Znaleziska

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Znaleziska

Postprzez Gro3a w 01 Gru 2012, 22:22

Dobrym "odrdzewiaczem" jest Cola podgrzana do 25 stopni , albo kwasek cytrynowy w temperaturze pokojowej(dla łusek pół godziny starczy). W II wś produkowali łuski głównie z mosiądzu (Niemcy) lub miedzi (Rosja), więc raczej nie "zardzewiały". Po "wypłacie" mam zamiar kupić wykrywacz metali i pójść w kilka miejsc (mam kilka, których nie mogę wyjawić :E ). Może tam wykopie coś ciekawego :D Jak znajdę coś godnego uwagi to pochwale się na forum, chociaż mogliby mnie za to zamknąć :E
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 01 Gru 2012, 22:30

@up
Jest jeszcze jeden wariant- łuska jest bimetalowa. Wtedy to żadne ketchupy, cole i elektrolizy nie pomogą :/ .
------------------------------
Poczytałem trochę na necie o twoim mieście (Lubawa) i muszę powiedzieć że jest bardzo ciekawe pod względem wydarzeń historycznych czyli możesz tam dużo znaleźć. Odpowiedni sprzęt w łapę i jazda :D .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Gro3a w 02 Gru 2012, 15:20

U nas jest miejska "legenda" o lubawskim czołgu :D Prawdopodobnie znajduje się on w małym lasku na bagnie niedaleko mojego domu (jakieś 300 metrów w linii prostej) i w lato, gdy opadną wody gruntowe to widać całą wierzę z działem. Mam zamiar sprawdzić, czy to prawda, ale muszę poczekać jakieś pół roku, albo chociaż do wiosny. O tej porze roku jest tam straszne błoto :/

Do niedawna nie wiedziałem, że Lubawa podczas Powstania Styczniowego miała własną kompanię :o Znalazłem nawet stronkę z historiami mojego miasteczka i jego okolic: http://historiami.pl/kategoria/ziemia-lub/
Kiedyś nieżyjący już sąsiad opowiadał mi o Niemcach kiedy podczas IIWŚ wchodzili do Lubawy. Granica znajdowała się około 10 km dalej we wsi Wygoda, zaraz obok gospodarstwa mojej prababki :E No i gdy kilka lat temu pogłębialiśmy tam staw, znalazłem stary. niestety zżarty już do połowy hełm i do tej pory nie wiem, czy był rosyjski, czy niemiecki :/

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Tajemniczy w 02 Gru 2012, 15:50

O widzisz ile znalazłeś :D . O niedaleko była granica czyli możesz znaleźć sporo rzeczy po Niemiaszkach(znajomy z Gdańska znalazł kiedyś w swoim domu w przewodzie kominowym jakiś album ze zdjęciami, fajkę oraz jakieś wojskowe niemieckie dokumenty w jakiejś wielkiej starej puszce).
:arrowd:
Mistrzu zdjęcia nie ma :D . Najlepiej wrzuć tu> http://up.oblivionlost.pl/index.php
Ostatnio edytowany przez Tajemniczy, 02 Gru 2012, 20:59, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez LSkiper w 02 Gru 2012, 19:07

Ja akurat w maju 200m od mojego domu znalazłem scyzoryk marki Victorinox okazalo sie ze jest on wart 150zl
link:Image
MSI B450A Pro MAX/Ryzen 7 5800X3D/ASRock Radeon RX 9070XT/32GB DDR4 3600MHz/2TB WD Blue + 2TB SSD/Logitech MX Master/W10/Cooler Master MWE Gold V2 750W
Samsung Galaxy S22 Ultra
Awatar użytkownika
LSkiper
Tropiciel

Dołączenie: 19 Gru 2011, 23:27
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:04
Miejscowość: Posen
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 39

Postprzez Gro3a w 28 Kwi 2013, 18:47

Kiedyś obiecałem, że jak coś wykopie, to się wam pochwalę :E No a więc, byłem ze "szwagrem" w jednym lesie i znaleźliśmy kilka pocisków moździerzowych, pocisk 88 mm od czołgu i klamrę od skrzynki z amunicją (z resztą skrzynkę też, ale była zgnieciona)
ImageImageImage
Pociski zostały na miejscu i odpowiednio zabezpieczone ;)

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Adam w 28 Kwi 2013, 19:05

Jeżeli chodzi o wykopaliska pobitewne, to ja mam duże pole do popisu, gdyż niedaleko Kutna była największa bitwa kampanii wrześniowej, mianowicie bitwa nad Bzurą. Mieliśmy także mniej znaną bitwę pod Kutnem podczas I wojny światowej, znajomi z Łaniąt mają wykrywacze, także wakacje szykują się miło :)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Tajemniczy w 28 Kwi 2013, 19:18

Gro3a napisał(a):Kiedyś obiecałem, że jak coś wykopie, to się wam pochwalę :E No a więc, byłem ze "szwagrem" w jednym lesie i znaleźliśmy kilka pocisków moździerzowych, pocisk 88 mm od czołgu i klamrę od skrzynki z amunicją (z resztą skrzynkę też, ale była zgnieciona)
Pociski zostały na miejscu i odpowiednio zabezpieczone ;)

A jakim wykrywaczem "szwagier" ciska? Sam też mam parę miejsc do "obłażenia" w tym roku. Miałem ruszyć już dziś ale pogoda hu*owa i ciągle coś kapie a nie chce zamoczyć wykrywacza bo raz już zamoczyłem :/ . To okrągłe na ostatnim zdjęciu to prawdopodobnie od tuby na nabój od niemieckiej "stopiątki"(był jeszcze parciany uchwyt ale zapewne zgnił w ziemi).
_____
pan kozaq
No to wykrywka w łapę i działasz :D
Ostatnio edytowany przez Tajemniczy, 29 Kwi 2013, 13:47, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez pan kozaq w 28 Kwi 2013, 19:27

Kurde, a w mojej okolicy były stanowiska artyleryjskie...
Około 4 lat temu ojciec znalazł kawałek lufy czołgowej, z której zrobił się "kwiatek". Po dziś dzień służy za wspaniałą doniczkę.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Postprzez Gro3a w 28 Kwi 2013, 19:41

Nie znam dokładnej nazwy wykrywacza, ale kupił go za jakieś 400 zeta. Jest dość dobry, bo znajduje kawałki wielkości 1cm na głębokości do około pół metra, ale ma małą średnicę cewek (jakieś 20cm). Te znaleziska to były wykopane w lesie koło wsi Samborowo (słyszałem, że był tam w wojnę skład amunicji). Co do wykopywanie niewybuchów to radzę uważać - Mają one zapalniki z częściami z tworzywa sztucznego, więc mogą one wybuchnąć. Gdy wykopywaliśmy ostatni "cały" pocisk moździerzowy, to miałem pełno w gaciach ;) i miałem ochotę iść jak najdalej od miejsca w którym je położyliśmy.

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez ZiomB w 28 Kwi 2013, 20:30

Może nie do końca "znalezisko", ale takie coś stoi niedaleko mojego domu.

:

Image

:

Image

Ot taka osiedlowa ciekawostka. :)

Za ten post ZiomB otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy, Voldi, Dementorin.
Awatar użytkownika
ZiomB
Tropiciel

Dołączenie: 03 Mar 2010, 21:13
Ostatnio był: 06 Kwi 2019, 00:36
Miejscowość: Crawley
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 65

Postprzez Tajemniczy w 29 Kwi 2013, 16:17

A tu moje fanty z okresu wrzesień-listopad 2011r
Od lewej
1."coś" co przypomina mi łuskę ale łuską może nie być
2. łuska W Ja 23mm od Ił-2
3. pocisk oraz łuska od Mannlichera znalezione obok siebie
4. pocisk oraz łuska od polskiego wz 29
5.łuska od sztucera
6.dwie kulki szrapnelowe
7.dewizka od zegarka wermachtowskiego z II wś
8.medalik z św Benedyktem- pocz XIX w
9.drut kolczasty
10.zapięcie od skrzynki na ammo
I z tyłu jak na razie mój najlepszy fant skrzynka po łuskach od niemieckiej armaty polowej 150mm :E
Image
A od tamtego czasu przybyło:
-rękojeść od noża(znalezione przy stanowiskach niemieckich)
-kilka kulek szrapnelowych
-3 łuski od pepeszy z 44 roku(znalezione w lesie blisko domu)
-pilik banknotów z okresu PRL-u (różne nominały)
-5 kopiejek carskich
-rękojeść od polskiego przedwojennego widelca z białego metalu i dwukrotne posrebrzanego.
-kilka łusek od polskiego Mausera z lat 30 XX w
I oprócz tego mnóstwo metalowego śmiecia-drutów, gwoździ etc ale za rok może kupię sobie lepszy sprzęt.

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gro3a.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość