Gizbarus napisał(a):No i takim klocem na 100% wjechałbyś w końcu w anomalię

Pijawol napisał(a):Co do helikopterów: w helikopterze anomalia elektryczna mogła wyłączyć silnik, co skończyło się upadkiem. Czołg po prostu zatrzymał by się w takim przypadku.

Hauptman napisał(a):No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):
Abrams – za ciężki i układ jezdny gąsienicowy, wjazd w anomalie ( karuzela ) bez szans ratunku, z załogi tatar w środku. Podobna sytuacja z każdym z modeli BMP i BMD. Pojazdy ze względu na mobilność które dałby radę to może BTR bo układ jezdny kołowy na pewno 2975 Tiger lub zwykły UAZ-469B albo Lada Niva ( Tajga ) pod warunkiem że z ogarniętym kierowcą.
RPG – duży, razem z amunicją za ciężki, przez co spada mobilność Stalkera, co ja tam wiem o Zonie, ale wydaje mi się że najważniejsze w niej jest rozwaga i szybkość w poruszaniu się czyli przemyślany ruch oraz maskowanie. Przedstawiony z mojej strony sprzęt to wcale nie cała fura ciężkiego sprzętu i jak najbardziej do zaakceptowania w boju przez dorosłego człowieka, nawet kobietę. W wydaniu wojskowym jest to współczesny sprzęt traktowany jako uzbrojenie lekkie na wschodzie z przeznaczeniem dla GD-R. Nie proponowałem przecież km PKM czy chociaż AK-74M z podwieszonym GP-25 z furą granatów WOG i amunicji 5,45x39. Sugeruję doczytać o współczesnej serii AK100, zrozumiesz dlaczego mój wybór padł na AK105 a nie na pokutującego w grze AKS-74U. Zasugerowałeś mnie jednak tym RPG. Do wyposażenia w przypadku разведчик ( zwiadowca ) mogłem dołożyć ,,jednorazówkę'' RPG-18 lub RPG-22 bo lekkie i dużo miejsca nie zajmuje. Odchodząc już od tematu Zony, życzę Ci powodzenia w walce z przeciwnikiem uzbrojonym w starego, zardzewiałego AK lub AKM kiedy ty masz do dyspozycji tylko Bocka typu IŻ-27 lub innego śrutowego Baikała. Na odcinku do 300m 7,62x39 czyni cuda z ludzkim organizmem nawet za osłoną ( jestem i zawsze byłem wielkim fanem tego kalibru amunicji pośredniej ) Twój zasięg skuteczny z ruskiej myśliwskiej strzelby to około 25-30m ale ,,kupa’’ śrutu nie pomoże jak przeciwnik jest poza zasięgiem.
SWD – jest długi ale nie jest ciężki to tylko 4,5kg z załadowanym magazynkiem, ktoś wcześniej tu proponował do zabrania do Zony karabin Barrnett. No jeśli to miał być model M82A1 to życzę powodzenia blisko 14kg ale 50-tka ( 12,7 )
Ogólnie dobra, popisuję się i przepraszam, nie jestem Stalkerem i nie jestem nawet wytrawnym graczem. Grę zaliczyłem każdą część oczywiście tylko w singlu raz na najwyższym poziomie i bardzo mi się spodobała. Lubię czytać szczególnie powieści SF a tym bardziej w klimatach wschodu, intersuje mnie tematyka katastrofy z 26.04.1986, dodatkowo jestem byłym wojskowym i mam szmergla na punkcie broni i wyposażenia wojskowego szczególnie radzieckiego i rosyjskiego. Jestem z tamtymi rejonami ( i to nawet bardzo dalekimi rejonami ) związany też kulturowo. Dyskusja była ( jest ) bardzo miła ale jak tak dalej pójdzie zaczniemy zaraz pisać o przydatności BM-21M GRAD w Zonie a to będzie przeginka. Pozdrawiam

Hauptman napisał(a):No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):
Abrams – za ciężki i układ jezdny gąsienicowy, wjazd w anomalie ( karuzela ) bez szans ratunku, z załogi tatar w środku. Podobna sytuacja z każdym z modeli BMP i BMD. Pojazdy ze względu na mobilność które dałby radę to może BTR bo układ jezdny kołowy na pewno 2975 Tiger lub zwykły UAZ-469B albo Lada Niva ( Tajga ) pod warunkiem że z ogarniętym kierowcą.

Pijawol napisał(a):Hauptman napisał(a):No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):
Czyli według ciebie UAZ, czyli samochód terenowy z kilkumilimetrowej blachy ma większe szanse, niż potężny czołg z grubym pancerzem? Coś tu chyba jest nie tak.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość