[PROBLEM] Szwankujący obraz.

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: [PROBLEM] Szwankujący obraz.

Postprzez scigacz1975 w 31 Paź 2014, 20:03

Kolega @Dante :arrowu: :arrowu: ma częściowo rację, chociaż z artefaktami bywa różnie - wystarczy że kiedyś karta się przegrzała a potem raptownie ostygła. Powstają tzw. zimne luty, które zaczynają się uaktywniać z czasem. W takim przypadku albo wygrzewanie (jeżeli kartę da się wyjąć) albo ogarnięty elektrotechnik potrafiący takie coś naprawić.

W kwestii sterowników - do starszych kart często ściągam sterowniki stąd: http://downloads.guru3d.com/ - polecam zwłaszcza modowane do ATI sygnowane przez NGO.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez Mc_Gregor w 01 Lis 2014, 23:49

No dobra wyjaśnię co mam w laptopie:
Pentium Dual-Core T4200 2.00GHz, 3 GB ramu, NVIDIA GeForce GT 130M 512 Mb, S.O win vista. Grafiki nie mogę wyciągnąć, bo jest przytwierdzony do płyty gł. Prawdą jest że chłodzenie zmodyfikowałem na długo przed instalacją LA i teraz jest lepsze odprowadzanie ciepła, więc to nie to. Stalka LA mam ustawionego na minimum i dalej się coś takiego robi. Zakwalifikowała mnie gra do wysokich, ale zmieniłem bo były niekiedy drobne ścinki gdy zbliżałem się do większego skupiska botów. Gęstość trawy mi przeszkadzała, więc ją wyłączyłem. jedyne co mam na max to zasięg widzenia.

Pozdrawiam i dzięki za rady
Awatar użytkownika
Mc_Gregor
Kot

Dołączenie: 30 Paź 2014, 01:01
Ostatnio był: 29 Sie 2016, 07:04
Miejscowość: Prypeć, Ukraina
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 0

Postprzez mkdante381 w 02 Lis 2014, 00:44

Nie podałeś najważniejszej rzeczy, jaki masz system. Jak Windows XP to na 100% wina sterów lub/i grafiki, bo może to być coś z chłodzeniem też. Sprawdź aplikacją CPUID HWMonitor temperatury proca i grafiki podczas obciążenia i na pulpicie. Jak temp. są ok, to przetestuj też inne gry czy też masz artefakty graficzne. Jak tak, to masz winowajce, to musi być karta graficzna do wymiany.
Nie masz na 100% 3GB ramu tylko 4GB. W 32 bitowych systemach z 4GB ramu, masz max używalne 3.5GB. 1GB tutaj akurat zabiera karta graficzna bo to jakiś turbo cache czy coś(czyli słaba wydajność). Kartę tą idzie na 100% wymienić przecie, bo jest ona wciśnięta do gniazda pci ecpress(sprawdzałem u ojca). O tej grafice to czytałem już na 3 forach i każdy miał coś z nią(Zimne luty często). Ojciec ma Lapa Acer'a, grafikę tą samą tylko że z 1GB, a proca miał 2.1GHz, bo tera ma P8400 2.4GHz. Grafika już na starcie była uszkodzona i wymienili na nową. Chłodzenie raczej jest słabe w lapach i szybko się psuje. Nie masz co liczyć na dużo fps, bo ta karta graficzna jest ekstremalnie słaba do gier. Z takim sprzętem to tylko na DX9.0c na low pograsz i max na DX10 bo grafa ci nie obsłuży DX10.1. Ty masz wersje 512MB to jeszcze gorzej niestety...
Edit:
Nie zauważyłem tego na końcu Vista. Skutki pisania po nocach sry że nie pomogłem :/
Ostatnio edytowany przez mkdante381, 02 Lis 2014, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
OS:Windows7 Ultimate 64Bit CPU:Intel(R) Core(TM)2 Extreme CPU X9770 @ 3.20GHz 12MB OC-ed 3.60GHz (Cooler: Spartan 3 PRO HE 1024 + Arctic Silver 5) GPU:Gigabyte AMD Radeon R9 270X OC 2GB DDR5 256 bit Memory:8GB RAM DDR3 G.SKILL 8GB (4x2GB)1333MHz RIP JAWS X CL 7-7-7-21@1400MHz CL 7-7-7-23 PSU:COOLERMASTER GX-650W (780W MAX) 12V-52A 80PLUS Motherboard:Asrock P45R2000-WiFi Socket 775 Case:SILENTIUMPC BRUTUS 410 PURE BLACK BT-410 Audio:SOUND BLASTERX G1 External optic drive:Lite-On eHAU-324 Monitor:IIYAMA XB2483HSU-B1 Mouse:A4Tech evolution X747 Brown Fire Keyboard:TRACER Battle Heroes Squadron Pad:Xbox360 Wireless for PC (and Xbox 360)
Profil Steam:http://steamcommunity.com/id/mkdante381/
Wymuś Youtube na innych stronach tylko w HTML5, nie flash player http://pastebin.com/AS8Xp6BV
Awatar użytkownika
mkdante381
Tropiciel

Dołączenie: 07 Mar 2012, 13:02
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 22:55
Miejscowość: Zona
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 43

Postprzez Gizbarus w 02 Lis 2014, 08:42

mkdante381 napisał(a):Nie podałeś najważniejszej rzeczy, jaki masz system.

Mc_Gregor napisał(a):S.O win vista.

A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Cromm Cruac w 02 Lis 2014, 12:19

Mc_Gregor napisał(a):jedyne co mam na max to zasięg widzenia.

Cromm Cruac napisał(a):Najwyraźniej karta grafiki nie radzi sobie z geometrią leveli [...] Zmniejsz zasięg widzenia [...], żeby ją trochę odciążyć.

Im większy zasięg widzenia tym więcej polygonów do przetworzenia. Zmniejszenie go np. o polowę daje jakieś 75% mniej do przemielenia przez kartę.

mkdante381 napisał(a):Nie masz na 100% 3GB ramu tylko 4GB.

Co ty pinkolisz? Ja miałem w starym kompie 3GB (2x1+2x0.5)
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Mc_Gregor.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 22:49
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Mc_Gregor w 02 Lis 2014, 13:11

Cromm Cruac napisał(a):Im większy zasięg widzenia tym więcej polygonów do przetworzenia. Zmniejszenie go np. o polowę daje jakieś 75% mniej do przemielenia przez kartę.

Dzięki pomogło
mkdante381 napisał(a):Nie masz na 100% 3GB ramu tylko 4GB. W 32 bitowych systemach z 4GB ramu, masz max używalne 3.5GB. 1GB tutaj akurat zabiera karta graficzna bo to jakiś turbo cache czy coś(czyli słaba wydajność). Kartę tą idzie na 100% wymienić przecie, bo jest ona wciśnięta do gniazda pci ecpress(sprawdzałem u ojca).

Mam lapka lenovo, w nim jest niezintegrowana karta graficzna więc ten turbo cache to te 512 w ramie. w moim jest wlutowana koło procesora i była na nalepkach termo przewodzących połączona ze starą "szyną chłodzącą" wywaliłem to i wmontowałem trzy niezależne radiatory z wiatrakami. Po jednym na mostek, GPU, CPU. Teraz bardziej przypomina stacjonarny niżeli przenośny komputer.
mkdante381 napisał(a):Chłodzenie raczej jest słabe w lapach i szybko się psuje.

Wiem dlatego też je zmodyfikowałem.
mkdante381 napisał(a): Nie masz co liczyć na dużo fps, bo ta karta graficzna jest ekstremalnie słaba do gier.

Crysis-a na średnich, Rage-a na niskich, BF 3 na niskich płynnie mogłem pograć. Faktycznie szału nie było, ale dość płynnie. Gdybym miał stacjonarkę to bym rozkręcił obudowę wyciągnął kartę z PCI Expres (chyba tak to się pisze) i bym kupił lepszą, a tak mam zlutowane "G"
Awatar użytkownika
Mc_Gregor
Kot

Dołączenie: 30 Paź 2014, 01:01
Ostatnio był: 29 Sie 2016, 07:04
Miejscowość: Prypeć, Ukraina
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 0

Poprzednia

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości