Sprzęt w zonie

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Sprzęt w zonie

Postprzez Pijawol w 07 Maj 2013, 19:47

Gizbarus napisał(a):No i takim klocem na 100% wjechałbyś w końcu w anomalię :P

Jeżeli by się w niej nie zatrzymał, to raczej Abrams wielkich uszkodzeń by nie doznał. W sumie to bardzo groźna mogłaby być tylko anomalia elektryczna.
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 31 Mar 2026, 08:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Reklamy Google

Postprzez Hauptman w 07 Maj 2013, 19:48

No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):
Abrams – za ciężki i układ jezdny gąsienicowy, wjazd w anomalie ( karuzela ) bez szans ratunku, z załogi tatar w środku. Podobna sytuacja z każdym z modeli BMP i BMD. Pojazdy ze względu na mobilność które dałby radę to może BTR bo układ jezdny kołowy na pewno 2975 Tiger lub zwykły UAZ-469B albo Lada Niva ( Tajga ) pod warunkiem że z ogarniętym kierowcą.
RPG – duży, razem z amunicją za ciężki, przez co spada mobilność Stalkera, co ja tam wiem o Zonie, ale wydaje mi się że najważniejsze w niej jest rozwaga i szybkość w poruszaniu się czyli przemyślany ruch oraz maskowanie. Przedstawiony z mojej strony sprzęt to wcale nie cała fura ciężkiego sprzętu i jak najbardziej do zaakceptowania w boju przez dorosłego człowieka, nawet kobietę. W wydaniu wojskowym jest to współczesny sprzęt traktowany jako uzbrojenie lekkie na wschodzie z przeznaczeniem dla GD-R. Nie proponowałem przecież km PKM czy chociaż AK-74M z podwieszonym GP-25 z furą granatów WOG i amunicji 5,45x39. Sugeruję doczytać o współczesnej serii AK100, zrozumiesz dlaczego mój wybór padł na AK105 a nie na pokutującego w grze AKS-74U. Zasugerowałeś mnie jednak tym RPG. Do wyposażenia w przypadku разведчик ( zwiadowca ) mogłem dołożyć ,,jednorazówkę'' RPG-18 lub RPG-22 bo lekkie i dużo miejsca nie zajmuje. Odchodząc już od tematu Zony, życzę Ci powodzenia w walce z przeciwnikiem uzbrojonym w starego, zardzewiałego AK lub AKM kiedy ty masz do dyspozycji tylko Bocka typu IŻ-27 lub innego śrutowego Baikała. Na odcinku do 300m 7,62x39 czyni cuda z ludzkim organizmem nawet za osłoną ( jestem i zawsze byłem wielkim fanem tego kalibru amunicji pośredniej ) Twój zasięg skuteczny z ruskiej myśliwskiej strzelby to około 25-30m ale ,,kupa’’ śrutu nie pomoże jak przeciwnik jest poza zasięgiem.
SWD – jest długi ale nie jest ciężki to tylko 4,5kg z załadowanym magazynkiem, ktoś wcześniej tu proponował do zabrania do Zony karabin Barrnett. No jeśli to miał być model M82A1 to życzę powodzenia blisko 14kg ale 50-tka ( 12,7 )
Ogólnie dobra, popisuję się i przepraszam, nie jestem Stalkerem i nie jestem nawet wytrawnym graczem. Grę zaliczyłem każdą część oczywiście tylko w singlu raz na najwyższym poziomie i bardzo mi się spodobała. Lubię czytać szczególnie powieści SF a tym bardziej w klimatach wschodu, intersuje mnie tematyka katastrofy z 26.04.1986, dodatkowo jestem byłym wojskowym i mam szmergla na punkcie broni i wyposażenia wojskowego szczególnie radzieckiego i rosyjskiego. Jestem z tamtymi rejonami ( i to nawet bardzo dalekimi rejonami ) związany też kulturowo. Dyskusja była ( jest ) bardzo miła ale jak tak dalej pójdzie zaczniemy zaraz pisać o przydatności BM-21M GRAD w Zonie a to będzie przeginka. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hauptman
Kot

Dołączenie: 02 Maj 2013, 09:58
Ostatnio był: 17 Kwi 2014, 21:44
Miejscowość: Płock
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 4

Postprzez Gizbarus w 07 Maj 2013, 19:49

Wiesz, umownie w grze wszelkie wiry i trampoliny mają jakąś tam siłę, ale przecież mogłaby ona być większa ;) Skoro elektro potrafiły zrzucić z nieba śmigłowce, to czemu by taka trampolina nie miała zmiażdżyć Abramsa? Hamburger, czy nie hamburger, ale nie zrobili go z mitrylu, czy adamantytu :P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Pijawol w 07 Maj 2013, 19:52

Co do helikopterów: w helikopterze anomalia elektryczna mogła wyłączyć silnik, co skończyło się upadkiem. Czołg po prostu zatrzymał by się w takim przypadku. :P
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Postprzez Meesh w 07 Maj 2013, 20:03

Pijawol napisał(a):Co do helikopterów: w helikopterze anomalia elektryczna mogła wyłączyć silnik, co skończyło się upadkiem. Czołg po prostu zatrzymał by się w takim przypadku. :P

Gwarantuję wam, że Ona i z jednego, i z drugiego zrobiłaby coś przezabawnego. Naprawdę przezabawnego.
Wjedź do Zony, czym chcesz - a wręcz i wyrzutnią rakiet międzykontynentalnych. I nawet tę rakietę poślij w Reaktor.

Moja wersja? Głowica nie odpali, a załoga zginie 150m od Kordonu, jak już będą im machać dzielni wojacy z Kontyngentu.

Ale mogę się mylić. Na pewno się mylę - kto by znał Jej zamiary?
"Patrząc po forum, to głównym objawem meeshophobii jest ból dupy." - T.
"Przybędzie autor wielki na forum wasze i ferment siać będzie wśród userów płochych, prowadząc do upadku domeny Kowuniowej" Whl 6:15 - S.
Awatar użytkownika
Meesh
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sty 2013, 19:38
Ostatnio był: 15 Maj 2018, 23:39
Miejscowość: Sochaczew
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 91

Postprzez Omnibus w 07 Maj 2013, 20:47

Jak mamy sie opierać na książce Meesha, to uważam że wogóle wjeżdzanie czołgiem do zony jest chorym pomysłem.
Mamy nawet fragment w którym główny bohater, wrzuca do jakiejs anomalii grawitacyjnej- chyba karuzeli, bądź wiru nie pamiętam. Po czym puszka ta zostaje "sprasowana", bądź "zmiażdzona" do rozmiarów trochę mniejszych od ziarnka piasku (W sumie fajny pomysł na złomowiska... całe chałdy śmieci, nie poddawalnych recyklingowi można by w ten sposób skondensować)
Podejrzewam że nawet gdy mówimy o czołgu, to efekt byłby dość podobny.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Grzechu300 w 07 Maj 2013, 21:03

Nie wiem czy zauważyłeś ale to z tym czołgiem to był sarkazm...
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Grzechu300 w 07 Maj 2013, 21:08

Hauptman napisał(a):No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):
Abrams – za ciężki i układ jezdny gąsienicowy, wjazd w anomalie ( karuzela ) bez szans ratunku, z załogi tatar w środku. Podobna sytuacja z każdym z modeli BMP i BMD. Pojazdy ze względu na mobilność które dałby radę to może BTR bo układ jezdny kołowy na pewno 2975 Tiger lub zwykły UAZ-469B albo Lada Niva ( Tajga ) pod warunkiem że z ogarniętym kierowcą.
RPG – duży, razem z amunicją za ciężki, przez co spada mobilność Stalkera, co ja tam wiem o Zonie, ale wydaje mi się że najważniejsze w niej jest rozwaga i szybkość w poruszaniu się czyli przemyślany ruch oraz maskowanie. Przedstawiony z mojej strony sprzęt to wcale nie cała fura ciężkiego sprzętu i jak najbardziej do zaakceptowania w boju przez dorosłego człowieka, nawet kobietę. W wydaniu wojskowym jest to współczesny sprzęt traktowany jako uzbrojenie lekkie na wschodzie z przeznaczeniem dla GD-R. Nie proponowałem przecież km PKM czy chociaż AK-74M z podwieszonym GP-25 z furą granatów WOG i amunicji 5,45x39. Sugeruję doczytać o współczesnej serii AK100, zrozumiesz dlaczego mój wybór padł na AK105 a nie na pokutującego w grze AKS-74U. Zasugerowałeś mnie jednak tym RPG. Do wyposażenia w przypadku разведчик ( zwiadowca ) mogłem dołożyć ,,jednorazówkę'' RPG-18 lub RPG-22 bo lekkie i dużo miejsca nie zajmuje. Odchodząc już od tematu Zony, życzę Ci powodzenia w walce z przeciwnikiem uzbrojonym w starego, zardzewiałego AK lub AKM kiedy ty masz do dyspozycji tylko Bocka typu IŻ-27 lub innego śrutowego Baikała. Na odcinku do 300m 7,62x39 czyni cuda z ludzkim organizmem nawet za osłoną ( jestem i zawsze byłem wielkim fanem tego kalibru amunicji pośredniej ) Twój zasięg skuteczny z ruskiej myśliwskiej strzelby to około 25-30m ale ,,kupa’’ śrutu nie pomoże jak przeciwnik jest poza zasięgiem.
SWD – jest długi ale nie jest ciężki to tylko 4,5kg z załadowanym magazynkiem, ktoś wcześniej tu proponował do zabrania do Zony karabin Barrnett. No jeśli to miał być model M82A1 to życzę powodzenia blisko 14kg ale 50-tka ( 12,7 )
Ogólnie dobra, popisuję się i przepraszam, nie jestem Stalkerem i nie jestem nawet wytrawnym graczem. Grę zaliczyłem każdą część oczywiście tylko w singlu raz na najwyższym poziomie i bardzo mi się spodobała. Lubię czytać szczególnie powieści SF a tym bardziej w klimatach wschodu, intersuje mnie tematyka katastrofy z 26.04.1986, dodatkowo jestem byłym wojskowym i mam szmergla na punkcie broni i wyposażenia wojskowego szczególnie radzieckiego i rosyjskiego. Jestem z tamtymi rejonami ( i to nawet bardzo dalekimi rejonami ) związany też kulturowo. Dyskusja była ( jest ) bardzo miła ale jak tak dalej pójdzie zaczniemy zaraz pisać o przydatności BM-21M GRAD w Zonie a to będzie przeginka. Pozdrawiam

Dobra, bo bawimy się tu w jakieś wymyślanie niestworzonych rzeczy.
Mówiłem tu o podstawowym uzbrojeniu, jakie dałoby się załatwić TERAZ, a nie jakbym miał do dyspozycji jakiś przekozaczony magazyn Specnazu, więc się nie zrozumieliśmy. ;)

Ale....
i tak bym wolał poznawać Strefę mając u boku wysłużonego kałacha albo myśliwską strzelbę niż łazić obwieszony całym tym śmieciem. Po prostu jakoś wydaje mi się to... odpowiedniejsze. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Pijawol w 07 Maj 2013, 21:13

Hauptman napisał(a):No dobra kolego Grzechu300, podejmę rękawicę, oczywiście w ramach naszego małego kluby science fiction ( proszę pamiętać że moim układem odniesienia jest książka nie gra ):

Czyli według ciebie UAZ, czyli samochód terenowy z kilkumilimetrowej blachy ma większe szanse, niż potężny czołg z grubym pancerzem? Coś tu chyba jest nie tak. :E
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Postprzez Grzechu300 w 07 Maj 2013, 21:16

Pijawol napisał(a):

Czyli według ciebie UAZ, czyli samochód terenowy z kilkumilimetrowej blachy ma większe szanse, niż potężny czołg z grubym pancerzem? Coś tu chyba jest nie tak. :E

Kurde, co wy macie z tym czołgiem, rzuciłem żartem i wszyscy próbują coś sobie udowodnić. :E
Może w ogóle wlećmy do Zony Battlecruiserem ze StarCrafta albo ostrzelajmy reaktor z działa laserowego zamontowanego na satelicie. :mad:
Ostatnio edytowany przez Grzechu300, 07 Maj 2013, 21:19, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Pijawol w 07 Maj 2013, 21:18

Wiem, że nikt by nie jechał do Zony czołgiem, ale po prostu porównanie możliwości przetrwania czołgu do uaza to niezły żart. :P
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Postprzez Grzechu300 w 07 Maj 2013, 21:19

Zresztą przejedź Uazem przez Kordon wojskowy. :D
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość