Jak zagrać na laptopie bez stacji dysków?

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jak zagrać na laptopie bez stacji dysków?

Postprzez Majki93 w 07 Sty 2014, 19:34

Witam wszystkich serdecznie. Założyłem konto na tej stronie żeby w sumie zadać to śmieszne pytanie, które jest widoczne w tytule. Jak zagrać w Cień Czarnobyla na laptopie bez cd-romu? Czasem fajnie by było znowu sobie wrócić do zony, czy też pograć w multi, no ale jak to zrobić? Jest jakaś możliwość pobrania oryginału żeby wklepać sobie swój kod? Pobieranie pirata mnie nie urządza, bo chciałbym pograć troszkę w multi. Mam nadzieję, że mi coś doradzicie i uchronicie przed piraceniem tej dobrej gierki :+:
Majki93

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Reklamy Google

Re: Jak zagrać na laptopie bez stacji dysków?

Postprzez frosth w 07 Sty 2014, 20:59

No to chyba tylko steam zostaje, ale bez oficjalnej wersji PL. Nie mam SoCa na tej platformie, więc nie wiem jak wygląda opcja spolszczenia.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Janusz_Su w 07 Sty 2014, 21:22

Znajomych nie masz? Bez obrazy :D
Idziesz do kogoś kto ma stacjonarny lub lapka z wi-fi,
on Tobie udostępnia sieciowo napęd i problem rozwiązany.
Pamiętam że tak idzie bo żonie coś instalowałem na netbooku ze swojej stacjonarki przez wi-fi.
Wiem że jest z tym trochę zabawy.
Ale dokładnie już nie pamiętam jak to się robi, czy instalacja ruszyła z udostępnionego napędu,
czy najpierw musiałem skopiować płytę na dysk.
Janusz_Su
Stalker

Dołączenie: 04 Sie 2010, 18:26
Ostatnio był: 31 Paź 2016, 23:13
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 14

Postprzez Kpuc w 07 Sty 2014, 21:29

A jak potem odpalisz grę bez napędu z zabezpieczeniem securom ? Jedyna możliwość to zgranie płyty na innym PC z napędem i odpalenie czyli emulacja napędu przez np. Daemon Tools + emulacja securom. Nie testowałem ale wiem ze to istnieje czy zadziała ? Sam musisz sprawdzić. Inne opcji legalnej niema chyba ze kupisz cyfrową na steam'ie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/SecuROM
http://www.daemon-tools.cc/pol/downloads
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Janusz_Su w 07 Sty 2014, 21:42

Tak zapomniałem że gra wymaga płyty.
Bo ja jestem leniwy i nie chce mi się sięgać po płyty, więc mam moda "no dvd"
Janusz_Su
Stalker

Postprzez frosth w 07 Sty 2014, 22:12

no_dvd to nie mod, to piractwo. I nie to, że sam nie używam szczególnie do CS bo mam marnie wytłoczoną płytę i narusza integralność mojej obudowy PC ale nazywajmy rzeczy po imieniu: cukierek zwany no_dvd narusza zapisy licencji.
A w temacie najważniejsze jest że nie ma możliwości grania online (nawet nie wiedziałem że jest taka opcja w SoC) przy no_dvd

edit:
zostaje jeszcze opcja hardkorowa czyli kupno napędu optycznego z interfejsem USB, jeśli grę już posiadasz to przy cenach na steamie (bez czekania na promo) dużo nie dopłacisz a przyda się na przyszłość ~100PLN
frosth
Łowca

Postprzez Janusz_Su w 07 Sty 2014, 22:35

Pojęcie względne, mam orginał wiec mnie to gila, ale z tym bez orginalnego klucza nie pograsz na singlu i multi.
Dlatego uważam to za moda, jak "no intro", czy inne.
Ale kupno przenośnego napędu to sądzę jest najlepszy wybór.
Janusz_Su
Stalker

Postprzez Kpuc w 07 Sty 2014, 22:37

Janusz_Su napisał(a):mam orginał wiec mnie to gila,

Nawet 50 oryginałów ci nic nie pomoże gdy ingerujesz w kod gry, a ta "witamina" to właśnie ingerencja w kod.

<>
Te obudowy nie są zbyt wygodne, potrzebują dodatkowe zasilanie np. z portu USB czy z sieci przez zasilacz. Sama obudowa to 30/35zł do tego napęd używane 15/20zł licząc że weźmiemy to od ręki bez przesyłek.

Najwygodniejszym rozwiązaniem była by wersja cyfrowa ale teraz nie widzę nigdzie promocji.

Jeszcze mi przychodzi do głowy wydanie z CDA, czy ono posiada wymóg płyty w napędzie ? Jeżeli nie to kupić za parę zł taką płytę z czasopisma i masz wersję oryginalną bez zabezpieczenia :) Wrzucasz instalator na pena z innego PC, podpinasz do lapka i instalujesz.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez frosth w 07 Sty 2014, 23:03

Raczej chodziło mi o coś podobnego do tego:
http://www.komputronik.pl/product/156883/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Transcend_DVD-CD_Portable_USB_2_0_BOX_black_zewnetrzna.html
ładne, wygodne, z jednym kablem który i tak musisz mieć - USB

Obudowy/dodatkowych interfejsów usb-sata/zasilacza raczej nie polecam :)
frosth
Łowca

Postprzez Majki93 w 08 Sty 2014, 22:00

Dziękuję Wam za pomoc. Nie przypuszczałem, ze będzie tyle komplikacji w związku z ,,Cieniem". No nic, pozostaje mi czekać na przecenę na steamie lub zakupić zewnętrzny napęd, albo obejść się smakiem i grać sobie tylko na stacjonarce jak wrócę do domu. W każdym razie dzięki serdeczne za pomoc, pozdrawiam!
Majki93

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 2 gości