Z takich ciekawostek - założyciel wycofał się z życia organizacji po kilku latach ze względu na niesnaski, ale wciąż wspierał inne charytatywne projekty. Początkowo organizacja nazywała się "Międzynarodowy Komitet Pomocy Rannym", a książka to "Wspomnienie Solferino".
Teraz twoja kolej.
Ostatnio edytowany przez Imienny 19 Gru 2014, 14:07, edytowano w sumie 2 razy
Moje pytanie brzmi, jak się nazywał pewien mieszkaniec Ameryki Łacińskiej, którego imieniem nazywał się pewien zakład pracy w Polsce, czym się ten człowiek zajmował i w jaki sposób zmarł?
Jak to znalazłem, to byłem trochę zdziwiony: Niepubliczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej im. Boba Marleya (Był on muzykiem reggae, który zmarł z powodu choroby nowotworowej z przerzutami).
Kolejna próba: Camilo Cienfuegos Gorriaran - kubański rewolucjonista, jeden z symboli rewolucji na Kubie (współpracował m. in. z braćmi Castro), był dowódcą tzw. Drugiej Kolumny. Najprawdopodobniej zginął w katastrofie lotniczej (jego samolot - Cessna - zniknął z radaru podczas lotu między Camagüey a Hawaną).
Nazwa zakładu (obowiązywała od 1973-1990) Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego „Mińsk Mazowiecki” im. Camilo Cienfuegosa