Nacjonalizm, iluzje, a zwycięstwo liberalizmu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy popierasz PO?

Tak
14
61%
Nie
9
39%

Razem głosów : 23

Nacjonalizm, iluzje, a zwycięstwo liberalizmu

Postprzez Quinn w 26 Paź 2007, 08:12

Po zmiażdżyło PiS.
I dobrze.

Zauważyłem za to wśród komentarzy na Onet.pl ataki nacjonalistycznych trolli - polaczków, wychowanków Rydzyka. To ludzie żyjący w iluzji żydokomuny, spisku masonerii i wielu innych pojęć, których nie pojmują, ale wiedzą że są złe, można je piętnować i zawsze się do nich odwołać.

Mam nadzieję, że rządy PO ukrucą istnienie takowych.
Zapraszam do debaty o elektoracie, partiach, kraju.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 14 Wrz 2025, 14:27
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 26 Paź 2007, 09:02

Cóż dwa małe cytaty na temat jak politycy rozumieją reguły demokracji.
Po wyborach:
"Padliśmy ofiarą spisku" Jarosław Kaczyński
"Duże miasta nas zdradziły" Jacek Kurski

Cóż ludzie głosują na podobnych sobie lub tych którzy mówią im to co chcą usłyszeć. Większość naszego społeczeństwa ciągle cierpi na syndrom "homo sovieticus" i stąd ciągoty za łatwymi odpowiedziami na trudne problemy, retoryką walki [kiedyś imperialiści dzisiaj liberałowi], naiwną wiarą w tzw "równość" i "sprawiedliwość społeczną" rozumiane jako zabieranie czegoś innym, najlepiej tym, którym powodzi lepiej. Nasi "prawicowi" [dokładnie to są populiści z lewicowym programem gospodarczym i nacjonalistyczną retoryką] politycy odwołują się do tego co jest najgorsze w polskiej duszy. Dlatego ciągle słyszeliśmy o pomysłach takich jak:
- deubekizacja rozumiana jako odebranie przywilejów emerytalnych byłym ubekom -samo w sobie słuszne, tylko że z punktu widzenia PAŃSTWA rzecz czwartorzędna tj. oszczędności mniejsze niż wzrost wydatków na samą administrację prezydencką. Temat nagłaśniany ponad pół roku i tak nie zrealizowany.
- podniesienie podatków dla najbogatszych. Każdy mający choć szczątkową wiedzę o makroekonomii wie, że to skutkuje spadkiem wpływów do budżetu związanym z ucieczką do "rajów podatkowych" i spadkiem rozwoju kraju. Poza tym przedsiębiorcy w Polsce i tak płacą 19% procentowy podatek liniowy i prawie nikt nie płaci najwyższych stawek podatku dochodowego.

Politycy o tym doskonale wiedzą, ale wciąż karmią wyborców tymi samymi kłamstwami. Dlaczego? Bo wyborcy chcą je słyszeć. Nie obchodzi ich prawda, tylko czekają na obietnice tego, że ktoś kogo nie lubią będzie miał gorzej, coś mu się zabierze itp. I tym są karmieni przez "wybrańców narodu".
Ale w sumie zawsze w naszej historii tak było, że ceniono krzykaczy zamiast tych którzy budowali siłę RP. Wszyscy wiedzą kto to był Piłsudski, RYdz-Śmigły, ale prawie nikt nie wie kim byli i co zrobili Paderewski, gen. Rozwadowski, minister Kwiatkowski, Grabski itp...

Edit: Żeby nie było wątpliwości: Mam poglądy CHaDeckie [czyli CHrześcijańska Demokracja] i nie mam nikogo na scenie politycznej, kogo mógłbym z czystym sumieniem poprzeć. PiS ani chrześcijańską [pomimo retoryki] ani tym bardziej demokratyczną partią nie jest, PO zaś to centrum, zbudowane z ludzi, którzy uciekli kiedyś od odpowiedzialności politycznej i AWS + ludzie dawnego KLD. Ogólnie jak na razie byli programowo niewyraźni. Głosowałem na nich tylko na zasadzie mniejszego zła.
Wcześniej głosowałem na UPR ale po tym co zrobili przed wyborami [koalicja z UPR i Jurkiem] niestety nie mogłem oddać na nich głosu.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Silas w 26 Paź 2007, 12:10

Uważam że powinno wygrać PO i dobrze wygrało gdy PiS (Piwo i Sex :D ) rządziło nic na dobre nie wyszło (mundurki,etc.) może PO to zmieni i wyjdzie na prostą z tej jeba**j korupcji. Daliśmy szanse PiS (banda złodzieji) i zj***li sprawe dajmy teraz szansę PO i poczekajmy na dobre wyniki...

Lekki offtop: nad moim domem przeleciał właśnie śmigłowiec ech...,ten stalkerowski klimacik :D
Silas
Tropiciel

Dołączenie: 17 Sie 2007, 19:15
Ostatnio był: 09 Gru 2023, 00:06
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: RGD-5 Grenade
Kozaki: 1

Postprzez Microtus w 26 Paź 2007, 13:17

PO wygrało ale ja coś czuje, że nie będzie im lekko. Dobrze, że się dogadują z PSL-em w sumie to Pawlak (poza tym że jest cyborgiem:) jest naprawdę dobrym politykiem. I na tle polityków poprzedniej kadencji wyrósł na męża stanu (np: jego wypowiedz na zakończenie tamtego sejmu). Głosowałem na PO ale raczej jak wielu ludzi z poczuciem, że wybieram mniejsze zło. Dobrze, że PO nie dostało więcej % bo jakby rządzili sami to nie było by za fajnie.

Cóż trzeba poczekać co nasze mądre głowy uradzą. Zobaczymy ten cud gospodarczy, czy nie. Mam nadzieję, że im się uda bo ciągle mi się wydaje, że gorzej od PISuaru rządzić nie można.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Keldorn WistBlade w 26 Paź 2007, 15:05

Głosowałem na PO i LiD i jestem za ich polityką. Za długo rządzili nami dwa debile-bliźniaki. Jednakże podstawą moich zmartwień nie jest rząd tylko klapki na oczach polityków i odseparowanie ich jako elity od reszty społeczeństwa tj. niezauważanie tego co się dzieje w szarej strefie polski, społeczeństwa które ubolewa nad sytuacją w kraju, napychanie kieszeni po brzegi jak najszybciej póki jeszcze można, tworzenie coraz to nowych "komisji śledczych" - nie wiadomo po jaką cholerę z tym idiotą Zbigniewem Ziobro na czele. To wszystko doprowadza do frustracji i zobojętnienia. Mam nadzieję że PO nie zaprzepaści nadziei narodu na lepsze jutro, nie da się stłamsić i przepaść w nicość. Jestem polakiem i jestem z tego dumny ale kraj w którym żyję ciągle mi uniemożliwia spokojną "egzystencję"

Żyjemy w państwie demokratycznym ale z demokracji już niewiele zostało.

EDIT:
a mundurki to nie PiS tylko LPR
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez Kane w 26 Paź 2007, 15:12

Uhaha, to się uśmiałem z tego, że "Polacy zaczną wracać", "Polska zasługuje na cud gospodarczy!" itp. pierdół. Donaldzie - czekamy na Twój cud z niecierpliwością! I na większą ilość "Parad Równości"! Na małżeństwa homoseksualistów i na adoptowanie przez nich dzieci! Czekamy na moment, w którym staniemy się niemieckim landem! Ach, jak miło będzie, gdy w rządzie zasiądą sami ludzie wolni od korupcji i brudnych myśli, dbający o najważniejsze dobro: dobro Polski! Tacy ludzie są tylko w Pana partii! Wiwat dla PO!!!

Sława.
W imię tych, którzy odeszli, trzymając w rękach broń, naszej wojowniczej sile, składamy dzisiaj hołd, oni stoją tu, przed nami, ich dusze tutaj są, coraz większy płonie ogień, coraz silniej bije dzwon...

You talk about anarchy?
Well, i'll show You some!
You won't last one minute,
If the real thing comes!
Awatar użytkownika
Kane
Kot

Dołączenie: 24 Sie 2007, 21:37
Ostatnio był: 09 Lis 2007, 16:35
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 0

Postprzez Nieznany w 26 Paź 2007, 15:19

W trące swoje. No więc jestem za PiS, uważam że Tusk jest trochę fałszywy, a już na pewno nie zrobi nam Irlandii, w końcu już jeden robił Japonię :) . Jaruś K. może też nie jest najlepszy, ale kto jest? Z resztą Rząd Kaczyńskiego zaczął robić porządek w kraju. Coraz więcej afer wychodziło na wierzch no i dobierał się do tych pieprzonych SBków . Oczywiście szanuje to, że Tuskowi naród też dał szansę, a jeśli spełni swoje obietnice, no i co dla mnie najważniejsze postawi stadiony, to może zostać. Najważniejsze, że lewusy nie wygrały i Samoobrona nie weszła. Teraz Lepperowi immunitet już nie pomoże i wszystkie jego brudy ujrzą światło dzienne :) .
Nieznany

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez MCaleb w 26 Paź 2007, 15:54

Może i ja sie wypowiem. Jestem przeciwny wyciąganiu na światło dzienne brudów przeszłości. Jeżeli już, to powinno sie tak robić poza kamerami, sprawdzić je kilka razy, czy na pewno jest to prawdziwy dokument i wyciągnąć konsekwencje dla danej osoby. Wszystko to nie powinno widzieć światła dziennego, zanim nie zostanie zweryfikowane, a osoba skazana. Inaczej jest to tylko pożywka dla mediów i otumaniaczem dla mas.
Politycy kochają obrzucać się teczkami i błotem. Dlatego też jeżeli wybuchnie jakakolwiek afera przeciw nim, rzucają reporterom jedną teczkę z gównem, którym to oni obrzucą konkurencję.
Zasada "chleba i igrzysk" jest wciąż aktualna, tylko wolałbym, gdyby ci panowie zajęli się rządzeniem krajem, a nie, za przeproszeniem, pieprzeniem głupot i farmazonów o przeciwnikach politycznych i innych frantach. Zastanowiliby się jak poprowadzić kraj, gdy cały świat pędzi naprzód i do wykonania kroku w przepaść naprawdę wiele nie trzeba. Już w chwili obecnej jesteśmy rok świetlny za przysłowiowymi murzynami. Wszystko leży i kwiczy, a ci, którzy maja zrobić z tym porządek (a przynajmniej się starać) rozdrabniają się na głupie, niepotrzebne i kosztowne zachcianki, przy okazji zgarniając ciężki szmal. Co wybory wyborcy im ufają (albo i nie) głosując (albo i nie), a ci nic nie robią dobrego.

Tyle ogółem. Czas na moje obecne preferencje polityczne (choć jak widać z tego przydługawego wstępu, nie przepadam za nimi).
Pisuary, konina w buraczkach i ojciec dyrektor. Wspaniały środek przeczyszczający inteligencję. Jeszcze chyba nigdy w historii Polski aż tyle Polaków nie wyjechało za granicę z powodów czysto zarobkowych, co za rządów tych panów. Buraki zaczęły dupcyć co popadnie (sex-afery), herr końska twarz wymyślać na ch*j potrzebne mundurki, a dwa kartofle zabiły świat śmiechem. Znaczy świat sie zabił śmiejąc się z nas. Nepotyzm, to chyba najlepsze słowo oddające politykę PiSu.

Opozycja "starej" władzy też nie przypada mi do gustu. Ex czerwony LiD, zielony PSL i kochana przez wszystkich Platforma. To prawda, Tusk jest mniejszym złem, lecz wydaje mi się odpowiedniejszy od jednojajowego szeryfa. Podział głosów na obecną kadencje sejmu tez jest dobry, gdyż pozwala wszystkim sie wykazać, a nie "my trzymamy razem, nam nie podskoczycie". Stara koalicja pękała w szwach i bardzo dobrze. Może teraz będzie choć trochę lepiej. Pod warunkiem, że cały sejm będzie działał wspólnie, by naprawić III RP, a nie zżerał się wzajemnie, jak to miało miejsce do tej pory.

(niniejszy tekst nie miał na celu obrażać nikogo, jest on czysto satyryczny. Wszelkie podobieństwo do prawdziwych osób jest czysto przypadkowe i niezamierzone) :P
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Terminus w 26 Paź 2007, 16:24

NIEZNANY: Zaczęli robić Porządek? Rozliczać SB-eków? Partia, w której spory odsetek działaczy wyższego i średniego stopnia to byli działacze PZPR [będący w partii do 89r.]? W której władzach są sędziowie i prokuratorzy, którzy zwalczali opozycję solidarnościową [Krzyże, Wassermann]?
Porządek? Poprzez rozrost administracji czy poprzez obsadzanie spółek paliwowych ludźmi pana Macierewicza? A może przez obsadzanie skarbnikiem PiS-u władz państwowego banku a magistrem budownictwa z podyplomówką z ekonomi fotela szefa NBP?
Afery? A jaką aferę udało się temu rządowi wyjaśnić? Przecież poseł Ziobro mówił 3lata temu, że ma wszystkie dowody przeciwko komuchom z Milerem na czele. Dołożyli tylko nowe do starych [Centralny Ośrodek Sportu, Ministerstwo Sportu, Kaczmarek itp].
Jarek Kaczyński? Jeżeli wiążesz nadzieje z człowiekiem, który całe polityczne życie opiera na kłamstwach i pomawianiu innych to Ci współczuję. Dla przypomnienia, mówimy o człowieku, który w książce "Lewy czerwcowy" oskarżał Wałęsę o handel bronią atomową z Ukrainą, wymyślił weksle dla posłów [Leper nie był pierwszy], przegrał wszystkie procesy o pomówienie, nawet z Wachowskim...
Jak się do tego dołoży spektakularne kompromitacje w dyplomacji, pompowanie państwowych pieniędzy do Torunia, lustrację w formie list ludzi, których nie lubią...
EDIT:
A ponieważ nie będę miał przez weekend netu i możliwości dyskusji na forum to życzę wszystkim udanego weekendu i obyśmy się doczekali rządzących, o których nie musielibyśmy dyskutować [znaczy: skutecznych, pragmatycznych, niekontrowersyjnych itp.]. Podrawiam
Ostatnio edytowany przez Terminus 26 Paź 2007, 16:59, edytowano w sumie 2 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Nieznany w 26 Paź 2007, 16:26

Wszystko przez Leppera to on kręcił aferę za aferą, a co do Twojego MCaleb to myślę, że niektórzy się cieszą tym, że sprawy jeszcze z czasów komuny powoli zaczynały się rozwiązywać. Nie będę dalej wychwalał Kaczorów Dwóch i obrażał Kaczora Donalda, (przypominam, że jeden brat K. jeszcze rządzi) bo to nie ma sensu. Szkoda, że Kwaśny nie wygrał [ironia(informuje nieco mniej bystrych)], ten to by rządził, a tak to zapije się biedaczysko. Polska polityka w ogóle jest śmieszna, bo co to się dzieje Miller w Samoobronie czy komuś tak nagle aż tak gwałtownie mogą zmienić się poglądy? A tak ogólnie to powinny być dwie partie tak jak w Stanach, proponuje Wolność i Powinność :D. Tak to jest pełno partii jedna głupsza od drugiej jakieś rolnicze Leppera, Partia Radia MaWRyja, Partia Kobiet, i inne buble. Po jaką cholerę to?
Nieznany

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Keldorn WistBlade w 26 Paź 2007, 16:42

Jak po co to ? po to aby był nieład i nieporządek, żeby wszystko się plątało i zagmatwało, by nie było niczego prócz wszystkiego, aby polska była niemiecka, aby nie było o czym rozprawiać ani pisać i czytać.

Po prostu burdel na kółkach w którym przyszło nam żyć. Nie zmienimy tego za 10 lat czy nawet za 100 bo Polska to Polska - póki nie wymrze stary rząd.
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez Kane w 26 Paź 2007, 16:55

Terminus, oto zadanie specjalne dla Ciebie na dziś: wytłumaczenie mi GDZIE napisałem, że "PiS rulez"? Albo coś w tym stylu?

Nieznany napisał(a):Tak to jest pełno partii jedna głupsza od drugiej jakieś rolnicze Leppera, Partia Radia MaWRyja, Partia Kobiet, i inne buble. Po jaką cholerę to?

Leszek Bubel?

Sława.
W imię tych, którzy odeszli, trzymając w rękach broń, naszej wojowniczej sile, składamy dzisiaj hołd, oni stoją tu, przed nami, ich dusze tutaj są, coraz większy płonie ogień, coraz silniej bije dzwon...

You talk about anarchy?
Well, i'll show You some!
You won't last one minute,
If the real thing comes!
Awatar użytkownika
Kane
Kot

Dołączenie: 24 Sie 2007, 21:37
Ostatnio był: 09 Lis 2007, 16:35
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 0

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości