The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Pijawol w 15 Lis 2012, 08:48

Czy w Dawnguardzie po przejściu zadań w Soul Cairn można ponownie wrócić do tej lokacji?
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Wczoraj, 08:51
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Reklamy Google

Postprzez atikabubu w 15 Lis 2012, 11:40

Można.
Poproszę o rubelki :suchar:
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)

Za ten post atikabubu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pijawol.
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 14:29
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Woland w 15 Lis 2012, 16:36

http://skyrim.nexusmods.com/mods/25846/
Fajny mod :E

A swoją drogą: jak wygląda obciążanie komputera, szczególnie ramu ale i ogólnie kompa przez mody? Które obciążają grę a które nie?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Soviet w 15 Lis 2012, 16:36

Wciśnij sobie Ctr+Alt+Del i obserwuj.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez tomasz4815 w 15 Lis 2012, 17:15

Mody graficzne 'bardzo' - to zależy czego użyjesz, bo różnica jeśli wgrasz se dajmy na to tekstury w rozmiarze 8192x8192 to komputer (RAM) znacznie bardziej to odczuje niż byś wgrał np. 4096x4096.
Ogólnie rzecz biorąc jak masz średniej klasy komputer to raczej wystrzegaj się modów graficznych. Skyrim potrzebuje mocnej maszyny by uwolnić swój potencjał.
Mody dodające nowe bronie, pancerze itd raczej nie obciążają kompa.
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Dzisiaj, 02:13
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez Woland w 15 Lis 2012, 20:03

Mody graficzne u mnie to tylko UNP+UNPB (bez fizyki do UNPB) i Envision face for UNP.
Gram na niskich.

Tomasz. Jesteś drugą osobą która mówi mi że mody niegraficzne nieobciążają kompa. Ale jak? Jak to jest?
I czy na przykład to że TERA armors to UNP to coś szkodzi?
Jak to jest konkretniej z tym?

A tak poza tym: prawda to że UNP, UNPB i Envision face UNP o bardzo wiele mniej obciąża niż CBBE i Envision face for CBBE?
Woland
Legenda

Postprzez Pijawol w 26 Lis 2012, 18:35

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak działają samozatrzaskujące się zamki w kufrach pomieszczenia szkoleniowego Gildii Złodziei? Otóż w moim przypadku, po otworzeniu tej mistrzowskiej skrzyni nic się nie dzieje. Skrzynia pozostaje otwarta... Ile trzeba odczekać, żeby ponownie się zamknęła?
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Wczoraj, 08:51
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Woland w 27 Lis 2012, 20:22

Miałem CBBE 4k (ciało kobiecej postaci takie)
http://skyrim.nexusmods.com/mods/2841
Działało ok na średnich z dodatkowo w górę antyaliasingiem i filtrowaniem anizatoporowym.
Wziąłem potem mod all in one face i apachii sky hair.
I się zaczęło. Często a to zbroja czarna się robiła a to ciało postaci a to czasem oczy postaci zniknąć umiały! Wyjście i wczytanie save tuż sprzed wyjścia działało. Ale coraz szybciej i więcej się sypało aż z gry nie wyszedłem i dopiero wtedy od nowa nie zacząłem.
Po dziesiątkach teorii i testów odkrycie- kłopot był z ramem.
No ok. Twarz na słabszy envision face a ciało na CBBE zwykłe.
http://skyrim.nexusmods.com/mods/2666/
DALEJ.
UNP i twarz envision face dla UNP
http://skyrim.nexusmods.com/mods/6709
Dalej kłopot.
No się wkurzyłem.
http://skyrim.nexusmods.com/mods/6709
I ciało i twarz.
I dalej problemy są.
Tekstura takiej jednej zbroi z Immersive Armor (taki mod) robi się fioletowa- czyli bez tekstur. Ale to gdy przechodzę z pancerza na pancerz czasami się pojawia. Jak zdejmę zbroję i nałoże tamtą zbroję jest ok. Jak jest bug, zdejmę zbroję i ponownie nałożę jest normalnie. Jak założe zbroję, jest ten bug, zapiszę i wyjdę jest ok.
Co jest?
Czy da się jakoś sprawdzić no nie wiem... zużycie ramu w czasie gry?
Czy da się czymś zrobić żeby powiedzmy pokazało jaka skala zużycie ramu, procesora i karty graficznej na grę było? To by była odpowiedź co się dzieje- mody wariują czy komp przeciążony.
Czy co? Jakiś pomysł jak mój zrealizować lub jakiś twój własny?

Aha, czarna zbroja czasami tak ale w przypadku niektórych zbroi nie zawsze pokrywa się wyglądowo pod względem wyświetlanego rozmiaru z normalną zbroją. Okrągła tarcza ma jakby na sobie kwadrat czarny jakby (Viking shield).
Bug ma charakterystyczny sposób bycia na dany armor. Jeden fioletowy, inny czarny pokrywa się z zbroją, drugi czarny ale zbroja rozmiarem inna jest jakby, tarcza wikinga zawsze ten kwadrat, a inna fioletowa.
http://i46.tinypic.com/2hy9dnl.jpg
Zawsze tak samo ten fioletowy co dziwne się robi.
Włosy nigdy nie siadły chyba, raz coś było ale to chyba ja coś nie tak tam z teksturami namieszałem wtedy więc można uznać że się nie liczy bo poza tym zawsze było ok.
Wszyscy mówią że RAM. I faktycznie im mocniejszy mod tym gorzej. Im wyżej opcje graficzne tym gorzej. Ale tu coś nie gra. Na pewno problem nie może być z modem n a ciało.
Komp:
procesor 2.8GHz
GeForce 9600GT
2GB RAM

Tylko 3 razy wywaliło coś nie będącego związanego z modami ale to za czasów CBBE. Raz głowa jelenia taka zawieszona w domku i stalowa tarcza na fiolet, raz w ekranie ładowania figura Śnieznego Elfa z dwemerskiej ruiny i raz coś jeszcze.
Woland
Legenda

Postprzez Soviet w 27 Lis 2012, 20:47

Te takie tekstury to ja miałem nawet bez żadnych modów, na czystym Skajrimie. Zwłaszcza jak dużo Alt+Tabowałem.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez vandr w 27 Lis 2012, 20:51

Fioletowy kolor tekstur powstaje na wskutek ich braku do danego modelu. To znaczy- jak ściągnąłeś model jakieś zbroi a brakuje do niej tekstury to wtedy robi się taki bubel.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Dzisiaj, 02:04
Kozaki: 1749

Postprzez Soviet w 27 Lis 2012, 20:56

Taa? To dlaczego tak się działa bez modów? Wydaje mi się, że to nie przez to, że jest brak tekstury, tylko po prostu są problemy z jej wczytaniem.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Woland w 27 Lis 2012, 21:05

A coś więcej? Bo widzę nowe spojrzenie na sprawę- dotychczas inni sprowadzali to do tego że 2GB ramu to za mało po prostu i braki ramu. A tu coś nowego, proszę.
Więc co robić?

@Vandr, to nie jest cały czas. W trakcie grania siada nagle i ta zbroja robi się fioletowa a czasami przynajmniej dawniej niektóre robiły się i to całkiem często czarne. Czarne były tylko zbroje z Immersive Armor oraz zbroja Triss Armor Retextured, fioletowe dotychczas ta zbroja którą tu dałem, raz tarcza stalowa i głowa jelenia na ścianie, raz JaySuS swords i coś jeszcze.
Jak widzicie tylko 2-3 razy wysypały niemodowane tekstury się i tylko fiolet.

Odnoszę wrażenie że w TERA Armor jak mam jest kilak fpsów tak z 2-3 więcej niż w Immersive Armor zbroi. W IA są takie jakby przycinki. Nie ciągle. Idę a nagle przycinka na pół sekundy. Coś tak jakby doczytywało. W TERA Armor tego za bardzo tak nie ma a przynajmniej mniej choć mogę się mylić i tak samo się tnie niezależnie jaka zbroja z jakiego moda ale wolę wspomnieć o wszystkim co potencjalnie może mieć jakąś wartość.

Gram na średnich ale cienie na niskie bez antyaliasingu i zmniejszona widocznośc odbić, ognia i czegoś tam jeszcze chyba.
Woland
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości