Porządek, czyszczenie, usprawnienie, optymalizacja i inne

Porządek, czyszczenie, usprawnienie, optymalizacja i inne

Postprzez Woland w 23 Mar 2013, 17:04

I tak zostanę wyśmiany i zminusowany jak znam życie ale postanowiłem zaryzykować.
Temat zbiorczy dla wszystkich ciekawych programów dla komputera. Ogólnie wszelkie kwestie czy to czyszczenia, optymalizacji, usprawnienia, bezpieczeństwo, podkręcanie itp. Kto coś co zna to wrzuca i opisuje+ link :)

Spis programów:
:

CCLeaner
Podstawa. Czyści komputer z zbędnych rzeczy, czyści rejestry także (choć niedokładnie). Można zarządzać autostartem.
Licencja: Darmowa, bez ograniczenia czasowego
Link: http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html

Smart Defrag 2
O wiele lepszy defragmentator od windowsowego. Poza lepszą defragmentacją, możliwością wglądu co jest pofragmentowane, ma także opcję "szybkiej" i- to polecam- "pełnej optymalizacji". Defragmentacja i pełna optymalizacja na moim kompie zajmuje lekko ponad godzinę. Raz na jakiś czas przydaje się :)
Licencja:Darmowa, bez ograniczenia czasowego
Link: http://www.programosy.pl/program,iobit-smartdefrag.html

REVO Uninstall
Używa się tu tej najpełniejszej opcji usuwania, trochę dłużej trwa (aż o 1-2 minuty, czyli w praktyce nic) od zwykłego Programy i funkcje / Dodaj/usuń jednakże czyści o wiele dokładniej i usuwa większość (choć nie wszystkie) rejestry. Czyści także zbędne resztki po aktualizacjach kompa itp.
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninst ... 12741.html

Glary Utilities
Sprząta to czego CCleaner nie sprzątnął. Może też skanować za spyware i adware. Ma defragmentator rejestru (fragmentacja nigdy dobra nie jest w niczym jak wiadomo, btw. obiło mi się o uszy że pofragmentowany rejestr sprawić może nawet i to że komp się nie odpali, choć to raczej mało prawdopodobne według mnie. Było nie było- lepiej zdefragmentować ;) )
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Glary-Utili ... 13276.html
Uwagi: Firma odpowiedzialna za ten program szykuje następce jego- Glary Utilities 3.
Póki co w fazie beta. http://www_orig.glarysoft.com/glary-utilities-3/.
Ciekawe czy podział niepełny darmowy i pełny płatny będzie od początku czy dopiero po czasie wypuszczą wersję darmową.

Advanced SystemCare Free
Cóż, trudno opisać :E Kliknijcie w linku w "zobacz galerię" i zobaczcie pierwszy screen od prawej ile to to ma opcji. Masa różnych opcji. Przyznam się do drobnej wpadki że jak zjechałem z ramem do gdzieś 300mb to się lekko przestraszyłem jak zaczęło mulić, więc ostrożnie :E Ale to akurat funkcja "głębokie czyszczenie pamięci ram".
Jest też w okienku w prawym górnym rogu monitora które jest cały czas jak program włączony okno z pomiarem procka, ramu, czegoś jeszcze i kilkoma opcjami- w tym czyszczeniem pamięci ram. Bardzo pomocne w czasie gry jak ktoś ma mało pamięci ram. Tu akurat na taką wpadkę jaką miałem szans nie ma- to zwykłe czyszcznie pamięci ram, bezpieczne. Nie to "głębokie" (które jest bezpieczne ale jak tylko raz się to kliknie, a nie 5 razy "O, jak fajnie, coraz mniej zajętego ramu za każdym razem!"). To oczyszczanie z tego okienka natomiast w przeciwieństwie do głębokiego można robić do woli, nawet przez godzinę non-stop tylko to klikać można i nic się nie stanie. Alt+tab, czyścisz, wracasz do gry :) Ogólnie, program bardzo polecam :E
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Advanced-Sy ... 12911.html
Licencja: Darmowa, bez ograniczenia czasowego (dwóch funkcji nie da się na free wersji używać)
Uwagi: czytajcie co klikacie, w instalatorze jest ask toolbar (nieszkodliwe, ale wkurzające)

Gamebooster 3.4
Przyśpiesza pracę kompa do gier. Wyłącza zbędne procesy i programy w kompie. Program tak przydatny na słabych kompach jak i na nawet tych najmocniejszych. Ma też opcję defragmentacji poszczególnych gier (choć jak np. zapisy są w moich dokumentach to już z nimi porządku nie zrobi). Defragmentacja to około 2-5 minut.
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Game-Booste ... 26748.html

Malwarebytes Anti-Malware
Skaner antywirusowy (nie mylić z antywirusem!)
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html

HWMonitor
Mierzy temperatury i napięcie poszczególnych części kompa.
Link: http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html

Odkurzacz
Program dobrze uzupełnia CCleaner. Jak sama nazwa mówi- odkurzanie.
Usuwa masę zbędnych plików itp.
Przykład? Programy Glary Utilities, Malwarebytes Anti-Malware mają różne wersje językowe. Po co mi turecki, angielski, niemiecki jak jest ojczysty polski? Zaśmieca miejsce, więc lepiej usunąć to ;)
I różne inne bzdety jakie mają różne programy.
Brzmi niepozornie ale jednak oczyściło mi 250mb miejsca na dysku. To nic, ale weźcie pod uwagę że program waży zalednie 3mb a instalacja i zrobienie porządku to zaledwie... 5 minut!
Link: http://www.dobreprogramy.pl/Odkurzacz,P ... 12322.html

HijackThis 2.0.04
Program do skanowania i naprawiania błędów w komputerze. Przed naprawą jednak lepiej skonsultować się z znającymi się na danej kwestii ludzi gdyż nieodpowiednie użycie jest ryzykowne i może zrobić więcej gnoju niż korzyści.
Link: http://www.dobreprogramy.pl/HijackThis, ... 12030.html
Uwagi:21.04.2010- data ostatniej aktualizacji...
Informacja o programie od: Wobes-http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=80&t=20818&start=24#p246260

WinMetro 2.0 Beta
Dla użytkowników:
-Windows 7
-Windows Vista
-Windows Xp
Program pozwala mieć taki układ jaki jest w Windows 8 (te tzw. "kafelki")
Licencja:Darmowa
Link:http://www.pcworld.pl/ftp/pc_63142/WinMetro.20.Beta.html
Uwagi:
-Wersja beta
-Nie wiem jak to działa, nie pytajcie mnie, ja to tylko wyszukałem. Mnie to nie interesuje ale może komuś się przyda.

Registry First Aid 9.1.0.2157
Program do czyszczenia rejestru. Intuicyjny interfejs i prosta obsługa.
Licencja: Trial
Link: http://www.programosy.pl/program,registry-first.html
O programie poinformował internautka Kpuc: viewtopic.php?f=80&t=20818&start=12
Podał tu też wersję do starszych w pełni free.
Ostatnio edytowany przez Woland 01 Kwi 2013, 16:59, edytowano w sumie 9 razy

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kudkudak, scigacz1975, kajzerPL, Ilja, Wojak, LordHagen,
Negative Gray Fox, Xen.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Re: Porządek, czyszczenie, usprawnienie, optymalizacja i inn

Postprzez Pangia w 23 Mar 2013, 19:04

Woland napisał(a):Gameboost 3.4 jest programem z głową używanym bezpiecznym.

Woland napisał(a):Jako że się nie znam to dałem mu automatyczne ustawienie bo on sam nie popsuje.

(5 dni później)
Woland napisał(a):Czy to możliwe by Gamebooster 3.4 wywalał z gry do pulpitu?

Wnioski pozostawiam forumowiczom.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Woland w 23 Mar 2013, 21:00

Do czego zmierzasz? Pytałem tylko czy to możliwe. Z Gameboostem u mnie ok, to nie on jest winny a przeciążanie się gry.
Po dzisiejszym graniu mam taką oto obserwację- odchaczyć opcję czyszczenia pamięci ram. przyuważyłem to dzięki m.in AdvancedSystemCare gdzie w czasie gry robiłem to ręcznie. Otóż to oczyszczanie przy słabym kompie wpływa na kompa negatywnie ponieważ w czasie oczyszczania jest paradoksalnie skok pracy procesora i ramu. I jak tak co jakiś czas taki skok za skokiem to potem robią się problemy. Nie zmienia to faktu iż Gameboost 3.4 dla mnie dalej przydatny poniewać o ile te opcje odhaczyłem to opcje odhaczenia wielu procesów są już przydatne ;)
Ale pohejtować trzeba, nawet jak się ma g*wno do powiedzenia i w danym temacie g*wno wie, to jednak trzeba. Logika Pangii.
Woland
Legenda

Postprzez Kudkudak w 23 Mar 2013, 21:07

Pangia, nie bądź taki zły. Napisał coś zawierającego jakieś informacje zamiast tradycyjnego zapytania z wyrazem "Skyrim" w nazwie. Może on się zmienia(oby)? Kto pyta nie błądzi.
:

Ale bez przesady :caleb:
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Pangia w 23 Mar 2013, 21:18

Woland napisał(a):Ale pohejtować trzeba, nawet jak się ma g*wno do powiedzenia i w danym temacie g*wno wie, to jednak trzeba. Logika Pangii.

Raczej twoja, bo to ty się nie znasz, a się wypowiadasz, ale OK, lepiej na krytykę odpowiedzieć zarzutami w drugą stronę. Tak też się da, tylko że robi się syf. Dlatego jak będziesz chciał jeszcze polemizować, to na PW.
Chociaż małego plusa zarobiłeś - poprawnie odmieniłeś mój nick, a to się, o dziwo, wcale tak często nie zdarza
A co do bawienia się w czyszczenie to CCleaner, okresowa defragmentacja i dyscyplina najzupełniej wystarczą, żeby utrzymać kompa w świeżości. Ewentualnie można stosować się do porad internetowych "informatykuf", którzy na najmniejszego laga przy starcie Windowsa odpowiadają "rób formata". A później płacz i zgrzytanie zębów, bo płyta z systemem się porysowała :caleb:
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Woland w 23 Mar 2013, 22:30

Pangia napisał(a):A co do bawienia się w czyszczenie to CCleaner, okresowa defragmentacja i dyscyplina najzupełniej wystarczą, żeby utrzymać kompa w świeżości.

Nie zgodziłbym się (swoją drogą, defragmentacja tym co ja podałem czy windowsowym masz na myśli?).
Pozostałe programy wykryły mi m.in
-160 rejestrów
-kilka luk
-kilka rzeczy z optymalizacją systemu
-kilkadziesiąt megabajtów plików systemu i firefoxa i kilka małych innych programów będących resztkami które nie usunęły się wskutek jakiegoś błędu po aktualizacji
-błędne skróty
-I z paroma innymi rzeczami też tam coś było
Wszystko to mniej lub bardziej jednak szkodzi. Te programy nic nie spowalniają a zajmują tyle co nic. Te błędy miejsca zajmują też tyle co nic ale mniej lub bardziej czynią bałagan spowalniając komputer.
Woland
Legenda

Postprzez Gizbarus w 23 Mar 2013, 22:41

Woland, zamilcz już, proszę. Założyłeś temat który nawet ma trochę sensu - przynajmniej więcej niż zwykle. Nie psuj pierwszego od wielu miesięcy dobrego wrażenia, ok? :caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez kubu k w 23 Mar 2013, 23:30

Witam,

Więc tak powiem do Pana Pangia. Trzeba przyznać, najlepsze lekarstwo i uzdrowienie xpeka jest totalny format c:\(zaciąga każdy syf). Posiadam kolejnego laptopa. Pierwszy z vistą, teraz z w7. Oba systemy jak wywąchają "ważniejsze" aktualizację wymuszają restart kompa poprzez blokowanie łącza internetowego (aż sam się zdziwiłem). Najlepszym sposobem jest zainstalowanie serwis paków i wyłączenie automatycznych aktualizacji (nie zawsze pomaga). Broń boże nie zgadzajcie się na pobieranie dodatkowych "usprawnień" i "treści jakby się nie zwały". Całą resztę pomijam bo nie da się jej uniknąć; "Pomóż w usprawnieniu systemu MS W". Szkoda dalszych słów....
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez Woland w 23 Mar 2013, 23:39

Blokowanie łącza internetowego? Ja jak mam aktualizację to się ikonka w prawym dolnym pasku pojawia z aktualizacją a sama aktualizacja to jak wyłączam kompa to się zaczyna pobierać. Pobiera i od razu wyłącza kompa. I jest ok. To chyba ty musisz mieć coś nie tak w swoim laptopie.
Woland
Legenda

Postprzez Soviet w 23 Mar 2013, 23:41

Bo kolega pewnie nie potrafi ustawić, żeby nie ściągało automatycznie, tylko pytało, co zainstalować.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez kubu k w 23 Mar 2013, 23:59

Jestem specjalny, jak mój "laptok" z dedykowanym systemem, który wymusza jakiekolwiek aktualizacje.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez Woland w 24 Mar 2013, 00:34

Ale u mnie się nie pyta też. Wbija w prawy dolny pasek a jak wyłączam to wylogowywuje się a po wylogowaniu gdy mam już się wyłącza pojawias się by nie odłączać zasilania bo trwa aktualizacja i że teraz np. jest 3/10 plików lub 2/3 plików itp. które się pobierają. A nic nie ustawiałem, domyślnie tak miałem.
Woland
Legenda

Następna

Powróć do Oprogramowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości