The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Woland w 14 Gru 2013, 12:22

W ogóle jak pamiętam rozmowę z Ralofem on nic nie mówi o urodzeniu. My mamy sobie kamień wybrać. Ja jak zacząłem w maju 2012 roku grać w Skyrima (pierwszy kontakt z serią TES) nawet nie wiedziałem że to ichnie znaki zodiaku są. To są tylko magiczne kamienie, dopiero książka Gwiazdozbiór (do znalezienia bez problemu w grze) uświadomiła mi czym to tak naprawdę jest. Ponadto zwraca uwagę jakość tych znaków- jedyne przynoszące realne korzyści to Maga, Złodzieja, Wojownika i Rumaka. Sam używam Rumaka bo jednak ograniczenie ile itemów mogę dźwigać jest trochę małe.

Z towarzyszami czasami gram a czasami nie. Są przydatni jeśli tworzymi role-playing i robimy własną fabułę, bez nich jest to w zasadzie niemożliwe. Według mnie fajnie się gra z followerami ale i fajnie jest czasem połazić samemu. Trzeba po prostu wyrównać i nie popadać ze skrajności w skrajność.

Ataki smoków w ogóle nieprzemyślane. Jestem zdania że nie powinny mieć miejsca w miastach i wioskach, absolutnie!
Ponadtwo nie w ogólnie rzecz ujmując "kretyńskich sytuacjach".
No po prostu za dużo tych ataków smoka i to aż nudzi. Pojawienie się smoka za każdym razem powinno być dla gracza niespodzianką i wyzwaniem, zapierającym dech w piersiach pojedynkiem a nie "p*eprzony smok! Przez niego z wykonaniem questa muszę czekać..."

A spowolnienie czasu też dobre.

Bzdurą jest brzuchomówca (tak denny że jedna smocza ściana daje ci wszystkie trzy słowa).
Ni to w walce do użycia ni to do skradania- do niczego!
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez atikabubu w 14 Gru 2013, 13:25

Wy walki ze smokami widzieli :caleb:

Jak z tym modem http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/3829 wam się pojawi smok na 70 levelu to sraczka i rura przez pola do najbliższej zamkniętej lokacji. :E

Image

A wogle to co ci się Woland we Fus Ro Dah nie podoba? Fajnie się zadymę robi, przewracając kmiotków jak zboże. :caleb:

No i z tym modem http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/2973 to już wogle. :P
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Dzisiaj, 10:43
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Woland w 14 Gru 2013, 16:16

Mam takie zapytania:
Czy Dawnguard lub Dragonborn zwiększy wymagania gry? Gra będzie więcej żreć ramu czy cokolwiek?
Plik textures.bsa zoptymalizowałem tym programem http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/12801/? z 1.4GB vaniliowego do 400mb żeby to w ogóle mi działało. Optymalizowałem z Resize: all
Czy dla DLC też mogę zrobić optymalizację i Resize-all i zmniejszyć wagę o jakieś 60% czy to może coś zaszkodzić?
Czy jest jakiś moment/jakaś lokacja w DLC która obciąża komputer bardziej niż inne? Wiecie, coś obciążającego jak lasy Riften czy Morthal? Czy generalnie zużycie na poziomie Morthal i Riften czy Białej Grani lub Wichrowego Tronu?
Czy Dragonborn wymaga Dawnguarda?
I co polecacie bardziej: Dawnguard czy Dragonborn?
Woland
Legenda

Postprzez Darth ReX w 14 Gru 2013, 19:41

DLC możesz kupić oddzielnie. Do końca dnia jest w zimobraniu muve.pl Legendary Edition, czyli wszystkie dodatki razem z podstawka za 70zł. Nie wydaje mi się, by gra żarła więcej z dodatkami, a z resztą ona ma tak małe wymagania (serio), że nawet bym tego nie zauważył. Przynajmniej mój kumpel po ich kupnie nie widzi różnicy.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Woland w 15 Gru 2013, 21:25

Zagrałem w końcu w Dragonborna i muszę powiedzieć że nie tego się spodziewałem...
A czego się spodziewałem? A no sądziłem że dostanę coś a'la mod z tym że z pudełkiem, za pieniądze a autorem będzie Bethesda. Ale warto, kocham Skyrima i wiedziałem że będę w to grał, że będzie mi się podobało- więc uznałem że warto zagrać.
Dragonborn przerósł to czego się spodziewałem. Póki co odzyskałem kilof dla brata typka z gildii złodziei i zbadałem kopalnię z kurhanem Krwiopuszcza (gdzie btw. musiałem do neta zajrzeć bo pierwsze cztery uderzenia dobrze ale ostatnie nie skumałem że wystarczy falą uderzyć i myślałem że trzeba ostrzem)- czyli sądzę że dobrze to świadczy o grze. Ponadto w czasie walki ze smokiem w Kruczej Skale co to została przez niego randomowo napadli mnie kultyści i zaczął się główny quest na Solstheim.
Zwracają uwagę również dialogi które wydają mi się dopracowane i ciekawe.
Ponadto ten dziwny klimat...
To jest cudne!
Nie wiem czemu ale klimat, atmosfera, przywodzą mi na myśl pierwszą część Gothica...
Nie wiem... jest taka jakaś dziwna aura nad tym miejscem.
W ogóle piękna kraina to jest.
Daję bez wahania 10/10, gra była warta każdej złotówki.
A na marginesie co do złotówek było ich dokładnie 49 no i 99 groszy gdyż przed kilkoma dniami Empik zrobił obniżkę ceny (może komyś ta wiedza się przyda).

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik, Gość, stalker3467.
Woland
Legenda

Postprzez GTR w 18 Gru 2013, 17:09

Jeżeli tak Ci się podobają te klimaty, to zagraj w Morrowinda. Też warto.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: Dzisiaj, 14:27
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 83

Postprzez Woland w 18 Gru 2013, 20:32

Podobno win7 nie odpali, GF9600GT też może być problematyczny.
Zresztą w międzyczasie wbić trzeba jeszcze w Obliviona co go mam ponad rok a jeszcze nie odpaliłem. W przerwe świąteczną zacznę przygodę z Oblivionem (^.^)
Woland
Legenda

Postprzez Gizbarus w 18 Gru 2013, 20:48

Obliviona nie polecam i nigdy polecać nie będę - nie dość, że powprowadzał zbyt dużo zmian względem poprzednika (niezbyt chcianych, dodajmy), to do tego fabuła kuleje jeszcze bardziej, niż w Skyrimie. No i model walki woła o pomstę do nieba - "żałosny" to zbyt słabe słowo na określenie głębi tej żenady.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 18 Gru 2013, 21:08

Nie był taki zły. W zasadzie po pierwszych "sesyjkach" ze Skyrimem, wydawał mi się jedynie ulepszoną pod względem grafiki wersją Obliviona. Bywała irytująca w pewnych momentach, od fabuły nie ma co wiele wymagać. Po prostu taki średniak. Jeśli ktoś się zdecyduje na jakąś reedycję, to nie powinno być wielkiego zawodu. Zresztą jakieś mody się znajdą, nie?

Jak dla mnie na plus względem Skyrima były w Oblivionie misje gildii - o wiele ciekawsze niż w piątce (de gustibus :caleb: ).
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Terminus w 18 Gru 2013, 21:37

Universal napisał(a):Jak dla mnie na plus względem Skyrima były w Oblivionie misje gildii - o wiele ciekawsze niż w piątce (de gustibus :caleb: ).

Misje w giliach same w sobie ok. Niektóre nawet perełki. Ale kompletnym wolandyzmem było zlikwidowanie konieczności wyboru pomiędzy giliami. Jak można być mistrzem w zupełnie zantagonizowanych cechach? Spółdzielnia Magów to legaliści na usługach władzy skłóceni z gilią wojowników a co dopiero ze skrytobójcami...
W kontekście universum TES misje w gilii magów to jakiś idiotyzm: Wormking, który był postrachem w Daggerfallu i jedną z frakcji, którą można poprzeć stał się w Obku leszczowatym magiem padającym po 2 ciosach.

Zresztą brak takich wyborów jak z giliami był czymś co sprawiło, że uważałem Obka za grę zupełnie nie regrywalną. Po co do tego wracać jak się wszystko (z bólem bo bólem) już zwiedziło/zaliczyło/zabiło? To nie Gothic.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 18 Gru 2013, 21:41, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Woland w 18 Gru 2013, 21:39

Przydatnym w walce krzykiem może się okazać także Aspekt Smoka. Ponadto bardzo klimatyczny i wiele możliwości role-playowych na własną fabułę daje.
Co do Obliviona nie przesadzacie aby? Grałem 15-20 minut i fajnie się zapowiada. Nie gram bo muszę wpierw zmodować a to zrobię w przerwie zimowej.

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 18 Gru 2013, 21:45

Woland: Oblivion jest potwornie nudny, wtórny i wyprany z pomysłów na świat i fabułę. Do tego fatalny system magii i banalny poziom trudności. Szczątkowa fabuła i mnóstwo nonsensów. Jedyny plus to ładne jak na swoje czasy widoczki.
Na pewno Ci się spodoba.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości