Gry nastawione na eksplorację

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Gry nastawione na eksplorację

Postprzez Markus Grizzly w 18 Maj 2013, 00:56

Zbluźnię i napiszę, że mam już dość stalkerskiej Zony. :+: Tak samo jak Fallout'ów, Mass Effect'ów, Elder Scrolls'ów, wszechobecnych zombie i całej reszty. Mam ochotę zobaczyć grę, która oprócz swej fabuły stawia również na eksplorację świata, na handel i na spotkania z dziką przyrodą. Grę, której realia nie odbiegają za bardzo od obecnego stanu techniki i wiedzy - mam na myśli lata 1950-2050. Interesuje mnie świat bez zombie, elfów i krasnoludów, magów czy druidów, kolonii gwiezdnych albo superbohaterów. Bez karabinków plazmowych czy dział grawitonowych, niewidzialnych pojazdów i przybyszów z kosmosu. Zaakceptuję np. cywilizację w stadium odradzania się po konflikcie nuklearnym, epidemii albo katastrofach naturalnych, występowanie anomalii roślinnych, chemicznych czy pogodowych, świat podobny do naszego, ale z alternatywną historią. Forma dowolna: obojętne czy to będzie strategia z 1998, RPG z 2013, czy jeszcze coś innego.
Jeśli ktoś z Was zna tytuł, choć trochę przypominający ten opis, proszę o podzielenie się nim. ;)
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Dołączenie: 04 Lut 2008, 13:01
Ostatnio był: 27 Kwi 2019, 14:14
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 15

Reklamy Google

Re: Gry nastawione na eksplorację

Postprzez SaS TrooP w 18 Maj 2013, 04:13

Minecraft, Far Cry 3, King of Dragon Pass (to jest hardkor, uważaj na to :P) albo po prostu... silnik Outerra, który pozwala konwertować dane z Google Earth do 3D wspieranego physiXem.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Omnibus w 18 Maj 2013, 08:23

Do twojego opisu bardzo dobrze wpasuje się gra sid's meier's civilization V. Może by ci się spodobała. rozwijanie cywilizacjii, takie tam...
Odbudowa cywilizacjii po III WŚ? Przyznam się, że niewiele takich gier do głowy mi przychodzi... była kiedyś taka gra shattered union, ale nie uznałbym jej za hit. Cos o wojnie domowej w stanach.
Oprócz tego może któraś z gier Mount&Blade...
Serio, tak na poczekaniu to niewiele moge ci pomóc. Mało zresztą zrobiono gier w konwencjii post-apo-strategia.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez wargathrond w 18 Maj 2013, 09:51

"Dear Esther" to gra nastawiona na eksplorację, tylko na eksplorację. Nie walczysz tam z nikim, tylko chodzisz po wyspie. Nawet nie możesz nic zbierać, bo nie masz ekwipunku. Gra jest krótka i dla niektórych może być nudna, bo nie dzieje się tam praktycznie żadna akcja. Jeśli masz dość zabijania zombi, ludzi, potworów, maszyn i całej rzeszy rozmaitych wrogów, masz dość bicia "expa" i zdobywania władzy nad światem, to ta gra jest dobra dla Ciebie. Taka miła odskocznia, z bardzo ładną oprawą audio-wizualną. Minusem jest też to, że jest krótka.
Awatar użytkownika
wargathrond
Kot

Dołączenie: 25 Sie 2012, 15:15
Ostatnio był: 24 Sie 2024, 09:57
Miejscowość: Mrągowo
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

Postprzez Kpuc w 18 Maj 2013, 10:01

Dear Esther to tylko taka opowieść, chłopak trafia na wyspę i ją przemierza a w miedzy czasie czyta list od chyba dziadka. Po 7 minutach gra się kończy i można o niej zapomnieć. 7 euro to za wiele za taką produkcję.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Adam w 18 Maj 2013, 10:34

Far Cry 2 też w sumie (z resztą jak wszystkie Far Cry'e ;) )
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 394

Postprzez Pangia w 18 Maj 2013, 12:22

Adam napisał(a):Far Cry 2 też w sumie (z resztą jak wszystkie Far Cry'e ;) )

Markus Grizzly napisał(a):Grę, której realia nie odbiegają za bardzo od obecnego stanu techniki i wiedzy

Adam - widać, że nie grałeś w pierwszego Far Cry (ewentualnie skończyłeś na siódmej czy ósmej misji)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Plaargath w 18 Maj 2013, 14:31

Markus Grizzly napisał(a):oprócz swej fabuły stawia również na eksplorację świata

ARMA. Co prawda napieprzanie jest nieodzowne, ale ganianie po lasach wymiata. Tym bardziej, że sporo modziwa wyszło i jest w czym wybierać.
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 23:10
Kozaki: 237

Postprzez Adam w 18 Maj 2013, 14:53

Ja tylko pykałem w dwójkę ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 394

Postprzez ZiomB w 18 Maj 2013, 15:30

Far Cry 1 jest liniowy to nie wiem, co w nim eksporującego. No może gdzie nie gdzie ładne widoczki.
Awatar użytkownika
ZiomB
Tropiciel

Dołączenie: 03 Mar 2010, 21:13
Ostatnio był: 06 Kwi 2019, 00:36
Miejscowość: Crawley
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 65

Postprzez Pangia w 18 Maj 2013, 15:48

Może nie da się w nim tak eksplorować co w pozostałych częściach (brak misji pobocznych spowodowanych fabułą gry), ale niemniej jednak da się względnie połazić tu i tam po dżungli, a zazwyczaj poza określonymi punktami, przez które gracz musi przejść to raczej nic nie zechce cię zabić ;)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Glaeken w 18 Maj 2013, 15:54

Do listy polecanych dodałbym Europę Universalis III z dodatkami: najlepsza strategia historyczna w jaką grałem. Jest tam i handel i ekonomia, i eksploracja i podbijanie innych państw, i wpływ także na historię jak najbardziej jest.

Co do handlu sensu stricte to Patrician IV, seria Anno, Tropico 3 i 4 jeśli lubisz bawić się we władcę państwa-wyspy.

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości