Zasilanie sprawy dwie

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Re: Zasilanie sprawy dwie

Postprzez Soviet w 10 Mar 2013, 23:19

Pewnie, że może tak się stać. Tak samo jak w dowolnej chwili może zespuć się cokolwiek elektronicznego, zegarek, samochód, telewizor, a nawet Woland może paść na wylew za 5 sekund. Jednak dzieje się tak bardzo rzadko i zazwyczaj można przewiedzieć, że coś jest nie tak.

Co do tego, że zasilacze się najczęściej psują: prawda, bo właśnie zasilacze są najczęściej pomijane i olewane przy zakupie kompa.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Reklamy Google

Postprzez Woland w 10 Mar 2013, 23:52

Podsumowanie

Innymi słowy nie ma co panikować z wymianą zasilacza. Może padnie może nie. A równie dobrze kupię nowy a to dopiero ten nowy narozrabia. Jechałem na tym zasilaczu od świąt w 2009 roku do dziś. Działa. Raz w kryzysowej sytuacji zareagował (raz bo innych najwyraźniej nie było, nie wiedziałem nawet że pewnie wtedy była sytuacja kryzysowa... albo nawet nie było jeszcze kryzysu ale było coś nie tak i zasilacz najwyraźniej nie dopuścił by zaistniała sytuacja kryzysowa potencjalnie z czasem prowadząca do katastrofy). Tym bardziej iż jak ghastly (autor postu które przed chwilą skomentowałeś dla mnie) napisał i tak w ogóle nie bardzo wiadomo co i jak w ogóle to działa. Cóż, problem chyba wyjaśniony. Gdybym nie sprawdzał tego nieszczęsnego zasilacza nie popełniłbym tego tematu i grałbym dziś, jutro, za rok, za kilka lat, za kilkanaście lat a potem nawet i na emeryturze na tym kompie na tym samym zasilaczu w nieświadomości z zagrożenia że w każdej chwili to padnie...
A więc wymiana kiedyś kiedyś kiedyś kiedy będę wymieniał kompleksowo całość kompa/większą jego część jak procesor, grafę czy ram. A do tego sporo czasu.

Jak masz jakieś uwagi/komentarze/poradę/nie zgadzasz się z czymś napisz, jak nie- temat skończony (ale proszę, na śmietnik nie wywalaj, jakby co pod ręką chcę go mieć żeby coś móc zerknąć).

Panikarstwo na zapas. BTW. po namyśle stwierdzam iż post z elektrody bazuje na Benchmark. Nie oszukujmy się, recenzje nie poparte statystykami są nic nie warte. To tylko subiektywna opinia. Poza tym- takie recenzje to biznes i niezła reklama, bogatsze firmy dbają o dobre recenzje (patrz: kontrowersje wokół ocen gier przez metacritic).
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez sou w 11 Mar 2013, 00:21

Ostatnio kupowałem dwa komputery: jeden super-duper i jeden taki... budżetowy. W tym lepszym był zasilacz Chiefteca a w gorszym jakieś najtańsze chińskie padło. I padł Chieftec, pociągając za sobą kartę graficzną. Dobrze że wszystko na gwarancji.
Z zasilaczy mogę polecić BeQuiet 1200W: wytrzymał kiedyś atak Szalonego Elektryka i 400V zasilania... znaczy sam padł ale nic poza tym, problem tylko ze koło 1k PLN kosztował...
Myślę jednak że i tak w to wszystko wchodzi jakiś element prawdopodobieństwa i po prostu lepszy sprzęt to wyższe szanse na działanie... A jak chcesz pewności to redundantny zasilacz kup sobie :)
Co do dziwnego wyświatlania grafiki to przegrzewająca się karta może generować dziwne rzeczy.
S̨̝̰̜̜̤͍̬͔͇̘̅ͪ̅̓͟͜͞ͅǪ̨̻̲̤̟̫̣̮͉̫̗̜̞̩͎͍́̽ͤ̐ͭ̈́͒̀̆͂͂ͮ͘͟Ų̰̮̞̩̼͌̔́̔̃̂̉͆̾̀̀̚͝
Awatar użytkownika
sou
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 21:33
Ostatnio był: 07 Paź 2019, 10:18
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 00:26

Nie grafa a procesor i ram raczej ;)
Grafa 73 stopnie max więc oki jest.
Ja tu teoretyzowałem że chief może szybko paść jak najtańsze byle co a najtańsze byle co pod względem działania sprawiać wrażenie co najmniej średniej, średnio-wysokiej półki jak nie wyższej i od razu ktoś potwierdził z własnych doświadczeń :E

Dobra, zostawcie temat, nie zamykajcie i nie usuwajcie. Niech zostanie jako temat do chwalenia bądź narzekania oraz ogólne komentowanie zasilaczy, zresztą jak sam Soviet przyznał bardzo olewane zasilacze. A nuż komuś się przyda moja i Sovieta rozmowa bądź czyjaś opinia bądź komentarz wrzucony tu dziś bądź jutro bądź za tydzień?
Woland
Legenda

Postprzez MatrixSTR w 11 Mar 2013, 00:29

Woland napisał(a):Nie grafa a procesor i ram raczej ;)
Grafa 73 stopnie max więc oki jest.

:facepalm: zobacz temperatury na pamięci karty, bo to one powodują najczęściej artefakty. A procesor choćby Ci się palił to nie spowoduje żadnego artefaktu w grze...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 277

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 00:38

A właściwie: co to te artefakty? Jak to wygląda?
I nie sądzę by to grafa- podkreślam 73 stopnie.
Ale to sprawa na pw a nie tu.
Woland
Legenda

Postprzez sou w 11 Mar 2013, 00:46

Miałem kiedyś grafikę która ponad 100* miała (młóciłem wtedy Fallouta 3 na full wypasie) i nic sie jej nie działo...
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez Wheeljack w 11 Mar 2013, 00:47

Woland, jesteś taki głupi sam z siebie czy ktoś Ci za to płaci?
Wystarczyło wpisać w google. :TM: https://www.google.pl/search?client=ope ... 80&bih=908
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Darth ReX w 11 Mar 2013, 10:02

Woland, ten temat się nikomu nie przyda, bo ludzie piszą o takich rzeczach na forac komputerowych, a nie o grach...

A co do zasilaczy, prawda jest taka, że nie warto oszczędzać, ale łatwo przepłacić. Tak mierne konfiguracje, jak twoja, nie wymagają niczego wielkiego. Twojemu komputerowi i tak nic nie pomoże, więc trudno.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 10:15

A może komuś jednak się przyda?

Konkretniej mój zasilacz to chyba firma tracer jeśli to istotne. I (chyba) ma 500w (po wpisaniu w google tracer trz-502 tylko 500w wyskakuje). Ale jak już wyjaśniono- to nie ma znaczenia. Równie dobrze ten będzie działał z 10 lat jeszcze a chieftec w miesiąc kompa mi może rozwalić. W sumie od świąt 2009 jest ok. Na starym kompie przypuszczam iż też nie miałem zasilacza dobrego a jednak żadnej awarii, nic nie spalone od 2004 do 2009.

W sumie gdybym nie spojrzał na ten nieszczęsny zasilacz to nie byłoby tej całej sprawy.

A tylko jedna rzecz: obciążenie procesora, grafy itp. w czasie gry ma znaczenie czy nie dla zasilacza? Tylko tyle.
Woland
Legenda

Postprzez sou w 11 Mar 2013, 10:57

Woland napisał(a):A tylko jedna rzecz: obciążenie procesora, grafy itp. w czasie gry ma znaczenie czy nie dla zasilacza? Tylko tyle.

A czy jazda pod górę z pięcioma kumplami, beczką piwa i martwą teściową w bagazniku ma znaczenie dla silnika?!
Oczywiście że ma.
Im większe obciążenie tym bardzieij grzeje się zasilacz, te tanie jadą wtedy blisko granicy wytrzymałości, te lepsze mają pewien zapas.
Możesz sprawdzić sobie dla spokoju ducha maksymalny pobór mocy (grafika +procesor+ram+reszta) jak się to ma do mocy dostarczanej przez zasilacz.
Np. moja grafika żarła ok 200W (wyjąc przy tym jak suszarka, na szczęście odgłosy intensywnej strzelaniny to skutecznie maskowały:) plus do tego procesor jakieś 70W a reszta niech by i 100W. Łącznie dawało to jakieś 370W co przy 500W zasilaczu było do zniesienia.
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 11:04

http://i47.tinypic.com/2vxknco.jpg
Takie obciążenie?
Tylko tyle. I tak daję spokój z tym bo to tylko panikarstwo co poniektórych oraz biznes a jakoś od 4 lat jest ok.
Sam mówiłeś iż chieftec zjarał więc ryzyko takie samo tak na tracerze jak i na chieftecu.
Grałem w Skyrima 500 godzin i jakoś jest ok.
Woland
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość