Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez The Witcher w 09 Kwi 2012, 11:11

Z religią won do tematu "wiara". Jakiegoś nieroba moderatora prosiłbym o przeniesienie tych kilku postów do tamtego topicu - żeby nam się burdel tutaj nie zrobił.

Wracając do życia i SI.

jalkavaki napisał(a):"Życie " to przedewszystkim zdolność do rozmnażania się. Bo wątpię czy takie jednokomórkowce są zdolne do jakiś odczuć skoro nawet zaczatków nerwów nie mają.

Niby tak, ale tylko jeśli mówimy o całym gatunku. W przypadku sprowadzenia problemu do pojedyńczych osobników to bezpłodna para ludzi wg. tej definicji "nie żyje".

jalkavaki napisał(a):Rozmnażanie się a produkcja w fabryce to dwa zupełnie inne pojęcia i w żaden sposób nie zmieścimy tam znaku równości.

Dlaczego? Oczywiście, gdyby to ludzie produkowali omawiane istoty nie moglibyśmy nazwać tego rozmnażaniem. Ale jeśli taki gatunek sam tworzył by swoich pobratymców w tej fabryce, dodatkowo własnoręcznie zbudowanej?

Universal napisał(a):Nieważne, czy nazwie się to rozmnażaniem, czy produkcją, ważne, że będzie tego więcej. Maszyna nie będzie organiczna, więc @Lucjusz, jak Ty chcesz przedstawić inteligentnego, a nawet świadomego, robota jako kolejny żywy gatunek? :P

To jest właśnie przedmiotem dyskusji, życie niekoniecznie musi być organiczne - jeśli musi, to dlaczego?

Universal napisał(a):Za emocje odpowiadają substancje chemiczne, tak? Czym je zastąpić u maszyn? Jak wspomniał @Kuballa44, człowiek to też emocje.

Tak, ale zauważ że nie mówimy o człowieczeństwie, tylko o życiu. Nie wszystkie żywe istoty mają emocje. Pomijając zwierzęta, zdarzają się również przypadki ludzi wypranych z emocji - trudno nie nazwać psychopatów żywymi. :wink:
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Reklamy Google

Postprzez Universal w 09 Kwi 2012, 17:11

@The Witcher - fakt, trochę popliłem własne dyrdymały z tym, co napisał Lucjusz.

Też zakładam, w jakimś stopniu, że życie nie musi być organiczne. Ale z drugiej strony, jeżeli nie jest, to definicja "życia" jest błędna, a za nią pewnie kilka kolejnych dziedzin nauki. Cyborgi mieszałyby jeszcze bardziej, zależnie od stopnia zmechanizowania :F
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Terminus w 09 Kwi 2012, 17:55

Tak na marginesie waszej dyskusji przypomnę/polecę twórczość S. Lema, która często obracała się wobec sztucznego "życia"; maszyn produkujących maszyny, tworzących nowe ekosystemy.
Szczególnie polecam:
- Niezwyciężony,
- Pokój na ziemi,
- Opowieści o Pilocie Pixie
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Papa Mobile w 19 Paź 2012, 20:05

Specjalnie dla Kuballa 44, jeśli jesteś cierpliwy ;)
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image

Za ten post Papa Mobile otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kuballa44.
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez Tajemniczy w 20 Paź 2012, 07:39

A ja polecam obejrzeć te filmy na tym kanale. Dają do myślenia>>> http://www.youtube.com/user/msiwy
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Papa Mobile w 15 Gru 2012, 22:26

voilà jaskinia platońska?
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez Woland w 18 Gru 2012, 00:12

A tak żeby temat odżył jakoś...
Fascynuje mnie wręcz filozofia i poezja :)
Jestem szczególnie pod wrażeniem Fryderyka Nietzschego. Moja znajomość jego filozofii to przyznać się muszę fragmenty "Tako rzecze Zarathustra" (kilka rozdziałów),"Ludzkie, arcyludzkie" (gdzieś 70%) oraz cytaty po różnych stronach z cytatami+ uzupełnienia o artykuły w internecie (trochę z wikipedii i sporo ciekawych rozważań odnośnie tego na Racjonalista.pl, naprawdę wiele artykułów).
Ogólnie jestem od chyba ponad roku pod wrażeniem jego filozofii. Moim zdaniem był wielkim filozofem i genialnym obserwatorem natury człowieka. Rzecz oczywista niektóre rzeczy kompletnie odrzucam (np. nieraz pojawiający się u jego seksizm tak na przykład [właściwie: jest jakaś interpretacja skąd on to miał? Zastanawia mnie to bo to jak się go czyta wygląda dziwnie, jest to nieraz w 100% oderwane od reszty jego filozofii przynajmniej moim zdaniem]), pozostałe to jakoś do głównych myśli filozoficznych zbytnich zastrzeżeń nie mam, bardziej dotyczą pewnych konkretnych zdań, akapitów czy rozdziałów lub części rozdziałów. Paradoksalnie odrzucając niektóre jego poglądy jak najbardziej podążam filozofią Nietzschego. Zarathustra do swych wyznawców rzekł:
"Uwielbiacie mnie, lecz cóż się stanie, gdy to wasze uwielbienie któregoś dnia runie? Baczcież, aby was posąg nie przygniótł! Mówicie, że wierzycie w Zaratustrę? Lecz cóż zależy na Zaratustrze? Wyście wyznawcy moi, lecz cóż zależy na wszystkich wyznawcach! Nie szukaliście jeszcze siebie, więc znaleźliście mnie. Tak czynią wszyscy wyznawcy; przeto tak mało warta wszelka wiara. Niniejszym rozkazuję wam zgubić mnie, a znaleźć siebie i dopiero, gdy wszyscy zaprzecie się mnie, powróce do was... "

Machiavelli- genialnie przedstawiona natura każdego człowieka do której mało który człowiek ma odwagę się przyznać. Naprawdę interesujące i praktyczne życiowo to co pisał.

Jean Paul Sartre- koncepcja iż jeśli człowiek nie umie wyrazić siebie to nie istnieje. "Istnieć to tworzyć własne istnienie". Było tam coś jeszcze ciekawego ale Sartrem później się zajmę

Max Stirner- próbuję zrozumieć to co jest w wikicytatach z "Jedyny i Jego własność". Interesujące, niezwykle interesujące. Wiele trafnych stwierdzeń, dobrych spostrzeżeń. Wspaniale się czyta.

Zabieram się za Arthura Schopenhauera. Zapowiada się ciekawie.
Zamierzam też się zająć Wolterem.

Co polecacie w tym stylu?
Ogólnie chciałem pobudzić temat i skierować temat ku filozofom i ich koncepcjom co mi się wydaje rzeczą niezwykle fascynującą.
Ostatnio edytowany przez Woland, 18 Gru 2012, 00:18, edytowano w sumie 1 raz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Terminus w 18 Gru 2012, 00:14

Polecam więcej stron z cytatami.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Soviet w 18 Gru 2012, 00:14

A Kubusia Puchatka to ty już przeczytał?
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Papa Mobile.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Woland w 18 Gru 2012, 00:22

Poziom jaki tu jest reprezentowany...
Żenada.
I co? Lepiej się poczuliście? Kompleksy leczycie?
Woland
Legenda

Postprzez manash w 18 Gru 2012, 00:40

No faktycznie żenada. Ale nie dziwota, bo nam daleko do nadludzi.
Awatar użytkownika
manash
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2012, 19:57
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:19
Frakcja: Grzech
Kozaki: 37

Postprzez Woland w 18 Gru 2012, 01:01

A można na poważnie porozmawiać?
Woland
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości