AIRSoft

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AIRSoft

Postprzez Iwaszka w 11 Maj 2014, 17:20

A ja CI mówię, że to morze być silnik - to, że u Ciebie działa nie znaczy, że u kogoś innego będzie tak samo. Należy rozważać każde opcje - a lipo potrafi dać w kość chińskiemu silnikowi.
Jak na single strzela normalnie to dysza nie ma nic do rzeczy.

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gro3a.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez Gro3a w 12 Maj 2014, 21:12

Poradziłem sobie z problemem podawania kulek: wstawiłem opóźniacz listwy i jest git :D No a szybkostrzelność się w miare unormowała (ale do tej pory nie wiem, co mu odbiło), ale i tak wstawie nieco mocniejszą sprężynę, a moffka raczej nie będę instalował ;) Dzięki za pomoc
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Grzechu300 w 15 Maj 2014, 09:26

Mam pytanie odnośnie maskałatu, a nie chciałem zakładać nowego tematu.

Mianowicie można go używać zamiast munduru? Mam zamiar kupić partizana, ale potrzebuję munduru nie tylko pod airsoft, ale także pod 2-3 dniowe wypady ala biwak (mamy zamiar łazić w stalkerskim sprzęcie itp.), i nie bardzo mam pojęcie, jak maskałaty trzymają ciepło albo jakiej są wytrzymałości.

Ze zdjęć wyglądają w porządku, a z opisu można wywnioskować, że zakłada się je na mundur, ale czy można mundur maskałatem zastąpić?
Logiczne, że pod spodem będę miał jakieś ciepłe ubranie itp, ale ogólnie chodzi mi o praktyczność takiego rozwiązania zarówno do airsoftu jak i do dłuższych wypadów (oczywiście mówię tu o lecie i wiośnie, na zimę i jesień oczywiście używać będę cieplejszej kurtki).
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Iwaszka w 15 Maj 2014, 11:52

W lato jak najbardziej możesz latać w samym maskałacie. Podczas wojny w Afganie, Ruscy często zakładali KLMK czy też KZS prosto na goła klatę.

Gorzej tylko będzie z pogodą - nocny chłód czy tez nagłe załamanie deszczowe może w tym przypadku utrudnić życie.
Lepiej mieć coś pod spód na zapas.
Warto też kupować odpowiednie modele, jakieś tanie podróby często są szyte z gównianych materiałów i się prują jak leci. Maskałat z idei jest raczej na jedną góra kilka akcji (mówimy o kontraktowych wojakach) - podrze się to wydają nowy i tyle - nie jest to baza mundurowa tylko "nakładka" z kamuflażem.
Jednak nie oznacza to, że się rozwalają - jak się kupi markowy, najlepiej sprowadzany z Rosji od konkretnej firmy i będzie się dbać to można mieć lata :)

Tak od siebie, Partizan moim zdaniem jest taki se, mi nie podszedł i estetycznie i w walorach kamuflujących.
Imo najlepiej maskuję mi się w brzozie "berezka" - fajne maskałaty typu Sumrak/Pogranicznik ;) No ale rodzaj wzoru kamuflażu to już kwestia indywidualna :)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Grzechu300 w 15 Maj 2014, 14:29

Jasne, pod spód będzie leciał wojskowy sweter, majka itp.
Ogólnie chodziło mi o to, czy jest sens. I dzięki za odpowiedź. ;)
Chcę zbierać typowo wschodni szpej, ale ciężko ocenić coś, czego się w ręce nie miało.
W razie deszczu mam zamiar wyposażyć się w płaszcz-pałatkę ogumowaną oficerską, więc problemu być nie powinno.
Co do jakości - mam zamiar zamówić maskałat z Frontowca, chyba powinno być ok.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Iwaszka w 15 Maj 2014, 14:39

Frontowiec - ok, polecam.
Pałatka to nonsens i przeżytek - co najwyżej do stylizacji, bo moim zdaniem niepotrzebne kilogramy do noszenia. Najlepszym wyborem na nie pogodę byla by jakas gorka.

Edit: na czym chcesz sie wzorować - chętnie pomogę w doborze szpeju bo siedze w klimatach ZSRR i FR od lat.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Grzechu300 w 15 Maj 2014, 15:02

Myślałem o Gorce 3, ale ciężko z kasą, bo mój sprzęt będę budował w zasadzie od zera, nie mam jeszcze nic, z tego co chciałbym, sporo muszę kupić, łącznie z samą repliką.

W zasadzie to nie ma niczego, na czym chciałbym się wzorować, moim zamiarem jest zebrać sprzęt typowo stalkerski, więc wzorowanie się na jakiejś jednostce wojskowej nie ma sensu w moim przypadku. ;)
Uważam po prostu, że w Strefie powinien być raczej ekwipunek typowo wschodni, a nie jakieś amerykańskie czy brytyjskie kamuflaże.

Edit - Praktycznie jedyna "niewschodnia" rzecz to byłaby kamizelka - jakoś smiersz mi jednak nie podchodzi, ani armijne kamizelki, także mam zamiar kupić tę
:

Image
jako dół i tę
:

Image
przerobić i zamontować jako górę. Odciąłbym i przeszył dół drugiej kamizelki, bo chciałbym osiagnąć mniej więcej coś takiego -
:

Image
. Oczywiście kolory kamizelek kupię takie same, tylko tutaj rzucam przykładowym zdjęciem. ;) Ogólnie to wzorowałbym się na kamizelce z kombinezonu Świt-
:

Image

Tylko czy to się uda. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Iwaszka w 15 Maj 2014, 18:36

To nie ma sensu ;p
Lepiej tego chest riga zakładaj na ta balistyczna. Spokojnie sie zmieści. Ja nosilem na kuloodporce (6b5) chesta do ak. A jak juz chcesz kombinować to nie lepiej zamiast niszczyć chesta i go kroić to dokupić same ładownice i doszyć?
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Grzechu300 w 15 Maj 2014, 19:12

Zobaczymy, jak to wyjdzie. Jak będę miał obydwie kamizelki, to będę kombinował. ;)
Boję się tylko, że będę miał ograniczone ruchy, bo do tego dojdzie plecak ze śpiworem i całą resztą rzeczy. A pomysł u Ryśka daje radę, on ma właśnie tą skróconą kamizelkę -
:

Image

Tylko on ma pod spodem Reactora bez modułów. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Iwaszka w 16 Maj 2014, 17:14

Nowa sprawa. W Poznaniu brak ruskiego teamu - trzeba to zmienić.
Wszyscy z WLKP wbijać -> https://www.facebook.com/pages/Russian- ... 8701268407
Nazbiera się osób to się dogadamy co i jak!
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Gro3a w 17 Maj 2014, 15:58

Dziś oglądałem w necie repliki kałachów z EBB. Niby co niektóre dość drogie a i sam system jest zawodny. Wpadłem na pomysł, żeby zrobić jak najbardziej uproszczoną kopię tego systemu. Tak więc stwożyłem mały "patent". Moja replika ma mały otworek w atrapie zamka. Zrobiłem z drutu (1,2 - 1,5mm) łącznik zamka z tłokiem, z którym nie jest trwale połączony: Image
Włożyłem go w wspomniany otworek z rowkiem, tak by kawałem druru nie wystawał poza obrys zamka, od strony gearboxa: Image
Następnie całe suwadło włożyłem w szynę i wraz z drutem wepchnąłem go do oporu i drugi koniec drutu włożyłem w otwór w gearboxie (V3), tak by wystawał za tłok:
Image
Na koniec włożyłem prowadnice z sprężyną i suwadło wraca na swoje miejsce. Działa podobnie jak zwykłe EBB z tym, że sprężyna na prowadnicy powoduje powrót zamka, ale jest prostrze do wykonania i przedewszystkim tańsze :E Niestety są też wady: zamek nie zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu w ogniu ciągłym (nie wiem jak by to działało z moffkiem) i rusza się tylko w zakresie 4-4,5 cm. Ale usłyszeć "klaskanie" zamka - bezcenne :E
PS. Niektóre gearboxy nie mają nacięcia w bocznej ścianie, więc patent może w nich nie zadziałać, chociaż jak ktoś ma chęci, narzędzia potrzebne do wykonania takiego otworu i trochę oleju w głowie, to bez problemu to zrobi ;)
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Iwaszka w 17 Maj 2014, 16:34

Całkiem dobrze zrobione. Kiedyś na forum modelarskim jedendojednego jakiś typek podobnie rozwiązał to w Thompsonie od TM bodajże. Mnie osobiście odstraszają EBB prze to, że suwadło nie zawsze zatrzymuje się w odpowiednim położeniu. Od razu mówię, że moffek w tej sprawie nic nie zmieni. Jedynie rozwiązanie w tym zakresie ma firma G&G która daje do replik system pneumatycznego BB - gdzie powietrze popycha do tyłu suwadło a potem wraca z powrotem do dyszy i leci w lufę.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości