Porządek, czyszczenie, usprawnienie, optymalizacja i inne

Re: Porządek, czyszczenie, usprawnienie, optymalizacja i inn

Postprzez kubu k w 24 Mar 2013, 00:48

Woland, brakuje Tobie kobiety. Życzę miłej nocy. Bez urazy.

Za ten post kubu k otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive woocash20.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Reklamy Google

Postprzez vandr w 24 Mar 2013, 07:40

Z programów, które tutaj wymieniłeś, wszystkie funkcje zawiera choćby Advanced System Care 6, którego używam od stuleci i jestem z niego bardzo zadowolony.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Woland w 24 Mar 2013, 09:48

Vandr, nie. Skaner antywirusowy w nim jest marny. Odinstalowywanie lepsze w Revo. Usuwanie rejestru tylko w płatnej wersji PRO. I parę innych rzeczy jeszcze.

A masz też tak jak ja teraz z rana?
Włączam a tu IOBIT coś tam coś tam i ścieżka plików systemów i że IOBIT coś tam defragged tam w tych plikach.
Po kolei pliki systemu. Czarne tło, białe napisy.
Potem jeszcze że konfigurowanie ustawień systemu i że tyle a tyle procent- na tle windowsa to było, tak jak po aktualizacji.

A program ten włączył się sam zaraz po włączeniu komputera.
Co to za cuda?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Kpuc w 24 Mar 2013, 10:23

Darmowe programy są zazwyczaj dobre ale nie tak dobre jak płatne. Przykładem niech będzie GIMP i Photoshop.

Z płatnych które używam mogę polecić Registry First Aid - Genialny program, bardzo dobrze czyście rejestr. Pisanie tutaj liczb to abstrakcja(bo jak napisze że znalazł mi koło 50000 wpisów za pierwszym razem a teraz średnio znajduje mi czyszcząc co 2-3 tygodnie po 3-5 tysięcy, nie znaczy ze u was będzie podobnie), każdy sobie może sam przetestować i zobaczyć na własne oczy efekty jego pracy. Jeżeli ktoś mało używa komputer, nie instaluje dziennie co najmniej jednego programu to możliwe że ten program się do niczego nie przyda takiej osobie.

Była swojego czasu promocja 10$ za wersję 8 ale to przepadło, żebym nie był gołosłownym to macie tutaj za darmo http://www.mydigitallife.info/avanquest ... ense-code/ wersje 7, wystarczy się zarejestrować. Możecie też zainstalować 8,9 za darmo w wersji czasowej.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez vandr w 24 Mar 2013, 10:32

Woland napisał(a):Vandr, nie. Skaner antywirusowy w nim jest marny.

To wiadomo- miałem na myśli czystkę rejestru, defragmentację i inne bzdety. Antywir najlepiej niech będzie osobno.

Włączam a tu IOBIT coś tam coś tam i ścieżka plików systemów i że IOBIT coś tam defragged tam w tych plikach.

Nic z tego nie rozumiem, ale zgaduję, że masz ustawione auto pielęgnowanie kompa przy jego starcie. Zrób screeny tego cosia tam cosia tam.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Pangia w 24 Mar 2013, 13:00

Woland napisał(a):Nie zgodziłbym się (swoją drogą, defragmentacja tym co ja podałem czy windowsowym masz na myśli?).

Ta, Windowsowym... Windowsowym to można się pobawić najwyżej. Zaraz, co to ja mam na kompie... A, już mam. O&O Defrag 12. U mnie sprawdzała się wersja 9, ale później za cholerę nie mogłem jej znaleźć w internecie, a 10 i 11 jakby zatraciły swoją intuicyjność i jakoś kijowo działały. 12 też nie jest idealne (np. czas pozostały do zakończenia albo pokazuje się błędny, albo nie pokazuje się wcale), ale wystarczająco dobre.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Woland w 31 Mar 2013, 16:09

vandr napisał(a):miałem na myśli czystkę rejestru

Ale go na darmówce tylko defragmentować się da jak pisałem.
vandr napisał(a):Nic z tego nie rozumiem, ale zgaduję, że masz ustawione auto pielęgnowanie kompa przy jego starcie. Zrób screeny tego cosia tam cosia tam.

Wyłączyłem włączanie tego cudeńka wraz z systemem i już tego nie miałem. Więc chyba masz rację.
Pangia napisał(a):A, już mam. O&O Defrag 12. U mnie sprawdzała się wersja 9, ale później za cholerę nie mogłem jej znaleźć w internecie, a 10 i 11 jakby zatraciły swoją intuicyjność i jakoś kijowo działały. 12 też nie jest idealne (np. czas pozostały do zakończenia albo pokazuje się błędny, albo nie pokazuje się wcale), ale wystarczająco dobre.

SmartDefrag2 firmy IOBIT za free jest świetny i go zawsze używam. Wiem że windowsowy to katastrofa :D'

Pytanie: czy do defragmentacji można używać 2-3 programów czy można tylko jeden?
Oczywiście nie wszystko naraz!
Raz programem X, 3 dni później programem Y a dwa dni później programem Z i tak w kółko.
Można tak? Czy optymalizowanie ze strony jednego, drugiego a nawet potem trzeciego programu nie narobi bałaganu?
Woland
Legenda

Postprzez KoweK w 31 Mar 2013, 19:54

Nie narobi, ale po kiego marnować na to czas?
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez wobes w 31 Mar 2013, 21:47

Woland napisał(a):SmartDefrag2 firmy IOBIT za free jest świetny i go zawsze używam. Wiem że windowsowy to katastrofa :D'

Pytanie: czy do defragmentacji można używać 2-3 programów czy można tylko jeden?
Oczywiście nie wszystko naraz!
Raz programem X, 3 dni później programem Y a dwa dni później programem Z i tak w kółko.
Można tak? Czy optymalizowanie ze strony jednego, drugiego a nawet potem trzeciego programu nie narobi bałaganu?

Woland, powiem Ci jedną rzecz jako informatyk, który siedzi w kompach połowę życia i z mało którym sprzętem czy programem nie miał do czynienia:

NIE MA NAJMNIEJSZEGO SENSU UŻYWAĆ INNEGO DEFRAGMENTATORA NIŻ TEN Z WINDOWSA. Więcej: jeśli masz dysk SSD to w ogóle nie ma sensu używać defragmentatora, bo dane i tak są fragmentowane przez sprzętowy system kontroli zapisu w takim stopniu, że fragmentacja widoczna w windowsie się chowa, a sama defragmentacja skraca życie dysku. Defragmentator windowsowy od czasu visty chodzi cały czas, i gdy tylko dysk nie ma nic do roboty, to wkracza do akcji utrzymując przyzwoity porządek na dysku. Poza tym defragmentacja nie ma większego wpływu na ogólną wydajność kompa, podobnie jak nieco syfu w rejestrze. Rejestr jest bazą danych, i to czy ma objętość 100 czy 101MB nie ma większego znaczenia. A objętość śmieci w czasie normalnego żywota systemu rzadko przekracza kilkadziesiąt-kilkaset kilobajtów.

Sytuacja w tej materii przypomina świat audiofilów, wierzących że bity audio brzmią lepiej przesłane takim a nie innym światłowodem za 100tyś jouro, który opiera się na zabobonach, niewiedzy i chęci wyróżnienia się, co jest skrzętnie wykorzystywane przez producentów w procesie dojenia ich z kasy.

Tak więc pozostaje Ci:
-albo w końcu odpuścić sobie i zostawić tego kompa tak jak jest i zacząć cieszyć się życiem
-albo zrobić formata, zainstalować wszystko od zera i boleśnie przekonać się, że dużo lepiej nie chodzi
-albo wziąć się za robotę, zarobić parę złotych i kupić nową maszynę
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Kozaki: 38

Postprzez KoweK w 01 Kwi 2013, 00:56

Ej, ej. Akurat kiedyś na starym komputerze zrobiłem defragmentację (pierwszą w życiu!) i skok wydajnościowy był widoczny. Ale to było kupę lat temu.

Inna sprawa to to, że programy do defragmentowania inne niż Windowsowe defragmentują dysk szybciej. Zawsze jakiś plus. :P
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Woland w 01 Kwi 2013, 01:17

Dysk SSD? Nie sądzę. Jak to sprawdzić?
U mnie defragmentacja to jakoś od 0.50% do 1%.
Tylko że 0.5-1% to 3-7 tysięcy fragmentów...

xKoweKx napisał(a):Inna sprawa to to, że programy do defragmentowania inne niż Windowsowe defragmentują dysk szybciej. Zawsze jakiś plus.

Poza tym opcja optymalizacji segregująca dla komputera wszystkie pliki itp. pod kątem żeby co najważniejsze to pod ręką miał itp.

BTW.
http://www.dobreprogramy.pl/Odkurzacz,P ... 12322.html
Odkurzacz- darmowy. Nazwa mówi sama za siebie. Tylko z nim trochę ostrożnie by nie usunął za dużo.
No ale wiele rzeczy co usuwa serio można śmiało wywalić. Po co mi w niektórych programach (Malwarebytes Anti-Malware, Revo Uninstall) w opcjach językowych takie języki jak turecki, jakieś chińskie, niemiecki czy nawet angielski skoro jest polska wersja? Tylko miejsce te pliki zajmują.
Odkurzacz to 3mb. Czyszcząc z m.in takich odpadków mam dodatkowo wolne 240mb miejsca na dysku.
Śmiejcie się, ale to zawsze coś. Tym bardziej iż to wszystko trwa zaledwie 5 minut (dosłownie). Więc czemu by nie?
Jak pisałem- zawsze coś!
Woland
Legenda

Postprzez Pangia w 01 Kwi 2013, 12:04

Woland napisał(a):U mnie defragmentacja to jakoś od 0.50% do 1%.

Image
Bo zwykłe :facepalm: to czasem za mało.
Ja mam fragmentację na poziomie 60% i się nie martwię, a ty masz żałosny, nawet niecały 1% (słownie: jeden procent) i marudzisz, jakby co najmniej od tych 2 sekund, jakie zaoszczędzisz na starcie systemu zależało czyjeś życie
EDIT: Sivert, dzięki za zwrócenie uwagi ;)
Ostatnio edytowany przez Pangia, 01 Kwi 2013, 12:17, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

PoprzedniaNastępna

Powróć do Oprogramowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość