Ze sprzętem do Strefy

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Ze sprzętem do Strefy

Postprzez pan kozaq w 17 Lip 2013, 22:26

Piwo można otworzyć bez problemu dużym nożem - wiem, bo próbowałem.

Nóż- ja posiadam pekaesa (uj wie co to, wrzucę fotografię). I nie narzekam. Otwieranie piwa, odkręcanie śrubek, patroszenie- no problem. Broń palna- no problem. Dostęp do takowej- ściśle tajne przez poufne.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Wave w 18 Lip 2013, 10:29

Jakby nie patrzeć to amunicję do samoróbek można i samemu zrobić. O proch nie ciężko, śrut też, ołów można (jak się potrafi) obrobić w domowych warunkach, ale ja się na tym nie znam. Widziałem tylko efekty i można wręcz na dziki chodzić :D Wystarczy mieć wiedzę, jakieś podstawowe sprzęty w domu i komponenty. A gdy już będziemy w strefie... wyobrażacie sobie użytkowanie aut? Zawsze znajdą tam się jakieś mniej zniszczone lub świecące pojazdy. Czy próbowalibyście jakoś je odpalać? Chociaż skąd benzynę :/
Wave

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Gizbarus w 18 Lip 2013, 11:36

I tak 99% ma rozkradzione kluczowe elementy składowe, a pozostałe 1% jest żarówkowozami... Tak więc to raczej odpada. Poza tym - wątpię, żeby w Zonie było bezpiecznie poruszać się pojazdem, skoro tym sposobem można się wtranżolić w anomalię w tempie ekspresowym, nie wiedząc nawet co się dzieje. Nie wiem jak wy, ale ja nie chciałbym mieć trumny z Łady czy czegoś podobnego...:E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Dementorin w 18 Lip 2013, 11:46

Gdzieś w wątku pisałem już, że zakładając temat chodziło mi o realną Strefą. Tą, która jest tu i teraz, nie Zona z gry. Chyba na 8 stronie jakoś o tym wspominałem.
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Postprzez Gizbarus w 18 Lip 2013, 12:00

No to formalnie broń palna też nie będzie nam do niczego przydatna...;) Ale jak widzisz, temat trochę odbiegł i wszyscy zaczęliśmy dyskutować o Zonie wg gry, znowu :P
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Grzechu300 w 18 Lip 2013, 13:01

pan kozaq napisał(a):Piwo można otworzyć bez problemu dużym nożem - wiem, bo próbowałem.

Piwo to można o krawężnik otworzyć bez problemu - wiem, bo próbowałem. ;)

Do realnej Strefy też bym się dobrze wyposażył, pomijając broń palną - bo jak to niby przez granicę przewieźć?

Choć czytając niektóre posty, można wywnioskować że nasi forumowi koledzy mają w domach najnowszą broń amerykańskiej armii, ze 4 wyrzutnie rakiet i Abramsa w garażu. :D
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Kozaki: 333

Postprzez pan kozaq w 18 Lip 2013, 15:07

Przemyt broni- chociażby i na parapłanie możnaby takie cuś wziąść, pod warunkiem że nie jest to Abrams. Minąć granicę z buta nie jest trudno, wystarczy las, ew. miejscowość przygraniczna oraz trochę szczęścia.

W Realnej Zonie może na Ciebie wyskoczyć (niedźwiedź chociażby, jak to pewien film hamerykański przedstawia), a takim nożem to wtedy możemy mu co najwyżej piwo otworzyć.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 43

Postprzez Grzechu300 w 18 Lip 2013, 16:01

pan kozaq napisał(a): Minąć granicę z buta nie jest trudno, wystarczy las, ew. miejscowość przygraniczna oraz trochę szczęścia.

Minąć granicę jest cholernie trudno - nie twierdzę, że na każdym kroku stoi wojsko, ale Straż Graniczna ma oko na próby nielegalnego przejścia - dlaczego? - bo za każdego złapanego przemytnika dostają kasę ;)

Co do noża, to w życiu bym nie brał maczety, miecza dwuręcznego czy innego badziewia - na co mi to?
W starciu z niedźwiedziem i tak nic bym mu tym nie zrobił, bo nawet by mojego uderzenia nie poczuł - zresztą jakby się rozpędził, to siłą grawitacji i tak by na mnie wpadł i przygniótł, w końcu co nieco taki miś waży.

Na widok niedźwiedzia rzeczywiście piwo można zacząć otwierać, bo to może być nasze ostatnie. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Gizbarus w 18 Lip 2013, 16:09

Jeśli wyskoczy na ciebie niedźwiedź, to i z dubeltówką zabraną pokątnie z kółka strzeleckiego gówno byś mu zrobił, zanim by cię oskalpował... Tak więc i tak miałbyś przesrane :P Dlatego pomińmy kwestie atakujących nas niedźwiedzi, stad wściekłych psów, zmutowanych saren czy morderczych chomików czelabińskich, bo nie ma to sensu.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Grzechu300 w 24 Lip 2013, 15:11

Gizbarus napisał(a):Jeśli wyskoczy na ciebie niedźwiedź, to i z dubeltówką zabraną pokątnie z kółka strzeleckiego gówno byś mu zrobił

Bo ja wiem, taki misiek trochę waży i w ogóle słychać go na kilometr, mistrzem skradania to on raczej nie jest.
Zaskoczyć nas mógłby gdyby sobie np. siedział w bezruchu i byśmy na niego wleźli przypadkiem.
Ale skoro w przeszłości na niedźwiedzie polowano i zabijano je bez problemów dla futer itp. to wypalić mu w pyszczek z dubeltówki nie byłoby tak olbrzymim wyzwaniem... gorzej z trafieniem i umiejętnościami używania takiej broni - osobiście musiałbym trochę poćwiczyć strzelanie, bo w teorii wszystko jest proste,co nie? ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Gizbarus w 24 Lip 2013, 19:18

Chodziło mi raczej o to, że śrutem byś najwyżej go podrapał i tylko rozwścieczył - a wtedy próbować przeładowywać równa się samobójstwu :P Tym bardziej, że od trzęsienia się rąk większości kozaków z forum wypadałyby loftki z rąk, albo nie umieliby zwolnić blokady...:E
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez kapucha w 24 Lip 2013, 20:46

Oj nie wydaje mi się. Z tego co słyszałem od znajomego myśliwego postrzał grubym śrutem z bliska robi dużo większą demolkę niż trafienie breneką. Pojedyncza kula trafi, przebije na wylot i poleci dalej. Świadczy to o tym, że nie odda celowi całej swojej energii, bo mia jej przecież jeszcze dużo, skoro poleci dalej. Śrut natomiast mając dużo mniejszą możliwość penetracji w większości pozostanie w ciele. Więc praktycznie całą swoją energię wyhamuje w mięsie zadając większe obrażenia. W efekcie zamiast jednej dużej dziury na wylot, mamy kilka mniejszych położonych blisko siebie i z siedzącymi w nich kawałkami metalu. Większa utrata krwi i więcej uszkodzonych narządów wewnętrznych.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości