Widzę że nikt nie pisał o nowych informacjach sprzed kilku dni:
- Ujawniono część scenarzystów, zajmujących się tworzeniem fabuły. Głównym scenarzystą jest Chris Schlerf - projektem, w którym poprzednio brał udział, również jako scenarzysta, było Halo 4. Czy to dobrze, czy źle? Czas pokaże.
- Podczas tworzenia gry studio skupi się na trzech platformach: PC (czyli poprzednie plotki można włożyć między bajki), PS 4 i Xbox One.
- Z całą pewnością pojawią się nowe rasy istot inteligentnych. Ile ich będzie, ani co będzie je charakteryzowało, nie jest jeszcze wiadome.
- Twórcy skupią się na rozwijaniu relacji pomiędzy bohaterem a towarzyszami (cóż za nowość).
- Nie będziemy walczyć przeciw żadnym syntetycznym formom życia.
- Otwarty świat.
- Znów wspomniano o powrocie Mako.
(w linku również kilka concept artów)
http://masseffect.eu/26-newsy/mass-effe ... ffect.htmlPonadto jakieś przecieki:
http://masseffect.eu/26-newsy/mass-effe ... cieki.htmlMówi się że gra na pewno nie będzie prequelem, co by się mi zgadzało bo sam obstawiam że akcja będzie się rozgrywać długo po historii z trylogii. Głównie ze względu na rzekomy system eksploracji galaktyk. (w trylogii ówczesna technologia pozwalała na podróżowanie "tylko" w obrębie Drogi Mlecznej) Wskazuje na to również informacja, że w nowej części Shepard nie zostanie nawet wspomniany, co miałoby sens tylko w przypadku prequela lub historii mającej miejsce bardzo długo po zakończeniu ME3. Chyba że przeniesiemy się do innej galaktyki, no ale w takim przypadku nie wyobrażam sobie jakoś Mass Effecta bez ludzi. Zastanawia mnie mocno informacja o braku walki z syntetycznymi formami życia. Ciekawe czy w ogóle ich nie będzie, czy po prostu nie będą przeciwnikiami. (Ale w trylogii walczyliśmy nawet z rasami sojuszniczymi, na przykład z organizacjami najemników w skład których wchodziło większość ras, czy Cerberusem)
No cóż, im więcej informacji się pojawia tym robi się ciekawiej. Ale im więcej dużych zmian tym większa moja obawa że gra będzie jakimś nieudanym eksperymentem...
Edit: Dobra, informacjach sprzed miesiąca, ale i tak ciekawych.