Remont sarkofagu

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Re: Remont sarkofagu

Postprzez Kamrat w 22 Kwi 2011, 22:31

No, dzięki za nadzieję, może jeszcze nie wszystko stracone :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kamrat
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2011, 20:31
Ostatnio był: 24 Wrz 2017, 16:21
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Damianox w 01 Maj 2011, 23:52

Tyle zachodu o nic przecież skoro w starym sarkofagu nie ma już zbytniego promieniowania (proszę mnie poprawić jeśli się mylę)to powinni zrobić z Zony no przynajmniej te 30km x 30km rezerwat przyrody. Ja już czytałem gdzieś że w środku reaktora są gniazda ptaków.

Edit.Podobno ma tam powstać takzwana ,,Przystań dla zużytego paliwa jądrowego,, czyli składowisko radioaktywnych śmieci, co według mnie jest bardzo złym pomysłem.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Postprzez Dziarsky w 02 Maj 2011, 01:34

Damianox napisał(a):Tyle zachodu o nic przecież skoro w starym sarkofagu nie ma już zbytniego promieniowania (proszę mnie poprawić jeśli się mylę)to powinni zrobić z Zony no przynajmniej te 30km x 30km rezerwat przyrody. Ja już czytałem gdzieś że w środku reaktora są gniazda ptaków.

Poprawiam. Wnętrze Sarkofagu wciąż zawiera ogromną ilość promieniotwórczego materiału, który zastygał w panującym tam gruzowisku. Jakie kolwiek zawalenie konstrukcji bądź poruszenie zawalonego wnętrza może wywołać ponownie potężną katastrofę.
Za przykład podam jedną z opowieści znanego przewodnika po Zonie - Igora:
Sarkofag w danej chwili jest jak wiadomo w opłakanym stanie. W jego poszyciu znajduje się wiele małych, spowodowanych starością i korozją prześwitów. Podczas pracy w strefie zdarzało mu się wycofywać z gośćmi czy wycieczką z okolicy elektrowni z powodu alarmów zwiększonego promieniowania. Z tego co się dowiadywał to prawdopodobnie podmuch wiatru wywiał coś ze środka bądź upadek drobnego elementu wzniecał kurz - czujniki szalały (teren jest ponoć doskonale monitorowany). Gdy wiatr rozwiewa te drobiny pyłu to promieniowanie spada i wszystko wraca do normy. Nie zdarza się to często ale jest to faktem.

Co do ptaków to spekuluję ale z mojej wiedzy wynika, że w zonie jest już dużo zwierząt (nasza wycieczka początkowo miała nie zwiedzić szpitala w Prypeci z powodu gromady rysi, które tam zrobiły sobie swoje legowisko).
Przyjmują one zapewne dawki promieniowania rozłożone w czasie, więc ich szkodliwość także liczona jest pewnie w latach. Więc ptaki w swojej niewiedzy mogą gdzieś na dachu reaktora zbudować sobie gniazdo. A to, że po roku, dwóch pozdychają to już inna sprawa.

Damianox napisał(a):Edit.Podobno ma tam powstać takzwana ,,Przystań dla zużytego paliwa jądrowego,, czyli składowisko radioaktywnych śmieci, co według mnie jest bardzo złym pomysłem.

Nie słyszałem o tym. Nie wydaje mi się, że to prawda bo Ukraina zabiega raczej by ten teren rekultywować i przywracać do ponownego zamieszkania. Mają w planie część gruntów na obrzeżach zony oddać ludziom pod zabudowę. Świadomość, że okolica jest miejscem składowania odpadów raczej popularności jej nie przysporzy.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 7

Postprzez Damianox w 02 Maj 2011, 10:53

Przepraszam że pisze drugi post ale muszę to powiedzieć. Skoro w środku jest jeszcze radioaktywna magma czy co tam... to rząd powinien wydać te 100 mln czy tam więcej na wywiezienie tego gdzieś a sama elektrownia była by przestrogą na to że energia atomowa to jest jak drażnienie niedźwiedzia.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez Dziarsky w 02 Maj 2011, 11:26

Damianox napisał(a):Przepraszam że pisze drugi post ale muszę to powiedzieć. Skoro w środku jest jeszcze radioaktywna magma czy co tam... to rząd powinien wydać te 100 mln czy tam więcej na wywiezienie tego gdzieś a sama elektrownia była by przestrogą na to że energia atomowa to jest jak drażnienie niedźwiedzia.

Zawsze to czego nie widać na oczy i co nie uwiera jest mniej ważne. Zawsze znajdą się ważniejsze wydatki.

A co do pozyskiwania energii z atomu - cóż, podobnie. na dzisiaj jest to wygodniejsze i bardziej czyste. Na dzisiaj.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 7

Postprzez Damianox w 02 Maj 2011, 11:38

Tak czyste... ale jak za przeproszeniem jebn*e to już nie jest czysto a władzom nie chce się tego sprzątać bo za drogo.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez Dementorin w 12 Lut 2013, 21:49

Dziś zawalił się fragment ściany bocznej 4 reaktora.
Image
Image
http://www.chernobyl-tour.com/main/56-s ... -utki.html
http://www.chnpp.gov.ua/index.php?optio ... 11&lang=ru
Przypominam, że projektanci starego sarkofagu z Petersburga określili okres przydatności projektu do roku 2016.
Może trochę odkop, ale post pasuje do tematu wątku i nie widzę potrzeby robienia dla dwóch zdjęć nowego tematu.
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Postprzez Voldi w 12 Lut 2013, 22:44

Robi się, cholera, coraz weselej... Powoli przestaję wierzyć w rosyjskie "gniotsa, niełamiotsa". Jak już zawalił się kawałek, to w ciągu miesiąca może zawalić się następny, a potem kolejny... Co dalej, wiadomo.
@Dem. - początkowo reaktor miał starczyć na maksymalnie kilka lat, żeby wykombinować pieniądze i coś lepszego, tylko, że ZSRR się posypało i zmienił się cały system (niby...), a niebieski moloch trwa na służbie do dziś. Z jednej strony szkoda, bo ta blacha jest kultowa i pewnie każdy z nas chciałby choć kawałek Sarkofagu mieć na własność (szczelnie zapakowany, oczywiście...), ale drugiego Czarnobyla, tym bardziej, że niespełna dwa lata temu mieliśmy podobne 'jaja' w Japonii to ja mieć nie chcę...
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Dementorin w 13 Lut 2013, 20:21

Dach i część ścian maszynowni o łącznej powierzchni 600 m2 zawaliła się pod ciężarem śniegu. Chociaż czasem pracują tam ludzie, w momencie zawalenia w budynku nikogo nie było. Władze i dyrekcja elektrowni zapewnia, że wydarzenie w żaden sposób nie wpłynęło na zwiększenie promieniowania, nie zostało ono nawet zakwalifikowane jako"nadzwyczajne". Te słowa potwierdzają opozycyjni deputowani pracujący w parlamentarnej komisji do spraw Czarnobyla Pierwszy blok elektrowni został otwarty pod koniec 1977 roku. Ostatni czwarty, 6 lat później. To właśnie tam w 1986 roku doszło do eksplozji. Pod naciskiem społeczności międzynarodowej, w grudniu 2000 roku elektrownię zamknięto. Nadal jednak pracują tam robotnicy i inżynierowie którzy odpowiadają za bezpieczne utrzymanie reaktorów. Na miejscu budowany jest także sarkofag, który ma przykryć czwarty, zniszczony w wyniku eksplozji w 1986 roku, reaktor.

Źródło: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... Runal-dach

Nie ma żadnego niebezpieczeństwa po zawaleniu się części dachu i ścian jednej z maszynowni nieczynnej elektrowni atomowej w Czarnobylu - przekazała Państwowa Inspekcja Regulacji Atomowej Ukrainy, zapewniając, iż poziom promieniowania nie uległ zmianie.

Dzień wcześniej pod ciężarem śniegu zniszczeniu uległy części ścian i fragment dachu o powierzchni około 600 metrów kwadratowych nad maszynownią przy czwartym reaktorze czarnobylskiej siłowni jądrowej.

- Promieniowanie wokół uszkodzonych konstrukcji budowlanych nie zmieniło się i stanowi 14-20 milirentgenów na godzinę - oświadczyła Inspekcja. W wyniku zdarzenia nikt nie ucierpiał - podano.

Władze wyjaśniły, że częściowo zniszczony we wtorek obiekt powstał już po katastrofie, do której doszło w Czarnobylu w 1986 roku, i nie należy on do sarkofagu zbudowanego nad czwartym reaktorem po eksplozji sprzed 27 lat.

Wybuch czwartego reaktora elektrowni atomowej w Czarnobylu, który nastąpił 26 kwietnia 1986 roku, doprowadził do skażenia ok. 100 tys. kilometrów kwadratowych powierzchni. Najbardziej ucierpiała Białoruś. Substancje radioaktywne dotarły też nad Skandynawię, Europę Środkową, w tym Polskę, a także na południe kontynentu - do Grecji i Włoch.

W 2012 roku w Czarnobylu rozpoczęto montaż nowego sarkofagu, który przykryje stare, betonowe zabezpieczenie zniszczonego przez wybuch czwartego reaktora tej siłowni. Nowe zabezpieczenie, które buduje francuski koncern Novarka, ma być gotowe w 2015 roku.

Źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,opage, ... aid=1100f5

Zdjęcia:
:

Image
Image
Image
Image
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

CzEJ

Postprzez DiegtiariowTM w 25 Cze 2013, 07:07

W Czarnobylu od kilku miesięcy powstaje nowy sarkofag
http://bi.gazeta.pl/im/82/af/c5/z129555 ... -nadal.jpg
I uszkodzenia starego sarkofagu.
http://static.geekweek.pl/cms/2013/02/shel4_1.jpg
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... HFrTPHQd9g
O i trawka przed wjazdem do elektrowni(na jakimś zdjęciu widziałem)jest skoszona.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Kozaki: 43

Postprzez Szczur w 25 Cze 2013, 09:37

Rozumiem, że Monolit nie ma nic przeciwko? Sprzedali się! :E
Tak naprawdę to dobrze, że w końcu coś z tym zrobią. Szkoda tylko że elektrownia straci swój "charakterystyczny" wygląd i będzie przykryta kopułą. Hmm, żeby tylko przy tej rozbiórce im się to kompletnie w środku nie zawaliło, bo będzie bardzo wesoło.

Trzeba się w końcu wybrać do Prypeci i Czarnobyla, zanim będzie za późno...
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Kozaki: 101

Postprzez DiegtiariowTM w 26 Cze 2013, 06:37

Masz racje szczur lecz nowy sarkofag powinien być ukończony do 2015 r.
No chyba że szybciej bo stary ledwo stoi.
Zaniknie charakterystyczna elektrownia, zostanie dziwna kopuła.

Monolit się sprzedał hahhahahahahha.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości