[Problem] Cienie + inne

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[Problem] Cienie + inne

Postprzez Junx w 27 Mar 2014, 01:15

1. Mam pewien problem z cieniami i skrzynką, poniższy filmik pokaże o co chodzi:

Używam ENB + SweetFX, shadery mam z innego źródła.

2. Dotyczy zbyt dużego księżyca:

3. Mam nowe menu inwentarza:
Image

Jak widać już mam przerobiony slot na pistolet, więc udałem się do konfigów ów plecaka, aby powiększyć slot. Edytowałem oba pliki inventory_new i inventory_new_16

Do postaci, kolejno:

Kod: Zaznacz wszystko
    <dragdrop_pistol x="38" y="118" width="156" height="104"
            cell_width = "52" cell_height="52" rows_num="2" cols_num="6"
            custom_placement="0"/>

oraz

Kod: Zaznacz wszystko
<dragdrop_pistol x="513" y="21" width="84" height="76"
            cell_width = "28" cell_height="38" rows_num="2" cols_num="6"
            custom_placement="0"/>

Lecz bez efektu i nie powiększa się slot z nie wiadomego mi powodu, czyżbym o czymś zapomniał?

Daje linka do ów menu plecaka - http://ams1.dl.dbolical.com/2012/07/22/ ... 1395705540
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: Wczoraj, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Reklamy Google

Re: [Problem] Cienie + inne

Postprzez Cromm Cruac w 27 Mar 2014, 04:20

1. Cień na krawędzi ekranu - pokombinuj z r2_sun_near_border i r2_sun_near
Skrzynka - albo zwalone shadery w ENB albo skrzynka ma jakiś shader którego ENB nie obsługuje (bo działa tylko na vaniliowych shaderach)
2. Przejrzyj konfigi flar (config\weathers\flares.ltx), parametr source_radius odpowiada zazwyczaj za wielkość księżyca w jego sekcji. Wyraża się ją w stosunku wielkości tekstury z kat. 'fx' do wysokości ekranu. Np. 0.33 - księżyc ma 1/3 wysokości ekranu przy założeniu, że zajmuje cały obszar jego tekstury (a nie jest tylko malym kółkiem na jej środku jak np. w AF3)
3. Nie zrozumiałem co chcesz osiągnąć. Piszesz, że chcesz powiększyć slot plecaka a przytaczasz kody od slotu pistoletu.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez vandr w 27 Mar 2014, 08:06

Stalker ma kilka obiektów, które mają źle przypisany shader- skrzynka świeciła nawet, gdy grałem w Tajne Ścieżki i inne modyfikacje, tak więc nie jest to wina ENB'a. Co do problemu z cieniem- wyłącz ENB'a w grze przez Shift+F12 i sprawdź, czy ten problem występuje też wtedy. Przynajmniej nie powinien.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Junx w 27 Mar 2014, 09:03

Cromm Cruac napisał(a):chcesz powiększyć slot plecaka a przytaczasz kody od slotu pistoletu.

W konfigach plecaka znajdują się sekcje odpowiedzialne za położenia wszystkich elementów w menu plecaka, w tym także slot do ów pistoletu, dlatego go przytoczyłem. Być może źle zdanie złożyłem z racji, później pory można wybaczyć :P

Dzięki @ Cromm Cruac i @ vandr, coś będę kombinował w razie problemów napisze.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: Wczoraj, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość