[Problem] Błędy w skryptach

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[Problem] Błędy w skryptach

Postprzez Junx w 08 Wrz 2013, 16:53

Witam.

Wczoraj zacząłem tworzyć mod na podstawie SGM CS. Pierw chciałem połączy mod z poprawą Al, ów mod to ten, linka oryginalnego nie pamiętam więc daje swój odnośnik do moda , lecz mam problem w postaci.

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ... - clear sky\gamedata\scripts\bind_restrictor.script:63: attempt to index global 'xr_motivator' (a nil value)

stack trace:

Przejrzałem plik bind_restrictor.script i znalazłem tą "wadliwą" linię. Sekcję podałem poniżej:

Kod: Zaznacz wszystko
if ini:section_exist("logic") then
      local section = utils.cfg_get_string( ini, "logic", "active", self.object, false, "", nil )
      if section ~= nil and (utils.get_scheme_by_section(section) == "sr_bloodsucker" or utils.get_scheme_by_section(section) == "sr_monster") then
         xr_motivator.register_bloodsucker_restr(self.object)
      end

Błędów tej postaci już miałem trzy przy łączeniu tych dwóch modów, lecz zawsze coś innego było. I przy kolejnych "poprawkach" gry nie miałem uruchomić, więc postanowiłem napisać temat z prośbą o pomoc. Czy ktoś zna się na błędach tej "kategorii" i wyjaśni skąd one się biorą oraz jak je "leczyć"? Z góry dzięki za pomoc :)
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 01 Kwi 2026, 22:39
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Reklamy Google

Re: [Problem] Błędy w skryptach

Postprzez Chubb_Bunce w 08 Wrz 2013, 16:58

Nie mampojęcia ale możesz zawsze ściągnąć najlepszy mod na świecie o nazwie Hobbit mod.
Taki on epickie że w ogóle.

Chubb_Bunce
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Wrz 2013, 16:22
Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00
Kozaki: 0

Postprzez Cromm Cruac w 08 Wrz 2013, 20:14

Taki log, gdzie nazwa całego skryptu (tu: xr_motivator) ma wartość nil głównie bierze się ze złej składni. Gdzieś np. jakiegoś przecinka brakuje, albo nawiasu, albo jakaś pętla jest niezakończona etc.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 01:53
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Junx w 08 Wrz 2013, 20:40

Da się to "naprawić" poprzez ponowne podczas łączenia skryptów SGM CS z ai_add_CS_EXTRA? Skryptów podczas łączenia jest mało, więc dużo roboty by nie było, ale czy byłby sens tego jeśli by było znów to samo?
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 01 Kwi 2026, 22:39
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez StalkerCell w 14 Wrz 2013, 21:42

@Junx - edytowałem pewien skrypt w Zewie Prypeci i miałem podobnego loga (inne nazwy skryptów, ale treść ta sama). Nie jestem jakimś specem od tego, ale u mnie wylot na pulpit spowodowany był... niedopisaniem "end" na końcu odpowiedniego skryptu.
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 02:53
Miejscowość: Paniewo
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 57

Postprzez scigacz1975 w 15 Wrz 2013, 12:22

http://speedy.sh/XNX5T/script-Syntax-Checker.7z - syntax checker to nieocenione narzędzie. Szybko znajduje błędy w składni skryptu i od razu podaje w której linii i co.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości