Rzucanie cieni przez różne obiekty.

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Rzucanie cieni przez różne obiekty.

Postprzez cmlPL w 04 Sty 2008, 21:18

Witam, właśnie zauważyłem pewną rzecz w Stalkerze i myśle, że można na podstawie tego całkiem przyzwoitego mod'a polepszającego grafike. Otóż chodzi mi o to, że gdy stoje obok ogniska w kordonie, na parkingu, na pierwszym piętrze jest telewizor i kiedy go przesuwam, to on rzuca ciemny, dynamiczny cień, tak samo jest ze skrzynką obok, którą można otworzyć (taka niebieska). W związku z tym mam pytanie dlaczego akurat telewizor i skrzynka rzucają cienie ? Jeśli się okaże, że to jest jakaś właściwość przypisana pewnemu modelowi w plikach konfiguracyjnych, to bym miał pomysł na mod, dzięki któremu można tchnąć troche życia w dx8.
Czekam na opinie specjalistów.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez RogueTrooper w 04 Sty 2008, 22:19

Jeśli chodzi o mnie to takie zmiany są dość trudne do zrobienia (na moim poziomie wtajemniczenia i specjalizacji - niewykonalne). Druga sprawa X-Ray nie jest specjalnie wydajnym silnikiem i takie operacje mogą jeszcze bardziej "przymulić". Podsumowując: dużo pracy, niespecjalny efekt, pogorszenie wydajności. Gra nie warta świeczki.
Image
Awatar użytkownika
RogueTrooper
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 17:00
Ostatnio był: 18 Gru 2013, 22:44
Miejscowość: Czarnobylska Elektrownia
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 3

Postprzez cmlPL w 04 Sty 2008, 23:13

Że to trudne może być to się domyślam, ale niektórzy mają karty z obsługa tylko ps 2.0 albo 7300, 6800, na których ciężko jest grać na dynamic lighting lub nie mogą go nawet włączyć (R. x800), lecz na staticu mają bardzo dużo fps. Chciałbym się dowiedzieć od kogoś, jeżeli oczywiście ktoś wie jak tego można by było dokonać i czy to było by bardzo pracochłonne. Jak dla mnie gra warta świeczki :) Można wziąć pod uwagę, to że te cienie to nie będą piękne okrąglutkie soft shadows tylko zwykłe kanciaki, które nie wymagają zbyt wiele od GPU, a różnica w estetyce była by wręcz ogromna.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość