Zasilanie sprawy dwie

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Re: Zasilanie sprawy dwie

Postprzez Darth ReX w 11 Mar 2013, 12:05

To żadne obciążenie. Jakbyś miał potężny kombajn, to wtedy by się człowiek zastanawiał.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Reklamy Google

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 15:48

A woltami mówiąc- ile wolt to idzie w moim kompie?
Przyjmijmy że mam zasilacz 350w. Ile w mam zapasu przy takim zużyciu?
Tamten screen to mierzenie było minutę po wyjściu z gry.

A tu pobór przez 60 minut gry:

http://up.oblivionlost.pl/images/749588 ... 883407.png
A ten też dobry? Czy za duże obciążenie prądem?

I pytanie: czy liczy się tylko pobór prądu czy jednak mimo wszystko pamięć ram i procek i grafa skatowana też szkodzi zasilaczowi?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez xionc w 11 Mar 2013, 17:23

Panikujesz i zadajesz pytania jakbyś wczoraj komputer na komunie dostał.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Xen.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Woland w 11 Mar 2013, 17:55

Xionc, nie widzę powodu abyś ten post tu wrzucał. Był problem, tak Soviet jak i Szczigacz są zgodni- jak nie ma bluescreenów itp. jest ok.

Jak ja pisałem- raz wyłączyło ale to przy Skyrimie i przy modach cięższych niż mam obecnie więc mogło to być awaryjne wyłączenie (w końcu po to zasilacz by czasem odciąć prąd jakby co) a raz prawdopodobnie się wyłączył ale równie dobrze ja mogłem coś kliknąć. Te wszystkie wydarzenia miały miejsce kilka miesięcy temu a komp ma 4 lata.
Więc jest ok. 1 może wypadek a może właśnie zasilacz zareagował jak miał i do czegoś złego nie dopuścił złego a drugi prawdopodobnie wypadek ale nie wiadomo co i jak i może nic nie było. To wszystko w ciągu 4 lat? Jest ok :D

Teraz pozostaje pomiar poboru prądu zaraz po wyłączeniu Skyrima (program uruchomiłem po wyłączeniu gry i po nim dopiero wszystkie wskaźniki mierzyły) (screen pierwszy) oraz screen zrobiony po wyjściu z Skyrima ale program przez całe ok. 60 minut gry działał w tle badając wszystko.
I czy on jest w porządku? To wszystko!
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Xen w 12 Mar 2013, 14:55

Masz w planach kupienie jakiegoś nowego zasilacza? Bo tracer to gówno.
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 12:26
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Postprzez sou w 12 Mar 2013, 18:33

Woland napisał(a):A woltami mówiąc- ile wolt to idzie w moim kompie?
Przyjmijmy że mam zasilacz 350w. Ile w mam zapasu przy takim zużyciu?
Tamten screen to mierzenie było minutę po wyjściu z gry.
pytanie: czy liczy się tylko pobór prądu czy jednak mimo wszystko pamięć ram i procek i grafa skatowana też szkodzi zasilaczowi?

podstawy elektrotechniki:
moc (P) = napięcie (V) * prąd (I)
jednostki: moc - Wat (W), napięcie - Volt (V) prąd Amper (A)
w telegraficznym skrócie: napięcie to różnica potencjałów elektrycznych (analogicznie do różnicy poziomów dwóch zbiorników wodnych), prąd to uporządkowany ruch elektronów (analogicznie do strumienia wody) a moc to iloczyn tych dwóch, czyli im większe napięcei i prąd, tym wieksza moc.
w tym wszystkim oczywiście bierze też czynny udział opór elektryczny, ale to gdzie indziej.
Nie wiem czy widzisz, ale pytanie zadane przez ciebie jest bez sensu, jako że nie podajesz wszystkich danych i każesz porównywać Volty Watami a to jak spytać czy kilogram to więcej niz kilometr.
Tymczasem.... w kryształowej kuli (albo też w specyfikacji karty graficznej) zobaczyć można, że maksymalnie żre ona ok. 100 W, podczas gdy procesor jakieś 70 -
100W+70W=170W
ergo: pozostaje ci jeszcze jakieś 180 Watów na płytę, pamięć, dyski i inny szrot, co wydaje się wynikiem zadowalającym.
A skoro tak żre cię ciekawość i nie chce ci się dokonywać skomplikowanych operacji sumowania to kup sobie coś takiego: https://www.hurt.com.pl/watomierz-dt21-dpm,p5745.html?k=c&start=porownywarka;ceneo;5745 podłącz i wszystko stanie się jasne, a przy okazji dowiesz się ile kosztuje granie w skalkera :) (no chyba że kompa zasilasz artefaktami Elektro ;P
S̨̝̰̜̜̤͍̬͔͇̘̅ͪ̅̓͟͜͞ͅǪ̨̻̲̤̟̫̣̮͉̫̗̜̞̩͎͍́̽ͤ̐ͭ̈́͒̀̆͂͂ͮ͘͟Ų̰̮̞̩̼͌̔́̔̃̂̉͆̾̀̀̚͝
Awatar użytkownika
sou
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 21:33
Ostatnio był: 07 Paź 2019, 10:18
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez SkullDagger w 12 Mar 2013, 23:55

Xen napisał(a):Masz w planach kupienie jakiegoś nowego zasilacza? Bo tracer to gówno.

Miałem Tracera dość taniego pod dobrego kompa przez 3lata, używany po kilka godz dziennie i zadnych problemów.
Wiec pisanie poprostu że Tracer to gówno nie ma sensu.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez sou w 13 Mar 2013, 00:29

Lepiej napisać że tanie zasilacze charakteryzują się dużym rozrzutem parametrów i zdarzaja się źródła mocy czasem stabilne jak skała a czasem jak blok 4 znajomej elektrowni...
A jak chcesz mega stabilności to tylko redundantne zasilacze dwu lub trójsekcyjne: drogie jak szlag i potwornie wyją :)
S̨̝̰̜̜̤͍̬͔͇̘̅ͪ̅̓͟͜͞ͅǪ̨̻̲̤̟̫̣̮͉̫̗̜̞̩͎͍́̽ͤ̐ͭ̈́͒̀̆͂͂ͮ͘͟Ų̰̮̞̩̼͌̔́̔̃̂̉͆̾̀̀̚͝
Awatar użytkownika
sou
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 21:33
Ostatnio był: 07 Paź 2019, 10:18
Kozaki: 1

Postprzez wobes w 13 Mar 2013, 01:15

sou napisał(a):Lepiej napisać że tanie zasilacze charakteryzują się dużym rozrzutem parametrów i zdarzaja się źródła mocy czasem stabilne jak skała a czasem jak blok 4 znajomej elektrowni...

Parametry zwykle mają ok, natomiast pracują na granicy swoich możliwości wydajnościowych, co w połączeniu z najgorszym sortem wykorzystanych podzespołów gwarantuje krótki żywot. Co więcej brak jakichkolwiek zabezpieczeń na wypadek awarii zasilacza skutkuje częstym spaleniem płyty czy innych elementów kompa.

sou napisał(a):A jak chcesz mega stabilności to tylko redundantne zasilacze dwu lub trójsekcyjne: drogie jak szlag i potwornie wyją :)

Zasilacze redundantne nie podnoszą stabilności czegokolwiek, tylko gwarantują ciągłość pracy w przypadku utraty jednego źródła zasilania (czy to awaria zasilacza, czy odłączenie napięcia od któregoś z zasilaczy). Stabilność pracy to może poprawić RAM z ECC lub dyski postawione w odpowiedni RAID.

SkullDagger napisał(a):Miałem Tracera dość taniego pod dobrego kompa przez 3lata, używany po kilka godz dziennie i zadnych problemów.
Wiec pisanie poprostu że Tracer to gówno nie ma sensu.

Wystarczy policzyć stosunek mocy napisanej na zasilaczu i jego wagi i wyjdzie, że jednak tracer to gówno. Na obrazku poniżej odpowiednio: zasilacz i gówno nie zasilacz:

Image
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Kozaki: 38

Poprzednia

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości