Muzyka - czytaj pierwszy post!

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Muzyka - czytaj pierwszy post!

Postprzez Cromm Cruac w 05 Lut 2014, 13:08

Trochę industrialu z bratniej Słowenii nie zaszkodzi :D

Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 21 Kwi 2026, 23:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Reklamy Google

Postprzez Kudkudak w 05 Lut 2014, 16:53

Jestem już po podwójnym i pół przesłuchaniu nowej płyty Behemotha więc mogę napisać coś na ten temat. Zacznijmy więc od strony wizualnej, czyli okładki. Okładka pierwszej płyty (jak i drugiej), wiadomo, kolorystycznie nazwiązywały do stylu gry. Po "ewolucji" zespołu aż do Evangelion, który ma bardzo fajną grafikę, nie widziałem żadnej ciekawej okładki z ich repertuaru, niestety na The Satanist powracają do nudnego toku myślenia. Ale okładka to tylko ozdoba, chociaż nieraz potrafi tak wkomponować się w muzykę, że podbija ciśnienie. Niestety nie tu :(

Muzycznie pobili oczywiście smęty Evangelionu i ten mega nieudany Lucifer, w którym wystąpił Maleńczuk (to jak przewiercić sobie kolano wiertarką udarową). Pierwszy kawałek robi za udane intro, chociaż w niektórych momentach wydawało mi się, że instrumenty nie współgrają ze sobą (cóż za niespodzianka :caleb: ). Kolejne dwa to tak jakby zaprzeczenia swojej istoty: na Furor Divinus podoba mi się wokal, gra już nie; natomiast Messe Noire zaskoczyło mnie dobrym tłem, solówką (!), ale zawiodło jednym riffem, psującym atmosferę na sekundę + średnim wokalem. Ora Pro Nubis Lucifer to super bomba, energiczny kawałek, miejscami w stylu melodeathowego Amon :E Fajnie się tego słucha, zrobili co mieli i wyszło świetnie. Amen chu*owy oprócz jednego zagrania perkusisty, którego brakowało mi w poprzednim kawałku :caleb: Kolejne dwa na plus, z czego The Satanist zdecydowanie lepszy od Ben Sahar, jakoś mi podpadł. Przedostatni kawałek Behemotha zaskoczył mnie monologiem, nie wiem kto to mógł być ale głos brzmi trochę jak Oriona :E Może to był i on. Zaskoczył mnie, bo po prostu myślałem że taki smaczek znajdzie się na ostatnim kawałku The Satanist(albumu). Gdy zobaczyłem jego długość obawiałem się, że będzie średnio udaną produkcją w stylu Lucifer, ale na szczęście się myliłem, bo nie wystąpił żaden Maleńczuk. O Father O Satan O Sun zatem O Pozytywnie, chociaż zmieniłbym kilka rzeczy np. wprowadził jakiś bardziej zaawansowaną solówkę, no i jednak zaśpiewał po polsku... :caleb:

Jak postrzegam poszczególne role muzyków?
Nergal - daję mu ocenę 7.5/10, chociaż dalej nie umie growlować (potworność w pierwszych sekundach Blow Your Trumpets Gabriel :E )
Inferno - coś tam sobie po uderzał z tyłu 5/10
Orion - ocena pozytywna za kawałek Ludzie Wschodu gdzie urzekł mnie bass (chociaż kawałka nie ma na płycie, ale sobie wrzuciłem jako bonus :D ), w The Satanist też miał kilka swoich krótkich momentów, 7.5/10
Seth - :caleb:

Ogólnie dałbym albumowi ocenę mocne 7.5/10, fani takiego grania pewnie mocno się ucieszą. Ja jednak wolę soczyste "tyś nie herezją ale prawdą plunął w krzyż!" ze starych płyt :P
Image
Image Image Image Image Image

Za ten post Kudkudak otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive STALKIER998.
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Owitz w 05 Lut 2014, 20:38

Witam. Zawsze była fascynacja jakąś kapelą, zależnie od czasu , nastroju, porażek czy sukcesów w życiu. Oto czego lubię posłuchać lub to do czego wracam : Depeche Mode, Metallica, Jean Michel Jarre, Enigma, Lacuna Coil, Theater Of Tragedy, Nightwish, Type Of Negative, Coma, Myslovitz, Beseech (świetna kapela ), Opeth, Cradle of Filth, soundtracki z LOTR i Quake :), Led Zeppelin, nawet kawałki rap/h-h z Francji czy reszty globu. Wiem ,że rozrzut gatunkowy olbrzymi, ale nigdy nie zamykam się w jednym pokoju.

http://www.youtube.com/watch?v=3sMALbhJU6M

http://www.youtube.com/watch?v=AahpWMxp6vg
Awatar użytkownika
Owitz
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2008, 11:29
Ostatnio był: 13 Cze 2021, 23:00
Miejscowość: Wadowice
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 18

Postprzez BJ Blazkowicz w 05 Lut 2014, 23:22

Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Postprzez Gro3a w 05 Lut 2014, 23:46

Znalazłem stare kawałki, które miałem jeszcze na kasecie ;) Aż przymomiało mi się moje dzieciństwo, gdy tego słuchałem

Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Pangia w 05 Lut 2014, 23:49

Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez utak3r w 06 Lut 2014, 10:45

Method napisał(a):Marillion, z jedynym słusznym wokalistą- te kawałki chyba nigdy mi się nie znudzą

Osobiście wolę np.: "The web", "Forgotten sons", "Fugazi" itp. oraz całość "Misplaced Childhood" :)

http://www.youtube.com/watch?v=5Xo4VXQ5ufk

Kudkudak napisał(a):Ogólnie dałbym albumowi ocenę mocne 7.5/10, fani takiego grania pewnie mocno się ucieszą. Ja jednak wolę soczyste "tyś nie herezją ale prawdą plunął w krzyż!" ze starych płyt :P

Co kto lubi :)
Dla mnie z kolei dopiero teraz Behemoth pokazał, że potrafią robić muzykę. Wcześniej mieli tylko krótkie przebłyski, jak np. "Demigod" i kilka numerów na "Evangelion". Natomiast "The Satanist" podoba mi się w całości, jako pierwsza płyta Behemotha w ogóle. Na tej płycie jest po prostu dużo muzyki w muzyce :E
A co do growlingu... w ogóle jest tylko jeden facet, który rzeczywiście to umie. To Mikko Kotamäki, wokal Swallow the Sun.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...

Za ten post utak3r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Method.
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Kozaki: 376

Postprzez frosth w 06 Lut 2014, 12:07

Kosheen na odszatanienie :)

a co do growlingu to każdy lubi co lubi, dla mnie poza Mikko jest jeszcze jeden król ryku: Mikael Akerfeldt z Opetha.
a tu rycząca dziołcha, choć pewnie niejeden zna to z domu:)

PS. słuchał ktoś nowego thy disease, bo zapowiedzi to mieli jak zwykle urywające dupę?
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Kudkudak w 06 Lut 2014, 12:57

utak3r napisał(a):Natomiast "The Satanist" podoba mi się w całości, jako pierwsza płyta Behemotha w ogóle. Na tej płycie jest po prostu dużo muzyki

Racja, dla mnie to ich pierwsza płyta nowego stylu, którą wysłuchałem bez poważniejszych skrzywień. Ogólnie jest bardziej melodyjna niż poprzedniczki, tak mi się zdaję słuchając np. Ora Pro Nobis Lucifer. Mimo kilku przywar to naprawdę świetny materiał z ich strony.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez BJ Blazkowicz w 06 Lut 2014, 14:44

Uwagi moderatora:

Drugi post w ciągu 48h, warn, myślałem, że już nikt nie będzie tak głupi. :E - Wheeljack
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 526

Postprzez STALKIER998 w 06 Lut 2014, 15:17

:caleb:

Za ten post STALKIER998 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
STALKIER998
Tropiciel

Dołączenie: 10 Kwi 2012, 18:08
Ostatnio był: 15 Paź 2020, 20:24
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 47

Postprzez Gwizdek w 06 Lut 2014, 15:23

Błękitni Orneta, tudutudududu!
Awatar użytkownika
Gwizdek
Tropiciel

Dołączenie: 09 Sty 2012, 13:40
Ostatnio był: 14 Sie 2024, 01:26
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 88

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości