cmlPL napisał(a):A ja chciałem się zapytać o sprawe pozwolenia na broń. Słyszałem gdzieś, że w USA i chyba nie tylko, ale tam napewno można dostac pozwolenie na broń niemal każdego kalibru, nawet na 0.50 cal AWP itp. Czy to prawda ? I jak jest z tym u nas w kraju, czy można miec broń długą, czy tylko pistolety ?
jedyny zakaz dotyczy broni automatycznej (strzeklającej ogniem seryjnym) na taką broń na pewno nie dostaniesz pozwolenia
broń powtarzalana i samopowtarzalna jest dozwolona bez specjalnych ograniczeń - musisz tylko podać cel posiadania i przejść całą procedurę (łącznie z badaniami u psychiatry)
w Polsce są dwa rodzaje pozwoleń
myśliwskie - obejmujące broń myśliwską - należy pamietać że nie wolno u nas polowac z bronia krótką i zaopatrzoną w celowniki "nocne" (noktowizyjne, swiatło szczatkowe itp) - w procesie ubiegania się o ten rodzaj pozwolenia niezbedne jest członkostwo w PZŁ i ich opinia - reszta wymagań pokrywa się z pozwoleniem na inną broń
ogólne - obejmujace broń głównie krótką (cięzko w Polsce a także w polskim ustawodastwie znaleść broń długą nie będącą mysliwską - trudno także uzyskac pozwolenie na typowe - bardzo modne w stanach - pistolety czy rewolwery mysliwskie tzn. długa lufa zazwyczaj monstrualny kaliber) nie ma tutaj ograniczenia kalibru i wielkości, choć praktyka wskazuje że im większa broń (gabaryt, klaiber) tym trudneij jest uzyskać pozwolenie
wniosek składasz w komendzie wojewódzkiej policji - oni wskazują ci dalszą scieżke postępowania
nieco łatwie jest uzyskac pozwolenie na broń do celów sportowych, choc i w tym przypadku decydenci nie lubią " dużej " broni - pewnym ułatwieniem jest przynależność do klubu strzeleckiego czy innej organizacji o charakterze paramilitarnym
i na zakończenie smaczek - cały czas decyzja o pozwoleniu leży w sferze uznania administracyjnego decydenta (komendant wojewódzki policji) tzn, że może on odmówić wydania pozwolenia bez uzasadanienia i nawet w przypadku spełnienia przez ubiegającego się wszystkich okreslonych w ustawie i przepisach szczególnych warunków
tak więc powodzenia