraz po odebraniu nagrody dostałem nowe zadanie; Obrona granicy.
Okazało się że jakieś potwory postanowiły się przedrzeć ze strony mózgozwęglacza, jednak na miejscu nic tam nie było...
Teraz to zadanie zalega mi w PDA i nie mogę go wykonać bo najzwyczajniej w świecie tam potworów nie ma... (wierzcie mi wybiłem wszystko dookoła i biegałem wszędzie przed granicą czy coś się nie zapodziało)
W ogóle czemu dostaje się takiego typu zadanie chociaż się ich nie brało (np. po wyjściu z x16 dostałem zadanie od profesora by zniszczyć gniazdo Snorków)
Więc? da się to zadanie jakoś wykonać czy oznajmić Łukaszowi że się nie podejmę tego zadania?