Informacje nt. książki

Re: Informacje nt. książki

Postprzez Glaeken w 23 Maj 2014, 17:31

Okładka ze stocku - źle bo ze stocku, okładka ruska - źle bo nie jest taka jak oryg. a z innej książki serii. Nie rozumiem Was. Nie jest tak łatwo zdobyć DOKŁADNIE taką samą okładkę jaką mieli ruscy bo to kwestia i kosztów i praw i czasu etc. etc. FS przyjęła taką a nie inną politykę i kropka. Seria ruszyła i nie ma odwrotu czy to się komuś podoba czy nie. Chciałbym aby to się zmieniło i okładka rus-pol była identyczna (jak w serii uniwersum METRO) ale jest jak jest. W kwestii ogólnej szaty graficznej wypowiadałem się w innym wątku (ogólnie nie podoba mi się i już) ale rysunki na książkach tłumaczonych z rus. podobają się i to bardzo.

p.s.: co do okładek FS: jest pewna reguła. Ja ją znam ale nie zdradzę jaka ona jest - może ktoś odkryje klucz ;) Podpowiem tylko - zajrzyjcie na ostatnią stronę Ślepej Plamy ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 01:49
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 23 Maj 2014, 17:37

A żeby odkryć ten klucz muszę mieć dwie książki, czy wystarczy ŚP? :E
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 21 Sie 2025, 23:58
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1489

Postprzez Glaeken w 23 Maj 2014, 17:43

Wystarczy ŚP i moja wskazówka oraz okładki książek serii na stronie fabryki... i troszkę googlowania ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 01:49
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Dżuz w 24 Maj 2014, 11:17

Się wtrącę, bo aż już czytać tego nie mogę :E
Co premiera książki, to te same, durne żale, że ta okładka chu***a, czemu taka a nie sraka, itd. itp :facepalm:

Mnie się ta okładka akurat najmniej podoba, ale to nie znaczy, że inne są wspaniałe. W ogóle jak patrzę na okładki książek serii S.T.A.L.K.E.R., to jest tak "brzydko, że pękają oczy" :suchar: Ruskie okładki to już w ogóle mizerota. Totalna tandeta i jakieś super uber pro sztalkery, z toną szpeju, w coraz to bardziej komicznie kozackich pozach - normalnie, groźni niczym sam John Rambo :facepalm: A w ogóle to najlepsza jest jedna taka okładeczka, z jakimś wschodnim macho z wytapetowaną dziunią za jego plecami :E Niestety nie pamiętam tytułu.

Darth ReX napisał(a):Okładka wygląda dobrze, a czy koresponduje z treścią, czy nie - cóż, widziałem setki gorszych okładek. Ta przynajmniej ma coś wspólnego z tematem.

No, to książka, o której piszę wyżej musi być o perypetiach jakiegoś czarnobylskiego szpiega i bawidamka, bo żywcem mi przypomina plakaty do filmów o przygodach Jamesa Bonda :caleb:

[...]czy koresponduje z treścią, czy nie[...]

W ogóle co to za kryterium oceny...? Czy my, ku*wa, czytamy jakieś gimbusiarskie komiksy o Spidermanie dla hamerykańskich małoletnich grubasów? Choć śmiem twierdzić, że nawet tamte prezentują o klasę wyższy poziom. Choć w sumie - "stalkery" to nie Dostojewski czy Proust, więc taki kicz jak u ruskich może i jest na miejscu... Pewnie idealnie odzwierciedla poziom artystyczny ich książek :caleb:

Nie wiem, ale dzisiaj w dobie Zdjęciosklepa i innych komputerowych wynalazków, sztuka tworzenia okładek przeżywa totalny upadek. Jako, że lubię prostotę i minimalizm, to kompletnie mi się one nie podobają. Chociaż ta do OŚ, dzięki temu, że jest w miarę skromna i prosta, i przy okazji robiona jakby na odwal się, jeszcze jakoś się broni. DB - znowu ten sam odgrzewany kotlet na okładce, w innej konfiguracji - lekka przesada, mogli się bardziej wysilić :P
Jak tak patrzę na te okładki, dochodzę do wniosku, że wystarczyłby sam tytuł i autor :/
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Meesh, Gizbarus, Imienny.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 12 Maj 2025, 21:11
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Kałach w 26 Maj 2014, 21:30

Zauważyłem że na rosyjskiej okładce są nazwiska dwóch autorów - Noczkin i Lewicki, na polskiej widnieje nazwisko tylko tego pierwszego. Wyjaśni mi ktoś dlaczego? :)

Edit: Dzięki za odp. Meesh ;)
Ostatnio edytowany przez Kałach, 27 Maj 2014, 07:17, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Kałach
Stalker

Dołączenie: 06 Sty 2013, 13:39
Ostatnio był: 07 Mar 2025, 00:17
Kozaki: 27

Postprzez Meesh w 26 Maj 2014, 23:48

Kwestia prostoty zawarcia umowy. Noczkin z Lewickim się dogadali, że tylko Noczkina nazwisko będzie w PL na okładce... Lewickiego oszczędzamy na Survarium ;)
"Patrząc po forum, to głównym objawem meeshophobii jest ból dupy." - T.
"Przybędzie autor wielki na forum wasze i ferment siać będzie wśród userów płochych, prowadząc do upadku domeny Kowuniowej" Whl 6:15 - S.
Awatar użytkownika
Meesh
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sty 2013, 19:38
Ostatnio był: 15 Maj 2018, 23:39
Miejscowość: Sochaczew
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 91

Postprzez slawek73 w 02 Cze 2014, 21:04

A ja się zastanawiam dlaczego stalkerzy zawsze w maskach :D toż w tym nie idzie wędrować :D Pamietacie jak Miszka prawie omdlewał w Ryżym Lesie? :D
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

Dołączenie: 19 Maj 2014, 18:55
Ostatnio był: 07 Lut 2019, 17:26
Miejscowość: Lublin
Kozaki: 32

Postprzez Kamo w 04 Cze 2014, 20:03

@slawek73
Bo tak się przyjęło i już. A tak poza tym maski to nic przy ukochanym OP-1 i jego krewniakach które mają na sobie panowie z okładki CM i mordowany stalker z ŚP. Kto miał z tym styczność to wie co to za męka.
Si vis pacem para bellum!
Awatar użytkownika
Kamo
Stalker

Dołączenie: 28 Sty 2014, 15:54
Ostatnio był: 15 Paź 2015, 14:08
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 4

Postprzez Kamieniarz w 14 Cze 2014, 22:23

Jeśli model książki ma wyglądać jak w poprzednim dziele Noczkina, czyli 10 stron akcji 50 stron opisu chalnia wódy oraz pierdzielenia o dupie maryny i tak w kółko, to jej na pewno nie kupuje.
Kamieniarz
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2014, 22:18
Ostatnio był: 24 Lis 2017, 01:41
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: -40

Postprzez slawek73 w 16 Cze 2014, 18:21

Ło Matko... A niby co złego w opisach jest?! Jesli o mnie chodzi to mogłoby być 100% opisu. Opis Zony to jest sól tych opowieści. Brakuje Ci akcji, to se kuźwa zagraj w STALKERA albo CoD. Będziesz miał akcji po uszy. :P :P

Uwagi moderatora:

Ale za czyjeś odmienne zdanie to ty nie wypijaj kozaków. - xKoweKx
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

Postprzez Wiewi0r w 16 Cze 2014, 19:47

Może ma skrzywienie po Orzeszkowej. :suchar:
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez slawek73 w 16 Cze 2014, 21:16

Kowex - będę wypijał wtedy, gdy uznam to stosowne, zwłaszcza jeśli ktoś wypisuje głupoty. A Ty próbujesz mi tu wytykać, że ja źle myślę. Ergo - robisz to samo. Odbierasz mi prawo do wyrażenia swojego zdania. A to MOJE zdanie na temat usera i MOJA reakcja na jego post. I wara Ci od tego. Bez urazy.

Uwagi moderatora:

Takie rzeczy na PW. I słuchaj się admina, bo bedom warny. :) I przeczytaj regulamin, panie prawnik. - xKoweKx
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czerep Mutanta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość