A tak żeby temat odżył jakoś...
Fascynuje mnie wręcz filozofia i poezja
Jestem szczególnie pod wrażeniem Fryderyka Nietzschego. Moja znajomość jego filozofii to przyznać się muszę fragmenty "Tako rzecze Zarathustra" (kilka rozdziałów),"Ludzkie, arcyludzkie" (gdzieś 70%) oraz cytaty po różnych stronach z cytatami+ uzupełnienia o artykuły w internecie (trochę z wikipedii i sporo ciekawych rozważań odnośnie tego na Racjonalista.pl, naprawdę wiele artykułów).
Ogólnie jestem od chyba ponad roku pod wrażeniem jego filozofii. Moim zdaniem był wielkim filozofem i genialnym obserwatorem natury człowieka. Rzecz oczywista niektóre rzeczy kompletnie odrzucam (np. nieraz pojawiający się u jego seksizm tak na przykład [właściwie: jest jakaś interpretacja skąd on to miał? Zastanawia mnie to bo to jak się go czyta wygląda dziwnie, jest to nieraz w 100% oderwane od reszty jego filozofii przynajmniej moim zdaniem]), pozostałe to jakoś do głównych myśli filozoficznych zbytnich zastrzeżeń nie mam, bardziej dotyczą pewnych konkretnych zdań, akapitów czy rozdziałów lub części rozdziałów. Paradoksalnie odrzucając niektóre jego poglądy jak najbardziej podążam filozofią Nietzschego. Zarathustra do swych wyznawców rzekł:
"Uwielbiacie mnie, lecz cóż się stanie, gdy to wasze uwielbienie któregoś dnia runie? Baczcież, aby was posąg nie przygniótł! Mówicie, że wierzycie w Zaratustrę? Lecz cóż zależy na Zaratustrze? Wyście wyznawcy moi, lecz cóż zależy na wszystkich wyznawcach! Nie szukaliście jeszcze siebie, więc znaleźliście mnie. Tak czynią wszyscy wyznawcy; przeto tak mało warta wszelka wiara. Niniejszym rozkazuję wam zgubić mnie, a znaleźć siebie i dopiero, gdy wszyscy zaprzecie się mnie, powróce do was... "
Machiavelli- genialnie przedstawiona natura każdego człowieka do której mało który człowiek ma odwagę się przyznać. Naprawdę interesujące i praktyczne życiowo to co pisał.
Jean Paul Sartre- koncepcja iż jeśli człowiek nie umie wyrazić siebie to nie istnieje. "Istnieć to tworzyć własne istnienie". Było tam coś jeszcze ciekawego ale Sartrem później się zajmę
Max Stirner- próbuję zrozumieć to co jest w wikicytatach z "Jedyny i Jego własność". Interesujące, niezwykle interesujące. Wiele trafnych stwierdzeń, dobrych spostrzeżeń. Wspaniale się czyta.
Zabieram się za Arthura Schopenhauera. Zapowiada się ciekawie.
Zamierzam też się zająć Wolterem.
Co polecacie w tym stylu?
Ogólnie chciałem pobudzić temat i skierować temat ku filozofom i ich koncepcjom co mi się wydaje rzeczą niezwykle fascynującą.