Ocaleni z Monolitu

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

Re: Ocaleni z Monolitu

Postprzez kajzerPL w 01 Kwi 2013, 17:09

Ja zdobyłem przychylność obu frakcji robiąc zadania dla Trapera.
Widzew nigdy nie zginie!
Awatar użytkownika
kajzerPL
Stalker

Dołączenie: 13 Sie 2012, 13:58
Ostatnio był: 28 Sie 2024, 22:44
Miejscowość: تونس
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 38

Reklamy Google

Postprzez Wiśniur w 01 Kwi 2013, 17:57

No i stało się, po dwudniowych przygotowaniach i gromadzeniu tony amunicji w Janowie, wreszcie się przełamałem. Co mogę powiedzieć? Solucja zniechęca trochę, bo robi wrażenie jakby ta misja była niemalże nie do przejścia. :) Tak jak Adam napisał, trudne momenty to tylko atak snorka i monolit przy generatorze. Trzy razy wczytywałem zapis, bo jakoś tak omyłkowo Zulus dostawał kulkę, no ale nic. Jeśli się wyposaży w odpowiednio mocną strzelbę i dość sporo amunicji do jednego karabinu - jest łatwo. Coby offtopu nie robić, szkoda tylko, że nie mogę już zrobić tego zadania w inny sposób, jak chyba po prostu zabić grupę Włóczęgi, bo ani nie da rady nabić reputacji u żadnej frakcji, ani ja nie chcę wracać na niemalże sam początek gry.
Awatar użytkownika
Wiśniur
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2011, 11:42
Ostatnio był: 23 Lut 2025, 18:40
Miejscowość: Kuków
Kozaki: 3

Postprzez Gertgar w 01 Kwi 2013, 18:14

Cóż, zawsze masz dodatkowy powód do przejścia gry na wyższym poziomie, pamiętając o tym żeby nie sprzedawać tego PDA:) A co do samego zadania tak jak mówiłem w porównaniu do solucji strasznie rozczarowuje, może na wyższym poziomie jest ciekawiej, jak sprawdzę to się podzielę opinia:)
'Poza tym uważam, że Kartagina powinna być zburzona, a S.T.A.L.K.E.R. 2 wydany!'
Awatar użytkownika
Gertgar
Stalker

Dołączenie: 31 Mar 2013, 20:36
Ostatnio był: 30 Gru 2021, 23:19
Miejscowość: Kraków
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 22

Postprzez Pangia w 01 Kwi 2013, 19:02

Na wyższym poziomie (dokładniej to na Mistrzu) wygląda to tak:
Start. Podbiega do Ciebie rodent. Zulus pakuje serię z PKM-u metr nad celem, czyli tam, gdzie znajduje się twoje dupsko. Koniec gry.
I mówię to całkiem serio. Podziemia Prypeci nie dość, że są głupie, nudne, jednorazowe, zmarnowano ich potencjał, to jeszcze w dodatku za Tobą plącze się od 2 do 4 NPC, których celność strzelania dorównuje mniej-więcej celności przeciętnego polskiego policjanta (których broń z reguły rdzewieje w kaburach). No dobra, Wano jeszcze wykazuje jakąś ogólną użyteczność, Włóczęga świetnie zdejmuje snajperów Monolitu (szkoda tylko, że szansa na to, że dożyje do tamtego momentu jest bliska zeru), a Sokołowowi zdarza się trafić, ale to, do chu♥* Wacława, trochę za mało - prościej jest wyrżnąć wszystkich NPC poza Wano (bo on jako jedyny jest przydatny) i iść samemu.
Inne możliwe sposoby na to, jak zginąć w podziemiach Prypeci (zakładamy, że gracz ma na sobie Sevę, chyba, że napisano inaczej):
Atak snorków. Jeden ze skoczków doskakuje do Ciebie. Obrywasz, tracisz ok. 40% zdrowia. Snork Cię kopie, tracisz następne 40%. Któryś z NPC przypomina sobie, że coś Cię atakuje. Dostajesz przypadkowego hita. Koniec gry.
Pierwsza zasadzka Monolitu. Dostajesz hita z Grozy. Koniec gry. Ewentualnie dostajesz serię z AK/Enfielda. Koniec gry.
Druga zasadzka Monolitu (tam przy panelu sterowniczym = 2 snajperów z SWU). Wchodzisz, mając na sobie w pełni ulepszony egzoszkielet. Dostajesz jednocześnie hita od obu snajperów. Koniec gry.
Końcówka, tuż przed walką z zombie. Atakuje Cię snork. NPC oczywiście strzelają dokładnie wtedy, kiedy snork ląduje koło Ciebie. Koniec gry.
Walka z zombie. Przykucasz za osłoną. Któryś z NPC wpada na dokładnie ten sam pomysł i wypycha Cię na sam środek walki. Zombie robią Ci z dupy jesień średniowiecza. Koniec gry. Ewentualnie próbujesz się wycofać, ale ściana złożona z "przyjacielskich" NPC skutecznie Ci to uniemożliwia. Koniec gry.
Już, już prawie drabina prowadząca do Prypeci. Wyrżnąłeś wszystkie zombie, a Twoja broń ma pasek stanu w okolicach 40% (bo tak gównianą wytrzymałość ma broń w Zewie Prypeci - jedynymi brońmi, wyłączając Gaussa i granatniki, zdolnymi do oddania ponad 1000 strzałów przed dojściem do zerowej kondycji są G36 i PKM Zulusa). Został Ci tylko ten pojedynczy w egzoszkielecie. Oczywiście ma PKM-a, a Twoja broń zacięła się po pierwszym strzale. Koniec gry.
Ogółem mówiąc: udało mi się raz przejść Zew Prypeci na mistrzu na moich warunkach (tzn. bez ginięcia ani razu, ale po zainstalowaniu pierdyliarda fixów do gry) i do tego stopnia mnie to zmęczyło, że już ani razu nie podszedłem do gry, bo po prostu już nie mam siły. I tak obudziłem w sobie jakąś masochistyczną naturę, zmuszając się do przejścia Zewu, ale więcej razy tego nie zrobię. Po prostu Zew Prypeci przestał mi się podobać.
Fiu, się rozpisałem. A w sumie to nawet nie bardzo na temat było. Tak więc Gertgar - nie warto zaczynać drugi raz.

EDIT: @2down: Powinienem dodać, że wszystko to znam "z autopsji" tj. są to autentyczne zdarzenia, jakie mi się przydarzyły w podziemiach Prypeci.
Ostatnio edytowany przez Pangia, 01 Kwi 2013, 21:00, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Voldi w 01 Kwi 2013, 20:15

Pindolisz. Nie wiem co u Ciebie jest nie tak z bronią, ale ja do tunelu (na Weteranie) poszedłem uzbrojony w TRs 301 (~180 ammo) i Chasera 13 (~50 ammo), mając na sobie Sevę, a w plecaku kilka apteczek (chyba z 10 + 3 wojskowe i 1 naukowców "jak będzie naprawdę źle'), ok. 20 bandaży i jakąś flaszke. I save wczytywałem w sumie może z 7 razy (chciałem doprowadzić wszystkich do Prypeci, gdyby nie to, może zredukowałbym tę liczbę do 3).
Po prostu w tunelu trzeba się pilnować, panować nad sytuacją, być szybszym niż mutanty i dokładniejszym niż Monolit. A to da się zrobić.

BTW, nawet nie wiem, czy za całe przejście gry wystrzelałem 1000 pocisków z jednego karabinu. A nawet jeśli, to ta liczba (po skończeniu fabuły) nie przekraczałaby ok. 1500 nabojów. No i broń zawsze mam w dobrym stanie, przed i po każdej wyprawie sprawdzam stan i niosę w razie konieczności do technika.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Gertgar w 01 Kwi 2013, 20:34

@Pangia, mógłbyś pisać toturiale jak zniechęcać ludzi do przechodzenia gry po raz drugi :p mimo wszystko twój opis sytuacji w tunelu wygląda dość śmiesznie i mnie osobiście zachęca do spróbowania, zawsze ewentualnie istnieje przejścia tylko i wyłącznie tunelu na łatwiejszym poziomie (byle by mieć go za sobą), jeżeli faktycznie okazałby się tak meczący esh :P Ale co do jednego się z tobą zgodzę, potencjał tej lokacji został w tragiczny sposób roztrwoniony, brakuje nawet takiego prostego bajeru jak rożnego rodzaju, bocznych ślepych korytarzy albo czegokolwiek co sprawiło by ze łatwo było by się zgubić i jakoś urozmaicając ten quest, bo w originale idziemy jak po sznurku niestety i przynajmniej dla mnie cały element klimatu 'grozy i osaczenia' idzie w piz*u.
'Poza tym uważam, że Kartagina powinna być zburzona, a S.T.A.L.K.E.R. 2 wydany!'

Za ten post Gertgar otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive MasterPlayer.
Awatar użytkownika
Gertgar
Stalker

Dołączenie: 31 Mar 2013, 20:36
Ostatnio był: 30 Gru 2021, 23:19
Miejscowość: Kraków
Kozaki: 22

Postprzez Wiewi0r w 13 Sty 2014, 04:12

Witam, odkopię temat, ale mam bardziej rozbudowany problmem :)
Przechodzę ponowne Zew wersję Complete, chcę mieć max misji pobocznych na free play i... chcę zwerbować pełną drużynę do Prypeci.
Flinta wydałem chłopakom w Zatonie, chcę przyłączyć Monolitowców do jednej frakcji, a przy schowku pomóc drugiej... Czy wtedy udałoby mi się otrzymać Obrońcę równowagi?
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Szagart w 13 Sty 2014, 07:49

Nie, bo samego Obrońcę dostaniesz jak sprzedasz PDA Morgana i Taczenki, poza tym trzeba wydać Sroke jakiejś frakcji by potem przyjęli Monoliciarzy.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 76

Poprzednia

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości