Alternatywny link do TFW 3.8 -
https://www.dropbox.com/s/q461ilslajff8 ... .8beta.rarPóźniej wrzucę na pierwszą stronę.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Przestałem się pojawiać, gdyż byłem na urlopie w Świnoujściu. Nie miałem tam dostępu do neta, a pisać z telefonu mi się jakoś nie chciało.

Od dawna miałem ochotę jeszcze bardziej umocnić bazy i pomysł z dodaniem LKM mi jak najbardziej pasuje. Jedyne co mnie zniechęca, to fakt, że gracz miałby za szybko dostęp do jednych z najpotężniejszych broni.
Ale... Możemy to rozwiązać dodając kilka blokad:
Po pierwsze, to trzeba by zrobić to tak, że NPC nie dostaje takiej broni na stałe, czyli wyposażenie ich w nią od początku zupełnie odpada. Karabin maszynowy musiałby się spawnować w inwentarzu stalkera w momencie, gdy ten obejmuje stanowisko strzelnicze, i despawnować, gdy z niego schodzi lub umiera.
Trzeba by też zmodyfikować dobór odpowiednich klas do obrony. Na pewno w grę wchodzą tylko Snajperzy i Żołnierze Wsparcia, tak jak jest do tej pory (gdzie snajper nie korzystałby z karabinu maszynowego, tylko np. ze spawnowalnego SVD lub PSG-1), jednak w tej chwili skrypt sprawdza tylko czy dany stalker jest takiej klasy i wysyła go w wolne miejsce obronne. Musiałoby to być trochę bardziej sprecyzowane. Albo dobrać proporcje, np. punkty obrane przez snajperów mogłyby stanowić tylko 25% wszystkich punków obronnych bazy, lub przypisać do danego punktu czy jest snajperski, czy jest zaporowy. Ja bym zrobił to drugie, żeby zmaksymalizować możliwości obronne.
Mogę zrobić nawet coś takiego, że jeżeli frakcja kontroluje dwa punkty zasobów na tej samej mapie co baza, to obrońcy korzystają ze snajperek, maszynowych i RPG(!!). Jak kontroluje jeden punkt to tylko ze snajperek i maszynowych, a jak zero, to tylko z bronią którą obrońcy mają w plecaku.
Tak czy siak, LKM dodamy (jeżeli znajdę model), i wzmocnimy trochę bazy.
Co do granatów... To najzwyczajniej nie wiem jak je dodać w taki sposób, żeby NPC nimi na spamowali i nie rzucali ich idealnie pod nogi. W sumie to w ogóle nie wiem jak wymusić rzucenie granatem za pomocą skryptu. Musiałbym zerknąć na jakiś mod do Cienia Czarnobyla gdzie coś takiego dodali, bo tam oryginalnie rzucania nie było.
Nie zapominajcie, że w 3.8 AI walki jest jeszcze mocno niedopracowane, bo poprawiam je do tej pory. Muszę dodać jeszcze algorytm, który będzie tworzył ścieżkę na około wroga, pozwalającą flankować przeciwnika. Jeżeli to wyjdzie, to efekt powinien być piorunujący.
Na razie piszę pliki konfiguracyjne do systemu modułowo-slotowego, i jest to katorga, bo większość wartości trzeba przepisać ręcznie.