Problem przy uruchamianiu gry

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem przy uruchamianiu gry

Postprzez Red Liquishert w 03 Mar 2014, 21:08

Czysta instalka, zaznaczam przy instalatorze opcję "Uruchom...". Pojawia się to miłe okienko z tytułem gry, potem szary, a następnie czarny ekran i moim oczom ukazuje się ON. Znienawidzony, napawający przestrachem BugTrap, w którym stoi tak:

Kod: Zaznacz wszystko
xrengine.exe caused access_violation at 0023:0ea50000

W logach puściutko.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Reklamy Google

Re: Problem przy uruchamianiu gry

Postprzez Kpuc w 03 Mar 2014, 22:02

Tryb ADMIN/ Sterowniki TAGES/ Tryb zgodności/ Wyłączony UAC ?
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Red Liquishert w 05 Mar 2014, 20:59

Uruchomienie w trybie zgodności z XP SP2 pomogło na BugTrapa... ale pojawia mi się komunikat "Cannot open fsgame.ltx. Chec your working file" (z pamięci pisane). Gra oryginalna, jedyne co zmienione w fsgame, to gamedata z false na true.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Postprzez Pangia w 05 Mar 2014, 21:20

Zobacz, czy nie jest ustawiony na tylko do odczytu, czasem to może powodować taki błąd, jeśli dobrze kojarzę.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Red Liquishert w 07 Mar 2014, 11:49

Ja pier*olę, w mordę i nożem.

Cały folder z Czystym Jebem miał ustawiony "Tylko do odczytu". Odznaczyłem, zastosowałem. Dwa razy w skrót i... "Proszę włożyć płytę" (czy coś w tym guście). Zonk, przecież mam płytę w napędzie. Ale OK, niech będzie. Otwieram napęd, zamykam, płyta chodzi aż miło, "czy uruchomić grę..." - tak, oczywiście. I ch*j, bo po chwili wyskakuje ten sam BugTrap. Zresztą, zauważyłem że to na końcu (te liczby) nie zawsze są takie same. Nie wiem, czy ma to znaczenie.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Postprzez frosth w 07 Mar 2014, 12:13

a robiłeś najprostszą rzecz, czyli usunąłeś CSa a później zainstalowałeś go ponownie?
Nie wiem jaki masz system ale CS z patchem .10 powinien pracować bez żadnych dodatkowych zabiegów(uac, tryb zgodności, tages) na każdym systemie MS. I najważniejsze czy bez modów (nie piszesz jakich) gra działała ?
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Red Liquishert w 07 Mar 2014, 13:31

Ani bez moda, ani z TFW gra nie działa. Spróbuję jeszcze reinstalki na innej partycji, zobaczymy. Dzięki.

EDIT
Reinstalka na inną partycję nic nie dała. Późniejsza aktualka do 1.5.10 również.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Postprzez 1986 w 21 Kwi 2014, 18:10

Mam dokladnie ten sam problem. Dopiero co udalo mi sie spolszczyc CS i zainstalowac TFW. Wywalilo mnie po godzinie gry, wlaczam CS ponownie, wczytuje stan gry, czekam i... znowu wylot na pulpit, gdzie oczekiwal mnie juz komunikat z BugTrapem. Bez modow (czyli w vanilli) CS chodzil bezproblemowo, tylko raz mnie kiedys wywalilo na pulpit.
Awatar użytkownika
1986
Kot

Dołączenie: 13 Sty 2014, 21:21
Ostatnio był: 07 Kwi 2016, 21:35
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez Pangia w 21 Kwi 2014, 18:29

Nie masz dokładnie tego samego problemu, bo już zainstalowałeś TFW, a w szczególnym przypadku TFW może zepsuć zapisy gry (tym szczególnym przypadkiem jest zapisywanie przez konsolę, ale szczerze wątpię, żebyś z tego korzystał).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive 1986.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez 1986 w 21 Kwi 2014, 18:40

Fakt, na pospiechu sie zle wyrazilem (mam akurat wolne i czas, zeby sobie pograc i chce to wykorzystac).
Zapisuje normalnie, nie przez konsole. Jednak zauwazylem, ze ten mod samodzielnie zapisuje gre co jakis czas. Da sie to jakos wylaczyc?
Co do BugTrap'a, sprobuje zaczac gre od nowa, moze sie uda, ale nie jestem jakims specem i wrecz panicznie szukam pomocy :(
Jest jeszcze jakies wyjasnienie, albo sposob, aby mod chodzil poprawnie?
Awatar użytkownika
1986
Kot

Dołączenie: 13 Sty 2014, 21:21
Ostatnio był: 07 Kwi 2016, 21:35
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez Pangia w 21 Kwi 2014, 19:19

TFW jest mało stabilnym modem w porównaniu do innych, a autozapisu nie wyłączaj: możesz najwyżej ustawić na tryb okienkowy w natywnej rozdziałce, to wtedy gra nie będzie robiła screena pod miniaturę w menu (właśnie to daje takiego laga przy zapisywaniu). Czasami zdarza się jakiś nieprzewidziany wylot do pulpitu, bo np. za dużo NPC się strzela w jednym miejscu albo się któryś źle przewraca i bez autozapisu zapewne miałbyś całą lokację w plecy. Niemiłe, gdy dzieje się to np. w momencie wykańczania baz którejś z frakcji.
I nalegam przy okazji na przejście do tematu dla TFW, żeby nie robić tutaj offtopu: viewtopic.php?f=48&t=9412&start=8172
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości