Problem z graniem, odtwarzaniem filmów, muzyki. Windows7

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Problem z graniem, odtwarzaniem filmów, muzyki. Windows7

Postprzez DiegtiariowTM w 13 Kwi 2014, 09:20

Witam
Mam całkiem spory problem z komputerem. A mianowicie kiedy gram, oglądam filmy, słucham muzyki i ogląm zdjęcia komputer się zawiesza i chwile potem mam blue screen'a. Dodam że jak komputer jest włączony a nic się na nim nie robi użycie procesora wynosi 90%!!!!!. Wie ktoś co z tym zrobić? Plss pomocy.
Specyfikacja PC:
Windows 7 Home Premium SP 1
Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+ 2.50GHz
RAM: 2 GB
Typ Systemu: 64 bit
Podejrzewam że pamięć RAM mam uszkodzoną i zrzuca ona procesy na procesor. Wiem że mam słabego PC, nie śmiać się. Kozak za pomoc dla każdego z was.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 43

Reklamy Google

Re: Problem z graniem, odtwarzaniem filmów, muzyki. Windows7

Postprzez Kpuc w 13 Kwi 2014, 09:41

Ja bym zaczął od tego http://www.dobreprogramy.pl/AdwCleaner, ... 38865.html Może jakiegoś syfa złapałeś, druga sprawa to już wspomniałeś sprawdzenie pamięci RAM, możesz pobrać jakąś małą dystrybucję linux'ową i masz tam memtest.
Image

Za ten post Kpuc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DiegtiariowTM.
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez DiegtiariowTM w 13 Kwi 2014, 10:12

Zrobiłem jak kazałeś pobrałem aplikację memtest86 ale nie wiem jak jej użyć a niedawno reinstalowałem system bo na poprzednim miałem tej sam błąd co teraz tyle że wtedy antywirus znalazł 21 gadów a po reinstalce nic nie znalazł
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Postprzez Kpuc w 13 Kwi 2014, 10:28

Taki program trzeba odpalić z pod DOS'u ponieważ Windows blokuje dostęp i pod uruchomionym systemem test jest nierzetelny. Nie wiem jaką pobrałeś wersję ale domyślam się że ta DOS'ową skoro nie możesz go uruchomić, teraz musisz mieć jakiegoś pendrive i zrobić z niego boot'owalnego pendrive. Pytanie czy twoja płyta główna ma opcję rozruchu z USB ?

Pobierz http://www.memtest86.com/downloads/memtest86-usb.zip gotowca, odpalasz USB Instalator i się samo robi, tylko podepnij jakiś pendrive, pamiętaj że zostanie on sformatowany.

ps.
Pytanie też na co ci system x64 na 2GB RAM ?
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Postprzez DiegtiariowTM w 13 Kwi 2014, 10:50

Zrobię jak powiedziałeś. Mam 64 przez to że gościu wgrywający system zapomniał sie mnie spytać czy chce 64 czy 32 bit
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Postprzez Pangia w 13 Kwi 2014, 12:08

Masz tam jedną kość RAM-u czy dwie? Bo jak dwie, to możesz je poprzepinać albo wypiąć jedną na próbę zamiast bawić się z memtestami.
Kpuc napisał(a):Pytanie też na co ci system x64 na 2GB RAM ?

RAM nie jest drogi, może sobie kiedyś dołoży 2 GB to akurat będzie w sam raz.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DiegtiariowTM.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez djcycu w 13 Kwi 2014, 15:09

Z prądem u ciebie wszystko w porządku? Mój laptop w domu działa normalnie i nie ma problemów, przegrzań, anomalii. W aucie jak siedzę na przetwornicy komputer potrafi mi się kilka razy wyłączyć z powodu przegrzania.

Sprawdź też czy nie masz śmieci poinstalowanych które ci obciążają pamięć i procesor. Pamięci masz bardzo mało jak na taki system i dzisiejsze programy które po zsumowaniu zajmowanych zasobów potrafią porządnie zaskoczyć.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Pangia w 13 Kwi 2014, 15:51

kAm4ch napisał(a):ja jak byłem mały zainstalowałem sterownik karty grafiki przeznaczony dla windows98 na xp i też takie rzeczy się działy, tak więc masz kolejny, chodź mało prawdopodobny punkt zaczepienia.

Rzeczywiście mało prawdopodobny, bo system powinien wyrzucić BSoD-a już podczas instalacji (tak jak ja spaprałem sobie sprawę), nie mówiąc już o monicie przed instalacją, że sterowniki nie są pod dany system i dodatkowym pytaniu, czy na pewno użytkownik chce je zainstalować.
djcycu napisał(a):Sprawdź też czy nie masz śmieci poinstalowanych które ci obciążają pamięć i procesor. Pamięci masz bardzo mało jak na taki system i dzisiejsze programy które po zsumowaniu zajmowanych zasobów potrafią porządnie zaskoczyć.

Win7 i wyższe mają raczej tendencję do zapychania dysku niż pamięci RAM – minimalne wymagania na Win7 to bodajże 1 GB RAM-u i słyszałem, że w miarę da się pracować na systemie postawionym na kompie z tak małą ilością pamięci (oczywiście, nie mówimy tu o grach czy jakiś programowaniu 3D, bardziej zastosowania biurowe – ale wtedy po co pchać się w zasobożerny OS).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez DiegtiariowTM w 13 Kwi 2014, 16:23

1. Mam dwie kości RAM i bawiłem się nimi przestawiając je miejscami, próbowałem też jak chodzi z jedną i to samo.
2. Nie mam skoków napięcia.

Podejrzewam że mam uszkodzony CPU lub Dysk Twardy

100 Post 100 Post 100 Post 100 Post
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Postprzez Kpuc w 13 Kwi 2014, 16:50

Gdybyś miał uszkodzony CPU to na 99% nie odpalił byś komputera. Co do dysku to podaj SMART, możesz go sczytać i nawet darmowym HDTune i wrzucić na forum w postaci screenów które upniesz na hosting forum.

http://up.oblivionlost.pl/
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Postprzez DiegtiariowTM w 13 Kwi 2014, 17:28

Wiem że głupie pytanie i pewnie ktoś mi kozaka wypije ale jak sprawdzić S.M.A.R.T?
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Postprzez Kpuc w 13 Kwi 2014, 17:40

Wcale nie takie głupie, odpalasz HDTune i masz zakładkę SMART lub Życie lub Zdrowie.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości