Procesory: Intel vs AMD

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Procesory: Intel vs AMD

Postprzez Eleventh w 09 Mar 2013, 00:43

Witam!

Małymi kroczkami zbliżam się do wymiany mojego komputera. Przez cały czas zastanawiam się dlaczego jest tak, że często słyszę opinię o procesorach Intel'a, które lepsze od AMD. Postanowiłem więc poczytać rozmaite fora internetowe, opinie użytkowników oraz specyfikacje układów obu marek w wybranych modelach by rozwiązać ten problem. Poza tym obejrzałem parę rankingów, w których ponownie wygrywa Intel...

Jak na razie dowiedziałem się, że:
- AMD o wiele lepiej się spisuje do wykonywania wielu różnych operacji.
- Układy AMD są tańsze od konkurenta ale dysponują mniejszą mocą
- Procesory Intel'a podobno o wiele lepiej sprawdzają się w renderowaniu grafiki komputerowej i grach.
Pierwszym moim pytaniem jest to czym różnią się te procesory od siebie?
http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/ ... switch_t=t
http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/ ... switch_t=t

Moje pozostałe pytania odnośnie podanych układów obu firm:
1. Skoro na zegarach AMD są lepsze wyniki od Intel'a to dlaczego Intel prezentuje się lepiej pod względem wydajności?
2. Czy "mnożnik procesora" Intel obraca szalę zwycięstwa w jego stronę, ponieważ jest większy od układu AMD o połowę?
3. Czym tak właściwie jest ten "mnożnik" i co on ustala?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc! :wódka:
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 77

Reklamy Google

Re: Procesory: Intel vs AMD

Postprzez Fred w 09 Mar 2013, 15:40

1. Możesz objaśnić o co Ci konkretnie chodzi w tym pytaniu ? Bo czytam kolejny raz i dalej nie rozumiem.
2. Mnożnik za dużo do gadania nie ma, wiele zależy od samej architektury. Intel ma po prostu aktualnie lepszych inżynierów.
3. Mnożnik jest elementem niezbędnym do zsynchronizowania pracy wszystkich podzespołów. Rzecz w tym, że taktowanie magistrali systemowej jest dużo niższe niż prędkość taktowania procesora, tak więc nie mogą być ze sobą zsynchronizowane zegar w zegar. Tak więc w zależności od komputera magistrala może działać z prędkością 100-200Mhz, podczas gdy procesor działa z prędkością 3.0GHz. Warto przy tym pamiętać, że jeśli podkręcamy procesor za pomocą zmiany taktowania FSB / BCLK / HTT podręceniu ulegają także inne elementy takie jak choćby pamięć RAM. Dla tego też dla pamięci ram również występuje mnożnik.

Posłużmy się tutaj przykładem:
Moja płyta pracuje z zegarem bazowym (BCLK) na poziomie 100MHz, mnożnik procesora wynosi w zależności od obciążenia 16 - 33, co daje mi efektywnie od 1.6GHz do 3.3GHz (stosunek 16 / 33:1). Natomiast pamięć działa w stosunku 24:3, co daje rzeczywiste taktowanie na poziomie 800MHz, a efektywne na poziomie 1600MHz.

Uwidacznia to diametralne różnice między prędkością taktowania "płyty głównej", a zamontowanych na niej elementach takich jak procesor i pamięć.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Cromm Cruac w 09 Mar 2013, 15:53

Dylematy Intel czy AMD przypominają trochę wojnę Microsoft vs Apple czy PC vs konsole. Jedni lubią inni nienawidzą. Cokolwiek wybierzesz i tak będzie dobrze a przy codziennym użytkowaniu różnicy nie zauważysz.
Jedyne co zaproponuję to jeśli zdecydujesz się na AMD to weż grafę Radeona (w końcu ta sama firma i powinno działać lepiej, choć niekoniecznie :)) a jeśli Intela to płytę główną z chipsetem nVidii i GeForce'a

Ja sam długo miałem AMDki (bo były tak samo mocne a tańsze) ale od kiedy Intel wziął się do roboty przesiadłem się na niego i jestem bardzo zadowolony.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 16:36
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez impulse_101 w 09 Mar 2013, 16:25

Różnice Intel / AMD wynikają z błędów jakie AMD popełniło przy ich projektowaniu na poziomie rdzenia, dali ciała z liczba instrukcji na cykl oraz wymyślili system pracy w modułach czyli dwa rdzenie działające analogicznie jak jeden rdzeń Intela z wielowątkowością, problem polega na tym ze ten system modułowy jest źle zarządzany przez Windows do tego stopnia ze chwilowo jeden rdzeń potrafi być obciążony a drugi w stanie spoczynku w obrębie jednego modułu. I to jest przyczyna tych różnic w grach gdy w testach przepaść dzieląca ich od intela jest znacznie mniejsza.

1. Skoro na zegarach AMD są lepsze wyniki od Intel'a to dlaczego Intel prezentuje się lepiej pod względem wydajności?

Im wyższy zegar tym mniejsza ilość IPC (instrukcji na cykl) wiec nie warto się pchać z architektura na ślepo w zegar.

2. Czy "mnożnik procesora" Intel obraca szalę zwycięstwa w jego stronę, ponieważ jest większy od układu AMD o połowę?
3. Czym tak właściwie jest ten "mnożnik" i co on ustala?

Mnożnikiem można nazwać wielokrotność częstotliwości magistrali systemowej (upraszczając to magistrala odpowiada za przesył danych miedzy procesorem a pamięcią RAM <mostkiem północnym>). Jeśli wiec taka magistrala pracuje z częstotliwością np 133Mhz a mnożnik masz x14 to licząc 14x133=1862 czyli twój procesor ma wtedy zegar 1,862 Ghz.

Nie mnożnik nie przechyla szali zwycięstwa.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Eleventh w 09 Mar 2013, 16:43

Dziękuje za odpowiedź. Pytam o to wszystko, ponieważ mam zamiar zmienić komputer i z znajomymi dyskutowałem na ten temat, ponieważ spieramy się o to, że AMD ma nie wiele mniejszą wydajność od Intel'a. Oczywiście jestem za tym by wyposażyć się w procesor Intel ale często słyszę, że się przepłaca za nie. Komputer ma służyć głównie do grania i podstawowych operacji. A procesory za którymi się obecnie rozglądam to :
http://www.komputronik.pl/product/13773 ... z_BOX.html
http://www.komputronik.pl/product/11611 ... racji.html
Nie wiem czy nawet dobrze jest porównywać te procesory ale aktualnie to są dwa moje obiekty zainteresowania.
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 77

Postprzez SkullDagger w 09 Mar 2013, 17:13

Mi gościu w sklepie (ma dużo dobrych opinii i nagród) że Intel jest lepszy do gier a AMD do obróbki grafiki 3D.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Cromm Cruac w 09 Mar 2013, 17:26

Taka sama bzdura jak ta kiedyś, że Macintoshe są lepsze w grafice od PCtów. Uwierz mi, jestem grafikiem 3D od prawie 20 lat i producent procka nie ma tu nic do rzeczy. Renderowałem i na AMD i ostatnio na Intelu. Jedyne co ma znaczenie to GHz i ilość rdzeni.

Edit:
Tu masz porównanie FX8120 (3.1GHZ zamiast 3.6 na FX8150) vs i52500K:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... n_US#gid=0

EDIT 2:
Z tego porównania zaś wynika jasno, że AMD = dissapointment.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Eleventh, KoweK.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 16:36
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości