Które Wojsko lepsze?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Który typ armi jest twoim zdaniem lepszy...

Zawodowe.
142
80%
Poborowe.
22
12%
Nie mam zdania.
13
7%

Razem głosów : 177

Re: Które Wojsko lepsze?

Postprzez scigacz1975 w 14 Lut 2014, 21:09

@matius_007 masz częściowo rację - tzn. wtedy kiedy wojna się przeciąga i ubywa żołnierzy zawodowych (straty na polu walki, zmęczenie psychiczne itp.) a walki przybierają obraz pozycyjny, na przetrzymanie czy wyniszczenie. W przypadku szybkich operacji z użyciem maksimum sił i jak najszybszym zakończeniem działań armia zawodowa jest zdecydowanie na plus - i tu rację ma @Terminus.

Troszkę nieobrazowe jest porównywanie dzisiejszych działań do tych z początku XX wieku (choćby na zasoby wiedzy o wojskach npl-a) ale z drugiej strony - Irak to klasyczny blitzkrieg.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez Krzyk19 w 14 Lut 2014, 21:19

Adam napisał(a):Jakoś w PRLu w propagandzie odwoływano się bardzo do uczuć patriotycznych, żeby zespolić społeczeństwo powojenne. Przykładów nie muszę podawać, wystarczy poprzeglądać plakaty i gazety. Niektóre slogany przypominają mi momentami prawackie hasła.

No przecież piszesz, że to propaganda. Gdyby nowe komunistyczne władze od tak powiedziały co chcą zrobić z powojenną Polską to zostały by zmiażdżone, albo wykopane z powrotem do ZSRR. Komuniści tak jak dzisiejsi politycy mówili Polakom to co chcieli słyszeć, aby zdobyć władzę.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez Adam w 14 Lut 2014, 21:22

Polemizowałbym, wtedy nikt nie miał na tyle sił, żeby kogokolwiek wykopywać. Ludzie mieli dość wojowania, byli zmęczeni, może akceptowali komunizm, bo go jeszcze nie poznali (oczywiście nie mówię o wszystkich Polakach). Mój dziadek po wojnie, co prawda dzięki Niemcom nauczył się swojego fachu, a po wojnie wystarczyło się dokształcić w szkołach, czego nie mógł zrobić za sanacji i miał robotę. Do partii nie należał, nie interesował się polityką ;)
Ale można powiedzieć, że był wzorcowym przykładem robotnika prosto z plakatów propagandowych.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Krzyk19 w 14 Lut 2014, 22:08

Adam napisał(a):a po wojnie wystarczyło się dokształcić w szkołach, czego nie mógł zrobić za sanacji i miał robotę.

Nie wiem co było za czasów sanacji, ale w tej jednej sprawie muszę się z tobą zgodzić. Mój dziadek do dziś chce powrotu PRL-u, bo miał łatwą pracę za którą jako wynagrodzenie dostawał różne oferty np. zostania szefem, mieszkania w luksusowym(jak na tamte czasy) bloku mieszkalnym. Żadnej z nich nie przyjął. A przecież był tylko ochroniarzem w tartaku regularnie dorabiającym sobie na boku. No cóż nie warto się kłócić. Nie da się przecież cofnąć czasu i zapobiec powstaniu zła jakim jest komunizm. Możemy już tylko nigdy nie dopuścić do władzy takich ludzi jak Jaruzelski.

Nie cytujcie mnie. Jestem jakimś Napoleonem, że powtarzacie moje słowa?
Ostatnio edytowany przez Krzyk19, 14 Lut 2014, 22:11, edytowano w sumie 1 raz
Krzyk19
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 14 Lut 2014, 22:10

Krzyk19 napisał(a):To nie Polacy i Rosjanie tylko komuniści mordowali swoich braci.

Krzyk19 napisał(a):Bycie komunistą nie równa się z byciem Polakiem. Przecież w komunizmie podstawą jest internacjonalizm, ateizm i walka z burżuazją. Czyli ten kto jest komunistą nie ma narodowości, wiary oraz własności prywatnej. Nie może być Polakiem i posiadać przedmiotów. Nie ma niczego.

Ale gierka słowna :E dobra nie ma ruskich komunistów tylko akurat na terenie Rosji występuje największe zagęszczenie zwolenników komunizmu nie będących Rosjanami... zwał jak zwał.
Pragnę tez zauważyć ze wszyscy czerwoni politycy będący u władzy w okresie zimnej wojny nie wyparowali tylko dalej są przy korycie, to ze gwiazdy i medale zamienili na krawaty nie zmieniło ich podejścia do tematu.
Zgadzam się ze obecnie Rosja nam nie zagraża militarnie ale jak długo taki stan się utrzyma nie wiemy. Przez 10-15 lat mogą zajść duże zmiany w świecie, jeśli ktoś uważa inaczej to przypomnę ze wystarczyło wpieprzyć się kilkoma samolotami w budynki w 2001r aby wywróci totalnie globalną politykę militarną. Żeby zrehabilitować nasza armie potrzebujemy okolo 8lat a nie wiadomo jak będzie funkcjonować w przyszłości NATO które jest uzależnione od Ameryki. Tak dla świadomości; Polska obecnie jest militarnie krajem trzeciego świata.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez djcycu w 14 Lut 2014, 22:32

Ja w akcje z 2001 roku wierzę bardzo słabo :P Za dużo rzeczy sprzecznych zaistniało wtedy ale o nich pisał nie będę. Konflikt jakikolwiek jest nieunikniony. Kiedyś coś wybuchnie bo ludzie między sobą w końcu zaczną się gryźć. Zapomnieli co to wojna, co to cierpienie, co to krew, ból, trauma... Dziś się gówniarze nie szanują i kradną sobie z zazdrości to buty, to telefony jakby nie było rzeczy dużo ważniejszych. Po wojnie ludzie zawsze są inni...

Jeśli chodzi o komunistów to nie widzę żadnego sensu w mówieniu że oni nie są polakami, patriotami itd... Skoro urodził się, wychowywał w Polsce to jednak coś do rodaka czuć powinien. Taką bratnią więź i wspólną historię ale nie! Taki widzi tylko jak zwerbować agenta, podpie*dolić w raportach i ewentualnie zabić w trakcie egzekucji/rozkazu z czyjego urzędu? Głównie rosyjskiego pośrednio przez urzędy polskie... Jak tak można! Jesteśmy zwierzętami? Czy ludźmi? Jak jednostka może być dla rządu problemem? Czemu jej nie zignorować? Czy dziś na przykład ja czy wy stanowimy jakiś problem? Nie sądzę, każdy ma nas w dupie z naszymi wywodami i teoriami jak w Polsce poprawić życie, każdy robi dalej swoje.

Ogólnie czuję to w taki sposób że Polak Polaka mordował czy kablował na zamówienie Rosji. Polak Polaka tępił dla Rosji... Co to jest za zjawisko? Nie mieści mi się to w głowie tym bardziej że jeszcze w rządzie do dziś to kretyństwo siedzi.

PS: A co Grodzkie robi do dziś w tym rządzie? Stary komuch który się "przerobił" dopiero jak komuna poszła. Hipokryta.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez agata w 14 Lut 2014, 23:14

DJ, takich hipokrytów jest dużo, dużo, dużo więcej i nie tylko w polityce, ale też w sądach i innych istotnych instytucjach... Ale fakt, że ten wyjątkowo się "przerobił" :P

A komuniści to nie jacyś tam sobie abstrakcyjni ludkowie z nie wiadomo skąd- w Polsce byli nimi Polacy w służbie Moskwy, tak jak faszystami byli Włosi, a nazistami Niemcy. Nie ma co tego wybielać w ten sposób. Trzeba otwarcie sobie powiedzieć, że Polak-zdrajca mordował Polaka. Dopiero tu widać ten tragizm, że ideologia, kasa, czy "święty spokój" potrafiły tak zawładnąć człowiekiem, że gotów był w imię tego wydać na śmierć brata.
Jak ktoś tęskni za komuną, to niech sobie poczyta ilu Polaków zginęło z rąk radzieckich od początku wojny, ilu zginęło po wojnie, kiedy nasi czerwoni "bracia" przynieśli nam "wyzwolenie" i "demokrację" w radzieckim wykonaniu, jak torturowani byli w ubeckich mordowniach i w sfingowanych procesach skazywani na śmierć ci, którzy nie godzili się na komunistyczną okupację. Jak traktowani byli więźniowie polityczni do samego, rzekomego upadku komunizmu. Ale owszem, ludzie, którym było wszystko jedno co się z ich ojczyzną dzieje, albo szybko przyzwyczaili się do "marchwi i kija", łatwo odnajdywali się w tamtych czasach. A to, co mamy w Polsce dzisiaj nie jest wynikiem tego, że komunizm upadł, ale "grubej kreski" - tego, że tak na prawdę nigdy nie został rozliczony i Polską rządzą ciągle ci sami ludzie, a w sądach dalej zasiadają ci, którzy sądzili w służbie obcego systemu. Oni -tak jak i wcześniej- nie dbają o interes Polski i Polaków.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Postprzez Stalker Rambo w 26 Mar 2014, 09:52

Widzę, że jak w prawie każdym temacie spotkało się wielu znawców (tak zwanych jeba*ków-teoretyków), a temat standardowo przeszedł z tematu wojska, poprzez posiadanie broni, aż do komunizmu.

Wojas21 napisał(a):Przepraszam za poruszenie tematu w którym już dawno nie pisano.
Myślę że, Polska armia na chwile obecną NIE jest w stanie obronić się przed atakiem wroga. Żyjemy na nieszczęście w sąsiedztwie z takim krajem, jakim jest bandycka Rosja, więc armia musi stanowić realną siłę.

Historia lubi się powtarzać. Proszę naszych "Historyków" o napisanie, ile toczyliśmy wojen, bitew, potyczek z naszymi cudownymi braćmi rosjanami. Jeśli teoretycznie doszłoby do wojny, to na pewno rosja brałaby w niej udział, jeśliby nawet nie była agresorem.

Omnibus napisał(a):2. Rosja nie może wkroczyć na nasze ziemie. Przypominam szanownemu panu, że graniczymy jedynie z eksterytorialnym Kaliningradem. Epoka, w której polegała wojna na przenoszeniu ogromnych sił przez granicę skończyła się mniej więcej przy wojnie w korei. Dzisiaj walczy się rakietami. Bombowcami strategicznymi, mysliwcami, rzadziej dywizjami pancernymi, helikopterami. Armia nie-zawodowa przestała mieć sens.
5. Możliwości bojowe rezerwy w czasach, gdy operacje wojskowe zostawia sie dronom, i siłom specjalnym?
9. Po jaką cholerę nam ogromne wojsko? Nie lepiej wydać te pieniądze na np. pobudzenie gospodarki? Od ćwierć wiecza żyjemy w okresie pokoju, pewnej stabilizacji. I biedy, bałaganu. Bo w takim tępie, to nie będzie potrzebne wojsko, a potężne siły policyjne (które i tak nie działają)...

Ad. 2 - Tak samo jak nie mogła wejść na Ukrainę.
Ad. 5 - Bombardowanie to tylko początek. Następnie wysyła się piechotę w celach "oczyszczania" zbombardowanych ziem. A same jednostki specjalne mają swoje wytyczne i nie służą do obrony kraju.
Ad. 9 - Bo wojsko jest potrzebne. Jakby to powiedzieć... Wojsko jest odpowiednikiem mięśni na dyskotece. Czy na dyskotece podchodzisz do jakiegokolwiek "karka" by się ponapierdzielać?

Krzyk19 napisał(a):Nie najlepszy pomysł. Dzisiaj wojna jest zupełnie inna niż kiedyś. Teraz to są drony, rakiety ziemia-powietrze, powietrze-powietrze, bomby atomowe, jądrowe itd, itd. Pobór? To nie ilość jest dla nas ważna tylko wyszkolenie, taktyka i broń.

Prawdą jest, że małe dobrze wyszkolone grupy, są więcej warte od wielomasowej hołoty, ale... Po co nam broń, jak nie będzie miał kto z niej korzystać. Po za tym co pisałem wcześniej - Nie niedoceniaj siły piechoty. Krym został zajęty w kilka dni, a nie wystrzelono, żadnych rakiet.

Krzyk19 napisał(a):No właśnie. W Rosji rządzi Putin, czyli wielu rzeczy można się spodziewać. Tylko po co mu Polska? Chce odtworzyć ZSRR i znów podzielić świat żelazną kurtyną? To taki żart. Putin jakby chciał to już dawno by podbił nasz kraj, ale jest to po prostu nieopłacalne i bezsensowne.

Method napisał(a):Można wiedzieć dlaczego uważasz że "Putin z KGB" miałby zbrojnie podbić taką Polskę? "Walcząc słowem i piórem" jest w stanie zdobyć większe korzyści, niż jakby miał zbrojnie nas podbić. Wojsko jest zabezpieczeniem państwa, no i dlatego je mamy- zawodowe, bardziej nam potrzebne niż poborowi. Z resztą, pobór w Polsce? Czyszczenie szmatą korytarzy, zamiatanie liści, raz na miesiąc może strzelanie- ot, pobór w Polsce. W gratisie- prawie rok wyjęty z życiorysu. Tak poronionych pomysłów jak z tymi magazynami w każdym mieście ze sprzętem nawet nie będę komentować, bo wyczuwam za duży trolling.

Hm... może z tych samych powodów co Hitler i Stalin? Bo z tąd już rzut beretem na zachód? Bo to łatwy kąsek? Bo i tak NATO, będzie siedziało z założonymi rękami?

Method, co do twego zdania o poborze... Jestem pewien, że właśnie tak by to wyglądało. Niestety mamy za dużo "starych wyjadaczy" nasiąkniętych "starą szkołą", aby teraz żołnierz służby zasadniczej mógł godnie służyć krajowi. Pomimo tego, że obecnie mamy wojsko zawodowe, nadal starzy sierżanci lubią sobie przypomnieć stare czasy i zrobić szeregowym tak zwaną "szwejozę".

Terminus napisał(a):Traktat Północnoatlantycki
Artykuły 5 i 6.
Tyle na temat "napadania" na Polskę.

Terminus, tak samo jak inne traktaty i konwencje... To jest tylko spis zasad, który ma wprowadzić polityków w samozachwyt w stylu "ale jesteśmy fajni i na pewno będą nas słuchać".

Lucjusz napisał(a):Przed kosmitami.

Nie zapominaj o zagrożeniu Zombiezmem. A najczarniejszy scenariusz zakłada atak Komunistycznych Kosmicznych Zombie :D

Napisałbym więcej, ale śpieszę się na służbę.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Terminus w 26 Mar 2014, 11:08

Stalker Rambo napisał(a):Terminus, tak samo jak inne traktaty i konwencje... To jest tylko spis zasad, który ma wprowadzić polityków w samozachwyt w stylu "ale jesteśmy fajni i na pewno będą nas słuchać".

Wybacz ale rzucę kolejnym sucharem: wymień jakiekolwiek państwo-członka NATO, które zostało zaatakowane przez państwo spoza Sojuszu?

Zwróć uwagę, że Rosja stara się "rozjeżdżać" kraje, które wyrywają się z jej strefy wpływów i zmierzają do Sojuszu (Gruzja, Ukraina) ale nie zaczepia teoretycznie o wiele słabszych państw takich jak Łotwa czy Estonia, które już są członkami NATO. Zanim się tam znalazły były takie akcje jak "wjazd" wojsk rosyjskich do wieży telewizyjnej w Wilnie.

A jaka jest naprawdę siła i stanowczość sojuszu może pokazać tylko przyszłość. Zresztą, lepiej żeby nie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Grzechu300 w 26 Mar 2014, 16:03

Kurczę, ostatnio jakoś myślę nad tym i myślę, kończę już liceum, w tym roku matura- nie bardzo mnie interesują studia, po których nic nie będę miał (prawda taka, że trzeba albo skończyć prawo albo medycynę, żeby pracować w swoim zawodzie, a żadne z nich mi nie bardzo podchodzą), więc rozważam właśnie wojsko.(Znaczy rozważam, bardzo bym chciał się dostać ;) )

Nie bardzo się tylko orientuję, jak to działa, stąd parę pytań:

Tylko że z tego co wiem, po bodajże kilkunastu latach pracy zwykły szeregowy zostaje z niczym, dlatego myślałem może nad wojskiem zawodowym.

W zasadzie jak wygląda coś takiego? Trzeba najpierw odbębnić swoje jako zwykły szeregowy, a potem można startować na zawodowego?

Myślałem raczej,żeby wyjechać na rok/dwa za granicę, popracować trochę i dopiero się zgłosić do wojska. Chyba nie ma żadnych ograniczeń odnośnie wieku czy czegokolwiek, prawda? Poza tym, dwa lata powinny wystarczyć, aby wypracować jako-taką kondycję fizyczną.

Podchorążówka - chciałbym trafić, tylko nie wiem, czy można tak się zgłosić "z cywila", czy najpierw trzeba odbyć służbę jako szeregowy?
No i podobno wymagana jest dobrze zdana matura (zdaję na maturze angielski i polski rozszerzone, matematykę podstawową - poza przedmiotami ścisłymi, których nie znoszę, uczę dość dobrze) oraz egzamin sprawnościowy (dlatego myślałem właśnie, aby zrobić sobie "przerwę" [znaczy będę pracował za granicą] i wzmocnić kondycję - bieganie, siłownia, dieta [jestem chudy], basen).

Niedługo mam komisję - tam dostaje się tylko kategorię, prawda? Jeżeli chciałbym wiązać przyszłość z wojskiem, to mam tam coś jeszcze zgłaszać?

Może ktoś się orientuje? ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Tajemniczy w 26 Mar 2014, 16:37

Tak, na komisji dostaniesz tylko książeczkę i kategorię. Jeśli chciałbyś iść do woja to zgłaszasz się do najbliższego WKU i tam się dowiadujesz co dalej, poza tym wszystko wam wyjaśni wojskowy przed badaniem. Od niedawna są też ćwiczenia dla ochotników-rezerwistów czyli jak chcesz to możesz sobie pójść i płacą za to.
Ostatnio edytowany przez Tajemniczy, 26 Mar 2014, 16:40, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Krzyk19 w 26 Mar 2014, 16:40

A miałeś jakieś konflikty z prawem? Kolega który się tym interesuje mówił że do wojska nie biorą ludzi którzy popełnili przestępstwo. No chyba że legia cudzoziemska:-)
Z tego co mi jeszcze powiedział to żołnierzy dzieli się na jakieś grupy tych których można wziąść od razu, tych których można i beznadziejne fajtłapy takie jak ja których może, może, może kiedyś wezmą. Są ograniczenia wiekowe, dzieci do woja nie biorą. Kiedyś brali.
Mam nadzieję że pomogłem.

Za ten post Krzyk19 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Soviet.
Krzyk19
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości