powinność czy wolność

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

powinność czy wolność

Postprzez snorek64 w 30 Lis 2013, 18:57

Mam wybrać powinność czy wolność w zewie prypeci?I jakie skutki się z tym wiążą?
snorek64
Kot

Dołączenie: 15 Cze 2013, 12:12
Ostatnio był: 03 Mar 2018, 17:13
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: -19

Reklamy Google

Re: powinność czy wolność

Postprzez Szagart w 30 Lis 2013, 19:45

W Zewie to jakiś szczególnych minusów nie ma,jak w CS ,bo tam juz mają Cie za wroga. W Zewie warto poprzeć tą frakcje,pod którą podchodzi twój styl gry. Jak chcesz być ciężko opancerzonym i uzbrojonym w ciażką bron kolesiem to wybierasz Powinność,natomiast jak jestes bardziej snajperem oraz używac zachodniej broni to wybierz Wolność. Wszystko zalezy od twojego stylu gry. Mam nadzieję,że pomogłem :E
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez RadekNioch w 30 Lis 2013, 20:19

Właściwie różnice są niewielkie. Niezależnie od tego, czy oddamy jedno z PDA Wolności czy Powinności, mamy dostęp do podziemnej piwniczki z arsenałem, między innymi jest tam pancerz powinności, granaty, AK, jeszcze jakiś karabin, pociski do RPG* i takie tam... Zmienia się też chyba wyposażenie, które można kupić od Hawajczyka - Gdy jesteśmy za Powinnością, będzie miał lepsze rzeczy pasujące do powinnościowca, a za Wolnością - odwrotnie.

W Czystym Niebie można było DOŁĄCZYĆ do frakcji i przejmować z nią Zonę, a w Zewie można tylko oddawać im PDA oraz robić questy na ich korzyść. Nie powoduje to jednak wrogości drugiej frakcji.

Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Postprzez Pangia w 30 Lis 2013, 21:24

RadekNioch napisał(a):w Zewie można tylko oddawać im PDA oraz robić questy na ich korzyść. Nie powoduje to jednak wrogości drugiej frakcji.

I tu błąd - po zdobyciu pełnego poparcia jednej z frakcji (czyli osiągnięcie Przyjaciel Powinności/Wolności) druga frakcja staje się wroga w stosunku do Terminatorowa.
*RPG nie przyda Ci się zbytnio, nie ma po co go targać.

Na nocne polowanie na chimerę jak znalazł, w X8 też świetnie się przydaje.
RadekNioch napisał(a):między innymi jest tam [w magazynie Powinności] pancerz powinności, granaty, AK, jeszcze jakiś karabin, pociski do RPG* i takie tam...

AKS-74, Abakan, Groza, kombinezon PS5-M, maska przeciwgazowa, 3 granaty F1, rakieta do RPG, amunicja 5.45 (zwykła i przeciwpancerna, po 2 paczki), amunicja 9x39 (zwykła i przeciwpancerna, po 2 paczki). Chyba nic nie pomyliłem ;)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez RadekNioch w 30 Lis 2013, 21:46

A mi się wydawało, że nie stają się wrodzy :O Miałem Wolność zielonych, ale powinnościowcy byli neutralni. Może nie miałem wtedy osiągnięcia z przyjacielem frakcji. A w piwniczce były chyba jeszcze jakieś medykamenty. Właściwie tylko rozwinąłeś to co napisałem :P W sumie Zew można przejść w ogóle bez zadań pobocznych, pewnie nawet z samym AK. Dlatego, jeśli się nie wczuwasz to po prostu leć do przodu.

EDIT: Jeszcze jedno, nie było tam chyba Grozy tylko Wintorez albo nic, mogę się mylić.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Postprzez Szagart w 01 Gru 2013, 00:20

Pangia,w Zewie nie ma wrogości innej frakcji,chyba,ze robisz inną kolejność zadań (tzn mozna zrobic wrogosc jak zadanie z Monolitem zrobi sie wczesniej od PDA Taczenki)
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Postprzez Pangia w 01 Gru 2013, 12:20

Jak nie ma, jak po zdobyciu Przyjaciela Powinności niedobitki Wolności, jakie znajdywałem w Jupiterze zawsze się wkurzały na widok Terminatorowa. Analogicznie w drugą stronę, to zresztą widać nawet na Janowie (drzwi do szefa danej frakcji się zamkną, a jak je otworzysz, to zobaczysz, że koleś ma wrogie nastawienie).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Szagart w 01 Gru 2013, 12:54

No właśnie,ja osiagnąłem taki efekt gdy zrobilem w takiej kolejnosci zadania : Sroka,Morgan,Monolit,Taczenko. Jezeli Monolit na koncu to nie beda na czerwono. Tak u mnie bylo. :E
Szagart
Ekspert

Postprzez Specnaz w 01 Gru 2013, 22:44

Czy którykolwiek z was miał Powinnośc za wroga? Wolnośc istotnie staje się wroga po zdobyciu przyjaciela Powinności, ale nigdy mi się nie zdarzyło wrogie nastawienie Powinności, choc i na freeplayu dośc ostro ich tępiłem. Trochę dziwne... Może Szulga nie chowa urazy czy co.
Specnaz
Kot

Dołączenie: 25 Lis 2013, 18:28
Ostatnio był: 27 Lip 2014, 19:54
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez Adam w 01 Gru 2013, 23:56

Mi się zdarzyło, ale tylko wtedy, gdy podczas szturmu Powinnościowców na magazyn Morgana ich sam zabiłem. Szulga wróg i tyle :D
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Koleś w 19 Gru 2013, 17:54

Powinność: jak wszystko zrobisz dla nich to dostajesz kombinezon taki jak ma Szulga, groma s14 i pare innych drobiazgów
Wolność: jak wszystko zrobisz dla nich to dostajesz kombinezon taki jak ma Loki SGI-5k i pare innych drobiazgów
Dodatkowo każda z nich jest do Ciebie przyjaznie nastawiona.
Awatar użytkownika
Koleś
Stalker

Dołączenie: 11 Gru 2013, 18:27
Ostatnio był: 05 Lip 2017, 14:20
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości