Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Universal w 05 Cze 2014, 22:19

Omnibus napisał(a):Pis i zajmowanie się realnymi problemami polaków... wystarczy mi, jak przesrali najlepsze lata światowej koniuntury.

A w sumie jak mieli wykorzystać tę koniunkturę? Najlepiej, jakbyś wytłumaczył mi to Ty, człowiek, który nie rozumie krzywej Laffera (mimo całej mojej sympatii do Ciebie, leję z tego). Rzecz jasna PiS powinien odejść wraz z innymi partiami obecnymi w parlamencie na śmietnik historii, wraz ze wszystkimi swoimi działaczami, ale póki co to nierealne. Winc?
Omnibus napisał(a):Premierem jest ten, kto ma wiekszość i on desygnuje gabinet.

To tylko taka grzeczność, że wygrany tworzy rząd, równie dobrze prezydent mógłby powołać kogoś z ulicy. Coś czuję, że gdyby PiS miał większość, to szukano by każdej opcji, by nie dać Kaczorowi teki premiera, żeby tylko zmontować koalicję PO-PSL-SLD :D
Omnibus napisał(a):Pomijając to, że "niezależny rząd ekspertów", który chce stworzyć druga największa partia polityczna to dosyć dziwna sprawa.

Bo wiedzieli, że się nie uda, a to ładnie brzmi.
Omnibus napisał(a):@Uni: Oczyma wyobraźni widze jak Korwin, który obraził de facto wszystkich przystępuje do koalicji z pisem, partią stojącą po de facto drugiej stronie barykady. Szczególnie, że Pis i PO ostatnio solidarnie "zajmują się" KNP.

Dość wiarygodne źródło (tj. poprzednie wiadomości w dużej mierze się sprawdzały) donosiło przy okazji wyborów do EP, że zarówno PiS, jak i PO, sondowały możliwości koalicyjne KNP. Z czapy tego nie wziąłem.
Omnibus napisał(a):W odróznieniu od reszty inaczej patrzę na Korwina. Sądzę, że niesie on coś w stylu pochodni. Jeśli będzie szukać wyjścia z tego padołu łez, udowadniając chociaż, że da się przełamać duo-i pół-pol dzisiejszych rządzących, to pójdą za nim inni, niekoniecznie ortodoksyjna prawica.

viewtopic.php?f=9&t=14784&start=192#p292689 :caleb:
Omnibus napisał(a):aż po "bardziej lewo"

Omnibus napisał(a):tego typu stronnictwo z inteligentnymi ludziami

>Bardzo lewo
>Inteligencja
XD

Już pal pies sympatie do lewicy czy prawicy - niech się znajdzie taki, który weźmie administrację rządową (wraz z nią całą resztę) za mordę i zrobi porządek, niezależnie od sztandaru. Choć w lewicę siłą rzeczy nie wierzę, jako że ma ona jakieś naturalne skłonności do rozdymania aparatu państwowego, a nie do jego redukcji.
dorian napisał(a):Polityka?: USA dąży do rozszerzenia NATO

Wątpię. Już jakiś czas temu, głównie wojskowi, kręcili nosem na przyjęcie Polski, Czech, Słowacji i Węgier do NATO. Obama po prostu pie*doli coś z promptera i tyle.
dorian napisał(a):i skopania Ruskom dupy

Gdyby chcieli i mogli, to dawno by to już zrobili. Ale nie chcą i/lub nie mogą.

Bardzo ważna wiadomość dla świata polityki: nie dość, że Kurski się wycofuje, to jeszcze siłą rozpędu bierze rozwód.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Reklamy Google

Postprzez Omnibus w 05 Cze 2014, 22:56

@Universal: Ja nie napisałem nigdy, że nie rozumiem krzywej Laffera. Wiem po co ludzie tworzą tym podobne wykresiki: głównie, by przekonywać/ zaklinać rzeczywistość. Stwierdzam tylko, że ekonomia to zbyt poważna nauka, pełna skomplikowanych danych, których ludzie bez pomocy systemów eksperckich już nigdy nie ogarną w całości, by można było tworzyć tak prostackie wykresy. To po prostu oderwanie od rzeczywistości, w której ustalanie takich-srakich i owakich stawek podatkowych na podstawie tego, że "tak biegnie linia" jest niedorzeczne. coś takiego jak stałe, bezwzględne optimum podatkowe nie istnieje/ istnieje, ale jego zakres jest dosyć szeroki i zależny od reszty czynników.
Jak można było wykorzystać fakt, że na świecie mieliśmy prosperity? Na wiele sposobów, zależy od tego, co partia X/Y proponowała. Można było pobudzać, obniżać, pomagać, albo tworzyć odpowiednie warunki ku wzrostowi. Jakkolwiek ku*wa.Rzecz w tym, że Pis nie zajęło się niczym. Ani likwidowaniem, ani pomaganiem. Jaka była największa inwestycja za pisu? Muzeum powstania? Co takiego wprowadzili/zmienili w przerwach jak zmieniali wicepremierów między LPR-em, samoobroną, a swoimi, oraz zabawą w ciuciubabkę ze służbami i historią (może poza zmniejszeniem dochodowego)? Z rzadka brali się za problemy ze świadczeniami jak becikowe, czy inne prorodzinne ciekawostki? Najlepiej podsumowywuje to prezes na każdym kroku: " Mieliśmy wielkie plany".
No i co z tego, że pytali o możliwości koalicyjne? Każda z tych partii nie zgadza się z Korwinami praktycznie we wszystkim. Od 2 tygodni mamy nagonke z obu stron:Z jednej "prawdziwi polacy", z drugiej "rozsądni polacy". Od dłuzszego czasu Premier przypisuje korwinowi najgorsze intencje. Po wyborach do sejmu jedno będzie pewne: choćby skały srały, ani PiS, ani PO nie pozwolą się Korwinowi rozbijać po projektach ustaw. Pis nigdy nie da miejsc ważnych dla gospodarki KNP, bo oni są w tej kwestii w opozycji całkowitej względem nich. To już SLdD znalazłby więcej cech wspólnych. Zresztą "PiS, jak i PO, sondowały możliwości koalicyjne KNP" może oznaczać, że kilku największych skurczysynów z tej partii widząc, ze będzie jakąś siłą robią rozeznanie, czy zmiana barw w tym kierunku będzie mozliwa.

To już tak ogólnie:

PS: Bardziej lewo, a nie bardzo lewo.

Za ten post Omnibus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez czarny stachu w 06 Cze 2014, 18:38

wybory określę 1 obrazkiem...
:

10363343_727990447244306_9170510669310586364_n.jpg
Każdy ziom zbiera złom!
sprzedaj pralkę ,sprzedaj łom!
opal kable ,przetop druty
żeby mieć na nowe buty!
czarny stachu
Stalker

Dołączenie: 22 Kwi 2014, 17:05
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:59
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Postprzez Universal w 06 Cze 2014, 20:23

Kozak kozakiem, ale na części pierwsze to rozłożę.

Omnibus napisał(a):Wiem po co ludzie tworzą tym podobne wykresiki: głównie, by przekonywać/ zaklinać rzeczywistość.

Ludzie tworzą te wykresiki raczej po to, by się utrzymać z uniwersyteckiej pensji, wykazać, że coś robią. Tym niemniej ta krzywa ma swoje zastosowanie - w łatwy sposób pokazuje, co się dzieje, jeśli podwyższa się podatki w nieskończoność. Dziwnym trafem sprawdziła się w przypadku działań J. Rostowskiego, który tylko doprowadził do spadku wpływów i nawet postkomunista Miller stwierdził w telewizji, że podatki są za wysokie.
Omnibus napisał(a):Stwierdzam tylko, że ekonomia to zbyt poważna nauka [...] by można było tworzyć tak prostackie wykresy.

Ekonomię zbytnio skomplikowali ludzie. Powtórzę to co napisałem na WF - jakim cudem działały starożytne imperia, skoro nie posługiwali się wszystkimi, znanymi nam współcześnie, znakami? Oczywiście, współczesna gospodarka ma o wiele więcej elementów, powiązań między nimi. Ale jestem przekonany, że cały system jest do uporządkowania, a nie nadmiernego komplikowania kolejnymi pierdołami mającymi w założeniu pomóc w ogarnięciu burdelu. Jeśli fundamenty popękały, to cały dom jest do wyburzenia i postawienia na nowo, proste.
Omnibus napisał(a):pełna skomplikowanych danych

Dane są surowe i proste. Skomplikowane są systemy, które utworzyli ludzie.
Omnibus napisał(a):których ludzie bez pomocy systemów eksperckich już nigdy nie ogarną w całości

Jeśli to wszystko je*nie, cała "globalna gospodarka" zapadnie się pod swoim ciężarem, gwarantuję Ci, że ludzie i tak dadzą sobie radę. To tylko pętla ukręcona na szyję "nowoczesnych społeczeństw".
Omnibus napisał(a):To po prostu oderwanie od rzeczywistości, w której ustalanie takich-srakich i owakich stawek podatkowych na podstawie tego, że "tak biegnie linia" jest niedorzeczne.

Upraszczasz. Ona jest tylko wskaźnikiem, czy może raczej wskazówką, a nie gotową receptą. Zresztą ta krzywa została "rozwinięta" w taki sposób, że przesunięto optimum w stronę wyższych stawek, bo właśnie uzależniono to od innych czynników. Ta krzywa nie jest narzędziem samym w sobie.
Omnibus napisał(a):Rzecz w tym, że Pis nie zajęło się niczym.

Ponieważ tylko z przekory zadałem to pytanie, podsunę Ci coś innego: http://tadeuszczernik.wordpress.com/201 ... kcesy-pis/ zweryfikuj, jeśli Ci się chce. Wygląda jednak na to, że coś w te dwa lata zrobili. Oczywiście, mogli więcej. I jakoś nie spieszno mi do nadzwyczajnej obrony rządów Marcinkiewicza i Kaczyńskiego, ale stwierdzenie "nie zrobili nic" to chyba jednak małe nieporozumienie.
Omnibus napisał(a):Z rzadka brali się za problemy ze świadczeniami jak becikowe, czy inne prorodzinne ciekawostki?

No, ciekawostki, bo jednorazowe becikowe można sobie w dupę wsadzić.
Omnibus napisał(a):No i co z tego, że pytali o możliwości koalicyjne? Każda z tych partii nie zgadza się z Korwinami praktycznie we wszystkim.

Deklaracje obu partii można skwitować hamletowskim "słowa, słowa, słowa". Gdyby Kaczorowi rzeczywiście zależało na władzy, a Korwin miałby wejść do Sejmu, to czuję, że odstąpiłby wicepremiera Januszowi, Janusz by się wyciszył na PiS, wziął ministerstwo finansów i gospodarki, a PiS trąbiłby w resztę. Póki co część byłych wyborców PiSu głosuje na Korwina (jaki to procent - nie wiem, ale należałoby założyć, że jest taka grupa), stąd wzajemne oskarżenia i przepychanki. Ale w perspektywie bliskiej śmierci ( :suchar:), bo obaj panowie prezesi są dość mocno już posunięci w latach (no, Janusz może zejść szybciej, bo starszy o siedem lat), dlaczego nie mieliby się dogadać?
Omnibus napisał(a):Po wyborach do sejmu jedno będzie pewne:

Nic nie jest pewne. Rok temu było pewne, że Korwin nigdy nie wygra żadnych wyborów, Krym będzie ukraiński, a Jaruzel jak Lenin - będzie żyć wiecznie.

• Poroszenko gadał Putinem jak stary kumpel, punkt dla Jurasza. Dogadają się, pytanie ile Ukraina straci terytorialnie.
• Unia Europejska, a zapewne Niemcy, naciskają na Bułgarię, by zamknąć projekt budowy South Stream, ponoć dlatego, że omija Ukrainę. North Stream też omija, ale idzie wprost do Niemiec, więc wszystko gra. Nabucco nie budiet?
• Grupka przytępawych "narodowców" pojechała do Doniecka wspierać separatystów w walce z "banderowcami". Odebrałbym debilom paszporty i dał bilet do Berezy, chyba że istnieją tylko w wyobraźni GW.
• Nałożono bardzo wiele sankcji na Rosję, wobec czego teraz Merkel czy Hollande mogą porozmawiać z Putinem na spokojnie. Czyli "jak długo będzie trwać szopka dla debili?", akt III i nie ostatni.
• We Wrocławiu zorganizowano marsz solidaryzujący się ze skazanymi za protest przeciw Baumanowi. Protestujący nie popisali się wielką elokwencją, ale wyroki są chore, sędzia to ch*j, a ja trochę znam jednego ze skazanych, więc nie wypada bardziej krytykować. Ważne, że ludzie przyszli.
• W Hiszpanii banda lewicowców protestuje przeciw monarchii, przyszłemu królowi Filipowi i żąda republiki. Jak widać Franco był zbyt mało krwawy i się trochę tego Nasienia (pozdro dla kumatych, #KMWTW) ostało. Niech Hiszpanie bronią monarchii póki mogą, bo inaczej los pokaże ich naszymi prezydentami, Felipe ponoć jest całkiem ułożony i życzyłbym sobie unii personalnej z Hiszpanią :suchar:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez impulse_101 w 14 Cze 2014, 23:27

Stenogramy:

Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Universal w 15 Cze 2014, 16:45

Ciekawa sprawa, która rozejdzie się po kościach.

Wszyscy gadają, że to taki mały "zamach stanu", bo zakulisowe odwoływanie ministra, że drwiny z demokracji i prawa. Ok, ale ja tu wychwytuję inną nutkę, która mnie samego zaskakuje. Przynajmniej po tych dwóch fragmentach, które zaserwowałeś. Wychodzi na to, że oni za wszelką cenę staraliby się uratować Polskę! Coś owszem, odłożyć na boku, ale głównym ich celem byłoby wyjście państwem na prostą - może za cenę uwłaszczenia się, ale głównie z korzyścią dla kraju. http://www.urbas.mpolska24.pl/6469/patr ... -gra-belki - tu zresztą facet rozwija tę myśl (nie czytałem, tylko pobieżnie przejrzałem). Mi, jako w sumie przeciwnikowi demokracji, nie przeszkadzałby taki środek, jeśli celem faktycznie byłoby dobro Polski. Nawet bym przyklasnął, tylko nie mam pojęcia, jak to było naprawdę.

Natomiast w szerszym kontekście - znane pytania: kto i dlaczego podsłuchiwał, kto na tym straci, kto na tym zyska. Jeśli to wypłynęło bez kontroli władz (a ja dopuszczam wszystkie scenariusze), to przyspieszonych wyborów nie będzie, zwłaszcza jeśli się rozkręci większa chryja. Chociaż pewnie i tak wszystko zostanie zaszczekane, już teraz zwraca się bardziej uwagę na nielegalność podsłuchów, niż na temat rozmowy. No i dlaczego politycy/urzędnicy tak wysokiej rangi dają się tak łatwo podsłuchać. Ustawka?

http://telewizjarepublika.pl/nisztor-ma ... 52yAbE3mvQ
A na codzień chwali swojego premiera, że tak sprawnie rządzi, że polepsza się sytuacja w naszym kraju. To obrzydliwy cynizm – dodaje.

Cynizm to nic złego w polityce, Wildstein jest tępy, czy tylko udaje i przymila się do naiwnych oglądaczy? Ponadto przezabawna jest TW Stokrotka, narzekająca na słownictwo tych panów, tj. ku*wy, ch*je itp. Przecież to była prywatna rozmowa, mogli używać tak wulgarnego języka, jak tylko chcieli. Oczywiście zakładając brak podsłuchu i wycieku informacji :D
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Terminus w 15 Cze 2014, 16:56

W sumie... Nic ciekawego, może poza pytaniem, kto kogo w PO chce wysiudać?
Między wyborami - tak, żeby ugrać swoją prywatę, ale żeby sprawa przyschła do następnych wyborów, coby za dużo nie stracić.
Zawsze lubiłem Belkę, facet jeszcze zapunktował u mnie załatwiając kopa "hrabiemu von Rostowskiemu" ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez djcycu w 06 Lip 2014, 10:10

Kiedyś jechałem i w wielkim zdenerwowaniu uzmysłowiłem sobie że ten nasz rząd to jest coś potwornego. Gorsi niż szydercy i kaci. Najpierw zalewają nas szambem w którym zaczynamy tkwić po szyję a zaraz po tym dolewają coraz więcej... Stajemy już na palcach z głową w górę a kto niższy topi się w tym gównie. Kiedy prosimy jako naród o ratunek to rząd robi tylko szyderczy uśmiech, jedni ale to bardzo nieliczni dostają stołek i stoją już po pas w gównie za to ty przeciętny podatniku masz tu słomkę żebyś się nie utopił i zalewają nas doszczętnie że przez to gówno świata już nie widać...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kosma.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Kozaki: 775

Postprzez Crew w 06 Lip 2014, 11:27

Heh śmieszne jest to. Jeżeli agencje rządowe podsłuchują na dużą skalę swoich obywateli to jest ok, ale jeżeli to obywatele polityków to już afera na dużą skalę. Oczywiście pozamykają tych co podsłuchiwali a tych sk*rwieli polityków zostawią w spokoju. Państwo w państwie co już nieraz zostało pokazane.
Tusk wiedział o możliwości przekrętów w Amber Gold i nic z tym nie zrobił to już jest przestępstwo i cisza jak na razie, pewnie się rozejdzie jak i wszystko inne.
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 20 Maj 2025, 20:35
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Postprzez djcycu w 06 Lip 2014, 12:07

Swój swojego kryje. To jest tak popierdzielone jak kary za Viatoll... Zamiast ukarać 3000 za nieopłacenie autostrady to ty dostajesz po 3000 od bramki czyli gdybyś tak przejechał z 50 bramek to bulisz 150 000 zeta. Stać cię? No niezbyt ale państwo każe płacić i to jest właśnie przestępstwo które państwo popiera. Oczywiście pod przykład ustaw sobie biednego 21 letniego Kowalskiego który właśnie rozpoczął karierę kierowcy i nie wiedział że ma urządzenie prepaid no i nie wiedział że takie kary go czekają. Jak on to zapłaci? Gdzie pomoc kochającej Polski i rządu? Bezprawie i tyle. Wspomnę też o tym że tacy delikwenci opłacili Viatoll tego samego dnia i przeprosili ale oczywiście trzeba "oszusta" zgnoić... Takie zgnojenie przekładało się często do samobójstw. Zgłaszano prośby, zażalenia, mieli coś z tym zrobić ale odrzucono te zmiany. Co za kraj, co za rząd! Ludzie się wieszają, podpalają, głupieją a rząd dalej się bawi, huśta i na to pozwala by się w państwie dalej szambo lało i zalewało jak mnie teraz jasna krew...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Krzyk19.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Kozaki: 775

Postprzez Ardas w 05 Gru 2014, 21:44

A my tylko pisać i głosować możemy. Lub wyjść na ulice. Tylko że wtedy się okaże, że większość jest przeciwko nam.
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez xionc w 05 Gru 2014, 22:41

djcycu napisał(a):Swój swojego kryje. To jest tak popierdzielone jak kary za Viatoll... Zamiast ukarać 3000 za nieopłacenie autostrady to ty dostajesz po 3000 od bramki czyli gdybyś tak przejechał z 50 bramek to bulisz 150 000 zeta. Stać cię? No niezbyt ale państwo każe płacić i to jest właśnie przestępstwo które państwo popiera. Oczywiście pod przykład ustaw sobie biednego 21 letniego Kowalskiego który właśnie rozpoczął karierę kierowcy i nie wiedział że ma urządzenie prepaid no i nie wiedział że takie kary go czekają. Jak on to zapłaci? Gdzie pomoc kochającej Polski i rządu? Bezprawie i tyle. Wspomnę też o tym że tacy delikwenci opłacili Viatoll tego samego dnia i przeprosili ale oczywiście trzeba "oszusta" zgnoić... Takie zgnojenie przekładało się często do samobójstw. Zgłaszano prośby, zażalenia, mieli coś z tym zrobić ale odrzucono te zmiany. Co za kraj, co za rząd! Ludzie się wieszają, podpalają, głupieją a rząd dalej się bawi, huśta i na to pozwala by się w państwie dalej szambo lało i zalewało jak mnie teraz jasna krew...

Teraz to żeś walnął jak łysy grzywką o kant kuli, słyszał kiedyś taką paremie? "Ignorantia iuris nocet"
Najłatwiej wszystko zwalić na rząd, tuska, kryzys, żydów czy co tam jeszcze teraz na topie jest
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy, Wunderwaffe, Pangia.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości