Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Universal w 19 Gru 2014, 22:49

C+D, jeśli Cię to interesuje. Aktorem mógł być genialnym, politycznie nie skomentuję. Podobnie zresztą jak Stuhr, którego role cenię, a nie mogę słuchać pie*dolenia o "polactwie" i "antysemityzmie", czy Grabowski, który ostatnio upadł w moich oczach swoją obecnością na konwencie Platformy. I wielu innych. Oczywiście jest też druga strona, za podobnego frajera, z grubsza, uważam Zelnika, który za bardzo kręci się koło PiSu. Aktor jest od grania jak dupa od srania. I w sferze publicznej ma być apolityczny (tj. nie firmować konkretnych partii, bo to dla mnie spora ujma), a nie firmować swoim nazwiskiem cwaniaków i krętaczy. Podobnie sportowcy, naukowcy i reszta. A niestety tak nie jest.

Ponadto w ramach erraty, uzupełnienia dodam, że nie jestem całkowicie przeciwnikiem państwowych przedsiębiorstw, czy interwencjonizmu. Kuce nazwałyby mnie socjalistą zapewne, bo w warunkach polskich dopuszczam interwencjonizm w sektorach strategicznych. Tylko trzeba to zrobić z głową, planując na ndziesiąt lat, a nie chapać ile się da.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Reklamy Google

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 22:54

Gdzie tu Chaplina porównywać do polskich aktorów. Tych pochłonęły partie, a Chaplin wyrażał poglądy poprzez swoje filmy, pokazując biedę i że trzeba znaleźć śmiech i komedię w każdej sytuacji. Choćby "utopijna" przemowa z "Dyktatora".

Fakt, aktor powinien być apolityczny, ale to mu zabrania do uczestnictwa w polityce? Co najwyżej, przestaniesz oglądać filmy ze Stuhrem, Grabowskim i Zelnikiem (no ten ostatni przegiął konkretnie), nigdzie nie jest napisane, że aktor ma zakaz udzielania się, po prostu jest to niesmaczne.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez xionc w 19 Gru 2014, 22:55

Znaczy wiesz jak aktor za mocno angażuje sie w polityke to po prostu ryzykuje że zostanie bez roboty, jak ostatnio Pazura. Zostały mu tylko te chu*owe kabarety i pokazy garnków do nabijania emerytów w butelke. Polska to mały grajdół a nie Hollywood.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 22:59

Terminus napisał(a):Fałszowaniem historii głównie zajmowały się rządy socjalistyczne.
Historia to jest nauka z całym aparatem badawczym analizującym i weryfikującym materiał źródłowy. Nie zestawiaj tego z tym "co Ci się wydaje" albo "co mi dziadek powiedział" to nie ma porównania.

Kiedyś, dawno temu, pewien mądry człowiek uczył mnie historii. Pomimo że komuna dobrze stała uczył mnie historii nie przekłamanej. I powiedział mi coś co po kilkunastu latach okazało się prawdą.
"HISTORIA JEST JAK ku*wa - DAJE TEMU CO MA FORSĘ" (w domyśle - władzę)

Dalej chyba komentować nie trzeba.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Universal w 19 Gru 2014, 23:01

Adam napisał(a):Co najwyżej, przestaniesz oglądać filmy ze Stuhrem, Grabowskim i Zelnikiem (no ten ostatni przegiął konkretnie), nigdzie nie jest napisane, że aktor ma zakaz udzielania się, po prostu jest to niesmaczne.

Toteż nie twierdzę, że jest zakaz. Tak, też twierdzę, że to niesmaczne, ale...

Zelnik przegiął, bo poparł PiSi tylko dlatego, co? :E Przyznaj, że masz lekką obsesję na punkcie kaczafizmu :suchar:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 23:10

Swój negatywny (ba, nienawistny) stosunek do PiSu wyrażałem wielokrotnie na forum, gdyż wynika to z problemów w rodzinie, a raczej tego, przez co przeszła moja matka w pracy, gdzie było pełno partyjniaków pisowskich, a główną zasadą była: "Nie jesteś z nami, to jesteś przeciwko nam!". Szykanowana, zrzucana z kierowniczych stanowisk, niemalże zwolniona, doczekała "aż runął mur" i ma już spokój, jednak nadszarpnęło to jej zdrowie psychiczne, gdyż matka kierowała się uczciwością, a te gnidy próbowały ją zmusić do swojego punktu widzenia. Nauczony jej doświadczeniem, trzymam się od nich z daleka. Dołączam do tego codzienne absurdy, począwszy od rządów tej partii, poprzez Smoleńsk, komisje, spiski, madrycką trójcę, malwersacje, skończywszy na dniu przedwczorajszym bodajże, czyli sejmowym bufecie.

Nawet jak były wybory samorządowe i znaleźliśmy w skrzynce pocztowej, obok ulotki kandydata z PiSu, jego promocyjny długopis, bałem się nim pisać. Czułem, że wypala mi rękę :E

Także, tak jak dla Was jest ważną zasadą: "Z komunistami się nie gada, do nich się strzela", parafrazuję to zdanie na swój stosunek do PiSu.

Tyle ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 23:27

Takie moje gdybanie:

Ciekawe jak by się sprawdził rząd, samorząd wojewódzki itd. do którego wybrani mogliby zostać tylko sprawdzeni specjaliści z określonych dziedzin np.
Premier / wojewoda - doświadczony specjalista od zarządzania
minister finansów / skarbnik - doświadczony ekonomista
minister gospodarki - człowiek z długoletnim doświadczeniem w zarządzaniu, np. jakiś dyrektor czy prezes, ale tylko z udokumentowaną pozytywną działalnością

Jak myślicie? W dzisiejszych czasach to raczej marzenie ściętej głowy, ale myślę że taki rząd/zarząd funkcjonował by z pożytkiem dla nas wszystkich.

Aha - mogli by być wybierani tylko w drodze konkursu/referendum i każdy kandydat musiał by zostać wcześniej prześwietlony.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 23:30

Typowa technokracja. Pomysł dobry, ale podczas takiej dokładnej "lustracji" wielu dobrze zapowiadających się kandydatów szybko by wypadło, bo w naszym kraju różne przekręty robią różni ludzie, nawet wykwalifikowani fachowcy z różnych dziedzin. Jak takiemu zaufać?
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 23:37

Właśnie o to chodzi - kandydat musi być czysty. jeżeli jest podejrzenie o przekręt z automatu odpada. Wiem że na początku było by trudno zebrać gabinet, ale po pewnym czasie zmusiło by to startujących do takiego działania żeby nie mogli zrobić żadnego przekrętu, jeżeli by chcieli dostać się do rządu czy sejmiku. Tylko w taki sposób dało by się wyodrębnić elitę której można zaufać. Musiał by do tego być jeszcze sankcjonujący takie działanie zapis w konstytucji którego nikt nie mógłby nigdy zmienić. A wraz z rządem - grupa 10-20 mężów zaufania do których należałaby kontrola postępowania rządu - tak żeby mieli możliwość zareagować jeżeli ktoś by próbował szwindlu.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Universal w 19 Gru 2014, 23:41

scigacz1975 napisał(a):Ciekawe jak by się sprawdził rząd, samorząd wojewódzki itd. do którego wybrani mogliby zostać tylko sprawdzeni specjaliści z określonych dziedzin

Takie same problemy jak i teraz. Przykłady:

- Piechociński ma dyplom magistra z Wydziału Handlu Wewnętrznego z SGH, tytuł pracy dyplomowej: "Polityka inwestycyjna w Polsce", czyli brzmi poważnie. Nie chcę go jako premiera. Jako kogokolwiek go nie chcę.
- Arłukowicz: lekarz ze stażem i dyplomem upoważniającym do zasiadania w spółkach Skarbu Państwa. Teoretycznie papiery więc ma do zajmowania się MZ, natomiast ministrem jest...

Ale i z ekonomistami byłby problem. Balcerowicz, Petru, Gilowska, Gwiazdowski, Rybiński - każdy pierdzieli co innego, a każdy oficjalnie ma stanowisko, poważanie i dorobek. Osobiście wybrałbym chyba Gwiazdowskiego, chociaż ponoć on nie chce... Zresztą profesury pozdobywali debile (o doktoratach i magisterkach nie wspominając), więc często bardziej odpowiednia byłaby zwykła gospodyni domowa dobrze zarządzająca domowym budżetem.
Adam napisał(a):Jak takiemu zaufać?

A obecnym ufasz? Ja jako przeciwnik demokracji pewnie prędzej bym technicznym zaufał, o ile nie byliby powiązani z obecnymi władzami.

I wisienka:
scigacz1975 napisał(a):Aha - mogli by być wybierani tylko w drodze konkursu/referendum i każdy kandydat musiał by zostać wcześniej prześwietlony.

W kraju, gdzie konkursy ustawia się pod konkretną osobę, ludzie nie potrafią postawić krzyżyka na karcie do głosowania (potwierdzone info, na własne oczy widziałem brak umiejętności oddania głosu), a istotne sprawy się bagatelizuje i ludzie o tym zapominają, to chyba nierealne ;)
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 23:48

Uni, nie rób ze mnie jakiegoś psychofana PO proszę, bo nim nie jestem. :E

Nie ma jakiś kursów dokształcających z głosowania? Fedorowicz ileś lat nauczał w specjalnych reklamach, jak głosować, ten naród nadal tego nie pojmuje?
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 23:49

Przecież napisałem ze na początku trudno byłoby zebrać gabinet. Ja np. nie powierzył bym dzisiaj żadnego stanowiska żadnemu partyjniakowi - z jakiej partii by nie był. Najchętniej widział bym coś na wzór BBWR - ludzie którzy uczciwie pracują zostają przedstawieni jako kandydaci. I może to zrobić każdy z nas. Jedynie prezydent byłby wybierany w wyborach powszechnych - potem dostaje listę kandydatów na stanowiska i rozpisuje wybory czy referendum. Myślę że w obecnej sytuacji to jedyny sposób na uzyskanie rządu który pozwoli nam pójść ostro do przodu.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości